Senaste nytt

Finnair öppnar Helsingfors-Chongqing i maj 2012

David

Medlem
Det har skett en enorm utveckling i staden under de snart fyra år jag bott där. Tillväxten av utländska bolag är enorm. Av de 80 rutter inom Kina och Asien som nämns anses dock bara tre som internationella (HKG, TPE och SIN - MNL och BKK har funnits men avbrutits, LXA är jag osäker på). Dessa flygs från den gamla flygplatsen med sina fyra gater. Chongqing ligger fortfarande långt ner på listan över internationella destinationer så det är roligt att någon tar tag i saken. Många ser nog fram emot en direktflight till Europa även om jag själv är Star Alliance trogen och flyger nog Air China/SAS via Beijing fortsättningsvis också. :)

TNT som under tid flugit direkt till Liege har inte varit helt villiga att ta passagerare. ;)

Mvh David
"förstagångsinläggare"
 

Jacob

Medlem
Välkommen till BusinessClass.se David!

Kul att ha en medlem bosatt i en stad vi rapporterar om. Om du skulle råka ändra dig och testa Finnair får du gärna rapportera tillbaka om upplevelsen, mottagandet av lokalbefolkningen, kabinfaktorn osv.

Det kanske finns en marknad för linjen trots allt och att Finnair får lite credit med att vara först ut med att flyga till Chongqing..
 

henrik l

Medlem
Kommer nog att funka. Jag är imponerad av Finnair som gjorde att klokt val i sin Asiensatsning för X antal år sedan. Jag brukar ta Finnair och SAS som två exempel när jag undervisar i företagsekonomi och talar om strategiska val. Finnair kollade på jordgloben och såg att vägen till Asien gick via HEL. SAS hade en idé om Europa, rätta mig om jag har fel. Hur det gick? Min definitiva känsla är att vi oftare hör om SAS skakiga ekonomi, än om Finnairs. Misstänker att det finns en del högre chefer,nuvarande eller fd, inom SAS som svär ve och förbannelse över att man inte hade en jordglob till hands när man bestämde hur man skulle lägga sina rutter:)
 

Roger J

Medlem
Jag kan tänka mig att det inte finns så många affärsresenär mellan CPH-BKK, så tror jag att CPH-BKK-SZX(Shenzhen) skulle hjälpa omsättning i Business class kabinen.

Min erfarenhet är att det oftast är svårt att få plats i Business Class mellan CPH och BKK med SAS (och även Thai för den delen). Jag har till och med tvingats använda EBG seat guarantee BKK-CPH.
Det finns alltid plats i Economy dock.
Ett finger i luften (i Business-kabinen CPH-BKK) så skulle jag säga att det är mest svenskar och att de flesta ska vidare i tjänsten till Shanghai/Hong Kong/Kanton osv. Har sett en hel del Aussies också. Ont om Thailandsturister.
Jämför detta med exemplevis Tokyo-rutten där det känns som att det enbart är japaner i Business-kabinen.
Eller New York där det brukar kännas väldigt "leisure".
 
Last edited:

Mikael

Medlem
Det har i ärlighetens namn inte gått speciellt bra för Finnair de sista åren heller.
Finnair

Angående deras Kinasatsning som fått/får så mycket positiv uppmärksamhet så startade de en linje till Guangzhou (Canton) för 5-6 år sedan. Jag åkte den vid ett tillfälle. Den lades ner väldigt snabbt.
Jag upplever också att beläggningen på deras flyg till Beijing har varit väldigt dålig (plan fyllda till mindre än hälften) de sista gångerna jag har åkt. Till skillnad från Air Chinas plan som tycks vara fyllda till brädden. Nu är detta långt ifrån statistiskt säkerställt utan bara min känsla, men halvtomma plan tillsammans med ständiga kampanjer (min biljett i juni kostade 4300SEK ARN-PEK T/R) ger inte mycket klirr i kassan. Dock är det naturligtvis bra för oss som reser ;-)
 

henrik l

Medlem
Tack för snabb info och korrigering. Ska kolla deras respektive resultaträkning och se vem det går risigast för:)
 

Alx

Medlem
Lite off topic:

Priority Club Rewards PointBreaks erbjudande på CROWNE PLAZA CHONGQING RIVERSIDE.
Det kostar bara 5,000 PC poäng per natt!

Denna erbjudande gäller fram till 30 sep 2011.
Priority Club Rewards Hotel Reservations | PointBreaks | Asia

Man kan köpa t ex 20,000 Priority Club Rewards poäng för 250 USD.
De har 15% bonus point erbjudande vid köp av poäng fram till 31 aug 2011.

Ett billigare sätt att komma över 20.000 PCR är att boka in sig på valfritt hotell på points+cash (kräver förstås att man redan har lite poäng). Sedan avbokar man hotellet och får tillbaka poäng plus de poäng man köpt för cash. På så vis betalar man endast 120USD för 20.000 PCR! :)
 

David

Medlem
Lite off topic:

Priority Club Rewards PointBreaks erbjudande på CROWNE PLAZA CHONGQING RIVERSIDE.
Det kostar bara 5,000 PC poäng per natt!

Denna erbjudande gäller fram till 30 sep 2011.
Priority Club Rewards Hotel Reservations | PointBreaks | Asia

Man kan köpa t ex 20,000 Priority Club Rewards poäng för 250 USD.
De har 15% bonus point erbjudande vid köp av poäng fram till 31 aug 2011.

Fint erbjudande från Crowne Plaza men förra gången jag åkte förbi, ca 7 veckor sedan, var de två skraporna fortfarande betongskelett. Tar på mig att posta en bild för nöjes skull (osså får jag testat bildfunktionen) när jag är tillbaka i CQ.
 
Last edited:
Toppen