Senaste nytt

Thello, lyxtåg till lågpris!

Palazzi

Medlem
Tåg har återigen blivit trendigt, och det är inte bara höghastighetståg som lockar resenärer. Det har återuppstått ett intresse för det lite mer glamorösa sätten att färdas på, både i luft och på land (det märks ju inte minst på denna sida).

Spanien har flera rullande palats, britterna har "The Royal Scotsman" & The Royal Pullman, Ungrarna har "Danube Express" och Italienarna stoltserar med Orientexpressen (som passerar flertalet Europeiska länder). Orientexpressen kommer för övrigt till Stockholm i Dec-Jan...

Men det är inte alla som har en ekonomi som tillåter Stockholm-Venedig för 40.000 SEK, och det är därför kul att det poppar upp alternativ! Ni är säkert redan bekanta med tyska "DB City Night Line" som är varit den enda stora aktören på nattåg mellan Europeiska länder under de senaste årtiondena. Det är en mycket fin service och har t.ex en linje hela vägen från Köpenhamn till Schweiziska Basel.

Nu har även Italien & Frankrike presenterat ett alternativ; Thello. Thello är ett samarbete mellan franska Veolia Transdev och italienska Trenitalia. Bolaget erbjuder sedan November 2011 nattåg mellan Venedig & Paris, i tre olika kostnadsklasser. 6-hytts Couchette, 4-hytts Couchette och ett lyxigare trebäddsrum, som troligen är mer intressant på den här sidan.

Alla trebäddsrummen är utrustade med handfat , samt egen dusch & toalett. Rummen är nya och fräscha, likt resten av tåget. Tåget har även en barvagn & en restaurangvagn, varav den senare blivit mycket hyllad av sina resenärer.

Priserna ligger på 270€ enkel resa för ett trebäddsrum, vilket får ses som mycket prisvärt. En mindre familj kan alltså husera i rummet för ca 800kr/pers.

Den existerande turen går Venedig-Padova-Vizenca-Verona-Brescia-Milano-Dijon-Paris
Den 6:e December öppnar även linjen Rom-Florens-Bologna-Milano-Dijon-Paris

Bifogar några bilder hämtade från Thellos pressavdelning:
Thello_Cabine_Lits.jpg Thello_Restaurant_Dinner.jpg
(https://www.thello.com/_meta/pictures/)

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att själv resa med bolaget, men ska försöka när jag återigen flyttar till Italien (Jan-Feb 2013). Om någon hinner resa med bolaget innan dess får ni gärna skriva en liten recension :)
 

Palazzi

Medlem
Nu är det klart med Thellos linje mellan Rom & Paris (Linjen startar den 9:e December).

Tåget kommer inte göra stopp i Bologna & Milano, utan "bara" i Rom-Florens-Dijon-Paris.

Biljett i couchette mellan Rom & Paris kostar 320kr, om man bokar mer än tio dagar före avgång..... Det är billigare än de flesta lågprisflyg på marknaden.
 

Palazzi

Medlem
Nu är biljetterna bokningsbara. Möjligen kommer även detta tåg ingå i tågtestet 2013... Av ekonomiska och tidsmässiga skäl kan jag inte lova det ännu (men det vore kul :) ).
 

Palazzi

Medlem
Stämmer att det inte finns egen dusch och toalett... Bara ett litet handfat.

Tåget kan inte jämföras med DB City Night Line, men priset är oslagbart (om man är två eller tre personer). Tydligen har de också en trevlig restaurangvagn.
 

Palazzi

Medlem
Detta tåg pausades i mars och nu är det bestämt att det läggs ner permanent. Det betyder att ett renoverat nattågset (och det finns inte många) blir ledigt.
Det mest troliga är väl att det går direkt till SBB och ÖBBs gemensamma Nightjet-satsningen (en linje ska ju ändå gå till/från Italien) men kanske frigörs kapacitet som löser ett av problemen för svensk nattågupphandling till kontinenten.

Sorry för Italiensk källa:
Ferrovie.Info - Ferrovie: addio al Thellò notturno, ma restano le polemiche
 
Toppen