bnr
Medlem
Besökte AIRA i fredags. Hade bokat deras chambre séparée för tio personer men hade ett ganska stort bortfall p.g.a. corona.
Bl.a. @Igorius och @Silverfux var med vilket var riktigt trevligt! Vi saknade våra vänner @flum och @Agö.
Lokalen sjukt häftig. Rymlig, ljus, stilren. Varm och välkomnande. Så fort vi öppnade dörren och gick in så dök det upp två pers som tog hand om oss. Man går igenom mellan båda kök (varmt och kallt) och matsalen till en "lounge-del". Bord och stolar, inte riktigt "vardagsrumskänsla" som på Frantzén. AIRA saknar "mystiken" som Frantzén hade (if that makes any sense).
I lounge-delen kör man drinkar och snacks. Drack en sjukt god cocktail, deras take på Espresso Martini fast med cold brew coffee och koji. Oerhört gott, perfekt balanserad.
Snacksen bra, fanns några som stack ut bra. En med krabba och en annan med tupplevermousse var riktigt bra. Även en med böckling som var fin.
Sedan gick vi upp till séparéen, glastak där. Jättemycket ljus som kom in, väldigt instavänligt. Kul att sitta en våning upp, privat men ändå höra sorlet från matsalen genom ett fönster (som kunde stängas om så önskades).
Följande rätter var de jag tyckte mest om. Ganska många som var bra mao.
salted mackerel, white asparagus, rhubarb jus and aromatic herbs
buttered white asparagus, riesling emulsion and citrus herbs
dry aged beef tartare, oscietra caviar, nori oil and horseradish
sole au farcie with mussel ragu and artichoke
pan fried king crab, fermented tomatoes and caraway seeds
grilled quail, green asparagus and tarragon
Frantzén jobbar med lite högre smaker, AIRA är lite mer elegant men ändå nyanserat. Inte helt "platt" bara för att naturliga smaker tillåts komma fram som ett par andra ställen jag varit på haft problem med.
Vin-pairingen asbra, den var grym rätt igenom tycker jag. Väl värt 2750 SEK/pers, vi bad dem sätta ihop ett paket på mellan 2500-3000 SEK/pers. Ganska vass sommelier som jobbat bl.a. på Marchal på d'Angleterre i Köpenhamn tidigare. AIRA har visst någon vanlig pairing också, kommer dock inte ihåg vad den kostade.
Nice med egen toalett i direkt anslutning till séparéen.
Service mycket bra, kul att Myllymäki kom upp själv för att servera några grejer och att de generellt blandar vilka man kommer i kontakt med. Inte alls stelt, tycker de förstod vilken "nivå" vi ville ha servicen på och så körde de grym service och alldeles lagom informellt.
Kanske lite svagt utbud av ostar, jag tycker inte att det är det viktigaste men många värderar det.
Vinlistan just nu lite tunn, de jobbar på att bygga på den och utöka den så klart. En i sällskapet var lite sugen på 1988 Krug Collection men den försvann tydligen ganska fort, de hade bara fått tag på 2 st.
Total damage 37500 SEK för fem personer, detta inkl. dricks. Vi lade till en flaska Château d'Yquem utöver vinpaketet.
Blir inte förvånad om de landar på två stjärnor snart, tre känns lite svårare mtp hur högt ribban är satt i Norden.
All in all 9/10 från mitt håll.
Bl.a. @Igorius och @Silverfux var med vilket var riktigt trevligt! Vi saknade våra vänner @flum och @Agö.
Lokalen sjukt häftig. Rymlig, ljus, stilren. Varm och välkomnande. Så fort vi öppnade dörren och gick in så dök det upp två pers som tog hand om oss. Man går igenom mellan båda kök (varmt och kallt) och matsalen till en "lounge-del". Bord och stolar, inte riktigt "vardagsrumskänsla" som på Frantzén. AIRA saknar "mystiken" som Frantzén hade (if that makes any sense).
I lounge-delen kör man drinkar och snacks. Drack en sjukt god cocktail, deras take på Espresso Martini fast med cold brew coffee och koji. Oerhört gott, perfekt balanserad.
Snacksen bra, fanns några som stack ut bra. En med krabba och en annan med tupplevermousse var riktigt bra. Även en med böckling som var fin.
Sedan gick vi upp till séparéen, glastak där. Jättemycket ljus som kom in, väldigt instavänligt. Kul att sitta en våning upp, privat men ändå höra sorlet från matsalen genom ett fönster (som kunde stängas om så önskades).
Följande rätter var de jag tyckte mest om. Ganska många som var bra mao.
salted mackerel, white asparagus, rhubarb jus and aromatic herbs
buttered white asparagus, riesling emulsion and citrus herbs
dry aged beef tartare, oscietra caviar, nori oil and horseradish
sole au farcie with mussel ragu and artichoke
pan fried king crab, fermented tomatoes and caraway seeds
grilled quail, green asparagus and tarragon
Frantzén jobbar med lite högre smaker, AIRA är lite mer elegant men ändå nyanserat. Inte helt "platt" bara för att naturliga smaker tillåts komma fram som ett par andra ställen jag varit på haft problem med.
Vin-pairingen asbra, den var grym rätt igenom tycker jag. Väl värt 2750 SEK/pers, vi bad dem sätta ihop ett paket på mellan 2500-3000 SEK/pers. Ganska vass sommelier som jobbat bl.a. på Marchal på d'Angleterre i Köpenhamn tidigare. AIRA har visst någon vanlig pairing också, kommer dock inte ihåg vad den kostade.
Nice med egen toalett i direkt anslutning till séparéen.
Service mycket bra, kul att Myllymäki kom upp själv för att servera några grejer och att de generellt blandar vilka man kommer i kontakt med. Inte alls stelt, tycker de förstod vilken "nivå" vi ville ha servicen på och så körde de grym service och alldeles lagom informellt.
Kanske lite svagt utbud av ostar, jag tycker inte att det är det viktigaste men många värderar det.
Vinlistan just nu lite tunn, de jobbar på att bygga på den och utöka den så klart. En i sällskapet var lite sugen på 1988 Krug Collection men den försvann tydligen ganska fort, de hade bara fått tag på 2 st.
Total damage 37500 SEK för fem personer, detta inkl. dricks. Vi lade till en flaska Château d'Yquem utöver vinpaketet.
Blir inte förvånad om de landar på två stjärnor snart, tre känns lite svårare mtp hur högt ribban är satt i Norden.
All in all 9/10 från mitt håll.