Flyga utan pass, funkar det eller ej?

Diskussion i 'Övrigt' startad av henkedio, 26 Juni 2012.

 1. henkedio

  henkedio Medlem

  Ort:
  Malmö
  Jag och frun tog en spontanresa ner till Berlin i fredags, satt framför datorn och uttryckte min tristess över att vara i Sverige över midsommar, tyvärr var det lite väl sent att hitta några intressanta flygbiljetter så det fick bli nattåg ner Malmö - Berlin med Veolia. En upplevelse som jag knappt önskar någon människa. Men det var i princip sista utvägen att komma iväg. Hade egentligen tänkt att vi skulle ta tåget hem också men ett hisnande pris på nästan 2000 kr/person gjorde att vi valde flyg istället.

  Hittade easyjet med den enda godkända flygtiden (mån kl 7.05) och bokade därmed. Kom på att vi inte hade något pass men det ska inte vara något man behöver mellan schengenländer tänkte jag. Kom till flygplatsen tidigt på morgonen och skulle checka in. Den trevliga tyskan på easyjet sa då att man måste ha pass om man flyger med dem. Tjatade lite och lyckades få henne att acceptera mitt körkort som ID, vilket gick bra. Brukar alltid ta pass med mig när vi reser, om det så bara är till Tyskland. Denna gång var det ju dock lite annorlunda.

  Så mina funderingar ligger lite i hur det ser ut på olika flygbolag, måste man alltid ha pass (förutom inrikes) eller borde det gå bra att ta sig inom schengen utan!?
   
  1 person likes this.
 2. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Vi har haft denna diskussion tidigare. Flygbolagen får väl naturligtvis sätta egna regler om att det just är passet som skall gälla. I övrigt måste du dock ha ett ID-kort som visar nationalitet ​även inom schengen. Detta betyder: pass eller nationellt ID-kort.
   
  jerixon gillar detta.
 3. fly4fun

  fly4fun Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  SAS kollar leg ytterst sällan. Har rest runt till flertal destinationer inom Schengen med pass och bara visat upp mobilen.
   
 4. nilsson

  nilsson Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  KLM har accepterat ID varje gång jag använt det istället för pass.
   
 5. vicce

  vicce Medlem

  Ort:
  GBG/Malmö
  Land:
  Sverige Sverige
  Va längesen någon på SAS frågade efter legitimation när jag flugit inom Schengen.

  Dock frågade en kvinna vid Business/Gold disken på GOT för någon månad sedan om legitimation när jag skulle flyga till Arlanda, och det var även min slutdestination.
   
 6. henkedio

  henkedio Medlem

  Ort:
  Malmö
  Läste precis detta på polisen.se

  Skillnaden mellan pass, nationellt id-kort, körkort och vanligt id-kort
  När du åker utomlands behöver du alltid pass, eller inom Schengenområdet ett nationellt id-kort. Inom Sverige kan du legitimera dig med pass, nationellt id-kort eller körkort, som utfärdas av Transportstyrelsen, eller ett vanligt id-kort som utfärdas av Skatteverket.

  Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengenområdet, måste du kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Passet och det nationella id-kortet är då de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap.


  Antar att jag är skyldig easyjet ett stort tack som accepterade min vädjan om att låta oss åka hem.
   
 7. xmit

  xmit Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  För att vara på den säkra sidan så har man givetvis alltid ett nationellt ID-kort i plånboken så att det inte stoppar eventuella spontanresor ! :)
   
  jerixon gillar detta.
 8. Traveller

  Traveller Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag reser mycket inom Europa de länder som är värst på att kolla pass, fast de är inom Schengen är Italien och Frankrike. Inom EU skall man ha ett nationellt ID och detta kan köpas på samma ställen som du beställer dina pass. Har du inte pass eller nationellt id-kort kan flygbolaget neka dig att åka med. Mer info här. Fakta om pass/nationellt id-kort - Pass och nationellt id-kort - www.polisen.se
   
 9. fly4fun

  fly4fun Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Du är inte skyldig Easyjet nått. Det polisen skriver om är passregler, alltså vad en polismyndighet kräver vid en eventuell kontroll. Reglerna för flygbolagens ID-kontroll är något helt annat, och där är kravet på ID-kontroll på passageraren hävt för ca 2 år sedan. Trots det fortsätter de flesta bolag att kolla ID handling, utom exempelvis SAS. Det är upp till flygbolaget att sätta upp regler vilka ID handlingar man godkänner och vill man djävlas med kunderna kan man exempelvis neka nationellt ID-kort.
   
 10. Totopez

  Totopez Medlem

  Ort:
  Enskede
  Land:
  Sverige Sverige
  de enda gångerna jag har haft problem har varit just från Tyskland. Mer specifikt, från Berlin med lågprisbolag.
  annars har det alltid funkat med körkort.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×