Senaste nytt

En bilresa till Italien i spåren av covid-19

RickardG

Medlem
Efter att svärföräldrars längtan att se barnbarnen blev för stark, i kombination med ett behov av värme, sol och bad, beslutade vi oss för att ta oss ner med bil till norra Italien. Här kommer några reflektioner kring vad som är annorlunda jämfört med hur vi normalt upplever denna för oss standardresa.

Stockholm - Trelleborg
Inte mycket att säga här. Möjligen lite mindre trafik, färre utlandsregistrerade bilar. Min uppskattning av andelen människor med munskydd vid bensinstationer och snabbmatsrestauranger är kanske 1-5%.

Trelleborg
Övernattning på ett Bed&Breakfast, samma situation som i Stockholm. Några extra skyltar om hygien och distans, inget speciellt när det gällde restauranger eller annat.

Färja Trelleborg-Rostock
Vi valde att ta en daghytt för att hålla oss lite mer för oss själva. Obligatoriskt med munskydd i affär och restaurang med undantag när man sitter ner. Följdes till 90%. Båten fullständigt strösslad med lappar och plakat. Beläggningen kändes som ungefär halvfull och det kändes inte trångt eller otryggt på något sätt. Min ovetenskapliga känsla är att det var betydligt fler hemvändande tyskar är semestrande svenskar på båten.

Rostock - Nürnberg
Bara ett kort stopp på vägen för att sträcka på benen och köpa lite snacks. Mycket information, handsprit och nästintill 100% som bär munskydd, många även utomhus. Förutom munskydden är inte mycket annorlunda än i Sverige. Buffémat som ofta finns var bortplockad.
Trafiken, igen högst ovetenskapligt, kändes lite mildare än jag är van vid. Tung trafik i princip som det brukar, men färre och kortare köer.

Nürnberg
Hilton, bra läge, ”halvfullt” enligt receptionen. Krav på munskydd i lokalerna, varpå runt hälften struntade i det och ingen gav onda ögat.
Frukostbuffé var ersatt med ett system där man kvällen innan fick fylla i ett formulär med vad man ville äta och dricka, samt ungefär vid vilken tid.
Ute på stan verkade livet pågå som vanligt. Precis som i Sverige hade restauranger blockerat vissa bord/stolar och handsprit och information är ständigt närvarande. Utomhus har en minoritet munskydd. Inomhus (undantaget när man sitter vid bordet) är munskydd obligatoriskt och följs till 100%.
Alla restauranger har krav på att gäster registreras med namn, adress, telefon och namnteckning för att underlätta smittspridning.

Nürnberg - Liten by i norra Italien (Emilia Romagna)
Ingen större skillnad under resan. Österrike tillåter bara transit i nuläget och vi valde att inte stanna i landet alls. Vi stannade vid en vingård jag är särskilt svag för mellan Bolzano och Trento. Där nekar de bussar att stanna och tar inte emot grupper men privatpersoner i enskilda sällskap var välkomna. Välordnat med avspärrade platser, noga med munskydd och handsprit etc.

Italien, hembyn
Ca 10.000 invånare, sömnig by ute på landsbygden. Relativt hårt drabbad av Corona, men nu med betydligt färre restriktioner än för ett par månader sedan. För att inte skapa några större risker för svärföräldrarna väljer vi att bo på det i stort sett tomma hotellet i byn. Här informerar ägaren oss om att det egentligen krävs munskydd men det kan vi strunta i. I det stora hela speglar det stämningen här i största allmänhet.
Formellt finns en massa krav men verkligheten är en annan.
Några exempel: I mataffären är alla noga med munskydd av någon anledning, men kunder trängs och håller inte avstånd alls. Många tolkar munskydd som just munskydd och täcker inte näsan, med motiveringen att det är så svårt att andas annars. Munskydd åker av och på stup i ett, korrigeras med handen, dras upp och ner och återanvänds länge. I barerna börjar kvällen med munskydd och hyfsad distans, medan det ett par timmar senare ser radikalt annorlunda ut. En del kör helt utan munskydd och det förekommer ingen social shaming.

Allt som allt är atmosfären här avslappnad och betydligt mer normal än åtminstone jag hade föreställt mig. Utan att bli politisk i det här inlägget kring strategier mot smittspridning kan det helt klart konstateras att det här med hur mycket munskydd verkligen hjälper är en komplex fråga där själva hanteringen och (den falska?) trygghetskänslan säkert kan spela en stor roll.

Fortsättning följer med rapport från adriatiska kusten inom kort!
 

NyfikenGrau

Medlem
Intressant, ska följa detta, bilsemester är verkligen enda (eller i alla fall bästa) möjligheten att resa någorlunda avslappnat just nu känns det som.
Vi är själva på väg till Schweiz nu för några veckor där, munskydd endast i kollektivtrafiken vilket är betydligt mer avslappnat än i något av dess grannländer.

Angående Tyskland är det olika mellan delstaterna (Bayern i princip alltid hårdast) och i vissa fall även mellan städerna, eller till och med typen av affärer - alltid munskydd i mataffärer, ibland i bilhallar, sällan när man besöker ett kontor osv..
 
Intressant tråd att följa. Det konstiga är att många Tyska turister i min region inte följer hemlandets råd med munskydd i affärer etc.
 

Direktorn

Medlem
Rapporter av det här slaget är precis vad jag vill läsa nu när man funderar på egna resor i Europa. Tack.
 
Även vi bestämde oss sent för att bila till Italien, åkte för ca en vecka sedan och noterade följande på vår resa.

Öresundsbron, fick stå i kö ca 25 minuter på öarna, för att visa pass och berätta vart vi skulle.

Rödby-Puttgarden, uppskattningsvis 10, kanske max 20% hade ansiktsskydd på sig. Personalen i taxfree shopen hade inte det. Fullt med folk, så fritt blås med folk i shopen. Hörde ett antal som sa något i stil med ”har inga andra mynskydd, så behöver vi inte heller det”. Hade bokat färja vid 11, kom strax före 10, inga större köer, så vi kom med en färja tidigare. Såg inga bussar alls, vilket är ovanligt.

Hade en övernattning i mitten av Tyskland ute på landsbygden. Obligatoriskt med munskydd vid incheckning, behövdes ej vid beställning av mat. Personal hade munskydd hela tiden.

Därefter två övernattningar i Fussen på gränsen mellan Tyskland/Österrike. Var ganska tomt på restaurangerna i stan på kvällen, känslan var att här brukar vara fullt med folk vid denna tiden på året. Här fanns många skyltar med masktvång och handsprit vid affärer och matställen. Åkte ena dagen över till Garmisch-Partenkirchen, närmsta vägen genom Österrike. Ingen tull/polis till Österrike, däremot kontroll in från Österrike till Tyskland vid Fussen, så långa köer där. Av någon anledning blev vi inte stoppade, förmodligen pga att alla poliser var upptagna. Mycket folk i Garmisch-Partenkirchen, men har inget att jämföra med. Vi gjorde en turistgrej med en fors genom ett berg, obligatoriskt munskydd, annars fick man inte lösa entree (såg någon enstaka som blev stoppad) och enbart gång åt ett håll, hemvägen fick man gå en annan väg. Upplevde att de flesta följde munskyddstvånget. Såg inga andra svenskar där.

Köer på autobahn, men som ofta, någon olycka och massvis med vägbyggen.

Därefter 3 dagar vid Gardasjön, vi hyrde en lägenhet på landet med självhushåll. Samma regler som Tyskland, dock mycket folk och sämre med att använda munskyddet, gäller både turister och personal på barer och matställen. Folk var inget vidare på att hålla avstånd, trots att det står överallt om detta.

Nu befinner vi oss i en lägenhet på landet vid La Spezia. Idag åkte vi tidigt till en by i Cinque Terre. Var enormt mycket folk på stranden, ca 35 grader. De privata delarna av stranden blev snabbt fulla, så att de inte släpper in fler. Public delen av stranden var indelad i zoner, vi fick tag i en inrutad del, då vi var där tidigt. Efter lunch var alla dessa upptagna, men folk la sig ändå runt dessa. Det fanns stora skyltar att man inte fick vara utanför dessa zoner, men det kontrollerades ej. Båtarna som går mellan byarna ska bara ta ett visst antal personer, men de såg överfulla ut. På de mindre gågatorna är majoriteten utan mask. Vi kommer inte återvända hit under denna semester. Hörde ett par svenska röster, men ytterst få svenska bilar.

Min personliga känsla är att det var hårdare krav/kontroll i Tyskland än i Italien, trots liknande regler. Vad vi har sett så har fler ansiktsskydd i Tyskland än Italien, både bland personal och turister. I affärer, mackar och liknande, så har alla mask samt att det ofta finns restriktioner om hur många som får vara inne där samtidigt.
 

anjak

Medlem
Intressant, ska följa detta, bilsemester är verkligen enda (eller i alla fall bästa) möjligheten att resa någorlunda avslappnat just nu känns det som.
Vi är själva på väg till Schweiz nu för några veckor där, munskydd endast i kollektivtrafiken vilket är betydligt mer avslappnat än i något av dess grannländer.

Angående Tyskland är det olika mellan delstaterna (Bayern i princip alltid hårdast) och i vissa fall även mellan städerna, eller till och med typen av affärer - alltid munskydd i mataffärer, ibland i bilhallar, sällan när man besöker ett kontor osv..
Viktigt att kolla upp vad som gäller i just den kanton ni ska till i Schweiz, det är flera som har krav på munskydd i alla affärer också. Det ändras dessutom från dag till dag nu när fallen här nere är på väg upp.
 

NyfikenGrau

Medlem
Viktigt att kolla upp vad som gäller i just den kanton ni ska till i Schweiz, det är flera som har krav på munskydd i alla affärer också. Det ändras dessutom från dag till dag nu när fallen här nere är på väg upp.

Tack så mycket för tipset! Hittade denna,
Corona-Massnahmen - Diese Kantone gehen weiter als der Bund - News - SRF
dock bara Vaud som påverkar oss, Geneve eller Jura hade vi inte tänkt besöka och färgerna rött och orange spelar ingen roll för oss. Hoppas detta inte ses som alltför off-t då det ändå hittills är mer avslappnat i Schweiz än Österrike om man vill till Italien. (och spridningssiffrorna generellt är ju fortfarande väldigt låga, förutom möjligen Geneve)
 

RickardG

Medlem
Så, lite mer erfarenheter efter ett par dagar på plats. Mindre butiker och glassförsäljning har begränsningar på hur många som får vara i lokalen samtidigt. Munskydd är obligatoriskt men som tidigare nämnts är efterlevnaden lite sådär.

Vi har testat två olika restauranger med liknande upplevelser. Vi möts med personal i munskydd och borden är väl separerade och de är noga med att informera om distans etc. men de är väldigt snabba med att påpeka att vi får göra lite som vi vill. Vid båda tillfällena blev det klart att personalen anpassade sig efter varje sällskap. T.ex. fick äldre par, som själva hade munskydd, servering där de var noga med att hålla distans, medan vi som tydligt sagt att vi inte är oroade kunde möta personal som gärna drog ner munskyddet och var lite närmare.
Två korta noteringar är att det är långt ifrån bekvämt med munskydd när det är 35 grader ute (den lokala marknaden), och samtidigt att munskyddet snabbt blir lika naturligt att ha med sig som mobilen...

Adriatiska kusten
Nyss anlänt, så jag kan inte rapportera mycket mer än att det är betydligt mer avslappnat här. Vi befinner oss i en by som ligger lite utanför de största turistorterna som Rimini, Riccione och Cattolica så det kanske påverkar, eller också är det något annat, som att vi är i ett område som är mindre drabbat.
Här är munskydd om än inte lika ovanligt som i Sverige så åtminstone betydligt mer sällsynt än längre västerut. Inne på hotellet är det en minoritet som har munskydd, ute på gatan eller stranden i princip ingen. Livet ser ut att pågå precis som vanligt, med lägre beläggning.
Buffé med förrätter serveras nu vid bordet istället. Serveringspersonal (men inte personalen i baren eller receptionen) har munskydd, och det finns handsprit och skyltar utplacerade, annars är det som vilken sommar som helst.
Eftersom vi varit här under många år och lärt känna ägarna till detta lilla familjehotell är det lätt att få höra deras ärliga uppfattning, och det är att de tycker många åtgärder gått till överdrift men att de försöker anpassa sig så gott det går för att bemöta de som är oroliga men samtidigt tillmötesgå de som inte vill bli påminda om virus eller uppleva att de semestrar i en sjukhusmiljö.

Något jag tycker mig märka är att vi som turister (och öppet svenska) tas emot med tacksamhet och vi har inte på något sätt mötts med skepsis. Alla verkar vara tacksamma för att få lite hjälp att få igång sin verksamhet, oavsett om det gäller hotell, restaurang, en glass eller parasoll på stranden. Stämningen är också god överallt och det känns inte på något sätt som att människor är negativa, slitna eller besvärade.
 
Toppen