Air Canada Business Class Köpenhamn-Toronto

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Malu, 18 Juni 2012.

 1. Malu

  Malu Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  AC883 CPH-YYZ 03JUN B767-300 SEAT 3A

  ac01.jpg

  Då jag behövde ta en snabb tur till USA i början av juni så försökte jag hitta en lite annorlunda väg till målet. Det blev Air Canada - främst för att få prova deras "Executive First Suite". Det låter ju väldigt lyxigt, men jag ska säga att förväntningarna ändå inte var så väldigt högst ställda med tanke på vad jag sett av nordamerikanska bolag tidigare. (Bilden ovan är flygbolagets egen.)

  Boardingen i Köpenhamn gick smidigt, då den öppnade en hel timme innan avgång och med prioritet för business och *A-gold. När jag kom till gate var det bara att gå ombord och leta upp min stol på snedden. Jag hade valt en plats på vänster sida av planet i och med att jag reste ensam och dessa stolar är väldigt privata, med en låg vägg på andra sidan gången. De som reser i par bör nog välja mitt plus höger stol, om man inte är väldigt trötta på varandras sällskap redan innan flighten. ;)

  ac02.jpg ac03.jpg ac04.jpg

  Första intrycket av kabinen var inte på toppnivå. Lite slitna stolar och märken här och där. Lite som SAS business (även om SAS numera verkar ha gått igenom och bytt ut slitdetaljerna där det såg som värst ut.) Jag roade mig med att gå igenom stolens finesser grundligt och noterade bland annat "mood lighting" vid brickan och vid vattenflaskans parkeringsplats. Lite UV-ljuskänsla. En märklig sak är att man inte får ha skärmen utfälld vid start, men samtidigt måste man fälla ut den för att se security video - så personalen fick gå runt två gånger innan takeoff och ganska bryskt hjälpa till de som inte fattade galoppen.

  ac07.jpg ac06.jpg ac05.jpg

  Stolskontrollerna var i övrigt enkla att förstå. Den stora fördelen med stolen är självklart ett den blir helt plan i sängläge, dock lite avsmalnad högst upp (se nackstödets form) och längst ner på den så kallade ottomanen (som man inte fick sitta på). När jag fått vänja mig en stund vid den sneda placeringen så var det inte så tokigt ändå. Betyg fyra med plus skulle jag vilja säga.

  Amenity-kit låg i stolen i form av en ihopknuten liten tygbit med tandborste, öronproppar och sockor. Hörlurar av lite enklare NC-modell fanns också, men med sladden fast i stolen, så man fick själv byta ut överdrag till öronkuddarna! Ingen premiumkänsla här inte.

  Servicen var som jag befarade väldigt amerkansk i sin stil. Inget finlir och finess utan en ganska gapig och forcerad historia som inte föll mig i smaken. När jag bad pusern om att få låna en penna för att fylla i tullblanketten så fick jag en sur blick och kommentaren att jag bara fick låna den i fem minuter. (Varför innehåller inte alla amenity-kits en penna förresten?)

  ac08.jpg ac09.jpg ac10.jpg

  Matserveringen var effektiv, lite bubbel av okänd sort och därefter förrätt och sallad på bricka. Konceptet känns igen från SAS business. Varmrätten kom sedan direkt från ugnen och var rejält varm. Här blir det dock pluspoäng för en fräsch kycklingrätt med saftig filé, fluffigt ris som inte alls smakade uppvärmt och god sås och bakade tomater till det. En färdig osttallrik och lite frukt avslutade, tillsammans med kaffe i porslinsmugg. På väg över atlanten, jajamänsan - det var snarare blaskigt brunt varmvatten än kaffe... Övriga drycker gick inte heller till historien. Till maten serverades "red or white". Nåja, det stod i menyn vad det var för viner, men personalen verkade måttligt intresserade av att bistå med tips eller information.

  ac11.jpg

  Efter middagen blev det sovläge i någon timme, varvid filt och kudde fanns att tillgå. Reflekterade över hur olika man hanterar "fasten seatbelts". Tidvis var det ganska skumpigt, men den här besättningen valde tydligen att inte störa med att plinga med lampan, för den tändes inte förrän till inflygningen.

  Toaletterna är små och standardiserade moduler. Inget extra förutom lite handkräm och servetter. Här tar SAS pluspoäng flera gånger om med sina inrättningar med fönster och fräsch inredning. Någon motsvarighet till SAS buffé finns inte heller utan man fick leta upp någon i personalen och snällt fråga om något extra önskades.

  Mot slutet av resan hann jag titta igenom IFE-systemet och det fick klart godkänt. Inga filmer med wow-faktor, men helt OK urval både av musik, film och en hel del TV-shower. För fullständighetens skull ska jag också nämna att det bjöds på en andra servering med en smörgåsliknande anrättning en dryg timme innan landning. Denna gång hoppade jag över kaffet...
   
  12 personer gillar detta.
 2. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Bra rapport. Stämmer ganska bra överens med min erfarenhet av samma produkt (fast då på 777) i maj.

  Amerikanska besättningar är verkligen lite hit and miss. Har haft en av mina bättre flygningar i Eco med UA och en av de sämre också. Det som särskiljer de tycker jag är just hur mycket och ofta det varierar.
   
 3. bL0m

  bL0m Medlem

  Hej,

  Air Canada har jag missat helt då jag har försökt skaffa mig en uppfattning om alla flygbolagen via internet! Det blir till att googla :)

  Kul läsning! En enkel liten fråga: när du fäller ner stolen max, kände du att dina medresenärer eller att flygpersonalen kom åt dina fötter när de skulle gå förbi dig?
   
  Last edited: 18 Juni 2012
 4. Erik Bernskiöld

  Erik Bernskiöld Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Vet inte Malus uppfattning om det, men jag tyckte det var väldigt privat och störningslöst. Fötterna ligger skyddade av stolen.
   
 5. Malu

  Malu Medlem

  Ort:
  ARN
  Land:
  Sverige Sverige
  Jag håller med Erik, fötterna ligger innanför den böjda väggen som går hea vägen ner runt fotpallen så det upplevde jag inte som ett problem.

  Hoppas jag inte åter alltför negativ i rapporten - det var helt OK totalt sett, men än en gång så känner man hur viktigt det är med personalens inställning för att man ska känna sig riktigt nöjd där i sin lie-flat. ;)
   
 6. Snosken

  Snosken Medlem

  Ort:
  Göteborg
  Land:
  Sverige Sverige
  När jag flög med dom på samma sträcka för ganska exakt 1 år sedan så kunde man på deras IFE se den gamla klassiska Canada Cup matchen mellan Canada - Sovjet, det blev en nostalgisk flygning, undrar om den fortfarande finns kvar i utbudet :)

  I övrigt tycker jag att Air Canada gav mig ett i det stora hela positivt intryck, hade heller inga stora förväntningar med tanke på att det kanske inte är CPH-YYZ som dom ser som sin "Business leg of the year" kanske.
   
 7. Jag åkte med en A330 på sträckan YUL-LHR januari 2011. Sov som ett lite barn..
   
 8. stewigriffin

  stewigriffin Medlem

  Ort:
  NYC
  Tack för rapporten, så många minnen med detta bolag ;)
  Tyvärr att välja mellan Lufthansa eller AC är det som mellan pest och kolera. Ingen av dessa brukar bjuda på trevliga och glada miner. På Lufthansa har du dock större chans att träffa yngre personal som har inte tappat än humörkänslan. I Canada brukade jag höra skämtet om att om man kommer från ett AC plan utan att bli piskad då måste man kolla upp om det verkligen var ett AC opererad flight. Senast hörde jag det från en som har flugit ett par millar med AC. När Mesaba levde kvar flög man NW till MSP eller EWR och sen vidare. Var värt varenda öre jämfört med Lufthansa/AC.
   
  Last edited: 18 Juni 2012
  5 personer gillar detta.
 9. Jacob

  Jacob Medlem

  Tack för en trevlig rapport Malu!

  Air Canadas "nya business class" har jag inte haft möjlighet att testa. Har lite blandade åsikter om fiskbenskonfiguration. Egentligen är det inte så kul att behöva stirra ut i mittgången en hel flygning och jag har extra dålig erfarenhet av Cathay Pacifics motsvarande stol där man fick klaustrofobi av de höga smala väggarna. Men det här ser helt OK ut.

  Samma problem hos många andra flygbolag, ännu värre blir det när skärmen är gömd i stolen och måste fällas upp, då blir det riktigt bök. Men det är väl för att man inte ska springa in i skärmen vid en evakuering.
   
 10. stewigriffin

  stewigriffin Medlem

  Ort:
  NYC
  Hit verkar vara hos DL kontrakterade operatörer och gamla CO och miss är själva stora bolagen. Jag verkligen saknar NW då det var min favoritbolag för TATL resor.
   

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×