Senaste nytt

Mors betraktelser (Swiss First till Singapore)

CJR

Medlem
Denna resa gjordes i Feb 2019 och bokades året innan med kampanjen 2 för 1 i första klass med Lufthansa/Swiss. Första gången för min mor utanför Europa och för henne naturligtvis första First! Nedan följer berättelsen från mor:

I Zürich angjorde vi first class loungen i terminal A, (en väldigt diskret ingång från transitzonen påminnande om en städskrubb...)

IMG_0017.jpg


Efter champagne och tilltugg o lite surf väntade vår chaufför på en tid vi hade bestämt, för att köra oss till nästa terminal E, satellitterminalen och nästa first class lounge. Vi eskorteras genom pass kontrollen, eftersom den ligger utanför Schengen, inte en enda människa förutom oss och personalen. Bilfärd genom flygplatsen och eskorteras av chauffören med hissen upp till plan 3 och en av dom bästa firstloungerna i världen. Vi börjar med champagne o tilltugg för att sedan grotta oss i menyn. Restaurangdelen i loungen ligger med fri sikt över landningsbanorna. Vi beställde spenatsoppa resp. falafel med genomgående champagne till dryck (självklart dricker man också vatten till, gärna sparkling).
Soppa+falafel.jpg


Sen cappuccino som serveras med en liten smördegskaka, perfekt enligt Calle. Vi måste stilla oss för att orka med maten på planet, skulle gärna äta mer men avstod 5 rättersmenyn för att spara oss till flighten och prova den maten. En promenad i terminalen för att smälta maten. Passerade whiskybaren som är placerad i senatorloungen.

IMG_0380.JPG


Hoppade whiskyn och angjorde firstloungen igen.

IMG_0382.JPG


Lite champagne på terrassen och softar i eftermiddagssolen, känns vårlikt.

IMG_0049.JPG


Går i en egen egen fålla utan kö till planet. Där visas man till vä direkt innanför dörren till sin plats i kabinen. Man har sina firstplatser längst fram i planet, så att inga andra passagerare behöver passera. Dom går ju till höger och bakåt. Man ser över huvud taget inte alls övriga passagerare. Man erbjuds direkt något att dricka och föreslås champagne. Man har knappt hunnit sätta sig. Man får in dricka och goda nötter, så att tiden kan gå medan de övriga passagerare går ombord och installerar sig, vilket kan ta någon halvtimme. Piloten kom ut och hälsade var och en välkommen på planet med handslag och tilltal med personligt namn. Han hade lärt sig alla namnen på oss och jag var "mrs XXX". Ens plats är väl ca 2,5 kvadratmeter med en fåtölj som går att vinkla på alla möjliga sätt och som görs om till säng när man vill sova. Personalen bäddar då med bäddmadrass, lakan, kuddar och luftigt duntäcke. Man får även en pyjamas i passande storlek, den får man behålla. Samt neccesär med tandborste tandkräm, allehanda krämer, kam, strumpor, ögonbindel, pappersnäsdukar, karameller, öronproppar m.m. Man har en flatscreen längst fram i sin egen "kabin", där man kan titta på allehanda filmer, jag såg "The wife" på utresan.

IMG_0062.JPG


Det är gott om plats, hyllor, förvaringsutrymmen samt en garderob som öppnar sig när man drar igen dörren om sig. På ett fiffigt sätt fäller man (eller personalen) också ut ett matbord som dukas med linneduk, porslin, glas, olja, vinäger, kryddor m.m. när man vill äta. Allt man kan önska i drickaväg går att få när som helst, även mat och tilltugg går att få när som helst. Man får en meny för middagen med förrätter, varmrätter, desserter m.m Även dryckesmeny med förslag på viner m.m. som kan passa till maten. Jag höll mig genomgående till champagne och vatten. Calle beställde ett fint rödvin till varmrätten men jag ville inte blanda. Först fick man någon slags aptitretare, spenatpannacotta med spröda kexstänger, garnerad med en klick cremefraiche och kaviar.

IMG_0066.JPG


Sen orkade jag bara 4 av 6 förrätter innan varmrätten kom in. Åt bl.a en otroligt god nästan rå lax som smälte i munnen med créme fraiche, krabbsallad kryddad med lite äpple som gav en god sötma, jordärtskockssoppa. Smör, olivolja brytbröd, ost till förstås.

IMG_0067.JPG


Till varmrätt hade jag beställt kycklingfilé med risotto. Det serverades även en klick potatispuré, brysselkål, morötter, sås till denna.

IMG_0069.JPG


Fick avstå desserter, ostbrickan, chokladpraliner på grund av mättnad. Jag hade tre fönster ut, i min kabin, med persienn som kunde öppnas och stängas i olika lägen. Det var dimmer på lampor, fanns både bordslampor på fönsterhyllan, sänglampa vid huvudändan samt spottar i taket. Detta var en nattflygning så efter middagen gjorde jag mig iordning för att krypa till kojs. Personalen bäddade min säng på nolltid. Jag tittade på filmen och släckte sedan för att sova. Man drar igen dörren så mycket man vill, så man kan vara helt privat. Calle och jag hade dörrarna mellan oss öppna när vi inte sov. Man ser egentligen inte de andra firstclasspassagerarna alls. Endast om man skulle råkas på vägen till toaletterna, det fanns två stycken för oss. 7 platser av 8 var belagda. Man blir tillfrågad om man vill bli väckt och få frukost, men det visade sig att jag var för mätt för det så jag slumrade lite längre istället.

Framme i Bangkok fick vi gå av först. Vi möttes av personal som höll upp skyltar med våra namn och vi fick en personlig assistent som skulle serva oss på flygplatsen. Ska man in i Thailand får man service till en speciell passkontroll utan kö. Övriga kan få köa någon timma till passkontroll. Vi skulle dock vidare till Singapore och fick assistans genom den ganska långa flygplatsen genom passkontroll utan kö till en annan terminal och blev visade till Singapores lounge i väntan på nästa flight. Vi kom tidigt så vi kunde boka om oss till ett tidigare plan, kostade 50 US dollar. Det var ekonomiklass på den flighten, drygt 2 timmar lång, det serverades även mat men vi var fortfarande mätta. Framme i Singapore märker man att allt är väldigt snyggt och rent, överallt. Toaletterna jättefina och städas kontinuerligt, inga överfulla papperskorgar eller papper på golven som i Sverige. Golven skinande rena överallt, man ser personal som moppar och torkar lite överallt även kvällstid. Man ser inga tiggare, fulla människor och risken för ficktjuvar är försumbar. Skyltar visar att man är kameraövervakad så gott som överallt i allmänna utrymmen. Det finns inga fimpar, papper, skräp någonstans, man ser ingen spotta på gatan heller. Otroligt, när man är van vid Stockholm. Vi köpte 3 dagars-kort för t-banan, MRT, mass rapid train på flygplatsen. Man blippar sitt kort vid både in- och utgång. Plankning förekommer inte. Det finns servicepersoner vid alla spärrar som både övervakar och servar. För övrigt finns personal nästan överallt i turisttäta områden som vill hjälpa en tillrätta om man ser rådvill ut. Skyltningen i t-banan är utmärkt och väldigt pedagogiskt upplagd och det går snabbt och smidigt. Ingen kan hoppa framför tågen eller kasta ner skräp på rälsen. Det är ett slutet system med glasdörrar som öppnar sig exakt jämte vagnens dörrar vid hållplatser. Aldrig några oplanerade stopp eller förseningar pga ordningsproblem, stenar på rälsen, signalfel el.dyl. Det känns inte det minsta trångt heller. Tänk om SL kunde ta efter detta.

Vi bor på Marina Mandarin hotell, femstjärnigt, på 20 våningen av 21. När vi är framme vid hotellet tas vi emot och eskorteras via hissen till 21 våningen och en speciell incheckning för de som bor på de två översta våningsplanen.

IMG_0078.JPG


Det är lugnt och skönt och bara vi och den trevliga personalen som berättar om våra faciliteter. Bl.a. clubloungen på samma våningsplan, högst upp i hotellet. Våra rumsnycklar funkar som nyckel i hissen så inga andra än clubmedlemmar har tillträde dit. Jag förstår inte hur Calle kan vara clubmedlem eftersom han aldrig tidigare varit där, men han har något slags kort som tydligen "öppnar en del dörrar". Vi har bästa rummet på våning 20 med utsikt över bukten och det spektakulära hotellet Marina Bay Sands. Varje kväll kl 20 och 21 är det laserljusshow över bukten och från hotellets tak. Mycket sevärt, särskilt från vårt rum med glasväggar och balkong mot Marina Bay.

IMG_0096.JPG


Vårt rum är stort och fint med alla faciliteter. En smartphone ingår till varje rum, med internet, 4G och fria samtal. Det ingår tvätt av två plagg varje dag. Calle lät tvätta tröjor och dom levererades tillbaka samma dag. Allt i minibaren ingår och det fylls på varje dag. Kuddarna som är tre till varje säng finns med fyra olika fasthetsgrad. Vi bytte till mjukare efter första natten. Inom fem minuter efter samtal till roomservice kom dessa.

I clubloungen ingår, frukost, lunch och middag, drinkar, öl, vin, mousserande m.m. Vi dricker vin bara till middagen. Kocken lagar till frukost, ägg-rätter av alla de slag. Man kan beställa hur man vill ha t.ex.sin omelett och vilken fyllning, så görs den framför ens ögon bakom en glasruta. Personalen är helt otroligt serviceminded. Man känner sig verkligen som en kung/drottning. Lite svårt att smälta för en svensk som är van att jobba hårt och reda sig själv...

IMG_0168.JPG


IMG_0169.JPG


Första dagen, fredagen? Tog vi en promenad till Gardens by the bay, gick på hängbroarna 30-40 m över mark.

IMG_0106.JPG


Gick runt bland de otroligt fina trädgårdarna skapade från jordens olika hörn.

IMG_0132.JPG


Vi tittade in i världens näst största galleria som ligger under hotellet Marina Bay Sands. Hotellet har 2500 rum, ser ut att ha en stor surfingbräda på taket där världens största takpool 180 m finns. Under hotellet finns världens näst största galleria och där har man byggt som ett litet Venedig med kanal under broar och man kan låta sig forslas runt av en "gondoljär". Vi tog t-banan till Esplanad som ligger vid vårt hotell. Innan lunch hann vi också med en guidad rundtur med Duckboots, som går på land och vatten. Fick mycket info om stan.

IMG_0145.JPG


Sen en stund vid poolen. Middag och på kvällen till Asiens högsta takbar, "Altitude" 65 våningar över marken.

IMG_0186.JPG


I entrén ingår två drinkar. Tog en Singapore sling och en sparkling vatten. Nästa dag buss ut till Sentosa och det spektakulära aquariet. Enormt stort, man går som i en glastunnel med bl.a. hajar simmande runt en. Det finns restaurang därnere med fönsterväggar så man kan äta bland hajar och rockor.

IMG_0270.JPG


Annars känns/ är ön konstgjord och uppbyggd för nöjen, casino, tivoli m.m. Vi tog linbanan tillbaka till närmsta MRT på fastlandet.

IMG_0288.JPG


På eftermiddagen MRT till botaniska trädgården, som är öppen för alla och helt fantastiskt fin, flera km lång, sjöar, utomhusscen, näckrosdammar och en blomstrande orkidéträdgård med inträde. Svettigt.

IMG_0308.JPG


Hotellet hade sedan en aktivitet med "designa din egen cupcake". Allt var förberett med spritsar, olika dekorationer m.m så det blev jättefina cupcakes. Var förstås tvungen att äta upp, så Calle och jag delade på en, men den var verkligen god.

IMG_0293.JPG


På kvällen Raffles hotell, men bara en bar öppen pga ombyggnad. Köade en stund men gick snart hem. Nästa dag buss till Gardens by the bay och glashusen, världens högsta innevattenfall, Forestcloud, vertikala trädgårdar, gångbroar runt, väldigt fint ordnat.

IMG_0379.JPG


Samt en film om effekten av uppvärmningen av vår planet. Mycket bra och pedagogiskt. Man blir imponerad av det mesta här faktiskt, det är bättre och finare än man kunde föreställa sig. Det andra växthuset Flowerdown, innehöll växter och blommor från världens alla hörn. Allt helt överdådigt. Överallt personal som visar en tillrätta. Idag har vi ingen giltig MRT biljett så vi promenerade hem via gångbron som är formad som en DNA spiral, via gallerian Marina square som har direkt ingång till vårt hotell.

IMG_0401.JPG


Det kryllar av gallerior under mark. Man ser inte mycket folk över mark, Singaporeborna tillbringar nog inte mycket tid i dagsljus. Man fattar inte hur alla butiker, restauranger, caféer och barer kan överleva. Det mesta av detta ligger under mark eller inomhus. Förståeligt då temperaturen är drygt 30 grader och luftfuktigheten när 85%. Aircondition överallt. Vi skulle softa i poolområdet på eftermiddagen, men efter en stund, innan vi hunnit doppa oss, kom regnet. Störtskur och poolområdet utrymdes.

20190217_164008.jpg


Första regnet som vi varit med om, ikväll ska vi packa för hemresan, så vi har haft tur med vädret. Calle kunde ordna med incheckning till swiss flighten via datorn och kunde skriva ut boardingpassen från loungen. Det betyder att vi kan gå direkt till loungen på hemvägen, vi har inget bagage att check in. Smidigt. Vi checkar ut från hotellet kvällen före vi lämnar eftersom vi måste åka väldigt tidigt. Vid femtiden på morgonen åker vi ner till den stora receptionen och hotellportiern bär ut våra väskor till en taxi som står på vänt. Det behövde inte bokas i förväg, taxibilar står oftast utanför hotellet. Tog 20 min. till flygplatsen i Singapore. Gick väldigt smidigt med incheckning trots att det bara var ekonomiklass på denna flight till Bangkok. Singapore airlines serverar varm mat till frukost även i ekonomiklass.

IMG_0406.JPG

IMG_0410.JPG


Ankomst till Bangkoks flygplats, vi har redan utprintade boardingpass så vi kan gå direkt till loungen efter säkerhetskontrollen. Där tas vi emot och efter att de registrerat våra boardingpass och ser att vi har access, får vi en personlig värdinna som gärna vill uppfylla alla ens önskemål. Vi slår oss ner i sköna fåtöljer och erbjuds meny för både dricka och mat.

20190218_120314.jpg


Calle beställer kaffe och yougurt, jag tar vårrullar och bubbelvatten (för tidigt för champagne). Klockan är nu lite före 10 på förmiddagen, men vi har varit uppe sedan 04.30. Åt ingen frukost på hotellet, men väl på flighten hit. Det är inte lätt att veta hur man ska bete sig i firstclassloungen. Vi gick till baren och beställde varsitt glas champagne, Moet, (klockan har nu passerat 11.15) men det ville vår värdinna servera oss vid bordet, så hon bär glasen åt oss. Det finns också en slags, som vi trodde buffé, med snittar, sallader små asiatiska munsbitar även sötsaker och chokladpraliner. Allt ser väldigt aptitretande ut, vi tog varsitt fat och började plocka lite munsbitar. Alla vet ju hur svenskar beter sig vid ett buffébord, först fram o.s.v.... Men tydligen är detta som en slags dekorativ, fysisk meny. Man väljer vad man vill ha och pekar ut så kommer vår värdinna med nytt fräscht från köket och serverar oss vid vårt bord. Så där rök lite av dekorationen som vi hade hunnit förse oss med. Köket fick göra nya snittar att ställa ut till beskådning. Det är inte lätt att göra rätt när man är van att hugga i och förse sig om man ska få nåt. Man är inte van vid sådan service... Calle beställde ytterligare ett glas champagne i baren men då det bara var lite kvar i flaskan så öppnades förstås en ny så det är fräscha bubblor i glaset... När mitt glas också var tomt kom hon fram och undrade om jag ville ha mer champagne och kanske lite mer mat. Men man måste spara sig till planet där det serveras ännu finare champagne men ett glas till kunde jag trycka ner....

Utanför de lite rundade fönstren här i Bangkoks firstlounge öser regnet ner. Det ser nästan ut som vatten fall utanför fönstren när vattnet rinner ner uppifrån taket på dessa lite sluttande fönster. Här finns wi-fi så jag tankar ner DN i pdf de dagar jag inte läst så kan jag läsa tidningarna jag missat på planet.

Personalen kommer och meddelar bugande, att vår flight till Zürich blir lite försenad pga. vädret men de kommer och hämtar oss och eskorterar till gaten när det är dags. Vi behöver inte själva hålla reda på tiden. Här finns vilrum med sängar om man vill sova, duschar, arbetsrum och allt är väldigt fint och smakfullt. Toalettrummen är stora och sitsarna spolar sig själva. Handdukarna är vikta till något slags kaninöron som man knappt vill förstöra och torka sig med.

20190218_104250.jpg


När vår boarding närmar sig kommer personal och meddelar att det är dags, vi får eskort till gaten och ända in i planet! Egen ingång direkt till firstkabinen. Vi ser överhuvudtaget inga andra passagerare förutom de i vår kabin. De andra passagerarna hade redan gått ombord, så när vi bordar är det bara att lyfta. Calle och jag har ensamma hela första raden. Vi sitter i mitten och lediga platser mot fönstren. På rad 2 sitter, tror vi 4 personer. Kaptenen kommer ut och hälsar oss välkomna, dock ej med namn som på förra flighten med Swiss. Schweizisk personal ombord denna gång. Väldigt serviceminded som förra gången. Man får direkt champagne och jättegoda nötter.

20190218_125309.jpg


Tyvärr hann man inte dricka upp champagnen helt innan start, då alla lösa föremål som glas måste tas bort. Så en del av drickat gick till spillo (typ 1200kr/flaskan) men det kom nya fyllda glas när vi väl kommit upp i luften. Sen dukas bordet, som fälls upp på ett fiffigt sätt, med linneduk, porslin, bröd, smör, olivolja (jättefin, ganska pepprig sort), kryddor. In kommer en aptitretare nån slags friterad boll innehållande fisk eller skaldjur, i tomatsås, serveras med tvinnade smördegsstänger.

IMG_0429.JPG


Mycket gott. Sen den fantastiska laxen som jag tog på utvägen, smälter i munnen inmundigas med champagne. Bröd som doppas i olivolja, skippar smör. Vidare med grön ärtsoppa i varm tallrik.

20190218_145631.jpg


Calle och jag har nu en vinprovning på vita viner. Calle föredrar fransk chablis, medan jag gärna tar det schweiziska vinet. Chasselas 2017. Nytt för mig. Vi flyger ju med ett Swiss så det känns det bra att dricka vinet därifrån. Det var mycket lättdrucket, fräscht, friskt skulle kunna göra sig som mousserande.

IMG_0431.JPG


Orkade bara två förrätter av sex efter aptitretaren. Det är en fördel om man orkar mer, eftersom alla rätter är beräknade för minst 8 personer och det är bra om de går åt. Blir mindre svinn. Till varmrätt tog jag fisk med shiitakesvamp och lite annat, svårt att uttala.

20190218_153118.jpg


Calle tog en schweizisk rätt med charkuterier, senap, potatis.

IMG_0433.JPG


5 varmrätter finns på menyn, sen tillkommer en specialare beroende på gästkock och säsong. Calle valde rött vin till sin kötträtt, Malbec Argentina. Sen kom ostbrickan och förfrågan om dessert. Måste tyvärr avvakta med detta till senare pga mättnad men får i mig en chokladpralin från en ask med schweiziska handgjorda chokladpraliner som bjuds. Smakar ljuvligt, får smälta i munnen.

IMG_0073.JPG


Lite gott vitt vin kvar i glaset, vill softa lite nu... Filmvalet faller för min del på "Colette". Detta är en dagflight, så det känns inte riktigt som att man vill byta till pyjamas (får en ny, fast jag fick en på utresan, kan vara bra att ha på landet). Calle upptäcker att det finns massagefunktion i våra flygstolar, mycket skönt. Efter ett tag kan jag få i mig en dessert. Nöt-tartar, med pekannötter, grädde, glass, karamellsås. Otroligt gott, men sen är jag mätt igen.

IMG_0442.JPG


Behöver ingen mat förrän nästa dag, på senatorloungen i Zürich. Efter landning på E terminalen, får vi sex firstpassagerare eskort dit vi ska. Calle och jag åker minibuss till A terminalen. Calle hämtar upp en kvarglömd surfplatta som hans kollega hade glömt på ett plan från Costa Rica före jul. Sen åker vi hotellbuss till vårt övernattningshotell Mövenpick. Nästa morgon tillbaka till terminal A, där vi intar frukost i senatorloungen. Under väntetiden till nästa flight tar vi en tur med tåget till E terminalen och senatorloungen. Sitter ute en stund. Sen tillbaka med tåget. Vi får visa pass varje gång eftersom det är gräns mot Schengen. SAS flight till Arlanda erbjöd en god sallad, kalvkött, små delikatesspotatis m.m och efteråt en fin liten ask med tre jättegoda chokladpraliner, med smak av tryffel, jordgubb och gin(!). Vid ankomsthallen på Arlanda väntar en chaufför från Freys på oss. Vi eskorteras ut till en BMW i 7-serien för en bekväm färd hem till dörren.

IMG_0508.JPG
 

Kevinator

Medlem
Härligt Calle att bjuda på din mor på denna upplevelse! Nyfiken på vad det är för kort du har som ger förmåner på hotell?
 
  • Gilla
Reactions: CJR

CJR

Medlem
Härligt Calle att bjuda på din mor på denna upplevelse! Nyfiken på vad det är för kort du har som ger förmåner på hotell?
Kevin, min mor misstolkade detta med "club room". Kan ju få en att tro att man är medlem i en exklusiv klubb vilket inte var fallet. Jag hade helt enkelt betalat för club rum på hotellet och detta till förköpspris direkt på hotellets hemsida. Tycker absolut det var prisvärt på Marina Mandarin!
 

Kevinator

Medlem
Kevin, min mor misstolkade detta med "club room". Kan ju få en att tro att man är medlem i en exklusiv klubb vilket inte var fallet. Jag hade helt enkelt betalat för club rum på hotellet och detta till förköpspris direkt på hotellets hemsida. Tycker absolut det var prisvärt på Marina Mandarin!
Tack för förtydligandet, då är jag med. Trodde att du var med i någon hemlig klubb :D
 
  • Gilla
Reactions: CJR
Toppen