Expressen: SAS-ledningens hemliga plan: Stycka flygbolaget

Diskussion i 'SAS Group & EuroBonus' startad av Homer, 26 Februari 2020.

 1. Homer

  Homer Medlem

  SAS-ledningens hemliga plan: Stycka flygbolaget

  – Tanken är att stycka SAS och lägga mellan 20 och 30 nya flygplan i det nybildade bolaget, uppger en källa för Expressen.


  Facket om SAS hemliga planer: Rena krigsförklaringen

  Det var under måndagen som SAS-ledningen överraskande meddela pilotföreningen att man tecknat ett kollektivavtal med den lilla danska fackföreningen, FPU. SAS plan är att regionala flygningar inom Skandinavien ska skötas av detta SAS-bolag och till en lägre kostnad än i dag.
   
 2. Jag läser detta som att SAS vill skapa ett regionalt bolag istället för den outsourcing som pågår idag till bland annat CitiJet och basera detta i Danmark. Kan väl tycka sådär om kvällspressen rubrik: "Stycka flygbolaget"

  Det är väl raka motsatsen? Nämligen att tillföra bolaget en ny verksamhet som idag ligger hos andra på wet-lease.
   
  karho, danielhog, ResenärenLars och 11 andra gillar detta.
 3. Låter som att SAS har fixat detta med arbetsvillkoren redan innan för att undå kritik:

  "Vi har nu undertecknat ett avtal med den danska fackföreningen, FPU, anpassat för framtida regional produktion. Avtalet uppfyller kraven på att förlägga regional produktion med medelstora flygplan till Skandinavien, med personal anställd i Skandinavien och på skandinaviska villkor ”, skriver SAS vd Rickard Gustafsson när han kommenterar SAS kvartalsrapport för första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2020.

  Miljardförlust för SAS – planer på lågprisbolag - DN.SE
   
  Robert flysas gillar detta.
 4. Homer

  Homer Medlem

  Funkade inte speciellt bra i så fall, läs Wilhelm Tersmedens uttalande i 1:a posten
   
 5. eliee

  eliee Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Ny pilotstrejk på g, tro?
  Om det är så som det sias om i artikeln - att lönerna är mycket lägre - lär det bli ett väldans liv.
   
 6. Homer

  Homer Medlem

  Pressmeddelande från fackföreningen

  FPU sikrer flyvende arbejdspladser med ny overenskomst
  • 26. februar 2020

  Flyvebranchens Personale Union har indgået en ny overenskomst, der skal dække regionale flyvninger for et nyt dansk selskab under SAS i fremtiden.

  Det er en aftale som FPU er rigtig stolte af, fordi den vil sikre flere danske arbejdspladser for piloter og kabineansatte på skandinaviske arbejdsvilkår.

  Begyndte med overenskomstkrav i december

  I slutningen af november 2019 gik SAS ud med et budskab om, at selskabet ønskede at investere i mindre fly med 110-140 sæder, og at disse fly skulle placeres hos en underleverandør eller i et helt nyt SAS-setup.

  Budskabet, der blev gentaget til SAS’ fremlæggelse af årsregnskab, fik straks FPU til at henvende sig med et overenskomstkrav.

  Falder i naturlig forlængelse af FPU’s aftaler

  I henvendelsen gjorde FPU det klart over for SAS, at overenskomstdækningen af det regionale marked og underleverandører i SAS-regi ligger inden for FPU’s område.

  FPU overenskomstdækkede Cimber, der i 2014 blev opkøbt af SAS, og som sidenhen i 2017 blev solgt til irske Cityjet.

  Cityjet er den dag i dag underleverandør til SAS, og det samme gælder Regional Jet og Air Nostrum. Sammenlagt står de for langt hovedparten af SAS regionale produktion ud af Danmark. Fælles for dem alle er, at de har overenskomst med FPU.

  Med disse aftaler i bagagen, og med den erfaring, som FPU har på det regionale område, faldt det os helt naturligt at påbegynde forhandlingerne med SAS.

  Nyt selskab betyder flere stillinger for flyvende

  Efter flere måneders intensive forhandlinger godkendte FPU’s hovedbestyrelse den 20. februar en spritny aftale, der kan komme til at sikre mange hundrede flyvende stillinger.

  Den nye regionale platform bliver placeret uden for selve SAS Airlines, hvor aftalerne med de gamle SAS-foreninger har hjemme.

  I stedet er der tale om et helt nyt dansk selskab med egne fly og egne ansatte. Et selskab, der er skræddersyet til den regionale produktion, der har som hovedformål at flyve inter-skandinavisk og bringe passagerer ind til flyvningerne i SAS-airlines.

  SAS kunne garantere, at det nye set-up og de nye aftaler, ikke fik konsekvenser for de ansatte på de gamle aftaler. Tværtimod kan en ny aftale være forudsætningen for, at SAS ikke skrumper, eller skal til at flytte produktion ud af Skandinavien.

  Fornuftige skandinaviske vilkår

  Den nye aftale er skræddersyet til den regionale produktion, og aftalen sikrer danske jobs på en overenskomst med gode, fornuftige løn- og arbejdsvilkår.

  Det regionale marked er generelt kendetegnet ved højfrekvent produktion og travle rostere. Men vi har i aftalen sikret et godt arbejdssystem, der giver den ansatte mulighed for forudsigelighed og planlægning af hverdagen.

  Den ansatte vil være sikret weekendfri mindst en gang om måneden samt have en del flere fridage om måneden, end hvad der gør sig gældende for det generelle arbejdsmarked.

  Samtidig sikrer aftalen en række såkaldte superfridage og gode muligheder for at komme i fast gruppe.

  Da FPU er en forening for både kabineansatte og piloter gælder systemets fordele på samme måde for begge grupper af flyvende.

  Sikrer dansk og nordisk luftfart

  I en tid, hvor luftfart, og ikke mindst det regionale marked, er præget af hård konkurrence er vi glade for at have sikret en aftale for et dansk selskab med skandinaviske løn- og arbejdsvilkår

  De seneste år har kutymen været, at arbejdspladserne inden for denne produktion udflages eller flyttes til andre lande.

  Men med den nye aftale sikres det, at det nye selskab kan flyve den regionale produktion med base i Danmark, og at det foregår på skandinaviske løn- og arbejdsvilkår.

  Der er stadig en række forudsætninger og investeringer, der skal på plads før selve produktionen kan begynde. Men alt i alt er vi stolte af aftalen, og ser frem til at den går i luften.

  Med venlig hilsen

  Thilde Waast, Formand FPU  FPU sikrer flyvende arbejdspladser med ny overenskomst - FPU - Flyvebranchens Personale Union
   
  Robert flysas gillar detta.
 7. igelkotten

  igelkotten Medlem

  Ort:
  London
  Lustigt. SAS avtalade med pilotföreningarna att inte göra liknande offshoring som SAS Ireland, om de inte erbjuder skandinaviska villkor och anställer skandinavisk personal. Jag antar att de fackföreningar som det avtalades med antog att SAS, ifall de valde en sådan väg för sin regionala produktion, skulle ingå sådana avtal om skandinaviska villkor med just de. Istället har SAS ingått avtal med ett annat fackförbund i Skandinavien - säkert till bättre villkor än vad de befintliga fackföreningarna inom SAS hade gått med på. Svenska pilotföreningen säger i DN att SAS gått bakom ryggen på de.

  Vi får se om det var en klok eller dum strategi, men jag tycker det är en risk värd att ta för att bryta sig fri från den befintliga fackförenings-maffian.
   
  samet gillar detta.
 8. Homer

  Homer Medlem

  Listigt som f-n, speciellt eftersom avtalet gäller både piloter och kabinpersonal :)


  Tersmedens, Esposito och vad de nu heter kommer garanterat inte att ge sig utan kamp.
   
 9. mha321

  mha321 Medlem

  Som jag tolkar dedt så handlar det "bara" om regional trafik. Med andra ord det som idag drivs av Cityjet osv. Det låter ju inte direkt som man ska överföra A320-flyg eller så till det nya bolaget.

  Däremot är det ju rent krasst så att A320 är för stor för många inrikeslinjer där man tidigare flör 737-600, och då passar regionalkärror bättre...
   
 10. M.K

  M.K Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag ser nu en garanterad strejk framöver. Facken kommer aldrig ge sig utan strid. Marknaden är enig med Mig. Även andra faktorer men detta påverkar också (-11,07% OMX nu).

  Jag är personligen enig med ledningen om enhetsflotta och till slut när krutröken lagt sig ser vi nog oavsett denna eller en annan då inhyrd lösning på denna del av flottans behov. Om SAS överlever.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×