Senaste nytt

Sikta mot stjärnorna - Använder du Guide Michelin när du planerar dina resor?

Agö

Medlem
Återbesökte i veckan Den Røde Cottage i Klampenborg, en kvart norr om Köpenhamn. Krogen har tidigare haft en stjärna men stängde när restauratören blev sjuk. Den nya konstellationen har sett till att återigen omnämnas i guiden och det vete tusan om de inte knackar på dörren till en stjärna igen. Det är också något med restauranger med få platser, cottage har 18 platser. Genuint vällagad och smakrik mat på sköna råvaror. Marulken och tartaren (som serverades som carpaccio) stack verkligen ut. Generöst att servera Egon Müllers riesling i vinpaketet.

Väl värt ett besök om man har ärenden i Reservatet.

fc32c9ee3a82c11400c0630c35fd88fb.jpg


7ea18a8a886a983d0113c0e8467f71e5.jpg


b3880ee46d72a1838d2ab3b556c2d02f.jpg


4bf5968947bd25f3fe2ae2ca06011120.jpg


1a6871822a82151333f2d4f3af7e4c1f.jpg


5cc2dd31bcda3e3d90ad280d1e87c15c.jpg


b66f50d38598f64f50e2bd5c16fe2a4b.jpg


28f79a41571c7337af36fc36cab8e806.jpg


b6c0cc6b3b0926fba1ee415927705cd4.jpg


03efcfbd49d517bfe7c76d84cccbdfa6.jpg


cb22d590ed2af28e681b078598bb279a.jpg
 

squeezen

Medlem
70D8908A-066A-42D4-BCE9-D0712AD53BC4.jpeg


AF97D69B-BE31-44F8-B026-D21DF82F7C66.jpeg



F03A7E3C-0CC7-4FAF-8F10-371F9E108E3C.jpeg



9AEBEF2A-3FF2-44BA-87DA-A62D4CFBD724.jpeg
Besökte igår Nouri i Singapore som har en stjärna.
Mycket trevligt med oerhört god mat, fin presentation.

litet minus att dryckespaket inte innehöll nån välkomst drink utan startade först vid scallops på
Menyn.

Inser internet vid poolen är slött få får lägga till fler bilder om en stund.
 
Singapore har mycket bra ställen för mat. Jag var där för veckan och kan dela med mig av några tips.

De tre första har en stjärna i min bok (2019)
Shinji by Kanseka, helt fantastisk Sushi. Varit där ett par gånger men alltid det bästa man kan få tag i, prislappen är ganska häftig dock
Cut, mkt bra steak house. Det bästa man kan få som Amerikanerna gör, trevligt, dock ganska dyrt speciellt vin.
Crystal Jade Golden Palace, underbar Peking duck samt Dumplings, annars en bra traditionell kinesisk restaurang, bra priser, tråkiga viner
Lighthouse, super utsikt över Marina Bay, romantiskt. Bra italiensk mat, trevliga viner, väldigt trevlig kväll.

Alla dessa fungerade jätte bra med våra barn (2 samt 4 år). Tyvärr inga bilder.

P.S Flög BA first dit samt business hem, får säga att långt ifrån nöjd, dålig service, borttappat baggage etc. Trist alltid varit nöjd annars med BA.
 

Kris

Medlem
Besökte Horváth (**) i Berlin för någon vecka sedan, vilket gissningsvis blev sista besöket i Berlin på ett tag (tyvärr). Horváth levererade en finfin upplevelse med sitt österrikiska tema. Självfallet med kraut även till efterrätten :)
Det var en hyffsat prisvärd upplevelse. Guldstjärna för att det stod två flaskor gin (såklart hittills oprovade!) på vagnen när det erbjöds välkomstdrink. Och gin fick det såklart bli (Mohn gin från Estland med vallmofrö etc. - trevlig!). Mat och vin var toppen. Enda nedsidan var den något slamriga atmosfären.

IMG_20200306_190003.jpg

Modest entré från ufern

IMG_20200306_192024.jpg

Vagnen innan stormen

IMG_20200306_193151.jpg

Meny...

Nedan följer lite bilder på mat å dryck (out of order)

IMG_20200306_210129.jpg


IMG_20200306_230502.jpg


IMG_20200306_211801.jpg


IMG_20200306_232126.jpg


IMG_20200306_223026.jpg


IMG_20200306_201648.jpg


IMG_20200306_204031.jpg


IMG_20200306_203325.jpg


IMG_20200306_224239.jpg


IMG_20200306_195104.jpg


IMG_20200306_212520.jpg


IMG_20200306_215955.jpg


IMG_20200306_195846.jpg


IMG_20200306_214642.jpg
 

MTheC

Medlem
Jag har av någon anledning inte kommit mig för att skriva lite om en del trevliga restaurangbesök. Detta faller in under kategorin att hela resan gjordes endast för att besöka restaurangen. Hann med den ett tag innan resandet till stor del avstannade. Det var ett besök i Växjo, och för de som är vininstresserade så förstår man direkt att målet för resan var PM&Vänner, maten är självklart också bra men deras vinkällare är klart den bästa i Sverige och kanske en av de bästa i Europa.

Kvällen inleddes med en lite L'overture från Fredric Savart. Det är deras instegschampagne men ändå en trevlig Blanc de Noirs trots att det saknar en del vad gäller komplexitet och längd.

IMG_20200229_192252.jpg

Menyn för kvällen presenteras för oss och trots att det var dryg 2.5 år sedan förra besöket så kändes vissa rätter igen. Upplägget med vinpaket var också bekant med ett "vanligt" och ett "finare" paket - man kan självklart även köra flaskor från listan men efter vissa överläggningar så kom vi fram till att eftersom vi bara var 4 pers så körde vi vinpaket.
IMG_20200229_222047.jpg

Smårätterna och bröd inledde serveringen, smårätterna höll enormt bra klass, flera av dem var bekanta sedan tidigare och tillbehören till brödet var också sådant som gick i repris. Det kändes dock som nivån på smakerna hade snäppts upp en nivå så förväntningar för resterande delar av menyn höjdes.
IMG_20200229_195553.jpg
IMG_20200229_195548.jpg
IMG_20200229_193603_1.jpg
IMG_20200229_193552.jpg

När vi sen gick vidare med skaldjur och fisk så var rätten med havskräfta bra men efter att ha ätit havskräfta på Frantzén så känns alla andra bleka och tråkiga i jämförelse. Trevliga viner till havskräftan, där man lyckas hitta riktigt bra viner till dem. Inte så förvånande var Domaine Georges Vernay Les Chaillées de l'Enfer 2016 från de dyrare vinpaket snäppet vassare men både vinerna funkade bra. Efter det kom en av kvällens bästa rätter, gösen. Rätten i sig var riktigt bra men den bjöd även på den kanske bäst matchning av mat och vin jag någonsin fått - ganska stora ord men en annars väldigt bra rätt lyfte enormt med Louis Carillond Les Combettes, från Puligny-Montrachet årgång 2009.
IMG_20200229_202004.jpg

IMG_20200229_205124.jpg
IMG_20200229_204921.jpg
IMG_20200229_204713.jpg

Det fortsatte därefter med lite svamp, också väldigt bra rätt och igen hittar de rätt med vinerna. Inte så bra som föregående rätt men det är nästan omöjligt att göra. Det rullar därefter på i ganska rask takt med flera rätter och viner. Vissa sticker ut såsom älgnacken och kroppkaka med tryffel.

IMG_20200229_213751.jpg
IMG_20200229_212714.jpg
IMG_20200229_212355.jpg
IMG_20200229_223150.jpg
IMG_20200229_220921.jpg
IMG_20200229_220509.jpg
IMG_20200229_215641.jpg

Vidare till varmrätten som var dovhjort, den var väldigt fint upplagd och vällagad men lite av en besvikelse jämfört med andra rätterna. Fina viner till, hos den vid bordet som är mer inne på lite tyngre röda viner så var glädjen stor när en flaska med Mount Mary kom fram. Deras bordeaux blend var riktigt bra, även om det inte är min stil så var den imponerande. Den slog den "riktiga" Bordeauxen med hästlängder men prisskillnaden är också ganska stor.
IMG_20200229_224621.jpg

IMG_20200229_224641.jpg
IMG_20200229_224048.jpg

När vi kom till desserterna så lyfte det igen, väldigt bra och fräscha desserter. Är inte så förtjust i desserter som går mer åt bara det söta hållet så har funkade det bra för mig. Väldigt fina viner också, höjdpunkter var Krachers Trockenbeerenauslese samt D’Oliveira Boal Madeira från 1982.
IMG_20200229_230824.jpg
IMG_20200229_230937.jpg
IMG_20200229_232209.jpg
IMG_20200229_233154.jpg
IMG_20200229_233245.jpg
IMG_20200229_233625.jpg
IMG_20200229_234920.jpg
IMG_20200229_235052.jpg
IMG_20200229_235239.jpg


Sammanfattningvis så ett riktigt bra besök, är dock för mig mycket vinerna som lyfter detta till toppklass. Är man inte vinintresserad så får man visserligen en väldigt bra matupplevelse men då finns det många som är i samma klass och ett antal som är bättre. Vinmässigt är de dock i en klass för sig i Sverige och det är få ställen jag varit på som serverat så bra viner. Inget ställe jag varit på har varit i närheten av att servera så bra viner i ett vinpaket och framförallt inte till så överkomliga priser.

Lär bli ett nytt besök någon gång framöver, förhoppningsvis med en grupp på 6-8 personer så man kan plocka en flaska till varje rätt genom hela middagen.
 

Attachments

  • IMG_20200229_200429.jpg
    IMG_20200229_200429.jpg
    52,2 KB · Visningar: 438
  • IMG_20200229_200346.jpg
    IMG_20200229_200346.jpg
    52,3 KB · Visningar: 441

Agö

Medlem
Livet efter lockdown i Köpenhamn. Över två månader utan ett krogbesök. Så har det blivit urladdning sedan 18 maj. Alltjämt är flera av stans bästa krogar stängda men om ett par-tre veckor ska alla utom Noma vara i gång igen. Noma kör ju förresten burgare+vin nu under sommaren. Hittills har jag hunnit med tre krogar, nedan den första.

På stjärnfronten återbesökte jag i veckan Formel B på Frederiksberg, stället som i våras fick fyra flaskor Domaine de la Romanée Conti stulna vid ett fräckt inbrott (varav två flaskor senare återfanns i München). Jag har besökt krogen ett par tillfällen tidigare, de senaste besöket låg dock sex-sju år tillbaka i tiden och gav inget märkbart intryck. Betydligt vassare denna gång, klassisk "velsmag" med gnutta tvist och en vettigt komponerad vinmeny med fokus på Bourgogne till. Jag tycker att en stjärna är motiverad om än i den lägre skalan. Plus för att det trots allt är väldigt prisvärt, 995 pix för mat, 895 för vin till. Ett bra tips för en enklare kväll.

FB1.jpeg


FB6.jpeg


FB10.jpeg


FB2.jpeg


FB7.jpeg


FB4.jpeg


FB9.jpeg


FB5.jpeg


FB8.jpeg


FB3.jpeg
 

MTheC

Medlem
Nu när det inte blir så mycket resande så får man utforska hemstadens stjärnkrogar. En som faktiskt inte har några stjärnor än men som jag ändå tycker passar i den här tråden då jag vågar sticka ut hakan och säga att de kommer ha minst en stjärna när nästa guide kommer är Aira. De hade ju lite dålig tajming med att öppna under värsta Corona-kris men gjorde också att man kan få bord, inte enkelt men relativt enkelt. Restaurangen ligger vackert vid vattnet ute vid Biskoppsudden, fantastiskt fin lokal precis vid vattnet och vi hade tur nog att vara där på en solig dag.

IMG_20200521_172911.jpg
IMG_20200521_173341.jpg
IMG_20200521_175446.jpg


Inledde middagen med en drink i baren, där serverades även småsnacks som höll genomgående väldigt hög kvalitet med fint avvägda smaker. Väldigt bra cocktails också.

IMG_20200521_173922.jpg
IMG_20200521_173945.jpg
IMG_20200521_173952.jpg
IMG_20200521_173950.jpg
IMG_20200521_173958.jpg

Vi flyttade sen in till matsalen och introducerades till meny. Det finns avsmakningsmeny ("vanlig" och vegetarisk) men även a la carte. Vi valde den vanliga avsmakningsmeny och sen även vinpaketet till det. Man kunde även välja ett alkoholfritt dryckespaket men de erbjöd även ett mixat paket om man tyckte det skulle vara för mycket vin. Gillar att de försöker vara flexibla. Snygga och lätta glas (från Grassl, lika lätta som t ex Zalto eller Mark Thomas). Vinpaketet inleddes väldigt bra med champagne från en av mina favoritproducent, Olivier Horiot. Hans Seve serverades tillsammans med makrill och med rabarbertoner. Fantastisk kombo. När de sen fortsatte med Krug så kände jag att jag valt helt rätt med vinpaketet, den matchades med en varm soppa och en minidumpling.

IMG_20200521_175436_1.jpg
IMG_20200521_175712_1.jpg
IMG_20200521_180004.jpg
IMG_20200521_181155.jpg
IMG_20200521_181326.jpg


Det fortsatta sen med en serveringar som genomgående var fantastiska. Den kanske bästa vita sparrisen jag någonsin ätit (Jürgen Grossmann får ursäkta), den matchades inte med det klassika valet Riesling utan en Grüner silvaner från Keller. Passade väldigt fint ihop med maten, en riesling hade dock också gått väldigt fint så här ville de nog bara visa att annat funkar lika bra. Sen överraskade de med en Manzanilla, som dock smakmässigt drog lite åt Fino-hållet. Kul att de tog med en sherry i vinpaketet. Funkade grymt med tartaren med kaviar på.
IMG_20200521_182020.jpg
IMG_20200521_182206.jpg
IMG_20200521_183129.jpg
IMG_20200521_183537.jpg

Sen rörde vi oss vidare till Bourgogne, fint vin men fortfarande väldigt ungt. Är dock sällan (hittills har jag bara upplevt det på PM & Vänner) man får äldre Bourgogne i ett vinpaket så förstår att man måste välja yngre viner om man ska kunna servera det i ett vinpaket. Funkade superbra till fisken. Ett smarrigt bröd som skulle doppas i en sorts buljong smög sig också in här. Det följdes sedan av ett fräsch vitt vin till kungskrabban och tomaterna - många har ju hyllat denna rätt och den var riktigt bra. Ser dock inte att den var den bästa så förstår inte riktigt varför just denna hyllas så mycket.
IMG_20200521_184952.jpg
IMG_20200521_185253.jpg
IMG_20200521_190455.jpg
IMG_20200521_190507.jpg
IMG_20200521_190541.jpg
IMG_20200521_190911_1.jpg
IMG_20200521_191101.jpg

Middagen fortsatte sen med sista varmrätten, vaktel serverade på flera olika sätt. Snygga knivar till den. Finstämda smaker och igen en klockren matchning av vinet. Man kände dock att det var skönt att det var dags att röra sig till sötsakerna då det var mycket mat som serverats.
IMG_20200521_192526.jpg
IMG_20200521_192835.jpg
IMG_20200521_193921.jpg
IMG_20200521_193943.jpg
IMG_20200521_193950.jpg


De söta rätterna parades ihop med en väldigt bra spätlese. Vad jag verkligen gillade med efterrätterna var att de inte alls var så söta, de drog mer åt det fräscha hållet med rabarber som en återkommande smak. Den poacherade rabarbern med björkolja var riktigt fin, tartleten på rabarber och mandel hade härlig textur och smakade väldigt gott. Stjärnan var dock den som såg minst attraktiv ut, honungsglass med rabarbersorbet och citron och timjan. En av de bästa desserterna jag ätit.

IMG_20200521_195418.jpg
IMG_20200521_195905.jpg
IMG_20200521_195910.jpg
IMG_20200521_195913.jpg


Avslutningsvis serverades kaffe, fanns flera val av bönor och de brygger för hand vid bordet. Bra bryggning och lokalt rostat kaffe. Självklart serverades lite kaffegodis som också höll toppklass, klart i klass med det bästa restauranger jag varit på. Igen så har de inte gått den för söta riktningen utan valt att balansera det med andra smaker. Vi var tvungna att smaka på allt, trots det så var vi mätta men inte för mäta.

IMG_20200521_202600.jpg
IMG_20200521_202724.jpg
IMG_20200521_203552.jpg
IMG_20200521_203606.jpg


Så även om de inte ännu har några stjärnor så är detta en av de bästa matupplevelserna man kan få i Sverige och den står sig väl internationellt. Jag håller den att vara på samma nivå som de allra bästa jag varit på så tycker den är samma nivå som mina favoriter såsom t ex Eleven Madison Park, Frantzén, Narisawa och Sühring. Håller den också avsevärt högre än andra, visserligen bra ställen, som t ex Noma, Gaggan, Belon, Vea, Amber, Odette. Hoppas att de får tre stjärnor direkt men tror kanske inte det är sannolikt så hoppas de i alla fall får 2.
 
Toppen