Destination Helsingfors - LÄMNA ERA TIPS

Diskussion i 'Resmål & visum' startad av Erik Gustafsson, 22 Oktober 2012.

 1. Tommy Palomäki

  Tommy Palomäki Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag som ursprungligen kommer från Helsingfors så kommer inte att hålla mig på de här 3 favorittips och hoppas det är okej... :eek:

  Övernattning:
  - Hotel Klaus K, om du letar efter ett design hotel (Helsinki hotelli. Helsingin keskusta. | Hotel Klaus K Helsinki)
  - Hotel Kämp, ett klassiskt fem stjärnig traditionellt hotell (Hotel Kämp - Hotell Helsinki - The Luxury Collection - Starwood)
  - Hotel Glo, ett härligt design hotell mitt i stan (Hotel GLO official website - GLO Hotels in Helsinki - Espoo - Vantaa)
  - Hotel Haven, sägs att vara ett av de bästa hotell i Helsingfors - instämmer 110% (Hotel Haven | Small Luxury Hotel Helsinki)

  Restauranger:
  - Savoy, mest traditionell restaurang i Helsingfors, typ ett måste, bra mat och härlig miljö by Alvar Aalto (Front | Restaurant Savoy)
  - G.W. Sundmans (ej krog), en fin upplevelse med klassik empir miljö (Front | G.W. Sundmans & Sundmans Krog)
  - Chez Dominique, den ända med 3 stjärnor i Guide Michelin i Helsingfors. Jag lovar att du kommer inte att vara besviken på mat eller service om du är en livsnjutare. (Home | Chez Dominique)

  - Generellt bra kvalité i vilken som helst bland Roayl Restauranger. En familj ägd restaurang dynasti. (Royal Restaurants Helsinki)

  Shopping:
  - Varuhuset Stockmann är ett måste. Störs i hela Norden med stort sortiment till alla. Inte som Harrods men bra ändå - alltså du hittar inte Gucci eller Hermés på "Stocka". (https://stockmann.com/front/sv)
  - Esplanadparken har många trevliga shops runt om kring sig och glöm inte julmarknad i december. (Esplanadparken - Wikipedia) Glöm inte att gå genom hela parken till Salutorget och besöka på den Gamla Saluhallen.
  - Shopping center Kamppi eller Forum är de bästa på den centrala Heslingfors.

  Fika:
  Mina absoluta favoriter är Cafe Strindberg (Café | Strindberg), CAfe Carusel - dit kan du komma med din egen båt- (Cafe Carusel - Ar-Na-La Oy) och Cafe Karl Fazer är ett måste (Karl Fazer Café - Fazer.fi) därifrån allt började 1891.

  At göra och se:
  - Svenska Teatern visar ny finlandssvensk dramatik och gamla klassiker på svenska. (Svenska Teatern - Startsida)
  - Finlandia Huset, designat av Alvar Aalto (Finlandia Hall is unique venue for congresses and events)
  - Akademisk bokhandeln är en klassiker och här hittar du allt du behöver bland böcker. Köp en och ta fika på Café Aalto på andra våningen. (https://akateeminen.com/webapp/wcs/stores/servlet/sv/akateeminencom-akasales)
  - Musikhuset i Helsingfors, kika på Musiikkitalo - Första sidan och välj något som passar för dig.
  - Museet för nutidskonst Kiasma, ett hus som väckte stort uppmärksamhet på grund av lite annorlunda arkitektur när det byggdes. (Kiasma - Museet för nutidskons - Museet för Nutidskonst Kiasma).
  - Konstmuseet Ateneum, har utställningar på gammalt finsk konst. (Konstmuseet Ateneum)
  - Tempelplatsens kyrka är en annorlunda kyrka som är byggt in i berget. (Tempelplatsens kyrka - Wikipedia)
  - Stadsdelen Eira är ju en av mina favorit platser i Helsingfors. Stadsplanen i Eira reflekterar det tidiga 1900-talets nya villastadsdelstänkande inom europeisk stadsarkitektur. Den fritt utformade planen tar avstånd från den regelbundna rutnätsplanens raka gator och rätvinkliga torg. Planens stomme utgörs av den ovala, planterade Engelplatsen som ligger på den högsta platsen i terrängen och omges av buktande gatulinjer på olika nivåer. Från Engelplatsen leder en allé ner mot stranden. (RKY**ι**Museiverket)

  Att ta sig runt om kring Helsingfors:
  - Absolut enklaste att sig runt om kring Helsingfors är spårvagn och det finns över tio olika linjer som går kors och tvärs (http://www.hel.fi/hki/HKL/sv/Etusivu) annars finns bra lokaltrafik men du ska inte förvänta sig t.ex. samma tidtabel på tunnelbanan som i Stockholm. Prisnivån är ganska billigt på lokaltrafik. Notera att det finns olika typer av enkel biljetter - med eller utan bytesrätt från spårvagn till en annan.
  - Från och till flygplats gäller flygbuss eller taxi. Taxi priserna är monopoliserade så inga fasta priser och du kan ta vilken taxi som helst och priserna är samma.

  Turist info:
  Jag kan varmt rekommendera siten Helsinki.fi - Helsingforsregionen i ett nötskal: evenemang, nyheter och söktjänster på en och samma adress och du hittar allt du vill veta om Helsingfors på svenska. Du vet ju väl att Helsingfors är rankat som ett av Europas bästa shopping, turist, design, party och restaurang städer!

  Det finns mycket mer att göra och se, men skicka PM och fråga så hjälper gärna till och ge tips.
   
  3 personer gillar detta.
 2. Totopez

  Totopez Medlem

  Ort:
  Enskede
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag ska fortsätta på mitt tidigare tema och prata om nöjesparker och berg- och dalbanor.
  Linnanmäki (Borgbacken på svenska) är en fin liten park som ligger på spårvagnsavstånd från centrum.
  Man hinner utmärkt med ett besök om man t ex kommer med färjan på morgonen och ska åka tillbaka på kvällen.

  Parken har hela åtta berg- och dalbanor, men alla är inte värda en resa i sig (även om man såklart åker dem när man väl är där).

  Den som definitivt motiverar resan är trotjänaren Vuoristorata som från början skulle vara en tillfällig attraktion under OS 1952. Dock blev den så populär att den fortfarande körs. Den är en av endast sex banor i världen som fortfarande bromsas med handkraft av en bromsman som åker i tåget. Skånska och danska besökare känner ofta igen den, då den är byggd efter samma ritningar som Rutchebanen på Bakken. Vuoristorata är utsedd till Coaster Classic av American Coaster Enthusiasts. Det är inte den största, brantaste eller häftigaste banan du kommer att åka, men den har en härlig känsla.
  Även Ukko, en Maurer Skyloop från 2011 är trevlig, liksom Salama, en spinning mouse från Maurer. Jag gillar också Vonkapotous, en water coaster som gör dig rejält blöt.

  Vill också tipsa om Alvar Aaltos hus och ateljé i Munksnäs, ett givet besök för alla som är intresserade av arkitektur (helst ska man åka och titta på Tekniska Högskolan i Esbo, men det ligger ju inte i Helsingfors...)

  Slutligen är jag väldigt förtjust i Tempelplatsens kyrka (Temppeliaukion kirkko), en 60-talskonstruktion som är insprängd i berget och där klippväggarna har fått vara som dom är inne i kyrkan. Brutalism när den är som bäst. Ligger i Tölö.
   
  2 personer gillar detta.
 3. speedwing

  speedwing Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag har bara ett tips:
  På Savoy (trevlig restaurang med fin inredning) ska man äta rätten vorschmack. Denna uppfanns av Finlands nationalhjälte Gustaf Mannerheim och innehåller bl a en mix av lammkött och sill tillsammans med inlagd rödbeta och saltgurka. Till detta intog Mannerheim även en iskall snaps ur, ett till brädden, fyllt glas. En rolig (och ganska god) maträtt på ett klassiskt ställe...
   
 4. niksal

  niksal Medlem

  Ort:
  Helsingfors
  Land:
  Finland Finland
  Jag skall forsoka mig pa lite annorlunda tips. Bor i Helsingfors, sa tanker inte kommentera overnattning.

  Restauranger:

  Restaurang Muru ar min favorit. Klart bast pris/kvalitet i Helsingfors. Menyn varierar ofta (kanske dagligen?) enligt sasong. Boka bord i tid dock!

  Restaurang Kosmos ar en till favorit. Kanske den mest traditionella och bohema restaurangen i Helsingfors. Har satt och sitter annu forfattare och konstnarer som vill 'hitta inspiration'. Proffsig service, och man far garna ta nagra drinkar bade fore och efter

  Om man skall dra till med en Michelin stjarna sa rekommenderar jag Olo. Syndigt god skandinavisk mat.

  Vad jag vet sa har Chez Dominique endast tva stjarnor? Men det kan ha andrat da jag inte varit i Finland pa tre manader.

  Jag ar inte heller helt lika imponerad av Royal restauranger. Onodigt att halla sig till en kedja da det finns sa manga fina mindre restauranger i stan. Strindberg ar dock mycket bra.

  For Shopping sa jo, det som Tommy sager men aven Rodbergen och Eira har manga coola butiker. Vid flygfaltet finns Jumbo som har en hel del butiker (bl.a. en Stockmann dar ocksa) och lite osterut finns Ostra Centrum som atminstone for nagra ar sedan var Nordens storsta shoppingcenter.

  Sa har Helsingfors bra barer ocksa. For drinkar rekommenderas A21 pa Annegatan som finns hogt uppe i rankingen av basta drinkbarer globalt! I samband med hotel Torni finns tva barer. Ateljebaren pa toppen av tornet har en fin utsikt over stan och ar perfekt for varma sommarkvallar, American Bar i bottenvaningen klassas av lokala som kanske den basta drinkbaren i stan. For lite mer udda sa finns bade Cuba som specialiserat sig pa olika Mojitos men aven udda 'produkter' (hyr t.ex. Jesus att servera at dig hela kvallen eller ta reda pa fran prislistan hur mycket det kostar att sondra olika grejer, t.ex. stolar eller hela baren!). Tvars over gatan ligger Rymy-Eetu som ar Hofbrauhaus i miniformat. Av irlandska pubbar rekommenderas Molly Malones med live musik varje kvall. For en mer autentisk finsk upplevelse, ta sparvagnen eller metron till Berghall (Kallio) och hoppa fran pub till pub. Olpriset ar ocksa betydligt lagre, klientelet delvis enligt det ocksa.

  Ar man en grupp, sa har manga hotell och aven barer (t.ex. Sports Academy) en bastu som man kan hyra och dit man kan bestalla bade mat och dryck. Kolla noggrannt vilkoren, i vissa fall ar hyran av bastun gratis om man bestaller tillrackligt med mat och dryck! Sports Academy ar enda bastun i Helsingfors som jag vet dar man kan se pa TV i bastun. Hartwall Arena har aven loger med bastu, sa man kan sitta i bastun och se t.ex. pa en hockeymatch live! Ganska coolt.

  I Fika-kategorin maste jag lagga till Success som lar ha stans storsta orfilar (dvs kanelbulle).

  Att gora kategorin maste ocksa innehalla Sveaborg, specielt under sommaren. Aven en kryssning i skargarden kan vara fin, men det kanske inte ar sa extraordinart for en svensk?

  En timme osterut fran Helsingfors finns staden Borga. Gamla stan dar ar fin med trevliga butiker och restauranger. En timme vasterut finns Ekenas och Hango, perfekta sommarstader (dock mycket tomma under vintern). Observera att man klarar sig bra pa svenska i dessa tre stader, i vissa fall battre an pa finska!

  Det finns sa mycket... Anthony Bourdain var nyligen i Helsingfors. Hans upplevelser finns att se pa Youtube.

  Kommer sakert pa mer senare.
   
 5. LN-FHU

  LN-FHU Medlem

 6. KeXx

  KeXx Medlem

  Ort:
  Oxie
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag har mitt speciella favoritställe för en trevlig kväll med mat och dryck i Helsinki, nämligen Zetor som ligger på
  Mannerheimintie 3-5. Detta ställe kan närmast beskrivas som en väldigt annorlunda, på gränsen till udda, krog, namnet har man fått från en tjeckisk traktor, och hela stället är fullt av traktorer. Toaletterna, som även bör nämnas i sammanhanget, är byggda som utedass och det finns många rum, alla med olika teman. Krogen påminner i överlag om 1950-talets finska landsbyggd. Maten som serveras är god och tillagad som på en riktig bondgård. Har man tur så får man sitta i hönsgården och käka...

  Maten är riktig "finsk husmanskost" där min egen favorit är Karelsk stek, men man kan även hitta en del andra guldkorn. Zetor stoltserar även med en meny som finns på 25 språk!

  Senare på kvällen och förvandlas lokalen till en rockklubb, där spelas det rockmusik, dansas och skålas till långt in på natten.

  Detta är ett måste om du vill göra något utöver det vanliga...
   
 7. Rustscheff

  Rustscheff Medlem

  Ort:
  Marieholmsbruk
  Land:
  Sverige Sverige
  För oss som kommer ihåg att Finland var vår Östra Rikshalva sedan åtminstone 770 år och att Leningrad ligger på platsen för den svenska gränsfästningen Nyen, och att Viborg grundades som svensk stad för 711 år sedan torde Sveaborg vara av mäktigt intresse. Denna ointagliga fästning föll tack vare befälhavaren Cronsteds förräderi och ledde till den slutliga förlusten av halva Sveriges landyta vid avträdelsen av Finland. Ryssland hade då trängt in i Sverige ned till Ratan strax norr om Umeå, där det sista (senaste?) fältslaget på svensk mark stod 20 augusti 1809 och freden som blev hård inträffade 17 september samma år. Fästningen är spridd på flera öar och ett mycket pampigt och fascinerande minnesmärke över den tid när Finland var en naturlig del av Sverige. Tyvärr har Sverige då, som flera gånger senare, svikit Finland när det behövt hjälp. Kanske inte så underligt då att man föredrar att stå på Egna Ben.
  Sveaborg är Sveriges genom tiderna dyraste försvarsinstallation och kostade i dåtidens penningar 23 miljoner riksdaler att anlägga!
  När det gäller Cronstedt vill jag bara citera en av Runebergs strofer över honom: om någon kommer ihåg Fänrik Ståls sägner?

  Tag allt vad mörker finns i grav,
  och allt vad kval i liv,
  och bilda dig ett namn därav
  och det åt honom giv;
  det skall dock väcka mindre sorg
  än det, han bar på Sveaborg.

  Även arkitekten, överste Ehrensvärd, ligger begravd på Sveaborg-som för övrigt sedan 1918 heter Suomenlinna, alltså Finlands Borg...
   
  Last edited: 26 Oktober 2012
 8. andreijas

  andreijas Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  du menar [bästa passaserare]? istället för [bästa passasherare]
  :cool:
   
  2 personer gillar detta.
 9. Xilan

  Xilan Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Här kanske vi glider ifrån ämnet en aning, men 'passaserare' skulle inte en finlandssvensk säga. Snarare en finländare som pratar svenska i så fall. Den finlandssvenska dialekten, som alltså är en dialekt och inte en brytning, har ett annat uttal. G i passagerare motsvaras av samma fonem som exempelvis inledningen av orden Kina, kind eller kedja.
   
 10. Gnopps

  Gnopps Medlem

  Ort:
  HEL
  Land:
  Finland Finland
  Det blir OT som sagt men jag märker till mitt förtret på mig själv hur jag tappar min riksvenska. Jag som skåning har bott i Finland i cirka fem år nu och kommer på mig själv sägandes tchejer och tchänner (hårt tj-ljud) istället för tjejer och känner (mjuk början).
   
  1 person likes this.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×