Senaste nytt

SAS verkställer varsel av 560 piloter

Homer

Medlem
"De som nu ser ut att sägas upp är i princip alla piloter som anställts efter 2001, skriver tidningen."

Hoppas de når en uppgörelse som gör att en del av dessa kan stanna på bolaget...


Det är väl det som de förhandlat om i flera månader men som facken nu sagt nej till


– Vi har hatt et forslag med mål om å beholde rundt 300 av de oppsagte pilotene i SAS. Tanken med forslaget var å bidra med fleksibilitet i planleggingen og langsiktig sikre konkurransekraft og lønnsomhet fremover, sier informasjonssjef i SAS, Jon Eckhoff, til E24.

– Vi hadde en deadline på det 8. september, men pilotforeningen har valgt ikke å akseptere den løsningen, fortsetter han.


Leder Christian Laulund i SAS Pilot Group (SPG), som er fire foreninger under én paraply, vil ifølge Dagens Næringsliv ikke gi detaljer om årsaken til at forslaget ble avslått.


Flere hundre SAS-piloter mister jobben – E24
 

lucasd

Medlem
Piloterna fick ju uppsägningen redan i somras. De första lämnar bolaget vid årsskiftet. SAS varslade i våras.

Fackföreningen försökte väl rädda några jobb, något som verkar ha gått sådär. Det är lång tid kvar till årsskiftet och troligtvis kommer förhandlingarna att fortsätta. Mycket kan hända.
 
Last edited:

011430121

Medlem
Det är verkligen tråkigt när anställningar sägs upp.
Det drabbar så många, man/hustru, barnen i familjerna alla känner naturligt vis stor oro vad kommer att hända med oss.
För de som har Arlanda som bas, drabbar det Sigtuna kommun hårt med skatteintäkter som försvinner.
De som drabbas har haft stor köpkraft, vilket drabbar butiker i området där de friställda bor.
Det är ju heller inga företag som står i stort behov av de yrkesgrupper som nu blir friställda.

Jag hoppas att återhämtningen i samhället går snabbt, dessvärre tyder mycket på att mitt hopp inte kommer att infrias.
 

Canadien

Medlem
Ja det är ju en bransch i djup kris. Ohållbart att ha kvar anställda när man tappat 80% intäkter. Verkar ju som att de flesta bolag inte tror på någotsånär full återhämtning förrän 2024 och så länge går inte att "hålla ut". Får hoppas att de kan hitta någon annan anställning ett par år, kanske inom näringslivet på nån teknisk mellanchefsposition.
 
  • Gilla
Reactions: obs

Scanwing

Medlem
Känns alltid som det ligger ett gäng hundar begravna så fort det är förhandlingar mellan SAS och piloterna. Gå ner i deltid en period för att rädda jobb har i princi alla flygbolag gjort, men det vill inte SAS piloterna?
 

mha321

Medlem
Känns alltid som det ligger ett gäng hundar begravna så fort det är förhandlingar mellan SAS och piloterna. Gå ner i deltid en period för att rädda jobb har i princi alla flygbolag gjort, men det vill inte SAS piloterna?
Det liknar ju lite scenariot från strejken förra året i att "de seniora" är villiga att offra "de juniora" för att själva få behålla så mycket som möjligt.

Det har väl dessutom pratats om rätt stora kommande pensions avgångar? Kan detta spela in också tro, eller är det så att de redan har gått?
 

mjulven

Medlem
Det blir ju så om parterna inte kan komma överens om annan lösning. Måste vara tufft psykologiskt att jobba i flygbranschen just nu. Går detta igenom kommer SAS för eller senare få problem med pensionsavgångar. Att tappa den yngre generationen piloter kan inte vara bra på sikt.
 

palmen

Moderator
Kommer att bli en väldigt skev åldersfördelning om alla anställda efter 2001 får gå. Mer eller mindre innebär det att alla piloter kommer att vara 40+. På lång sikt är det självklart inte bra alls när återväxten inte är säkrad med nya yngre piloter.

De yngre piloterna är ju betydligt billigare också så kostnaden för piloterna varje flygning kommer bli betydligt högre vilket inte är bra för marginalerna.
 

palmen

Moderator
Ja de borde kanske kickat alla när det var totalstopp i Mars/April, och sedan startat om ett SAS 2.0 med helt nya anställningsavtal.
För att komma ner på marknadsmässiga löner och inte de gamla guldkantade kontrakten så hade ju detta varit bra.
Finns väl risk att man inte kan driva vidare med nuvarande kostnadsbas heller när bara "den dyra" besättningen blir kvar.
 
Toppen