14 dagar i Kalifornien med en 6-åring. Lång rapport med många bilder

Diskussion i 'Reserapporter' startad av Börnen, 9 Juli 2016.

 1. Börnen

  Börnen Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Här kommer en liten, ok, jättelång, rapport om en fjortondagars rundtur i Kalifornien (och lite Nevada och lite Arizona) vi gjorde med vår sexåring. Vi reste med SAS till Los Angeles där huvudattraktionen var Disneyland (fem av sex av världens parker är nu avklarade) och sedan i en cirkel Barstow, Las Vegas, Death Valley, Yosemite, San Francisco, Monterey, San Luis Obispo och sen tillbaka till Los Angeles.


  Aktiviteter:

  Disney California Adventure Park

  USA 1.jpg

  En av de bättre Disneyparkerna för vuxna vi varit på. Disney Sea i Tokyo är ett strå vassare men den bästa åkattraktionen finns här: California Screamin’ är en berg-och-dalbana som kan mäta sig med många Sixt Flags parker. Trots det funkar den för vår sexåring som gjorde sin debut i en loop i denna bana. Vi åkte lätt tio gånger under de totalt 21 timmar vi var i parken. En annan speciell sak i denna park är att det finns ett ”land” som helt baseras på miljöerna i filmen ”Bilar”. I detta område finns en attraktion ”Radiatior Spring Racers” där man först åker igenom några av scenerna ur filmen och sen avslutar med ett race mot en annan bil. Mycket underhållande.

  USA 2.jpg

  En annan nämnvärd attraktion är ”Soarin’ around the world” där man får flyga över ett antal kända monument och naturfenomen i världen, helt ny nu i juni 2016. Missa inte att gå på musikalen ”Frost”, artisterna där mäter sig med de bästa musikalartisterna vi har i Sverige. Parken öppnar åtta men om man bor på ett Disneyhotell får man komma in sju. Dagen avslutas med en ljusshow vid 21.00.

  USA 3.jpg

  Om man vill se neonljusen i Kylarköping (i Bilarlandet) i mörker ska man ta bakvägen genom det området på väg till utgången efter ljusshowen. Om man går den närmaste vägen och försöker svänga in mot Kylarköping för att fota blir man stoppad av en vakt. Tips: även om parken öppnar sju så bör man börja köa redan vi sex om man ska få ut det mesta av parken innan folkmassorna kommer. Bäst är att köa vi den vanliga ingången som har 5-6 vändkors öppna även om det finns en speciell hotellingång, den har bara ett vändkors och tar längre tid (om man inte är först). Är man seriös parkbesökare pratar vi alltså 06-22 för ett besök. Kör man så går tidsomställningen som en dans!


  Disneyland park

  USA 4.jpg

  Liknar i stort andra Magic Kingdoms. Några speciella attraktioner finns här, till exempel Matterhorn Bobsleigh men inget som gör parken bättre än andra. Kör klassikerna ”Dumbo the Elephant”, ”Autopia” och ”It’s a small world” bara för att ha gjort dessa i alla parker. Passa på att blöta ner er i ”Splash Mountain”, här är klimatet rätt för sådana attraktioner. Även här kommer man in vid sju om man bor på rätt hotell, men alla attraktioner är inte öppna då vilket blir lite antiklimax. Dagen i denna park avslutas med ett fyrverkeri som tyvärr blev inställt vår kväll på grund av starka vindar. Vi hörde det dock dagen innan och det måste ha varit något i hästväg. Om man bor på ett av Disneyhotellen kan det vara en idé att gå tillbaka till hotellet några timmar mitt på dagen när köerna är som längst och slappa lite vid poolen, speciellt om det är hett.


  Outlet shopping i Barstow

  I Barstow finns två outlets med totalt ett trettiotal butiker. Vi upplevde att priserna inte var dom bästa men det var en upplevelse att shoppa i en varmluftsugn. När vi var där var det +45 och stark blåst (som inte svalkade det minsta)


  The Strip, Las Vegas

  USA 5.jpg

  Om man inte ska gå så är det enklaste sättet att ta sig fram att köpa ett 24-timmarskort (8 dollar) på bussen som går fram och tillbaka längs Stripen. Front seat på andra våningen är åtråvärt med inte omöjligt att få om man är lite alert. Vi kollade in allt: Frihetsgudinnan, Eifeltornet, fontänshowen, gondoler, vulkaner med mera och blev ändå ganska mätta efter en halvdag. Sedan var det bara att göra om turen på kvällen för att få se allt i neonljus!

  USA 6.jpg

  USA 7.jpg

  Helikopter Las Vegas – Grand Canyon

  USA 10.jpg

  En av resans absoluta höjdpunkter. För larvigt mycket pengar hade vi bokat ”Sun Dancer” tour med Maverick Helicopters. Vi blev hämtade vid hotellet och skjutsade till flygplatsen där vi blev vägda, incheckade och tilldelade en helikopter. Vi var sju passagerare och en pilot. Turen tog oss över Las Vegas närområde österut och till Grand Canyon.

  USA 8.jpg

  Mäktigt att flyga över kanten och sedan ner till en landningsplats nästan nere vid vattnet. Själva flygningen gav många fotomöjligheter och när vi landat blev det fler tillfällen.

  USA 9.jpg

  Vi var på marken ungefär 45 minuter och bjöds på picnic med champagne. På väg tillbaka flög vi över Hoover Dam och innan landning flög vi över The Strip i skymningsljus.

  USA 11.jpg

  Sexåringen var lite ”koncentrerad” första kvarten men blev snart entusiastisk och pekade ut saker nedanför ”Nu ser jag en väg, nu är vi snart i Kylarköping”. Det är ju lite bullrigt i en helikopter men med hjälp och headsets och intercomsystem så kunde vi och även våra australiensiska medresenärer höra sonens kommentarer hela resan. En ”once in a lifetime experience”, vi har i alla fall inte råd att upprepa det.

  USA 12.jpg

  Stranden på Mandaly Bay, helt omöjlig att få se om man inte bor på hotellet. Men från helikoptern fick vi en bra bild

  Outlet Shopping Las Vegas

  Vi tog en taxi till det norra outletet (det finns ett södra också, jag tror att det är ungefär samma affärer) Taxichauffören sa att han tyckte att det var bättre utbud på det norra. Här var priserna bättre än i Barstow och vi fyllde snabbt en av dom reservtrunkar vi hade i bagaget på väg till USA. Ett tips är att åka till outletet innan öppning och äta frukost på Starbucks tills affärerna öppnar.


  Death Valley

  USA 13.jpg

  Vi gjorde oss en omväg genom Death Valley när vi skulle vidare till Yosemite. Ett fascinerande men samtidigt ogästvänligt landskap. Vi utsattes inte för den värsta hettan (det hade varit lite över 50 grader dagarna innan vi kom) men det var inte aktuellt att vara utanför bilen mer än 20-30 minuter åt gången.

  USA 14.jpg

  Vi besökte bland annat USAs lägsta punkt (Bad Water) och Artistic Drive där klipporna visar all sköns olika färger. Väl värt att lägga 3-4 timmar på att köra igenom istället för utanför parken. Entré 20 dollar per bil.


  Tioga road
  USA 15.jpg

  Entrén till parken

  Vackraste vägen in i Yosemite National Park är att komma österifrån via Tiogapasset (3030 meter över havet) Passet öppnar i slutet av maj och är öppet tills snön kommer tillbaka (november).

  USA 16.jpg

  Förutom att man får köra uppför så finns det fler parkeringsplatser med bra utsikt än man orkar stanna på. Strålande vyer över snöklädda berg och vackra sjöar. Entré till parken är 30 dollar per bil och då får man köra in och ut som man vill i sju dagar.


  Yosemite

  USA 17.jpg

  Yosemite kan man vara minst en vecka i. Vi spenderade bara en dag här och den dagen lade vi på att bestiga Yosemite Point, 2115 meter över havet.

  För att komma till vandringens start punkt (Camp 4) så kör man runt parken och får då möjligheten att se parkens olika bergsformationer nedifrån. Parkering är gratis (se till att tömma bilen på mat så att ingen björn får för sig att ta sig in i den medan ni är borta). Från Camp 4 tar man leden mot ”Upper Yosemite Falls”. Den leder till toppen av fallen som är det sjunde högsta i världen (högsta i USA). Vyn därifrån är inte jätteimponerande så det är väl värt att gå den extra biten upp till Yosemite Point som bjuder på extremt bättre utsikt, bland annat över ”Half Dome” som inspirerat loggan som The North Face andvänder.

  USA 18.jpg

  Totalt är det 16 km att gå upp och tillbaka och ca 1000 höjdmeter upp. Det står i broschyrer och på skyltar att man ska ha fyra liter vatten per person med sig på vandringen. Det är ett bra riktmärke. Vi bar 8 liter på 3 personer och det var alldeles för lite, speciellt som det var 30 grader varmt när vi gick. Det finns gott om vatten på toppen men om man dricker det riskerar man att bli dålig i magen. Ett alternativ till att bära med sig vatten kan vara att ta med sig vattenreningstabletter för att göra en kemisk rening av vattnet i forsen. Det går dock bra att bada i vattnet (se bara till att inte åka utför fallet)

  USA 19.jpg
  ”Somewhere over the rainbow” Under nedstigningen visade sig fallet från sin bästa sida.

  En annan vandring som vi suktade efter är att bestiga just Half Dome. Det måste man dock ha tillstånd till (för att det inte ska vara för mycket folk på leden samtidigt) och dessa måste man tinga många månader i förväg.


  Sevärdheter i San Francisco

  USA 23.jpg

  Här finns det ju många tips i olika guideböcker. Vi fokuserade på Lombard Street (den krokiga gatan) Filbert street (den branta gatan) och Golden Gate (bron ni vet). Den sistnämnda bron gäckade oss, trots två försök så ville den inte visa sig utan gömde sig i dimman.

  USA 24.jpg

  Alcatraz

  USA 20.jpg

  Den kända fängelseön dit alla turister ska. Boka tidigt, man kan boka upp till 90 dagar innan! Drop-in kön var sex veckor lång när vi var där.

  USA 21.jpg

  Det vanligaste är att man går runt med en mediaspelare som berättar om vissa utvalda celler, rymningar och liknande. Lite besvikelse att man fick se så liten del av ön.

  USA 22.jpg

  Det är också trångt på ön eftersom alla båtturer över är slutsålda. Antar att det ska göras, men inget man behöver återvända till.

  Muir Woods

  USA 25.jpg

  Ett ”National Monument” strax norr om Golden Gate där man kan se på de gigantiska Red Wood träden. Mysig lite trolsk miljö där man vandrar runt på en extremt tillrättalagd stig. Kom tidigt (vid 8), dels för att få en bra parkering, dels för att få vara lite ensam i parken innan folkmassorna kommer.

  Shopping i Emmeryville

  I Emmeryville så finns det bra shopping (ej outlet) på gångavstånd från det hotell vi bodde på. Exempel är Ross, Victoria Secret, Barnes & Noble och en fantastisk popcornaffär. Lite längre bort hittar man bland annat ToysrUs och LetsBuyIt. Mysigt område med europeisk prägel. Gratis turbuss som går runt området och till den lokala BART-stationen

  High Way One

  USA 26.jpg

  Den klassiska kustvägen. Vi valde att köra ut på den vid Half Moon Bay i höjd med San Mateo Bridge.

  USA 27.jpg

  Det går att stanna hur många gånger som helst men till slut blir man less på höga vågor som bryts klippor.

  USA 37.jpg

  Det finns ett antal fina broar att titta på.

  USA 28.jpg

  Lägg minst en övernattning längs vägen, vi tog två och det gjorde att vi kunde vara flexibla.

  USA 38.jpg

  17th Mile drive

  USA 33.jpg

  Man bör betala in sig (10 dollar) och köra 17th Mile Drive mellan Monterey och Carmel där sevärdheterna är mycket bra skyltade och det finns fina parkeringsmöjligheter.

  USA 34.jpg

  USA 35.jpg

  Akvariet i Monteray

  USA 29.jpg

  En gigantisk anläggning. Välgjord och pedagogiskt upplagt så att man får lära sig dels om djuren och dels om hur människan måste agera för att inte förstöra havet. Populärt med mycket folk.

  USA 30.jpg

  USA 31.jpg

  USA 32.jpg

  Elefantsälar

  USA 39.jpg

  Ett speciellt stopp längs High Way One är en strand nära San Simeon där en koloni med elefantsälar håller till. Det är mäktigt att se bjässarna ligga där och vila och ge knarrande läten från sig. Dom rör sig inte mycket och när de gör det så slåss och bråkar dom. På stranden finns volontärer som gärna berättar om djuren och deras beteende.

  USA 40.jpg

  Hearst Castle

  USA 41.jpg

  Ett spektakulärt ”hus” som en man med storhetsvansinne lät bygga på en kulle med fantastisk utsikt över havet.

  USA 42.jpg

  Man bör boka biljetter i förväg. Det gjorde inte vi och fick nöja oss med den förmodligen minst populära turen ”Cottages and Kitchen” På den turen fick man besöka mindre hus för gäster, huvudbyggnadens kök samt vinkällaren.

  USA 43.jpg

  Guiden var mycket bra och man fick en bra bild över vem Hearst var och hur han tänkte. Efter den guidade turen får man vandra runt på egen hand utomhus och se på trädgårdar, pooler med mera innan man tar bussen tillbaka ner till besökscentret. Lite beklämmande att den Kaliforniska parkförvaltningen misskött vinkällaren efter att man mottagit Hearst Castle som gåva på femtiotalet och att alla exklusiva viner nu är odrickbara.


  Solvang

  USA 44.jpg

  En mindre stad som danskättlingar grundat och byggt upp för att likna Danmarks städer. Det har väl gått sådär. Man har värderkvarnar, ett HC Andersenmuseum och en kopia på Lilla Sjöjungfrun i halvformat. Annars kändes det lite nöjesfält över huvudgatan och dess restauranger.

  USA 45.jpg

  USA 46.jpg

  Venice Beach

  USA 48.jpg

  En fantastisk strand med underbara vågor. Spännande att bada, roligt att plocka snäckor och intressant att iakttaga livräddarna. Det är inte utan att man får lite Baywatchkänsla när man ser dom bevaka stranden från sina torn och ute på sanden.

  USA 49.jpg

  Det går bra att jogga både i vattenbrynet och på en asfalterad väg som följer stranden en bit upp. Hyra cykel är också ett alternativ, stranden är lång. En dag tog vi en fem kilometers promenade längs Venice Beach från Washington Avenue till Santa Monica Boulevard där Santa Monica Pier ligger. På vägen passerar man både nuvarande Muscle Beach och dess ursprungliga läge. Det är lite roligt att se. Det som inte var speciellt roligt tyckte vi var den ”marknad” som finns på en del av stranden. Skräpigt och otrevligt, inget ställe vi skulle gå igenom när det är mörkt.

  USA 50.jpg
  Rolig reklam för Turkish Airlines på himlen.


  Pacific Park på Santa Monica Pier.

  USA 53.jpg

  Ett mindre nöjesfält med en bergochdalbana, radiobilar, karuseller och ett pariserhjul. Bra i sitt format. För sexåringen kostade det mellan 5 och 8 dollar per åk eller 16 dollar för obegränsat antal, vi valde det senare.


  4th of July firande

  USA 47.jpg

  ”Mobile homes” mobiliserar längs alla stränder inför nationaldagsfirandet.

  Vi trodde nog att det patriotiska folket i USA skulle gå loss mer under 4th of July. Visst fanns det flaggor och en och annan som klätt sig i flaggans färger men extremt var det inte.

  USA 52.jpg
  Mycket folk på beachen

  Då det blir begränsat med nattsuddande när man reser med barn så valde vi att delta i vårt hotells evenemang på takvåning. Det bestod i att man sålde Tacos, vin, drinkar och öl till enhetspriset 10 dollar och tvåpack läsk och glass för 5 dollar. Det var också ett hyfsat band som spelade.

  USA 56.jpg

  I god tid före det officiella fyrverkeriet släpptes vi ut på hotellets helikopterplatta där man ställt upp stolar i biosittning.

  Hotell

  Här går vi igenom de hotell vi bodde på. Poängbedömningen är i relation till våra förväntningar.

  Disneyland Paradise Pier Hotel, Anaheim

  USA 57.jpg

  Allmänt: Vi hade bokat ett standardrum men när vi checkade in så sa receptionisten att vi skulle kunna se en ”överraskning” när vi kom till rummet. Det visade sig vara utsikt över parken ”California Adventures”, alltså ett uppgraderat rum. När man bor på detta (eller något av de andra två Disneyhotellen) så får man komma in på parkerna en timme innan ordinarie öppettid, vilket motiverar skillnaden i pris mot andra hotell eftersom man hinner göra rätt många attraktioner innan köerna bygger på. Hotellet var bra men varken ”Disneykänslan” eller ”lyxkänslan” är i närheten av motsvarande hotell i Tokyo, Hong Kong eller Paris. I Orlando bodde vi inte på Disneys hotell så det vet vi inget om.

  Rummet: Rummet var stort med två dubbelsängar och en soffa och fåtölj samt värdeskåp. Badrummet helt OK med dusch i badkar.

  Pool: På hotellet finns en pool, vattenrutschkana och bubbelpool. Lifeguard on duty! Hotellet ligger nära parken så det är möjligt att gå hem under dagen och ta sig ett dopp om värmen är för hög!

  Frukost: Frukost ingick ej och vi åt inte heller frukost på hotellet.

  Restauranger: Det finns tre restauranger på hotellet men vi provade bara en, Disneys PCH Grill, där vi åt middagsbuffé en av kvällarna. Bra mat med bra variation. Allt från minihamburgare till grillad fisk och ett bra urval av efterrätter. På denna restaurang har man även Character Breakfast, då man kan äta frukostbuffé medan Kajsa och andra figurer går runt bland borden så att barnen (och barnsliga vuxna) kan fotografera sig. Dock är just denna företeelse utesluten till frukost för oss då det innebär att man tappar värdefull parktid (innan folkmassorna kommer).

  USA 58.jpg

  USA 59.jpg

  Årets mat med karaktärer blev istället middag på Goofys Kitchen på grannhotellet Disneyland Hotel. Bra mat men långt mellan besöken vid bordet

  Parkering: Parkering i parkeringshus för 18 dollar per natt.

  Wifi: gratis

  Pris: strax under 3000 kr per natt

  Betyg: 3 av 5


  Ayres Hotel Barstow, Barstow

  USA 60.jpg

  Allmänt: Tidigare Country Inn & Suites By Carlson, bokat med Club Carlson poäng. Ayres tog sedan över hotellet men vi fick behålla vår bokning ändå. Här bodde vi mest för att vi inte ville köra hela vägen till Las Vegas efter en hård dag i parken. Hotellet ligger ett stenkast från motorvägen i ett område där det i övrigt finns outletbutiker för kläder, snabbmat och uppställningsplatser för långtradare.

  Rummet: Rummet var rejält med tre (3!) dubbelsängar men inget värdeskåp. Badrummet var handikappanpassat, alltså stort och det fanns en nedfällbar bänk att sitta på i badkaret när man skulle duscha. Ett helt ok landsvägshotell till ett bra pris.

  Pool: Det fanns både pool och bubbelpool, båda inomhus.

  Frukost: Det serverades traditionell amerikansk frukost (socker i åtta olika former + äggröra)

  Restauranger: Det fanns någon typ av restaurang men den provade vi inte.

  Parkering: gratis parkering utomhus

  Wifi: gratis

  Pris: 28000 Club Carlson poäng.

  Betyg: 4 av 5


  Stratosphere Casino, Hotel & Tower, Las Vegas

  USA 61.jpg

  Allmänt: Beläget i norra änden av Strippen. Lite för långt bort från de ”bättre” hotellen men med busshållplats utanför dörren så är det inget problem. Andra saker som finns på hotellet (förutom ett casino men det har ni säkert förstått redan) är tornet med sina åkattraktioner. Sedan några år tillbaka så finns ingen bergochdalbana och de som finns nu var inget för en sexåring. Men utsikten var fin. Entrén till tornet ingick i rumspriset. Ett rätt slitet hotell som ligger lite fel.

  Rummet: Rummet var normalstort med två dubbelsängar, inget värdeskåp. Trångt badrum (dusch i badkar) och då var ändå tvättstället utanför badrummet.

  Pool: Poolområdet finns på våning åtta och består av en stor pool, många solsängar och två barer. I dubbelmoralens förlovade stad så gick det inte för sig att sonen 6 år följde med till baren när jag skulle köpa en milkshake till honom. Minderåriga måste vänta bakom en gul linje 3 meter från baren. Det enda det var brist på i poolområdet var skugga då det var väldigt hett. Poolen stängde redan vid sju på kvällen. Då öppnar en pool på takvåningen men där var det 21 års åldersgräns så där kom vi inte in.

  Frukost: Frukost ingick ej och vi provade inte heller att hitta frukost på hotellet.

  Restauranger: Många men vi provade ingen.

  Parkering: Gratis i parkeringhus

  Wifi: gratis

  Pris: 600 kr per natt (snittpris, det skilde mycket mellan nätterna),

  Betyg: 2 av 5


  Yosemite Riverside Inn, Yosemite National Park

  USA 62.jpg

  Allmänt: Vi hade tänkt oss att bo inne i parken men trots att vi bokade mer än ett halvår innan så gick det inte att få rum ens på The Ahwahnee (numera The Majestic Yosemite Hotel) där rummen kostar 3-5000 natten, det var fullt helt enkelt. Bästa alternativet blev ett enkelt boende cirka 45 minuter utanför parken mot San Francisco till. Där fanns ingen service utom läskautomat och ismaskin utomhus. Ett enkelt hotell med rum i längor, dock på ok avstånd från nationalparken

  Rummet: Ett ganska litet rum med två dubbelsängar och stort badrum med dusch. Inget värdeskåp.

  USA 63.jpg

  Pool: Pool finns inte dock två badplatser i den närbelägna älven.

  Frukost: Frukost ingår men öppnar alldeles för sent för att kunna utnyttjas (07:30) om man ska ut och vandra

  Restauranger: Nej! Ingen mat finns att tillgå inom gångavstånd.

  Parkering: gratis utomhus

  Wifi: 5 dollar för hela vistelsen, obegränsat antal enheter

  Pris: 1300 kr per natt

  Betyg: 3 av 5
  .

  Four Points by Sheraton San Francisco Bay Bridge, Emeryville

  USA 64.jpg

  Allmänt: Ligger på Oaklandsidan av Bay Bridge. Det finns en gratisbuss som går till en BART-station där man kan ta tåget till exempelvis Embercadero (3-4 dollar per person). Ett bra hotell om man kan tänka sig att åka kommunalt en halvtimme för att komma in till centrala San Francisco.

  Rummet: Normalstort rum med två dubbelsängar och badrum med dusch i badkar. Även här var tvättstället utanför. Värdeskåp fanns! Hospitaliy hour med gratis öl (dock ej vin eller läsk) mellan 17-18:30. Om man avsäger sig städning så får man en rabattkupong till hotellets kafé, det räcker precis till en smoothie.

  USA 65.jpg

  Pool: Pool och bubbelpool utomhus, precis i motorvägskorsningen, men mysig ändå.

  Frukost: Frukost ingick ej och vi åt inte heller frukost här

  Restauranger: Finns men vi provade inte

  Parkering: gratis parkering utomhus.

  Wifi: gratis

  Pris: 2200 kr per natt,

  Betyg: 4 av 5


  Lighthouse Inn and Cottages, Monterey

  USA 66.jpg

  Allmänt: Ligger i stadsdelen Pacific Grove längst ut på udden. Bra läge med gångavstånd till ett lokalt centrum med trevliga restauranger och små affärer. Till akvariet bör man ta bil. 17 mile drive startar 5 minuter från hotellet. Värdeskåp fanns ej. Otrevlig personal i receptionen.

  Rummet: Nyrenoverat rum och badrum, vårt rum hade terrass, andra har balkong.

  Pool: Pool och bubbelpool utomhus.

  Frukost: Ingick men det som erbjöds mättade lika mycket som att inte äta frukost alls.

  Restauranger: Nej, men gott om alternativ inom gångavstånd

  Parkering: gratis utomhus

  Wifi: gratis

  Pris: 2400 kr per natt

  Betyg: 3 av 5

  Madonna Inn, San Luis Obispo

  USA 67.jpg

  Allmänt: Kitschigt hotell där alla rum är inredda olika. Vissa rum har eldstad inomhus eller på altan. Ett tips kan vara att ringa innan och fråga vilka rum som finns tillgängliga på era datum.

  USA 69.jpg

  Rummet: Vårt rum gick i mörka färger kombinerat med röd sammet och guld. Två dubbelsängar och långhårig matta. Värdeskåp fanns

  Pool: Poolområde med stor pool och två bubbelpooler. Bra bar med mat och dricka.

  Frukost: Ingick ej och vi åt inte frukost här.

  Restauranger: Två stycken som vi inte provade. Dock var vi på toaletten i ”restauranghuset”, värt en omväg bara det.

  Parkering: gratis utomhus

  Wifi: gratis

  Pris: 1800 kr per natt

  Betyg: 4 av 5

  USA 68.jpg
  Gå gärna till restaurangbyggnaden och spana in toaletterna!


  Marriot Marina del Ray, Los Angeles

  USA 70.jpg

  Allmänt: Hotell med ”egen” strand i marinan. Stranden är ok men kan inte mätas sig med Venice beach som ligger inom gångavstånd. Arrangerade 4th of July firande på takterassen (10 dollar inträde) där man kunde se fyrverkerierna från hotellets helikopterplatta.

  Rummet: Stort rum med två dubbelsängar. Toalett med dusch i badkar. Värdeskåp fanns!

  Pool: Liten ynklig pool + en bubbelpool, ej värt ett besök

  Frukost: Ingick ej men på avresedagen åt vi utmärkt egg benedict, 15 dollar. Ingen buffefrukost fanns!

  Restauranger: Ja men provade inte

  Parkering: endast valet parking. 38 dollar. Self parking utomhus tvärs över gatan för 15 dollar.

  Wifi: gratis som medlem i Marriots lojalitetsprogram

  Pris: 3000 kr per natt

  Betyg: 3 av 5  Transporter


  Flyg

  USA 78.jpg
  Samma kärra hem som hit! Bele Viking

  Vi tog oss till Kalifornien via SAS hyfsat nya direktlinje Stockholm-Los Angeles. Skönt med bara ett byte mellan Skellefteå och slutmålet! Vi hade dessutom kommit över platser på rad 30 både dit och hem så benutrymme led vi ingen brist på. På ARN-LAX fick jag som Diamondmedlem mycket bra bemötande med fri dryck till hela familjen. Vi fick även välja om vi ville ha maten som serverades i Plus eller den ”vanliga” mater ämnad för Go.

  USA 72.jpg
  Vi valde PLUS-fisken som var lysande.

  USA 73.jpg
  Som mellanrätt fick vi renklämma

  USA 74.jpg
  och innan landning den varma pajen. Personalen kom fram flera gånger och frågade om det var något mer jag önskade och ville småprata lite om vilken min favoritmat på flyg var (jag flyger mest inrikes och visste inte om jag skulle svara Fresh Bites eller Polarklämma) och andra reserelaterade ämnen. Helt klart en av dom bättre Go flygningar jag haft.

  USA 75.jpg
  Först i kön vi incheckningen


  På väg hem var det inte lika utpräglat även om vi fick all den dryck vi önskade och när jag gick till bakre gally för att hämta avec så blev jag igenkänd med orden ”som diamond behöver du inte betala”

  USA 80.jpg

  Till middag fick vi välja på kyckling eller räkor och valde kyckling. Den var ok men sötpotatismoset som serverades till var det ingen av oss som åt. Frukosten före landning bjöd på djupfryst juice, det var som att dricka slush!

  Star Alliance Loungen på Los Angeles flygplats (Tom Bradley terminalen)! Nu är jag långt ifrån något loungeproffs. Har bara besökt SAS lounger i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, New York och Paris. Swiss i Geneve och Lufthansa i London, Thai i Hong Kong. Finnair i Helsingfors och tredjepartloungen på terminal 2 på Arlanda men loungen i Los Angeles var bäst så här långt.

  USA 77.jpg

  Varm mat, nudelbar, bra snacks, flera sorters mousserande, IPA….,

  USA 76.jpg

  takterass med utsikt över runway och vi hade turen att se när SAS-kärran landade! Ja, bra helt enkelt.

  USA 79.jpg

  Hej då Venice Beach!

  Hyrbil.

  Vi hade i god tid bokat en SUV (GMC eller liknande – klass SFAR) via SIXT. Mitt matchade platinumkort gjorde att vi blev uppgraderade till LFAR och fick en Cadillac SRV. Det var en kompakt men rymlig SUV som passade oss perfekt. Vi hade planer på att åka till en BestBuy och köpa en navigator istället för att betala en massa pengar till hyrbilsfirman för en sån. Nu fanns det ett ”Onstar” system inbyggt i den bilen vi fick så det löste sig helt utan kostnad. ”Onstar” var en ny upplevelse för mig. Man kopplade upp sig till en central och berättade vad man ville ha hjälp att hitta så skickades ruttinformation till bilen och sen var det bara att följa turn-by-turn instruktionerna. Det i sig hade ju en offline navigator fixat men Onstars operatörer kunde även hjälpa till med hotellbokningar och andra frågor. Jag hade angett en sen lämning av bilen för att vara på säkra sidan (hämtade på flygplatsen och lämnade på Venice Beach) och då hamnat på en hyrestid på 12 dygn och 4 timmar = debitering 13 dygn. Det gick fortare än vad vi beräknat sista etappen så jag lämnade in bilen efter 12 dygn och 1 timme. Döm om min förvåning när jag ser att man på slutfakturan har dragit av ett dygn från debiteringen i efterhand så att jag bara fick betala för 12 dygn. Tack för det SIXT, blir fler hyror av er i framtiden. Ett tips när man hyr bil utomlands. Ta med egen barnstol. En Biltemastol är bättre och billigare än de som hyrbilsfirmorna har.

  Kuriosa

  Vad beror det på att alla säljer vykort men ingen säljer frimärken? Speciellt för internationella försändelser? Det närmaste vi kom var en apparat i Las Vegas som reception och presentbutiker hänvisade till. Den ville ha åtta quartrar per frimärke, inte så praktiskt när man vill köpa typ 10. Till slut fick vi tag på inrikes frimärken på hotellet i San Francisco. Tre sådan löste uppgiften om än med överfrankering. Men det lustiga var att samtliga som sålde vykort var helt frågande till varför vi ville köpa frimärken. Hur gör amerikanerna? Köper vykort och sätter i album istället för att ta egna bilder? Man kanske fotar av vykorten med sin telefon och lägger ut dom på Instagram? Om någon är insatt i frågan så svara gärna i en kommentar.

  Bilbarnstolar i kabinen? Ok att folk tar med sig babyskydd för bäbisar in i kabinen men nu har vi sett familjer som bär stora barnbilstolar i ryggsäck in i kabinen som dom sen riggar i ett säte och sätter sina 7 åringar i. Är detta en ny trend? Är det OK? Tar en massa plats och gör det svår för den framför att fälla sitt ryggstöd.

  Allt för nu. I november avslutar vi vår Disneyquest genom att åka till Shanghai och besöka den nyöppnade parken där. Det kommer säkert ett reserapport därifrån samt en särskild sammanställning över världens alla Disneyparker för den som önskar!
   
  Emilio, Karlssonskan, Alpbach och 58 andra gillar detta.
 2. Johanna

  Johanna Medlem

  Vilken trevlig berättelse, tack. Jag har gjort en liknande resa men hade drygt 3 veckor på mig. Ni höll ett bra tempo och hann med massor. Kul för din son att få uppleva så mycket.

  Jag skickar inga riktiga vykort längre. Jag använder mig alltid av postens app Riktiga vykort. Då blir dom personliga och dom kommer fram dagen efter. Jag är dessutom helt kass på att lägga saker på brevlådan. Min räddning blev när internetbanken kom och jag slapp posta räkningar.

  Men vad är det med bilfirmor och GPS. Det är värre än hotell och internet när det gäller att profitera på sina kunder. Jag kör numera alltid offline på min mobil eller padda. Kopplar upp mig blixtsnabbt och tar ut läget och stänger av. En veckas hyra kostar mer än att köpa en ny. Det är inte rimligt.
   
  Börnen, palmen, ARNBER och 1 annan gillar detta.
 3. Henrik_B

  Henrik_B Medlem

  Ort:
  Stockholm
  Land:
  Sverige Sverige
  Mycket bra rapport och tips. Speciellt Yosemite National Park!

  Amerikanska barnfamiljer tar ofta med sig bilbarnstolar på flygresan för att slippa hyra extra bilbarnstolar till hyrbilen. Ungefär samma tänk som med GPS.

  Har vid två tillfällen sett föräldrar freaka ut på de tunga stolarna och kasta dem omkring sig i frustrationen över att behöva släpa med sig åbäket på resan.
   
  Börnen gillar detta.
 4. 011430121

  011430121 Medlem

  Ort:
  STOCKHOLM
  Land:
  Sverige Sverige
  Fantastisk berättelse, och tack för att vi får ta del av er resa.
   
  Elberto och Börnen gillar detta.
 5. Award380

  Award380 Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Tack för en bra rapport!
   
  Börnen gillar detta.
 6. SNIFF

  SNIFF Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  @Börnen trevlig rapport!

  Hur det går till med vykort och frimärken är så att man helt enkelt får gå till lokala postkontoret och köpa frimärken. Det kostar 1,15 USD per internationellt frimärke. Det finns postkontor precis överallt i större städer. Annars kan man överfrankera, tror det blir 1,4 USD, med hjälp av hotellet.

  Årets internationella frimärke är månen:
  upload_2016-7-10_10-47-23.png

  Annars är det planeterna och lite dyrare porto är Pluto.
  upload_2016-7-10_10-48-28.png

  Källa: Welcome | USPS

  Jag skickar alltid vykort. Gillar inte postens app "Riktiga vykort" då det inte är garanterat att skrivaren och/eller telefonen fixar bilden på ett snyggt sätt. Jag har försökt med olika telefoner och appar. Vidare tycker jag att det blir opersonligt med tryckta kort.

  Annars är hotell alltid en bra källa till frimärken, oavsett var man befinner sig i världen.

  OT:
  På Shangri-La i Singapore frågade jag om man kunde köpa frimärken i conciergen. De tittade oförstående på mig – "köpa frimärken...?"
  De bara tog mina vykort, frankerade dem själva och postade åt mig. Har sedan dess alltid frågat på alla hotell om de kan posta vykorten åt mig, underförstått att det står för portot. Alla hotell postar ju post åt en om man vill, men kanske inte är så pigga på att stå för porto. Hittills är det bara Shangri-La som levererat på det. Det är customer satisfaction som inte kostar mycket men som upplevs som väldigt förmånligt, i alla fall av mig.
   
  Pho, Börnen, CharlieK och 1 annan gillar detta.
 7. DonM

  DonM Medlem

  Ort:
  Askim, Norge
  Land:
  Norge Norge
  Mycket trevlig rapport som ger mig ännu mer lust att göra om en liknande roadtrip jag gjorde för drygt 20 år sedan.

  Jag kom precis tillbaka från en annan roadtrip - New Orleans till Chicago- och har samma upplevelse som du med frimärken och brevlådor. Slutade med att vår mycket trevliga busschaufför mellan Avis drop-off och flygplatsen tog våra vykort og några få dollar för porto (ville först inte ha några pengar).

  Kan för övrigt rekommendera Waze för navigation i USA. Eftersom denna appen uppdateras via alla andra som använder den (både hastighet=köer och inrapporteringar av diverse hinder) så är den ytterst användbar, re-routrar runt olyckor osv. Extra effektivt eftersom det är en populär app (mycket trafikdata som kommer in). Måste vara uppkopplad hela tiden för real-time rapportering (men kan köra offline om man så önskar) men använder oftast inte mer än 2-300kB per dag.
   
  Börnen, henke12 och Henrik_B gillar detta.
 8. DonM

  DonM Medlem

  Ort:
  Askim, Norge
  Land:
  Norge Norge
  Jag har också använt mig av hotellreceptioner för att posta frimärken på tidigare USA resor, men det gick dåligt denna gången. Fick nobben både på Hyatt Regency i Chicago och Hampton Inn i St Louis.

  Jag vet att man kan köpa frimärken på postkontor, men ofta har dessa ganska dåliga öppettider. Speciellt 'på landet'. Hur svårt kan det vara för butiker som säljer vykort (speciellt i turiststäder som New Orleans och Chicago) att själva köpa in frimärken och sälja dem som en tjänst?
   
  Börnen gillar detta.
 9. SNIFF

  SNIFF Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  Jag tror det har att göra med att försäljning av frimärken på något sätt är kontrollerad, men det är ren spekulation.

  Grand Sheraton Los Angeles hade inte heller frimärken när jag var där nyss. :<
  Givetvis är det sämre service i mindre städer men exempelvis Chicago har hur många som helst.

  Vid Hyatt Regency ligger det ett post office 300 meter bort. Kan man ju tycka att de kunde sagt.

  upload_2016-7-10_11-30-52.png
  Källa: Google Maps 2016
   
  Börnen och DonM gillar detta.
 10. SNIFF

  SNIFF Medlem

  Land:
  Sverige Sverige
  +1 på den. Förslagsvis kan man också köpa sig en liten hållare för telefonen som man klickar fast i fläktgallret på bilen om man inte vill hålla på och titta ner i knät eller dylikt.
   
  Börnen, chazzie och DonM gillar detta.

Dela sidan

BusinessClass Logo

Hej och välkommen till BusinessClass!

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för att få uppdateringar och nyheter om vad som händer runtom i världen och på BusinessClass.

I'm already subscribed
×
BusinessClass Logo

Välkommen till utskickslistan!

Glöm inte att kontrollera din epost och bekräfta din prenumeration.

BusinessClass Logo

Gå med i BusinessClass-gemenskapen!

Gilla oss på Facebook för att få de senaste nyheterna från BusinessClass direkt i ditt flöde.

Bli medlem och delta i våra diskussioner, ställ frågor och dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter.

Bli medlem nu!
×