Arbetsvillkor på Norwegian

Diskussion i 'Övriga nordiska flygbolag' startad av Pandion, 19 April 2012.

 1. Pandion

  Pandion Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Det verkar som att det håller på att blåsa upp till strejk bland DY:s piloter. DY har sedan en tid anammat Ryanairs strategi gällande att hålla personalkostnaderna nere genom att piloterna (och kabinpersonal) blir anställda i ett skatteparadis med korttidskontrakt.

  Den enskilde piloten räknas då som egen företagare som fakturerar mot ett skatteparadis, och sedan skall ha själv betala sociala avgifter, skatt, pension etc. ur den klumpsumma han får.

  Rapporter säger att en färsk styrman som anställs i Helsingfors får 2000 Euro i månaden på ett sådant kontrakt (om detta nu stämmer)...

  Här finns en grävande artikeln från Norge...

  - Får ikke snakke om kontrakten | nordlys.no
   
 2. DY är för mig lite märkligt. De utgör sig för att vara ett lågpris bolag men ofta är de dyrare än många andra "vanliga" bolag.
  De smuttskastar SAS till vardags med information som för de som inte förstår flyg, låter vettigt. Men vi som läser mellan raderna förstår att det bara är BS som skrivs.
  Jag har några kollegor som jobbar på FR och jag tror generelt att de är ganska nöjda. De tjänar bra och har bra flexibilitet i deras schema. Att man som ny FO på DY tjänar €2k låter lite lågt... Men å andra sidan är det inget som förvånar mig med DY längre..

  En annan sak med DY (kanske är lite offtopic). Jag har flygit med dem 3-4ggr senaste året och jag kanske har otur, men det är ju aldrig trevlig CabinCrew. Senaste flygningen mellan ARN-UME gick de och pratade spanska med varann, kanske inte spelar någon roll egentligen, men det var ju endå ett svenskt inrikes flyg....så kändes lite "b". Och det kändes som att satt jag inte ner och höllkäften så skulle jag åka av. Från start till landing satt de på sina stations och pratade skit (ingen service på den sträckan)...
   
 3. Tommy Palomäki

  Tommy Palomäki Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Som jag vet är nästan hela flygande personal i Sverige anställd genom Proffice Aviation i ARN bas. I Finland är all flygande personal anställd genom Aprix (?), ett estnisk bemanningsbolag så de har regler + lönerna enligt detta avtal. I framtiden har DY planer att öppna en bas i Spanien för att de ska anlita en lokal bemanningsbolag för att använda för avgångar till och från Spanien istället för skandinavisk personal.


  PS. En flygvärd/-inna i HEL har ingånglönen som 875€ innan flygtidsersättning och OB enligt det estnisk avtal.
   
  Last edited: 21 December 2013
 4. Pandion

  Pandion Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Intressant artikeln om arbetsvillkor på Norwegian

  875€, är det brutto eller netto? Om det är brutton och så ska skatt och sociala avgifter också betalas betyder det netto ca 400-500 Euro i fickan...
   
 5. Konstigt att inte den här frågan har tagits upp av dagstidningarna.
   
 6. Nystrom

  Nystrom Medlem

  Aftonbladet är tipsat! Men, eftersom regeringen inte är inblandad så ges det väl ingen större prioritet......
   
  1 person likes this.
 7. Tommy Palomäki

  Tommy Palomäki Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  I Estland har du "flat rate" skatt alltså 21 % oavsätt dina inkomster så ca 650€ får en flygvärd/-inna efter skatt och andra avgifter.
   
 8. Norska pilotförbundet vill stoppa social dumpning av Norwegian piloter

  Det blåser upp till strejk hos Norwegian vilket även kan påverka SAS flygningar i form av sympatistrejker.

  Norwegian kör med ful-metoden att inte anställa piloter utan hyr in från bemanningsföretag till dåliga villkor. Blir du sjuk eller om du har invändningar mot hur Norwegians rutiner fungerar ligger du ytterst löst till eftersom normala anställningsregler inte gäller. Hur det påverkar piloternas vardag kan vi nog gissa.

  Norsk Flygerforbund
   
 9. Nystrom

  Nystrom Medlem

 10. Gnopps

  Gnopps Medlem

  Ort:
  HEL
  Land:
  Finland Finland
  Vi får hoppas att dessa anställningsförfaranden kommer märkas i Norwegians bokningssiffror i det långa loppet. Dåliga villkort -> fler sjukskrivningar och sämre service -> färre passagerare (hoppligen).

  Jag vill annars väldigt gärna se Norwegian lyckas men hade gärna sett någon "rättvisemärkning" även på flygbolag så jag vet att välja rätt.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×