Höstresa till Relais & Châteaux Hotel Walther, Pontresina Schweiz

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Resenären, 16 Oktober 2013.

 1. Resenären

  Resenären Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tack vare BC har jag lärt mig att en resa möjligtvis inte behöver gå direkt från A till B. Så med hjälp av appen OnTheFly kunde jag snart hitta ett sätt att nyttja mina British Airways Avios för en resa i C med Finnair mellan ARN och ZRH. Det blev en mellanlandning i HEL, så totalt 4 sträckor, samtliga med plats 1A och 1C.

  ay.jpg
  Planet som nyttjades mellan både ARN till HEL samt ZRH var en Embraer 190. Gott om plats i främre delen, endast 3 av 8 platser upptagna. Därav och pga planets storlek förbereddes brickan med både mat och dryck i galley. Varje passagerare fick därmed personlig service.

  ay_meny.jpg
  Trevligt när de uteslutande använder finska märken, såsom Iittala och Marimekko.

  Resan fortsatte efter ankomst till Zürich med tåg till Chur. Jag hade via sbb.ch köpt en så kallad Transfer Ticket. Den gäller från flygplats till slutdestination på valfri ort i Schweiz. I Chur bordade vi Rhätische Bahn för en angenäm resa på Albula linjen.

  rb1.jpg

  Strax var vi framme vid resans slutmål:
  Relais & Châteaux Hotel Walther i Pontresina.

  Allmän information och läge

  Hotel Walther är beläget i orten Pontresina, som i sin tur ligger i kantonen Graubünden i Schweiz.
  Detta är i sydöstra hörnet av Schweiz, som gränsar till Österrike och Italien. Se Google Maps http://goo.gl/maps/uNwPP
  Chur är huvudort i kantonen, men mera kända är St.Moritz, Davos och Klosters, mfl skidorter. Pontresina ligger bara ett par km ifrån St.Moritz.

  Datum för vistelse: oktober 2013
  Prisindikation: 4000:- SEK per natt inklusive halvpension och förmåner, som listas nedan.
  Hotellet har kategorin 4 Star superior och är familjeägt av familjen Walther i 3:e generationen. Det är byggt 1907 i Art Nouveau stil och ser mer ut som ett slott.

  walther1.jpg

  Det ingår den franska kedjan Relais & Châteaux, som består av 518 hotell och gourmet restauranger i 60 länder.
  The Relais & Châteaux signature reflects this ambition: “ALL AROUND THE WORLD, UNIQUE IN THE WORLD.“
  Det är även lätt att ta sig till hotellet från tågstationen, då man blir upphämtad av hotellets bil. Eller så kommer man med egen bil, över antingen Julierpasset eller Albulaasset, om man kommer norrifrån. Den riktige jetset kommer med privatplan till den närbelägna flygplatsen i Samedan. Detta är Europas högst belägna flygplats! SMV 1707 m över havet.

  Rummet

  Hotellet består av 6 våningar och 70 rum uppdelade i fem kategorier – Good, Superior, Best och Junior Suite. Dessutom finns två sviter. Framförallt de övre våningarna bjuder på en vacker utsikt mot de närliggande bergen, såsom Piz Bernina. Med rummet på 4:e våningen hade vi en vacker utsikt över berget vid St.Moritz såsom Piz Nair mfl toppar.
  Best-rummet var på strax över 40 m2 och var uppdelat i en separat entrédel med stora garderober med en snygg och elegant inredning i trä. I rummet fanns förutom två sängar även en soffa och två fåtöljer med bord, en liten arbetsyta, badrum med duschkabin samt två handfat. En stor balkong med solparasoll, stolar och en liggsäng tillhörde rummet. Här kunde man, när vädret tillåter, njuta av bergsutsikten.

  badrum.jpg

  I rummet fanns även en liten plasma-TV med ett 40-tal kanaler. Flertalet av kanalerna är på tyska, franska och italienska, men även ett par engelskspråkiga kanaler fanns. Hotellet erbjuder även gratis trådlöst Internet genom Swisscom. Man får en liten lapp från receptionen med inloggningsuppgifter, som gäller under hela vistelsen.

  jr_suite1.jpg jr_suite.jpg

  Mat och dryck

  Restaurang och bar finns på första våningen. Just huvudmatsalen ”Grand Restaurant” är en magnifik matsal med stora kristallkronor och en sober inredning. De flesta gästerna bor med halvpension, dvs. frukost och middag intages i restaurangen. Servicen var oklanderlig och med tanke på att det är fem rätter som serveras, så var det mycket för personalen att hålla reda på. Vid varje matplats ligger en La Menu, på två språk, franska och tyska. De fem olika rätterna erbjuds dessutom med lika dubbla alternativ, så det finns stora möjligheter att komponera sin favoritmåltid. Naturligtvis är det olika menyer varje dag! En omfattande vinlista kompletterar utbudet. För de gäster som inte dricker ur sin vinflaska, så förses den med rumsnummer och man kan fortsätta dricka den nästa dag.

  matsal.jpg

  Det finns även en à-la-carte restaurang med 15 Gault Millau poäng; La Stüva. Nytt för året är en fd linbanevagn, som byggts om till restaurang. Denna är placerad i den nya parken, som ligger mitt över gatan från hotellet räknat. Här serveras (ost)-fondue och raclette, samt enklare desserter. På sommaren finns dessutom ett utomhus-café, där man kan ta en öl eller en drink, samt äta lunch.

  gondolezza1.jpg walther.jpg

  Hr Walther Sr. gjorde ett bejublat framträdande där han berättade om linbanan upp till Diavolezza!

  gondolezza.jpg

  Dessutom finns möjligheten att äta sin frukost på rummet, utan extra kostnad. På sedvanligt manér fyller man i en lista, som hängs på dörren. Frukosten dukas upp på bordet och man får även en så kallad Bulletin. Good Morning, Dear Guest eller Guten Morgen, liebe Gäste börjar texten. I denna dagsbulletin presenteras, förutom dagens väder, även tips på lämpliga utflyktsmål och aktiviteter i och kring Pontresina. Dessutom levereras en dagstidning, såsom NZZ (Neue Züriche Zeitung) till frukostläsningen. Ett mycket behagligt sätt att börja dagen!

  frukost_rum.jpg

  Övriga faciliteter

  I ett separat annex, som nås via en underjordisk gång finns AQUA VIVA Wellness Oasis. Här finns gemensam (=herr & dam) torrbastu och ångbastu, örtbastu samt ”kristall grotta” i granit. En inomhuspool (7 x 14 m), samt bubbelpool finns också. Dessutom ett vilrum, där man förutom att vila även kan dricka en kopp örtte, eller läsa. Solarium och massage erbjuds. Vidare finns ett träningsrum, som jag dock inte nyttjade.
  Även omklädningsrum fanns att tillgå, även om de flesta gästerna föredrar att byta om på rummet och sedan traska till badet i den badrock och tofflor, som finns på varje rum.

  Aqua Viva.jpg pool.jpg

  Mountain biking är en stor sport i Schweiz och Hotel Walther tillhandahåller cykelparkeringsrum med rengöringsmöjligheter, cykelpump och uthyrning av så kallade Electro Bike.
  På flertal av bergsbanorna har man möjlighet att ta med sig cykeln, för sedan kasta sig ned för ’sluttningen’, såsom från Piz Nair 3057 m öh. ”The only way is up”, som det står på reklamskylten i bergsbanan.
  Minst tre gånger i veckan erbjuder hotellet guidade vandringar i bergen. Hotellet har en egen bergsguide Alain, som känner till de flesta vackra vandringsvägarna som finns i omgivningarna.

  vandrare1.jpg

  En ypperlig service är att om man bor två nätter eller mer, så ingår gratis transport på alla färdmedel i området. Det vill säga man har fri tillgång till tåg, buss och inte minst alla linbanor och bergsbanor i närområdet. Ca 300 m ifrån hotellet ligger stationen Surovas, varifrån man kan åka den berömda Berninabanan till Alp Grüm, eller Bernina Diavolezzza. Härifrån tar man sedan linbanan upp till Diavolezza, 2978 m över havet! Prima restaurang, Berghaus Diavolezza, som erbjuder ett imponerande stort matutbud och dryck. Samt inte minst magnifik vy av glaciärerna.

  diavolezza.jpg vandrare.jpg

  Busshållplatsen, som betjänas av två linjer, ligger ca 50 m ifrån hotellet. Här kan man ta buss #2 , för en tur till St.Moritz, som man når på ca 12 minuter. Eller så stannar man vid Punt Muragl och tar begsbanan upp till toppen 2456 m över havet. Härifrån har man en magnifik utsikt över fyra sjöar och naturligtvis bergen på båda sidor.

  muragl.jpg muragl1.jpg

  Kommer man med bil finns numera ett stort underjordiskt garage, med bland annat högtryckstvätt, att nyttja för en kostnad av 18 CHF/dygn.
  Varje söndag bjuder värdparet på mousserande vin och tilltugg i baren. Ett uppskattat arrangemang innan man går in i matsalen för middag.

  lounge.jpg

  I loungen serveras te och kaffe på eftermiddagen. Det är skönt att sitta här och läsa en tidning.

  tidningar.jpg

  Service och statusförmåner

  Servicen var mycket vänlig och uppmärksam under hela vistelsen. Det var tydligt att personalen, som behärskar tyska, franska, italienska och engelska tycker det är givande att få arbeta på ett klassiskt hotell, med många stamgäster. En mycket trevlig attityd är att man aldrig behöver vänta på någon nota, utan allt man konsumerar i dryckesväg noteras helt diskret och kommer på slutfakturan.
  Vid vår ankomst till hotellet stod ägarinnan Fru Anne-Rose Walther och tog emot oss. Trots att det var ca 18 månader sedan vi sist bodde på detta hotell, så önskade hon direkt Hr & Fru Resenären välkomna. I receptionen blev vi bjudna på ett glas vin eller juice. En signatur på registrerings-pappret och allt var klart. Jag frågade en gång när vi bodde där om de inte ville notera mitt kreditkort. Nej, sådant tråkigt spar vi tills ni åker hem, var svaret!

  entre.jpg

  Vi blev en kväll inbjudna till vinprovning i hotellets vinkällare. Ägaren Thomas Walther inledde och sedan tog huvudkyparen Dino vid. Ett par delikata mousserande viner ifrån Italien blev provade: Antica Cantina Fratta Franciacorta

  vinprov.jpg vinprov1.jpg

  Då Dino, som är italienare, utgjorde part i påståendet att dessa viner var bättre än Champage, så kunde chefen, som var neutral schweizare, instämma i påståendet.

  Slutsats

  Ett hotell över förväntan. Utmärkta faciliteter, god mat, snygga och bekväma rum och bra service.
  Samt inte minst ett lugnt läge med magnifik utsikt. Hit lär vi återvända.
  walther.jpg

  Att sedan vintern gjorde sin entré under vår vistelse gjorde inte saken sämre. Intressant att se hur effektivt snöröjningen, med snöslunga, sköttes.

  walther_snö.jpg

  Utsikt från rummet:

  vy1.jpg vy2.jpg vy3.jpg

  Under vistelsen passade vi på att besöka St.Moritz och en berömd restaurang på Corviglia 2488 m öh.

  st.moritz.jpg

  Mellan Pontresina och St.Moritz finns ytterligare en trevlig by, Celerina 1720 m öh.

  cresta_palace.jpg

  Även byn Stampa fick ett besök.
  stampa.jpg

  Resan gick sedan tillbaka till Chur, med RB-tåget:

  rb.jpg

  Därefter retur till ARN med AY.

  ay1.jpg
   
  Gus, Vaniljvodka, swede77 och 13 andra gillar detta.
 2. johan_fbg

  johan_fbg Medlem

  Ort:
  GOT
  Land:
  Sverige Sverige
  Fin rapport, nu blev man bra sugen på att dra till Schweiz.
   
 3. Agö

  Agö Medlem

  Ort:
  CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Wow, fantastisk recension och sköna bilder!
   
 4. Henry

  Henry Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Riktigt fina bilder och välskrivet reportage! Schweiz är verkligen vackert.
   
 5. SFC

  SFC Medlem

  Ort:
  Downtown STO
  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket välskrivet!
   
 6. Resenären

  Resenären Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  En kort uppföljning.
  Hotel Walther öppnar för vintersäsongen den 13 december 2013.
  Idag 29 november är det än mera snö i backarna, än när jag var där i oktober. Så här ser det ut idag från Corviglia:
  image.jpg
   
  2 personer gillar detta.
 7. segra

  segra Medlem

  Ort:
  Skåne
  Land:
  Sverige Sverige
  Nu ska man passa på och åka skidor. Inte så mycket turister nu.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×