Final Call 10 min innan boardingen börjat...

Diskussion i 'Air France & KLM, Flying Blue' startad av JonW, 7 September 2018.

 1. JonW

  JonW Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Har klagat förut på det all mer utbredda missbruket av Final Call.
  Men i går var det närmast farsartat av AF på ARN-CDG.
  Avgång var 12:40.
  12:03 började utrop att "Zong one" var välkomna att boarda.
  Sen följde "Zong two", "Zong three", "Zong four", "Zong five" och final boarding med typ en minuts mellanrum.
  Jag passerade då runt 12:10 snällt gaten, bara för att upptäcka att någon faktisk boarding inte ens börjat,,, Denna inleddes 12.20.
  Man tyckte uppenbarligen att det var behändigt att förvara paxet i den långa bridgen som nån slags boskapsfålla, innan man behagade öppna kabindörren.

  Liknande var det på andra benet från CDG. Avgångs tid 21:15.
  20:35 får jag se att boarding annonserats, hade egentligen tänkt ta nåt snabbt att äta, men beger mig för säkerhets skull till bussgaten. Där förvaras vi på bussen till kl 21:18, ca 35 min, innan den till sist puttrar iväg.
  Pushback 21:40...
  (Tilläggas kan att det visade sig att bussen inte alls gick till något flygplan, utan till en vanlig gate i en annan terminal, där vi fick antingen släpa upp vårt bagage 2 trappor upp, alt stå i långa köer till den lilla hissen. Minskade inte direkt förseningsproblemet...)

  Ett jävla oskick som tidigare endast anstod Ryanair, men som nu tydligen håller på att bli standard i branschen!
   
  Gus gillar detta.
 2. Berglund

  Berglund Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Att det där sker på Arlanda med ett handlingbolag som i praktiken flyttar personalen från incheckningsdiskarna till gaten, kan jag ändå ha viss förståelse för. Handlingbolaget schemalägger vad som blir praktiskt och görbart för dem. Att det däremot sker på den "stolta hemmabasen" är ett oskick.
   
 3. palmen

  palmen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Har råkat ut för samma sak på sas longhaul från Arlanda. Helt plötsligt dyker final call upp 5 minuter innan angiven boardingtid så det blir ju lite bråttom bort till gate i F piren. Väl där finns det inte ens någon som bemannar boardingen och den börjar ca 15 minuter senare.
   
 4. Herr Sjödin

  Herr Sjödin Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Lite OT men påminner om när jag var riktigt sent ute på ARN en gång. Kommer igenom securityn på T5 ungefär samtidigt som boarding påbörjas. Hinner i all hast notera att jag ska till en av gaterna längst ut på F-piren. Då jag inte hunnit få i mig någon frukost så chansar jag och tar en sväng upp förbi Pontus för att ta en räkmacka to go. Förklarar för en i personalen att jag har bråttom och ber dem skynda sig med att slänga ihop räkmackan. Minuterna går men ingen räkmacka dyker upp. Står och stampar och hinner tänka att jag verkligen inte får missa flighten. Plötsligt hörs *final call for SK732 to Saint Petersburg* i högtalarna och jag inser att nu kan jag inte vänta längre. Säger till tjejen som tog emot min beställning att jag fått final call och måste bege mig varav hon ser ut som ett frågetecken och svarar frågande "men då har du ju gott om tid?". Blir rätt förvånad över det anmärkningsvärda svaret men inser att jag inte har tid för att fråga vad hon menar utan vänder på klacken och beger mig. Precis när jag kommit ner för trapporna till Pontus så ropar tjejen i loungen på mig viftandes med en räkmackepåse. Vilken tur!
  Beger mig sedan i full fart mot gaten och i kön till passkontrollen så ringer mitt resesällskap som redan boardat. "Var är du någonstans? Alla har gått ombord nu" säger de. Svarar i riktig Thorbjörn Fälldin-anda med de bevingade orden "håll flighten". Springer sedan som en vettvilling längst F-piren med kabinväskan i den ena, och en räkmacka i den andra handen. Hinner precis boarda flighten som sista passagerare varefter kabindörren stängs och pushback påbörjas.
   
  Fredrik Prüzelius, Gus, Jönsson och 6 andra gillar detta.
 5. Per N

  Per N Medlem

  Ort:
  Gävle
  Land:
  Sverige Sverige
  Standard på flygplatsen i Fortaleza, Brasilien, är att det på skärmen för avgående flight till Lissabon står Final Call redan när man kommer in på flygplatsen och det är 1:30 tills ankommande plan ska landa. Det har irriterat mig många gånger
   
  rvarttinen och Gus gillar detta.
 6. Brandforce

  Brandforce Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  "Håll gränsen" är en av mina absoluta favoritepisoder i modern svensk historia.
   
  Lounge Lizard och Jakob Österberg gillar detta.
 7. maswan

  maswan Medlem

  Ort:
  Ume
  Land:
  Sverige Sverige
  Relaterat irritationsmoment med tanke på Final Call. Kommer sent in med anslutande flyg och springer Arlanda T5->T4 med min flight listad som Final Call hela vägen fram till gate. Väl framme så är den stängd och obemannad, fast fortfarande Final Call på skärmen.
   
 8. Jag har börjat använda FlightRadar24 som ett motmedel enligt följande kriterier:

  1. Är planet vid gaten? (Detta är första saken att undersöka, d.v.s om vändande flight är på plats eller ej.)
  2. Om planet har anlänt, när skedde det? (Man kan räkna 10-15 minuter för att lossa paxen, sedan skall catering ordnas och kabinen snyggas till). Om maskinen dockade klockan 12:20 kan man räkna med att paxen är av 12:35 eller så, boarding lär knappast påbörjas tidigare än t.ex 12:50 eller något.

  Den primära parametern är tiden och har man en biljett i handen som t.ex säger "departure 12:50, boarding at 12:20" kan man ha det som referens förutom FR24 och liknande tjänster. D.v.s om planet är i tid kan man räkna med att gaten öppnar 12:20 ungefär så man behöver inte panikrusa om någon skulle ha ofoget att börja ropa "Final Call!" 12:15.

  Det skulle vara extrem nöd om ett bolag försöker skära i turn-around (alltså kasta av paxen, därefter i princip boarda nya pax omedelbart därefter då det i princip skulle innebära ostädad kabin och cateringproblem, framförallt i främre pentryt då personalen knappast vill rulla in serveringsvagnar från cateringtrucken samtidigt som folk för fullt kliver ombord).

  Utrop som rör en maskin som inte finns vid gaten (alltså Final Call när planet just passerar 2000 fots höjd på finalen) och liknande kan man motverka med FR24.

  Slutligen kan det konstateras att missbruk av Final Call kan ha en motverkande effekt, d.v.s att allvaret i detta utrop utarmas och paxen "kommer när de kommer" till gaten med förseningar som följd, d.v.s att man i praktiken väntar tills det blir personliga utrop om att Mr X skall vänligen infinna sig vid gate Y omgående.

  FR24 har hjälpt mig ett antal gånger, sålänge man vet var planet befinner sig behöver man inte stressa. Man kan inte missa flighten ens med Final Call om kärran inte ens är vid gaten...;)
   
  JacobGBG, igelkotten, obs och 4 andra gillar detta.
 9. IPC_Mataveri

  IPC_Mataveri Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Om det är ett ”riktigt” final call finns det någon standard tid till gate close?
   
 10. Om vi gör en approximation av procedurer kring en flight kan det se ut som följer (i detta exempel utgår vi ifrån en turn-around med en vanlig narrowbody):

  Avgångstid i detta exempel är 13:00 enligt tidtabell (observera att dessa tider i sig är satta med marginal utifrån slottiderna).

  12:00 - Planet landar.
  12:10 - Planet stannar vid gaten.
  12:12 - Dockning klar, kabindörren öppnas.
  12:13 - Första paxen kliver av.
  12:22 - Sista paxen kliver av.
  12:25 - Cateringtruck parkerar.
  12:40 - Kabinchefen ger klartecken till gaten att kabinen är klar för boarding.
  12:45 - Boarding påbörjas.
  12:55 - Boarding avslutas, dörrarna stängs när allt är klart om så sker före tidtabellstiden.

  Doors closing brukar ske runt den tidtabellsenliga avgångstiden give or take 10 minuter (om alla redan är ombord stänger man naturligtvis före denna tid).

  Så man kan ha som grundregel att OM flighten är i tid, den anländer som planerat och allt rullar som det skall kommer boarding inledas ungefär 15-30 minuter före tidtabellstid beroende på diverse faktorer (turn-aroundtid etc). D.v.s om flighten skall avgå 13:00 är det OK att infinna sig vid gaten 12:30. Ett Final Call redan 12:15 eller 12:20 har inte någon särskild betydelse.

  För min egen del brukar jag bege mig mot gaten så jag är där ungefär när boardingen påbörjas vilket är en tid som brukar vara runt 20 minuter före tidtabellsenlig avgång och som kan ligga i spannet 20-30 minuter före densamma. Om flighten är försenad kan man utgå ifrån att landar den t.ex 12:40 (avgång 13:00) kommer den inte att vara redo för boarding före t.ex 13:15-13:20 om besättningen ger järnet.

  Tillverkarna av flygplan brukar ange turn-around på 20-25 minuter och det klarar maskinen rent tekniskt (d.v.s den kan klargöras på den tiden) men i praktiken lägger man in större marginaler då det inte brukar fungera så att det står en hel stab av personal redo så fort kaptenen lägger i p-bromsen vid gaten (alltså att cateringtruckar, honungsvagnen - fint ord för fekalietömningsbilen etc) står som i givakt och kör igång på sekunden. Så man lägger in luft/marginal i tidtabellen för tiden mellan inkommande och avgående flight utöver denna av tillverkaren angiven tid.

  Så man kan lugnt räkna med 30-40 minuter efter parkering vid gaten innan man kan boarda.

  Grundregeln är alltid att hålla koll på var planet befinner sig och då via FR24 eller liknande då det inte är flightinformationsskärmarna som är den bästa källan här utan man måste söka på den specifika maskinen.
   
  filip23, Karlssonskan, KennethL och 4 andra gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×