Drömmen om utlandsboende; när Sverige inte alltid känns fullgott

Diskussion i 'Övrigt' startad av Palazzi, 25 Juni 2020.

 1. chazzie

  chazzie Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Ja tyvärr blir det vanligare även här... Jag gissar att det är försäkringsrelaterat till stor del, har för mig att så har det varit ganska länge i Spanien.
   
 2. rvarttinen

  rvarttinen Moderator

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  micsjo, Isaksson, NyfikenGrau och 4 andra gillar detta.
 3. Väcker denna tråd då jag ser en väldig aktivitet, på Facebook, om köp av utlandsboende i pandemins spår. Det verkar som om trenden går i motsats till resandeminskningen pga. pandemin.

  Det verkar som om Spaniens huspriser återhämtat sig något, men Italiens går för första gången på länge kraftigt ner. Rent etiskt kanske det inte känns som att det är rätt att "utnyttja" situationen, då det som sagt så är många försäljningar som är påtvingade av pandemins ekonomiska effekter. Någon, du eller annan, kommer dock "behöva" köpa fastigheterna.

  Då jag planerar att själv köpa nytt i Italien, under höst/vinter, så tänkte jag passa på att dela några insikter:
  1. Halva priset att köpa sjönära istället för havsnära (undantaget Maggiore, Iseo, Garda och Como). Finns många fina badsjöar i båda norra och södra Italien.

  2. Håll utkik efter husauktioner (vendita all'asta). Det finns flera fördelar med detta förfarande. En fördel är att Italienarna normalt håller på sina bostäder hellre än går ner i pris (10% dock vanlig prutmån) men vid dessa avyttringar är försäljningstiden fast, och man kommer mycket närmre marknadspris. 22-25% under listpris för jämförbara fastigheter säger min statistik.
  Nästa fördel är att besiktningen, som normalt ger ett rejält tillägg i Italien, sköts av konkursauktionen och det sparar dig rejält med pengar. Istället för 12% pris-påslag på fastigheten så hamnar man på 4-5%

  Totalt så kan köp genom detta förfarande spara dig 20-30% . Du behöver en jurist som kan köp genom denna förvärvsform, men dessa är inte dyrare än de jurister du ändå behöver vid husköp i Italien.

  3. Euron ligger på en OK nivå just nu, men de flest är ense om att den ska ner ca 5% tills hösten. Tycker man kan ha is i magen då fler fastigheter kommer ut varje dag, och buden på sjö/havsnära boenden ändå är lite lägre vid sommarens slut.

  4. Testa på orterna genom att boka 10-14d, via Airbnb, för att få en känsla för omgivningen.

  5. Rekommenderar att ni använder Rome2rio: discover how to get anywhere för att se hur de kommunala anslutningarna ser ut till/från närliggande flygplatser. Närliggande flygplatser hittar ni på Closest Airport eller Google maps. För mig har den totala restiden ganska stor påverkan på nyttjande-graden av utlandsboendet. Ibland klarar jag mig på 5h dörr till dörr, vilket jag finner välkommet de gånger man bara är borta en helg.


  Inte helt ovanligt att en nyrenoverad villa, med 100m till vattnet, kan fås för en miljon i skrivande stund. Även om det ofta kommer ut lock-priser om hus på Sicilien för 1€ så brukar det innefatta en rätt så rejäl summa i renovering (samt att isoleringen kräver hyrbil).
   
  Brogren, Linmet, A380 och 16 andra gillar detta.
 4. Mycket intressant info, tackar!
  En miljon för en nyrenoverad villa låter spontant till och med billigare än Sveriges landsbygd, eller i vart fall inte dyrare! Menar du alltså nära en sjö och i så fall var (exempelvis)? Enbart intresserad av norra Italien.
   
 5. Tomas E

  Tomas E Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Beror väl på i vilken valuta som beloppet är? ;)
   
  NyfikenGrau gillar detta.
 6. Jag kollade vid Lago di Trasimeno, Bracciano, Endine, D’Idro. Två sistnämnda ligger i norra, men finns såklart mängder med fler.

  Gissar att man kan kolla Airbnb och ”near water” för att få en överblick med karta.

  Sedan söka på immobiliare.it både under ”vendita” (till salu) och ”Asta” (auktion). Man kan rita egna områden med en lassofunktion, så att man täcker in alla byar/städer runt en sjö.

  Jag tror det finns rätt mycket uppsida på investering för det nationella infrastruktur-stödet, i Covids fotspår, täcker många regionala projekt.

  T.e.x Endine får ny strandlinje och en gångbro mellan sidorna. Även nya hotell etableras.
   
  NyfikenGrau gillar detta.
 7. Tackar :)
  De ligger i så fall i en helt överkomlig prisklass för oss - tidigare har valet realistiskt stått mellan hus på landet i Sverige eller hus på grekisk ö om man inte vill ge mer än miljonen (SEK då ;)), Alperna har jag aldrig ens tänkt på då de priser jag sett i de övriga länderna legat från 3-4 och uppåt. Det fina med t.ex. Lago d'Idro och regionen i allmänhet är att den kan nås på en (visserligen lång) dags bilkörning från Berlin men ändå ligger söder om Alpernas huvudkam så att klimatet är klart varmare än t.ex. sydligaste Bayern. Ska börja kika lite i Trentino-Alto Adige så man inte måste lära sig italienska på en gång ;)
   
  Juancarlos, Tonton, Autonom och 1 annan gillar detta.
 8. chazzie

  chazzie Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket intressant! Nu är det bara ett jobb som kan skötas strictly remote som behövs... :rolleyes:
   
  micsjo, Frisk78 och GOTBound gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×