Senaste nytt

Corona-pandemin: länder med restriktioner för svenska medborgare vid inresa

tågnörd

Medlem
Tänkte på UDs avrådan som @Ricci nämnde. Var vi släpps in och inte kanske blir en icke-fråga eftersom semesterresor bör/ska skjutas på till andra halva av juli och senare. Läget kommer säkert förändras på en månad, förhoppningsvis till det bättre.
 

Fredrik

Medlem
Jag tycker att vår regering varit lite flat mot de andra länderna här.
Man kunde t ex sänt signaler utåt att man inte avser att betala hela vårt nettobidrag till EU och avser ta bort XX% av bidraget i år pga att vi svenskar inte har fri rörlighet.:)
Men och andra sidan avråder UD för utlandsresor till den 15juli.:oops:

Det hade inte gett något annat bättre resultat. Det hade förmodligen försämrat läget eftersom våra grannländer hade sorterat in oss i det vitryska eller turkmenska facket som kompletta galenpannor. När våra grannländer stänger gränsen just mot oss är det vårt fel, det trodde jag alla insåg. Det är bara att ta tag i det som behöver göras för att ändra situationen.

Det är iofs uppenbart att gränserna är på väg att öppnas sakta men säkert så får vi se om det gäller oss också eller bara de medlemsländer som har koll på läget.
 

Fredrik

Medlem
Tänkte på UDs avrådan som @Ricci nämnde. Var vi släpps in och inte kanske blir en icke-fråga eftersom semesterresor bör/ska skjutas på till andra halva av juli och senare. Läget kommer säkert förändras på en månad, förhoppningsvis till det bättre.

Den rekommendationen är ett tydligt tecken på att regeringen håller med om restriktionerna mot Sverige men av politiska skäl spelar förorättad.
 

Jönsson

Medlem
Ja det gör ju att alla de siffrorna egentligen blir rätt betydelselösa. Det finns ju många länder som under en längre period testat betydligt mer än Sverige och ändå haft rejält mycket lägre antal smittade. Så hade reglerna kommit tidigare hade Sverige kanske "halkat med" och kommit in också. Samtidigt som det säkert finns andra som fortsatt tester lika lite som Sverige gjorde tidigare.

Vetenskapligt är det knappast ett speciellt bra mått. Men det är ju trots allt bättre än att bara gå på "vi gissar, så x, y och x får inte komma in".

Förhoppningsvis kan man komma fram till någon form av gemensam jämförelsebar metod framöver, åtminstone inom EU. Den lär dock behöva vara baserad på att alla testar olika, men det borde gå att ta fram någon beräkning som tar med det i beräkningen.

En någorlunda bra metod, om nu länderna redovisar korrekt statistik och tar prover ur en liknande provtagningsgrupp, är att jämföra antalet smittade per provtagning. Dock blir siffrorna väldigt höga för de länder som till större delen provtar patienter med symptom, och lägre för de som utför mer slumpmässiga tester.

Om jag förstått rätt (och jag har inte följt det i detalj), så är det för just Ryssland dödssiffrorna som ifrågasätts, inte antalet fall. De har "orimligt låg dödlighet", typ.
Många länder redovisar tydligen endast dödsfall kopplade till covid-19 där man vid dödsögonblicket varit inlagd för vård av just covid-19. Dvs dödsfall inträffade utanför intensivvården tas inte med i statistiken. Ryssland skulle kunna vara ett sådant fall. Dvs de som avlider till följd av covid-19 i annan form av vård eller på äldreboenden är inte inkluderade. Sedan har väl Putinregimen en viss tendens till att i vanlig ordning manipulera all information som kan verka negativ för landet.
 

mha321

Medlem

Ubbe

Medlem
Lång lista i GP om vilka möjligheter och omöjligheter som finns för oss Svenskar

Här är svenskar välkomna att semestra i Europa | Göteborgs-Posten - Ekonomi

Ber om ursäkt för det. Har ett sånt där tremånaders digitalt abb för typ 1 Skr så tänkte inte på det.
Ser ut som om resor till bordershop och Kalles blir möjliga igen. Nu blir många i södra Sverige lyckliga igen.

Stulen från GP:
"
Här är svenskar välkomna att semestra i Europa
EkonomiFler europeiska länder är på väg att öppna sina gränser för besökare i sommar som Grekland och Italien. Men med Sveriges höga dödstal i covid 19 är vi inte välkomna överallt – här är länderna där vi kommer att släppas in. Senast i raden att stänga ute Svenskar är Finland.
Coronapandemin är på väg att mattas av i Europa, och flera av de stora turistländerna kring Medelhavet börjar man förbereda sig för att öppna upp för turister från EU-området igen. Om inte annat för att försöka ta hem delar av den så ekonomiskt livsviktiga turistnäringen.

Men bara för att man försiktigt börjar öppnar gränserna betyder det inte att vilka nationaliteter som helst kan börja resa vart de vill i Europa. Norge och Danmark öppnar helt gränserna till varandra den 15 juni – men inte mot Sverige.

Våra grannar har kommit med "ganska svaga argument" för fortsatt stängd gräns, konstaterade inrikesminister Mikael Damberg i en SVT-intervju. Men svenskar får transittillstånd genom Danmark.

Finland häver nu de coronarelaterade gränskontrollerna för resor till och från nordiska och baltiska länder. Sverige undantas dock, meddelar inrikesminister Maria Ohisalo.

Beslutet träder i kraft på måndag, och omfattar Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island. Smittoläget medger inte att Sverige får vara med denna gång, säger Ohisalo enligt medier i Helsingfors.
Sverige är ett av de länder som hamnat på väntelistan tillsammans med Frankrike, Ryssland och Storbritannien, i flera EU-länder. Det hänger ihop med den höga smittspridningen av covid 19 och dödstalen i Sverige, och en coronastrategi som kanske inte imponerat lika mycket på ett strikt nedstängt EU som på hemmaplan.

UD avråder från utlandsresor till 15 juli
Oavsett om fler EU-länder öppnar sina gränser så är de svenska rekommendationerna från UD och Folkhälsomyndigheten som gäller fram till den 15 juli i år – undvik onödiga utlandsresor.

Det är inte olagligt att resa utomlands, men så länge UD avråder, kan det påverka reglerna för reseförsäkringar.

Dessutom har en stor del av flygbranschens verksamhet ännu inte kommit igång, så att snabbt hitta ett flyg söderut har sina begränsningar. Och skulle man hitta en resa så är det med munskydd på. Hela vägen. När man kommer fram väntas stickprovsundersökningar och i värsta fall att man hamnar i självpåtagen karantän i vissa länder.

Här följer listan på vilka EU-länder som är öppna för svenskar att resa till. Detta gäller i dagsläget men kan snabbt förändras, så man måste alltid kolla upp vilka reserestriktioner som gäller på resmålet.

Grekland
Från den 15 juni välkomnas flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki. Slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.

Det som spelar roll är vilken flygplats flyget kommer från, inte vilken nationalitet resenären har.

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar, detaljer kommer att meddelas senare.

På färjorna ut till den grekiska ö-världen är det munskydd på som gäller, precis som alla publika resor och shopping i butik. Under juni kommer fler hotell, restauranger, butiker och biografer att öppna. Men evenemang för större folksamlingar kommer inte att tillåtas.

I fjol besökte 33 miljoner turister Grekland, varav cirka 600 000 var svenskar.

Spanien
Redan i maj började man öppna stränderna i Spanien, men man har infört avgränsningar så att solparasoller inte får stå närmare än fyra meter från varandra.

Alla som är över sex år måste ha munskydd på offentliga platser, och inomhus där det inte går att upprätthålla social distans.

På Kanarieöarna ska man i samarbete med WHO testa digitala hälsointyg, när öarna öppnar för internationella turister, skriver The Guardian.

Spanien har årligen cirka 80 miljoner besökare, varav 1,8 miljoner är svenskar.

Vill ta emot utländska turister från den 1 juli, utan krav på karantän. Landgränsen till Frankrike och Portugal planeras öppna den 22 juni.

Restriktioner för hur man kan resa inom landet väntas vara kvar till den 21 juni.

Italien
Alla EU-medborgare är välkomna sedan den 3 juni. Det finns inget krav på karantän såvida resenären ifråga inte har besökt något annat land under de senaste två veckorna. Det är även möjligt att resa mellan regioner.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt och kan ändras med kort varsel. Resor med italienska kryssningsskepp är ännu inte tillåtna.

Barer, restauranger, museer och parker öppnade redan i början av maj. 15 juni öppnar man också teatrar, konserthallar och biografer. Men inomhus får det vistas max 200 personer och utomhus 1 000 personer i samma område.

2019 besökte drygt 63 miljoner turister Italien varav drygt 600 000 var svenskar.

Portugal
Öppet för turister som anländer med flyg. Svenska medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Portugal tillåts även att passera gränsen från Spanien med bil. För resor till självstyrande Madeira och Azorerna gäller särskilda regler – två veckors obligatorisk karantän och ett ifyllt elektroniskt formulär för Madeira, samt antingen karantän eller ett negativt covid-19-test för Azorerna.

Stränder, hotell och restauranger har öppnat men med begränsad folkmängd och med restriktioner.

Kroatien
Har redan öppnat sina gränser för internationella turister, även svenska. Och utrikesflyget beräknas komma igång i juli.

Dock krävs det ett bekräftelse på semesterbokning, ägarbevis eller hyreskontrakt för att få passera.

Hotell och campingplatser har redan börjat öppna.

Kroatien ska inom dra igång en app där turister på förhand ska kunna ladda upp sina dokument, för att bekräfta att det är turister som kommer och var de befinner sig i landet, skriver Vagabond.

(Danmark)
Den 15 juni öppnar gränsen för turister från Tyskland, Norge och Island. Svenska turister är inte välkomna.

Svenskar som jobbar i Danmark, har sommarstuga där, dansk partner eller annan nära familj i landet kan dock passera gränsen. Även transitresor till Kastrup eller vidare söderut är möjliga.

Nya resebesked för svenskar kan komma under sommaren. Den svenska och danska regeringen pratar om att eventuellt bara öppna upp för Öresundsregionen till att börja med.

Island
Ej med i EU, men öppnar för turister den 15 juni, men alla ankommande kommer att testas för covid 19. Testar man positivt måste man isolera sig i 14 dagar.

De flesta hotell, restauranger och turistattraktioner har öppet.

Social distansering gäller och max 200 personer får delta i officiella sammankomster.

Storbritannien
Ej med i EU, men öppnar för utländska resenärer den 8 juni, men alla besökare måste isolera sig i 14 dagar, annars får man böter.

Hotell och semesteranläggningar öppnar den 4 juli. Gäster kan behöva ta tempen och sprita sig vid incheckning.

Karantänsreglerna ska utvärderas var tredje vecka, men redan nu finns krav på att de ska luckras upp. Till exempel diskuteras att flera yrkesgrupper ska undantas från karantänskravet eller att särskilda resekorridorer ska upprättas med länder som har låga infektionstal.

Tyskland
Den tysk-danska gränsen öppnar för turister den 15 juni, samma datum som landets globala reseavrådan ändras och tyskarna kan resa fritt till andra EU-länder.

Tyskland har redan lättat på gränsreglerna för flera grannländer, men den 15 juni väntas en större öppning ske för EU-länder plus några europeiska länder till.

Olika restriktioner för social distansering gäller till 29 juni. Restriktioner och eventuella karantänsregler kan se olika ut i olika delstater.

Norge
Kommer att öppna gränsen för turistande danskar den 15 juni, men inte för svenskar.

Dock pågår samtal mellan den svenska och norska regeringen och ett besked om att även svenska turister är välkomna kan komma när Norge känner sig tryggt med att smittspridningen inte kommer att ta fart.

Jobbresor tillåts utan krav på att sitta tio dagar i karantän.

Finland
Från och med 15 juni öppnas gränserna för sex länder: Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark och Island. Då försvinner även karantänsrekommendationerna gällande dessa länder.

Däremot medför smittoläget att resebegränsningarna till och från Sverige tills vidare kvarstår.

Frankrike
Planerar att öppna för turister från andra EU-länder den 15 juni.

Krav på karantän kommer endast att vara kvar för medborgare från länder som kräver att fransmän ska sitta i karantän, i dag till exempel Spanien och Storbritannien. Krav på friskhetsintyg för inresande beräknas gälla till åtminstone juli.

Sedan den 2 juni tillåts inrikesresor som är längre än tio mil. Samma datum lättade landet också på en rad andra restriktioner för exempelvis restauranger, kaféer och museer. I Parisregionen och andra regioner som är extra hårt drabbade behålls en del restriktioner ytterligare en tid.

Cypern
Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts även resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka.

Malta
Öppnar för turister från 18 europeiska länder den 1 juli. Svenskar är ännu inte med på listan över välkomna nationaliteter.

Tjeckien
Öppet för resenärer från fyra grannländer. Från den 15 juni har alla europeiska länder placerats i tre grupper utifrån smittoläget, där Sverige och Storbritannien för närvarande är de enda i den högsta riskgruppen. Svenskar och britter släpps, med vissa undantag, inte in i landet.

För tjecker som återvänder från de två länderna krävs ett negativt testresultat eller karantän.

Polen
Från den 13 juni öppnar Polen sina gränser för EU-medborgare. Därmed lyfts kraven på obligatorisk karantän och gränskontroller. Flyg till och från europeiska länder tillåts från den 16 juni.

Nederländerna
Öppnar den 15 juni för resenärer från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island. Inresande från länder med höga infektionstal, däribland Sverige, måste tills vidare räkna med två veckors karantän efter ankomst.

Belgien
Öppnar den 15 juni för inresor från samtliga EU-länder samt Storbritannien, Norge, Schweiz, Liechtenstein och Island.

Baltikum
Estland och Lettland tillåter numera fri inresa för resenärer från EU-länder där smittspridningen är begränsad. Dit hör inte Sverige – svenska resenärer måste tills vidare sitta i hemkarantän i 14 dagar vid inresa. Litauen öppnar sina gränser för många EU-medborgare den 16 juni, men stänger ute Sverige tills vidare. Landets regering kommer en gång i veckan att ompröva besluten om vilka länders medborgare som tillåts resa till Litauen.

Österrike
Har meddelat att man öppnar gränsen mot Italien från och med den 16 juni. Dessutom lyfts kraven på karantän för resenärer från ytterligare 30 europeiska länder. Lättnaderna gäller dock inte för resenärer från Sverige, Storbritannien, Spanien och Portugal, som fortsatt måste uppvisa friskhetsintyg eller isolera sig efter ankomst.

Turkiet
Tillåter ej inresa för utländska resenärer."
 
Toppen