Flyga utan pass, funkar det eller ej?

Diskussion i 'Övrigt' startad av henkedio, 26 Juni 2012.

 1. tomle

  tomle Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Flög ARN-OSL i måndags, ingen som kollade någon slags ID-handling, printade ut boardingkort i maskinen och det räckte för att ta sig på flyget.
  Flög en del ARN-MUC-ARN med SK/Lufthansa förra året. I self-checkin i MUC behövde man skanna passet men man kunde även få mobilt boardingkort och då kollades inte ID. Ej heller på ARN.

  Så länge man undviker mänsklig interaktion så bör man klara sig utan att visa ID. Funderar på att lämna passet hemma nästa vecka när jag ska till OSL igen och chansa på att det funkar med körkort om någon frågar, det borde vara ok enligt nordiska passunionen
   
  Last edited: 27 Juni 2012
 2. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  (Hugger en av alla dessa "jag saknar pass"-trådar)

  Jaha, så visar det sig att kollegan som ska med till Hamburg inte har något giltigt pass och det ser mörkt ut att han hinner få ett innan vi ska ner dit. Givetvis har han bara körkort som legitimation så alternativet med nationellt ID-kort är inte heller en utväg.

  Vi är bokade med SAS och jag har inga som helst tvivel om att vi kommer ner till Hamburg, men jag har ingen som helst känsla för hur kinkigt det kommer att vara när man ska hem. Någon som vågar sig på en kvalificerad gissning ifall de kommer kräva att få se pass där nere när han ska hem?
   
 3. När jag pendlade mellan Hamburg och Stockholm med SAS då kontrollerade gatepersonalen pass/ID ganska ofta, så skulle jag säga att risken är stor att man råkar ut för ID kontroll vid gaten.
   
  agehall gillar detta.
 4. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Du råkade inte notera ifall folk kom igenom med bara körkort?
   
 5. Valley

  Valley Medlem

  Ort:
  Karlstad
  Land:
  Sverige Sverige
  Lyckades sista gången jag stod i gaten på Arlanda och insåg jag enbart hade körkortet med mig.
  På väg till Munchen.
  Fick skylla mig själv om jag inte kom hem sa dem.
  Tack och lov gick det bra. Förberett ett oskyldigt försvarstal, men man bekymrade sig inte (den gången) att jag hade körkort.

  Skulle tro att det beror på vem man träffar och vilket land det gäller.
   
 6. Jag kommer inte ihåg exakt men jag har sett några gånger att gatepersonalen bad vissa passagerare om att stå vid sidan och låta andra passagerare stiga ombord först när de inte hade giltig ID/pass.
   
 7. agehall

  agehall Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Det ni säger bekräftar lite det jag misstänkte. Han vår väl göra vad han kan för att få fram ett pass, stanna hemma eller riskera att inte komma hem.

  Personligen begriper jag inte hur folk INTE kan ha ett pass - är man inte utomlands på en månad är det ju något som är fel...
   
  Rasmus_1, El0, TjudöBoy och 5 andra gillar detta.
 8. Berglund

  Berglund Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag har flugit med SAS till flera Schengenländer och klarat mig fint med körkort. Det började med att jag faktiskt hade glömt passet vid resa till Spanien. I incheckningsdisken på Arlanda frågade jag om det gick bra med körkortet, hon frågade om jag flög SAS både dit och hem - vilket jag ju gjorde. Då sa hon att det var inga problem - "vi tar hand om dig". Mycket riktigt, det var inga problem och har även fungerat fint fortsättningsvis. Passet ligger dock i väskan som backup men det är länge sedan jag faktiskt behövde visa det inom Europa. Rosa körkort har gått alldeles utmärkt ett tiotal gånger, både ut och hem - jag är dock fullt medveten om att det enligt alla konstens regler inte skall gå.
   
  Last edited: 18 Maj 2018
  agehall gillar detta.
 9. dino_81

  dino_81 Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Som back-up kanske körkort och ett utgånget pass vara bättre en endast körkort?

  Nationalitet förändras ju inte bara för att passet passerat giltighetsdatum.

  Jag kan personligen inte komma ihåg att jag har visat pass/nationellt ID i Hamburg men det bekräftar ju bara Dr. Miles om att gatepersonalen konsekvent kontrollerar.

  Vid manuell incheckning (även inom Schengen) tycker jag att det är mer regel än undantag att personalen vill se pass/nationellt ID. Men det är kanske främst för att hitta bokningen enklare?
   
 10. DRG

  DRG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Du kan lugnt lämna passet hemma om du ska till Oslo. Inom norden krävs inget pass om du är svensk medborgare. Godkänd Nordisk id-handling räcker som du säger enligt passunionen. Har aldrig varit problem för mig.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×