Erfarenheter från långflygning vid graviditet?

Diskussion i 'Övrigt' startad av Magnus Boström, 27 Maj 2014.

 1. Magnus Boström

  Magnus Boström Medlem

  Ort:
  Kalmar
  Land:
  Sverige Sverige
  Hej,

  Frun och jag är precis i slutfasen för att bestämma huruvida vi ska åka till Boston i höst eller inte. Det gäller en trevlig konferens i Plymouth, MA, med efterföljande semester i Boston. Det enda som gör att vi inte har bokat ännu är att frun då kommer att vara gravid i vecka 26-27 och vi är lite osäkra på hur det kommer att vara att flyga och semestra vid den tidpunkten.

  Jag är insatt i flygbolagens regler gällande graviditet, och likaså reseförsäkringens omfattning. Det jag mer är nyfiken på är hur du som gravid, eller du som har rest tillsammans med någon som varit gravid runt vecka 20-28 har upplevt detta (och självklart med stor reservation för att alla graviditeter är olika).

  Detta gäller:
  Rutt: Kalmar-Stockholm-New York/Chicago-Boston i september 2014
  Resenärer: Jag själv + gravid fru i ca v26-27 + 2-åring
  Kabin: Resan kommer att ske i Economy, ev med OT till PLUS
  Längd: Ca 2 veckor allt som allt

  Så, har du upplevt detta? Är vi galna som tänker flyga över Atlanten vid den tidpunkten, eller kan du säga något för att lugna oss?

  /Magnus
   
 2. Jag tror inte det kommer vara något problem utöver det vanliga; trötthet och kanske jobbigt att sitta trångt med stor mage. Se till att ha läkarintyg på att graviditeten är problemfri, ni kan/kommer få frågor om detta gissar jag om magen är stor.
   
 3. Fredrik Bodin

  Fredrik Bodin Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Passa på nu! Med 2 (eller fler) småttingar lär det dröja ett tag innan det flygs frivilligt igen (av egen erfarenhet)
   
  Gus och Magnus Boström gillar detta.
 4. Golfkillen

  Golfkillen Medlem

  Flög till Miami vecka 23 och hem vecka 26. Inga som helst problem, varken från flygbolagets sida eller från hustruns sida. Som du skriver så är alla graviditeter olika, men har hon en problemfri graviditet så ser jag ingen anledning att inte åka.
   
  Gus gillar detta.
 5. Golfkillen

  Golfkillen Medlem

  Jag skulle personligen inte sätta en kvinna i ekonomiklass överhuvudtaget.
   
  8 personer gillar detta.
 6. Frigidus

  Frigidus Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Borde vara lugnt! Flög själv med 2 åring och gravid sambo i 30:e veckan till Grekland och sedan till London då hon var i v. 32.

  Visst är det lite individberoende men du bör tänka på att ha gott om tid mellan flygningarna. Räkna gärna med ev. förseningar. En gravid kvinna springer inte fort och lungkapasiteten är inte den bästa. Trodde min sambo skulle stupa vid trappan till inrikes på ARN efter att skyndat från terminal 5 efter en kort försening.
  Sedan är ju planen från Kalmar ganska små. (Vi flög oxå därifrån.) Se till att få rad 1 eller sista raden om det är kärran som bordas bakifrån. Men då behövs PLUS. Definitivt värt det.
   
 7. Vissa av oss har större mage än gravida kvinnor och illamående efter frisk konsumtion av alkohol men det är självklart en annan femma. :)
   
  Gus, Petter, Sofia och 5 andra gillar detta.
 8. charmkurs

  charmkurs Medlem

  Att be om ett intyg på problemfri graviditet var ett bra råd, och jag tycker definitivt att man ska rådgöra med läkare och barnmorska och se vad de säger. Och om jag får lov att låta lite som en glädjedödare och surpelle i sammanhanget tycker jag att ni ska tänka efter ordentligt och förbereda er väl med tanke på att det är en lång flygresa och dessutom över Atlanten.

  För några år sen var jag i kontakt med en läkare som jobbar åt ett internationellt försäkringsbolag och som är specialist i bland annat flygmedicin. Han berättade att gravida har en ökad risk för blodpropp och att den risken fördubblas om resan varar längre än fyra timmar.

  Som gravid har en kvinna en ökad ämnesomsättning och ett ökat syrebehov (de är ju två!). Luften i ett flygplan innehåller cirka 30 % mindre syre än vid havsytan, och det motsvarar att vistas på 2 500 meters höjd. Detta enligt läkaren, som också rekommenderar att dricka mycket vatten och självklart använda stödstrumpor!

  Även om de flesta flygbolagen har 28 graviditetsveckan som gräns och om flygresan går bra, kan det hända att barnet föds för tidigt under utlandsvistelsen. Värt att tänka på då är att det kan ta flera månader innan man får åka hem eftersom för tidigt födda barns lungor inte är tillräckligt utvecklade för att klara en flygresa.

  Här kommer vi in på försäkringsbolagen och hur de brukar agera. I ett ”dyrt” sjukhusland som USA vill de ofta ta hem patienter, men ambulansflyg är inte ett alternativ, enligt ovan, om barnet fötts för tidigt. I ett billigare land som Thailand låter de oftare folk stanna kvar på plats, men det är inte säkert att de betalar omkostnader för en medföljande. Lite OT: Försäkringsbolagen har alltid sista ordet och är de som beslutar om eventuellt ambulansflyg, i de fall där det funkar.

  Även om man har en bra hem/reseförsäkring och mår i sin graviditet när man bokar resan är det troligt att avbeställningsskyddet inte gäller för graviditet då det inte ses som en sjukdom. Det kan också vara värt att fundera på.

  Hårda bud kanske, men viktigast är nog som sagt att vara väl förberedd. Vi alla tar ju en risk när vi flyger och flygmedicinaren fick mig att inse, att reser man till Asien behöver man bara titta på en karta för att inse vilka länder man skulle kunna hamna på sjukhus i om planet måste gå ned ifall man skulle bli allvarligt sjuk ombord…
   
  1 person likes this.
 9. Golfkillen

  Golfkillen Medlem

  Graviditet är ingen sjukdom, men får du en sjukdom pga graviditeten så gäller såklart avbeställningskyddet. Detta just pga att själva graviditeten inte är en sjukdom, för oftast gäller inte avbeställningskyddet om sjukdomen är känd vid bokningen.

  Ovan gäller AMEX och ett antal bankkort.
   
  Gus gillar detta.
 10. charmkurs

  charmkurs Medlem

  "@Golfkillen: Kolla ändå upp villkoren och praxis noga. Om sjukdomen kommer till följd av graviditeten är det inte säkert att försäkringsbolagen går med på det. (Detta enligt Konsumenternas försäkringsbyrå.) Sen kan ju en gravid kvinna bli tung, trött och bara inte orka resa längre fram i graviditeten...
   
  2 personer gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×