Senaste nytt

TAP kampanj: möjlighet att köpa Star Alliance Gold

Tomas E

Medlem
Portugisiska TAP kör 26-30 nov en kampanj som möjliggör att köpa TAP Miles&Go Gold-status, som också innebär Star Alliance Gold. Status som köps på detta sätt gäller 6 månader från 9 december, kostar € 718 och ingår i ett "paket" som kallas Club Platinum (ja, namnet är mycket förvirrande, försök till förklaring nedan) och som är en slags 1-årig prenumeration på poäng (totalt 132 000 bonus miles och 4800 status miles under kommande år) och vissa andra förmåner. Efter de 6 månaderna bör man ha TAP Miles&Go Silver-status (Star Alliance Silver) i 6 månader till om man inte flugit ihop något annat, eftersom det är vad som normalt ingår i det Club-paketet.

Jag ska göra ett tappert försök att förklara lite mer om sammanhanget och lite egenheter hos TAP, vilket kan vara värt att veta om man alls funderar att hoppa på erbjudandet. Det kommer tyvärr bli långt.

Om TAP kan man till att börja med att säga att de är mycket bra på att komplicera saker och på att fylla mailkorgen med erbjudanden, där ofta ungefär samma "now or never" erbjudande återkommer några veckor senare. De har varit väldigt pigga på att sälja miles t.ex. Det här erbjudandet skiljer sig dock, så jag tänkte att det kan finnas intresse av att uppmärksamma det hela.

Man ska också notera att TAP också har en rätt generös statusmatchningskampanj som löper "tills vidare" sedan i somras, och där fortfarande inget slutdatum anges. (De hade en annan kampanj i våras med lite andra villkor; den pågick bara under begränsad tid.) Man kan bli statusmatchad om man har status hos Oneworld eller SkyTeam. Det ställs krav på att köpa en del poäng, men statusen gäller i ca 12 månader och kraven för återkvalificering är lägre än vanligt. Har man möjlighet att bli statusmatchad är nog detta helt klart att föredra framför det tidsbegränsade köpealternativet.

Det enda som är enkelt hos TAP är nivåerna i TAP Miles&Go, deras frequent flier-program, som är tre. (Såvida det nu inte finns någon hemlig nivå ovanför, som hos många andra bolag.) Basnivån "TAP Miles&Go" som inte verkar ha något eget namn, Silver och Gold. De sistnämnda är också Star Alliance Silver och Gold.

Sedan har de något som kallas Club TAP Miles&Go, som är "betalda prenumerationer" av miles och allehanda förmåner för Miles&Go-medlemmar. Dessa finns i fyra sucessivt dyrare nivåer (€ 99-€ 718) som heter Basic, Extra, Top och Platinum och betalas årsvis. Platinum är alltså inte en nivå ovanför Gold i TAP Miles&Go. :confused: Man kan kanske se det som att TAP själva säljer diverse förmåner som många andra flygbolag erbjuder via kreditkort och andra partners.

I Platinum-paketet ingår i vanliga fall TAP Miles&Go Silver-status. Under perioden 26-30 nov är det alltså istället Gold i 6 månader som gäller. De ger också större välkomstbonus av miles "än vanligt", men så har det med små variationer varit i flera månader. Under samma period ingår för övrigt Silver i 6 månader i Top (€ 309), i den mån någon ser en poäng med ett köpt Star Alliance Silver.

Det finns dock ett antal saker man ska lägga märke till med TAP, där de flesta är klara "minustecken":
- De flesta poäng som ingår i Club-paketen dyker upp månadsvis under kommande år, så du får inte alla dina betalda poäng direkt. Årsavgiften får du däremot betala direkt i sin helhet!
- € 718 för 132 000 bonus miles innebär 0,54 eurocent per mile (och då räknar jag Gold-statusen gratis...). Det kan nog ses som relativt billigt, men inte så billigt som det verkar. En TAP-mile är värd klart mindre än t.ex. en Eurobonus-poäng vid bokning av de flesta Star Alliance-resor.
- Poängen har begränsad giltighetstid. En del poäng har giltighetstid 3 år, men i princip alla "extra många poäng" som delas ut under kampanjer har bara 1 års giltighetstid. Detta är någonstans mellan svårt och omöjligt att läsa sig till på deras webbplats. Poäng går dock aldrig ut så länge man är Gold eller prenumererar på Club Platinum. Således en stor risk för inlåsningseffekt där du behöver fortsätta att betala för att dina redan köpta poäng inte ska gå ut.
- Notera att TAP numera har dynamisk prissättning på egna bonusresor vad gäller antal miles som krävs, så det blir aldrig något "fyndpris". :( Däremot gäller fasta antal miles vid uppgradering, så förmodligen är uppgradering på TAP-resor en av de bättre användningarna av deras miles.
- Av andra diskussionsforum att döma ser det ut som att TAP har varit ungefär lika bra som SAS på att betala tillbaka inställda resor under 2020. De har som sagt också haft återkommande kampanjer där de säljer poäng som om det inte finns någon morgondag, vilket ger ett intryck av att de försökt skapa kassaflöde till vilket pris som helst. Man kan undra vad detta sammantaget kan innebära för den nära framtiden.
- Så vitt jag har märkt går det inte att betala hos TAP med Amex utan det behöver vara Visa eller MC! o_O
 
Last edited:

majoren

Medlem
IStort tack för bra info! Reser själv en del till Portugal och inser att jag förr eller senare måste sätta mig in i hur TAP fungerar. Du har gett en bra gund.
 
Toppen