Familjen Fredde reser norrut!

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Fredde18, 13 Juni 2019.

 1. Fredde18

  Fredde18 Medlem

  Ort:
  Norrköping
  Land:
  Sverige Sverige
  IMG_4729.JPG
  Kebnekaise i molnen uppe till höger i fjärran..

  Detta forum flödar ju av trevliga reseberättelser från exotiska resor i business och first med allsköns olika flygbolag. Jag tänkte bidra med en reseskildring från en annan vinkel, där kanske resmålet är mer spännande! Det blir lite inledande text, men sen får bilderna tala sitt språk i stället… (Fotat med Iphone bara tyvärr). Hoppas det kan skänka en stunds trevlig läsning och lite Sverige-inspiration!


  Mitt resemönster med flyg är väl som mönstret på en enfärgad tapet, dvs obefintligt. Eller inte riktigt obefintligt, 3-4 resor per år kan det bli, inom Europa. Lite jobb, mest fritid, men för att fortsätta tapet-liknelsen så är det således ingen avancerad mönsterpassing jag pysslar med. Men nu släpper vi den metaforen… Mitt EuroBonus-konto är därför i princip innehållslöst, däremot har jag genom en del jobbresor men mest familjetrippar, samlat på mig en hög med Scandic-poäng och är sedan i januari Level 3 hos Scandic. Detta insamlande kompletterar jag med Scandics mastercard (20p/100kr) så jag känner igen mig i mångas poängsamlande här men istället för att flyga och handla så kör vi hotell och shoppar. Mer om Scandic lite senare…


  Familjen (jag, fru och 2 grabbar i yngre tonåren) har skapat en liten tradition av att tjuvstarta sommarsemestern med en weekend-resa innan skolorna slutar. Ett sätt att få ledigheten att kännas lite längre! Vi har senaste åren avverkat bla Prag, Billund (LEGO ni vet) och senast förra året Venedig. Barnen uppskattar att se och uppleva nytt och är enkla i maten så det är kul att resa ihop!

  -”Va, ska vi inte utomlands!” Var den lätt bortskämda spontana kommentaren från ungdomarna när jag lanserade årets reseplan. –Nope, inom Sverige. Fast ganska långt upp. Till KIRUNA! Efter att ha delgivit tankarna om gruvbesök, närhet till Kebnekaise och kanske tågresa till Narvik var dock mungiporna snart i topp igen.


  I tjänsten har jag spenderat säkerligen 3-4 månader totalt här uppe genom åren. Främst mellan Abisko ner mot Kebne men även upp till Treriksröset. Varje gång har jag tänkt att jag borde ta med familjen hit upp för att visa hur Sverige också ser ut! Så nu var det dags.


  Resan bokades någon gång i mars och avresa blev den 6 juni. Hem den 9:e juni. Både SAS och Norweigan flyger ju till Kiruna från Arlanda men valet var ganska enkelt med hänsyn till både pris och tider, SAS fick det bli. Drygt 2000kr per person ToR skulle det landa på (i GO) och jag insåg att det nog var fler än vi som såg möjlighet till en långhelg i midnattsolen! Men men, bara att betala och vara glad.

  Boende bokades på klassiska Scandic Ferrum med en blandning av poäng och pengar. 1500kr och 45000 poäng kändes helt ok för 3 nätter

  Hyrbil ordnades via Sixt under deras påsk-rea, kategori A3 Sportback (CWMR). Helt ok.


  Då avgången med SK1042 var 1140 från Arlanda på torsdagen föll valet på att rulla från hemmet i Norrköping kvällen innan. Det tar förvisso bara cirka 2,5h att köra men det kändes skönt att kunna få vakna på rätt sida huvudstaden. En natt bokades därför på Scandic Infra City i Upplands Väsby. Som sagt, vi bangar inte för en hotellnatt extra! . Strax före avresa gjorde jag om bokningen i Kiruna till fullbetald i junior svit då jag fått en ”accelerate” med dubbel beräkning av stays närmsta 5 nätter samt att Scandic gick ut med 2000p extra per natt under sommaren. Allt som allt inbringade dessa totalt 4 nätter ca 22 000p hos Scandic. Bra värde för ca 5000kr betalt, så nu är Level 3 säkrat till februari 2021!

  Reseledaren, d.v.s. jag, kände sig nöjd. Nu kan väl inget gå fel?
  ..............................................................................................................................................

  Såhär i efterhand gjorde det inte det heller. Norrland bjöd på sol och 20-25 grader och flygen gick i tid. Jag tänker som sagt bjuda på lite bilder men undanhåller er flyg och flygplatsbilder. Min känsla är att de flesta här inne alltför väl känner till T4 på Arlanda och kan räkna sömmar på ett säte i SAS A320 i sömnen. Jag kan bara konstatera att A320 NEO var en trevlig maskin med bra drag och lyftkraft!

  Vi landade in torsdag lunch i Kiruna och kvitterade ut hyrbilen. Vår Audi A3 hade vuxit till sig lite och bestod nu av en MB C220 D kombi. Vi är på lägsta nivå hos Sixt men kanske såg han vår packning och insåg att det behövdes lite mer utrymme.

  Vi rullade in till staden och checkade in på Scandic Ferrum. Inte mycket slår utsikten men hotellet i sig går på livsuppehållande åtgärder. Dödsdömt som det är pga. gruvans intrång under staden hålls det igång på lägsta nivå. Inte dåligt men lite gammalt och slitet. Ett nytt Scandic ska stå klart 2021 lite längre västerut. Då kommer nog denna klassiska madam att jämnas med marken…
  IMG_4795.JPG
  Ferrum i midnattssol.

  IMG_4796.JPG
  Gamla kommunhuset, redan i färd med att rivas.

  Vi gjorde ett snabbt klädbyte och packade ner lite fika. Nu ska vi se fjäll! (Med fika menar jag då inte fika så som många menar fika här på forumet man talar om fika utan fika. Vanligt fika, kaffe och bulle-fika…och vatten)

  Första anhalt; Nikkaloukta, ca 1h bilväg västerut. Som sagt, strålande sol och lite vind. Vi tog några kilometer på Kungsleden och hittade en liten topp (betoning på liten) där vi intog vårt fika. Några bilder från dag 1.
  IMG_4727.JPG
  Fikatoppen och utsikt österut.

  IMG_4731.JPG
  På väg ner igen. Myggfritt, nästan i alla fall!

  IMG_4733.JPG
  Gott vatten ur en av många jokkar.
  På väg tillbaka mot Kiruna stannade vi bilen och tittade på ett litet gäng renar som lagt sig på den enda snöfläcken som fanns kvar i dalen. Strax mittemot låg ett hus. Där satt mannen i huset naken på förstukvisten och tittade på oss! Jag undrar ödmjukt vem som hade mest behållning av tittandet. Vi tyckte renarna var coola, det andra var bara, som barnen säger idag, ”cringe”!


  Dag 2 innebar bilåkning upp mot Torneträsk (Sveriges näst djupaste sjö, minns väl alla från grundskolan) och Abisko/Björkliden. Återigen sol!
  Bilder från denna dag.

  IMG_4738.JPG
  En klassisk vy, här fotad vid Abisko.


  IMG_4741.JPG
  Full fart på vattnet vid Abisko fjällstation.


  IMG_4750.JPG
  Lunch på Hotell Fjället i Björkliden.


  IMG_4753.JPG
  Silverfallet, som lätt nås från E10 nära Björkliden.


  IMG_4757.JPG
  Fallets utlopp i Torneträsk.

  Dag tre var den kalla dagen. Inte utomhus men dit vi skulle. Först besök av ishotellet ”365” i Jukkasjärvi där man nu har en åretruntvariant utöver den som byggs upp och smälter varje år. Därefter en tur ner till 540m nivån i Kirunavaara-gruvan. Se och njut!

  IMG_4767.JPG
  Baren var tyvärr stängd...

  IMG_4768.JPG
  Varje reserapport ska ju tydligen innehålla en avfotad meny så, varsågod!


  IMG_4775.JPG
  Billigaste rummen gick lös på 3000-4000kr per natt...


  IMG_4778.JPG
  ...en svit närmare 8000kr. Det är dyrt att frysa!

  IMG_4781.JPG
  Utsikt mot gruvan från grannberget Luossavaara.

  IMG_4786.JPG
  Bra och kunnig guide i gruvan. Vi var på 540m men man jobbar på 1365m nivån.

  IMG_4787.JPG
  Det fanns liten förståelse hos gubbarna att kanske barnen ville klättra upp fört i maskinerna..


  IMG_4794.JPG
  Väl värt ett besök och något att vara lite stolt över som svensk!

  Söndagen var faktiskt mulen och ruggig men vi hängde på hotellet fram till 1330 då vi hade sen utcheckning och därefter besökte vi Kirunas kyrka. Tillbaks till flyget och eftermiddagsflight tillbaka till Arlanda.

  Jag är riktigt nöjd med resan och det vi fick se. Min förhoppning var att få bra väder (check) samt att resten av familjen skulle lockas av fjällmiljön och vilja komma tillbaka för lite vandring på riktigt. (Check!) Tyvärr blev det ingen tågresa pga spårarbeten på malmbanan...


  För den som inte besökt dessa nordliga delar av landet kan jag rekommendera det. Ja, det finns högre berg och djupare dalar i andra länder men att detta är en del av Sverige tycker jag är riktigt fascinerade!

  Hoppas ni fann denna lilla berättelse trivsam!


  IMG_4798.JPG
   
  Resenaren55, Kricka, guran och 100 andra gillar detta.
 2. chazzie

  chazzie Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket trevlig rapport! Det är väldigt lätt att vi (både på forumet och svenskar i allmänhet) glömmer bort det vi har runt husknuten till förmån för i den ljumma vinden gungande palmer, men Sverige och tillika våra grannländer har mycket att erbjuda också!
   
  Kris, LPC123, aruba1 och 4 andra gillar detta.
 3. micke99

  micke99 Medlem

  Ort:
  Lund
  Land:
  Sverige Sverige
  Ja, Sverige är faktiskt underbart! Jag vill också besöka LKAB :(
   
  Fredde18 gillar detta.
 4. Flood

  Flood Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för rapport, perfekt timing då jag åker dit i morgon!
   
  Fredde18 gillar detta.
 5. squeezen

  squeezen Medlem

  Ort:
  Södra Sverige
  Land:
  Sverige Sverige
  Härligt. Kul och annorlunda. Uppskattas
   
  Fredde18 gillar detta.
 6. Ricci

  Ricci Medlem

  Ort:
  CPH/Skåne
  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket trevlig rapport att läsa och perfekt i tiden då vi har 3 dagar i Kirunaområdet i början av juli.:)
   
  Fredde18 gillar detta.
 7. FF#1

  FF#1 Medlem

  Ort:
  Luleå
  Land:
  Sverige Sverige
  Härlig rapport, håller med om att gruvan är fascinerande... Var där här om året och besökte djupaste botten.
   
  Fredde18 gillar detta.
 8. jumbooze

  jumbooze Medlem

  Ort:
  ex-CPH
  Land:
  Sverige Sverige
  Så trevligt, bodde flera gånger på hotellet i Björkliden när jag var ung så utsikten är bekant
   
  Fredde18 gillar detta.
 9. Mr Basic

  Mr Basic Medlem

  Ort:
  Uppsala
  Land:
  Sverige Sverige
  Tack! Mkt trevlig rapport. Gruvbesök i Kiruna står med på ”att-göra-listan”. :)
   
  Fredde18 gillar detta.
 10. Fredde18

  Fredde18 Medlem

  Ort:
  Norrköping
  Land:
  Sverige Sverige
  Tackar för alla glada kommentarer och ”likes”. Hoppas ni som reser upp i närtid får det minst lika bra som vi!
   
  chazzie, Sir Lemon och Jönsson gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×