Drömmen om utlandsboende; när Sverige inte alltid känns fullgott

Diskussion i 'Övrigt' startad av Palazzi, 25 Juni 2020.

 1. pedantic

  pedantic Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Mäklaren har en annorlunda roll i den spanska processen, så det är mer om man vill anlita ett eget ombud för att sköta budgivningen, men det är annars relativt enkel att sköta just budgivningen över telefon/mail.

  När det gäller annonserade priser är det vanligaste att man börjar med en 10-15% under (speciellt senaste åren då det varit stort utbud och ökad nyproduktion), det som är listat pris är mer det vi på svenska marknaden kallar för acceptpris.
   
 2. Här kommer halvt respons på det du skriver och halvt egen utläggning :
  Exakt samma förfarande i Italien, på de flesta orter.
  För den intresserade kan jag nämna att immobiliare.it (som Hemnet i Italien) har en statistiksida där man genom kartvy kan se prisläget på Italiensk bostäder.

  Tyvärr ser man inte trender (upp-/nedgång) i översiktsvy, men så fort man kommer ner på regions- eller stadsnivå så ser man om trenden pekar nedåt eller uppåt.

  Marknaden generellt har bara vikit någon procent, men det finns enskilda städer som drabbats hårt.
  Det ska dock sägas att bostäder i de flesta städer brukar få se 5-10% prisfall redan innan prutmånen om 10. Undantaget detta är främst storstäderna eller de riktigt turisttäta.
  +100 dagar är inte en ovanlig annons-tid, och om man inte fullkomligt förälskat sig i ett nyligen utkommet hus så skulle jag råda er att vänta.

  Semesterbostäder på den Italienska klacken ser ut att tydligt ha vikit nedåt. Campione d’Italia har sjunkit 30% på 400d (dock fortsatt dyrt), men där finns en mycket tydlig anledning.

  Annars inga nyheter. Sicilien och Kalabrien fortsatt billigt, men kanske allra billigast är bortglömda Molise-regionen. Bra väder och vatten, men generellt rätt tråkiga kuststäder.
  För enkel transport, och billigt, ligger Abruzzo bäst till, med nära anslutning till Roms flygplats numera (tacka FlixBus för det).
   
  pedantic gillar detta.
 3. P.Andersson

  P.Andersson Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  Åh, lycko dig! Älskar Mallorca. Vad kostar en lägenhet där på ett ungefär?
   
 4. fly4fun

  fly4fun Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag har inga lån, köpt cash. Man ska absolut ta hjälp av en mäklare som hjälper en. Det är säjaren som betalar provisionen till både sin och köparens mäklare (ca 5-6% som fördelas mellan mäklarna). Man kan absolut köpa under annonserat pris. Skulle gissa att 5-10% under utropspris är mer eller mindre standard och det händer nog att man kan köpa enstaka objekt 15% under utropspris.

  Att dokumentet som skrivs på, är tjockare än i Sverige gör det inte till mer formalia. Det tar bara längre tid att läsa. Därför jag gav min jurist fullmakt och sparade in 2h på att läsa 40 sidor.
   
 5. RickardG

  RickardG Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Norra halvan av Sicilien kanske inte är så dumt. Jag har fina minnen från Cefalú, Taormina, Giarre, Noto m.fl. och det är väl hyfsat enkelt med förbindelser från Sverige till Catania och Palermo.
  Bra klimat året runt, och överflöd av kultur, natur och mat/vin.
   
  Palazzi och Robert flysas gillar detta.
 6. Robert flysas

  Robert flysas Medlem

  Ort:
  Åre
  Land:
  Sverige Sverige
  Trevlig tråd:cool: Vi hade träffat en familj som var riktigt trevlig i Bretagne, Frankrike. Nära sol o hav, natur och mysiga Franska byar. Lugn o ro. Efter 3:e resan dit under 3 månader träffade vi mäklaren o bank, försäkringsbolag etc etc etc. Utgångspriset fick vi ner, allt verkade bra. I Frankrike betalar dock köparen noitarie avgifterna, dvs stå för säljarens % så det blev lika dyrt ändå:)Det var ett mysigt, lagom stort stenhus med bubbelpool och nära till ridning. Men det blev inget köp. Man måste verkligen vara ”nu kör vi” eller ta något annat. Men man lär sig alltid något nytt. Den där pirrande känslan i magen vid visningen är lika speciell varje gång
   
  jerixon och Malu gillar detta.
 7. Robert flysas

  Robert flysas Medlem

  Ort:
  Åre
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag är mer inne på att hyra än att köpa nu. Gärna USA eller Canada. Men även medelhavet. Får säkert inspiration här nu:)
   
 8. Trox

  Trox Medlem

  Jag har fastnat för Syd- och mellanamerika. Jag gillar klimatet och trivs bra när jag är där. Costa Rica är ett alternativ som är lockande. Vad jag kan se så är det skattetekniskt fördelaktigt. Men det blir när pensioneringen närmar sig. På lite mer lagom avstånd för frekventa resor lockar Italien eller Spanien.
   
  chazzie och MTheC gillar detta.
 9. MTheC

  MTheC Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Costa Rica är väldigt nice!
  Låter som du har lite koll på hur det funkar med skatt, har du koll på hur det funkar för Costa Rica? Kan man komma undan SINK-skatten?
   
 10. Trox

  Trox Medlem

  SINK kommer man nog inte undan. Men, Costa Rica tar inte ut ngn skatt på inkomster som kommer från andra länder, så totalt borde det vara fördelaktigt.
   
  MTheC gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×