Senaste nytt

Corona-pandemin: länder med restriktioner för svenska medborgare vid inresa

mha321

Medlem
Fel. Sverige är ett av få länder som faktiskt lyssnar på sina experter. I de flesta länderna handlar det om populistiska politiska beslut, inte att man lyssnat på sina experters rekommendationer.
Att säga att det är så I de flesta länder är nog att gå till en del överdrift. Men visst finns det en del. (de flesta länder som kör på de mest uppenbart populistiska spåren ligger ju dessutom närmre Sverige än genomsnittet...)

Och en hel del som nog började där har ju skaffat sig experter med inflytande allteftersom tiden gått.
 

raffe

Medlem
Att säga att det är så I de flesta länder är nog att gå till en del överdrift. Men visst finns det en del. (de flesta länder som kör på de mest uppenbart populistiska spåren ligger ju dessutom närmre Sverige än genomsnittet...) Och en hel del som nog började där har ju skaffat sig experter med inflytande allteftersom tiden gått.
Dock värt att nämna att i många andra länder har ett statsråd makt att direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete. I Sverige är det inte så eftersom vi har förbud mot ministerstyre, vilket gör det enklare för experterna att få ta beslut utifrån fakta och kunskap. Sedan gäller det ju att få alla att följa besluten, vilket ju inte är så lätt, men tycker att i stort sett så tar de flesta Svenskar Covid-19-råden till sig och följer dem så gott det går.

Om jag ändrar fokus till trådens ämne, så såg jag att Transportföretagen har länk till vad som gäller vid gränskontroller. På sidan Vad gäller vid gränskontroller? - Transportföretagen skriver de:
För att veta vad som gäller för ett specifikt land så hänvisar vi till IRUs PDF som uppdateras dagligen.

Klicka här för att ta del av IRUs information
 
Last edited:

Tomas E

Medlem
Dock värt att nämna att i många andra länder har ett statsråd makt att direkt ingripa i myndigheternas löpande arbete. I Sverige är det inte så eftersom vi har förbud mot ministerstyre, vilket gör det enklare för experterna att få ta beslut utifrån fakta och kunskap.
Lite off-topic, men förbudet mot ministerstyre i Sverige övertolkas ibland. I vissa fall betyder det att myndigheter i Sverige fattar beslut istället för ministrar i vissa andra länder. Det gäller dock mest myndighetsutövning mot enskild (person eller företag). I de flesta fall betyder det bara att det är regeringen som helhet som formellt måste fatta beslut kring sådant som en enskild minister bestämmer om i andra länder. Regeringen kan i princip ge vilka instruktioner som helst till en myndighet så länge det inte gäller myndighetsutövning mot enskild. Men då sker det genom ett regeringsbeslut i skriftlig form. När ministrar anmäls till KU för "ministerstyre" brukar det handla om att de har försökt styra genom muntliga instruktioner till myndighetschefer.
 
Last edited:

micke99

Medlem
OK då har man kommit hem från Burg Tyskland och sitter med en kall "billig" men god öl i handen :)

Så körde 04.00 imorse från Lund, Över bron visade p-bevis + kk polisen var måttligt intresrerad och sa bara "god tur", sen raka spåret till Rödby, Inga tullare, poliser där (vilket jag ej trodde de skulle vara). Körde iland i puttgarden likadant där ingen polis/tull.

Handlande fyllde bilen väl med mitt munskydd på så klart, körde upp och åter igen ingen polis/tull i puttgarden, däremot i rödby scannade de passet på alla som de även gjorde innan "corona" men inga frågor bara ytterligare ett "god tur" :)

Läget nere i Burg; Väldigt väldigt lite svensk reggade bilar och inte mkt kunder över huvudtaget. (Skönt)

Träffade ett par från Skövde de hade sagt till dk polisen på bron att de skulle till Österrike sen var de inga fler frågor. Så verkar slappt även om man inte är välkommen.

Tips; Glöm ej munskydd i affären och även i affärerna matställena på färjan, Glöm ej passet,person bevis och bro bizz om ni har, Förboka färjan så sparar man 135kr (bokingings avg) samt blir garanterad plats på den avgång man bokat. Lycka till alla törstiga där ute. :p
 

LarsCph

Medlem
Sverige är från idag borttaget från Robert Koch Institutets lista över riskländer. Det bör betyda att karantän inte längre är nödvändig.
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ...ebiete_14072020_en.pdf?__blob=publicationFile

Ja - læs også her Coronavirus: aktuell information om resor mellan Sverige och Tyskland - Auswärtiges Amt fra den tyske ambassade også opdateret i dag

"
Inresa till Tyskland från Sverige är möjlig för alla resenärer på alla rutter och utan välgrundad anledning. Detsamma gäller för inresa till Sverige från Tyskland. För resa genom Danmark vänligen observera information från Tysklands ambassad i Köpenhamn: Deutsche Botschaft Kopenhagen - Auswärtiges Amt

Det beslutades, att upphäva 14 dagars karantänsplikten enligt mönsterförordningen av den federala regeringen, då antalet nyinfektioner minskar."
 
Toppen