Senaste nytt

Lufthansa First ut, ANA och SAS Business hem

Bengalen

Medlem
Har för ett tag sedan kommit hem från en resa till Japan och tänkte i sann BC-anda avlägga en liten rapport. Resan bokades i slutet av november 2018 och själva resan hände i april och maj i förra året. Känner att rapporten kommer lite sent men ni vet, livspusslet kan försena det mesta. För 195K EB-poäng samt en voucher blev det följande rutt.

CPH-FRA Lufthansa Business
FRA-ICN Asiana First
ICN-NRT Asiana Business

Och hemresan samma väg fast med lite nedköp.

HND-ICN Asiana Economy
ICN-FRA Asiana Business
FRA-CPH SAS Plus

Tiderna för utresan var vi ganska nöjda med men hemresan innebar avresa från Haneda 06:05 (i ekonomi) samt fyra timmars väntan i Frankfurt på kvällen. Kände inte att detta var helt optimalt. Ringde Tallinn ett antal gånger men det fanns inget att boka om till.

Hade nästan gett upp hoppet efter många långa timmars sökande på Awardfares och Uniteds hemsida, men plötsligt en vecka innan avresa uppenbarade sig två platser i Lufthansa First från München till Haneda. I samma seans såg jag även att det fanns platser i SAS Business från Peking på hemresedatumet. Bad maken ringa Tallinn prick klockan nio morgonen därpå och efter 20 minuter var den nya rutten klar.

CPH-MUC Lufthansa Business
MUC-HND Lufthansa First

HND-PEK ANA Business
PEK-CPH SAS Business

Kostade inga extra poäng men fick däremot tillbaka €35 per person då München har lägre skatter än Frankfurt. Kan väl ses som ett trevligt tillskott till reskassan.

Efter snabb incheckning på Kastrup bar det av till SAS Lounge för en första frukost. En hel del folk i loungen denna morgon och efter inte allt för lång tid var det dags för boarding från gate A14. Man lyckades väl hyfsat med priority boarding.

80A9BB68-8159-4DD7-A4CC-D7DF152854B2.jpeg


3C610A3C-694C-42F8-8215-5D3FD51B0916.jpeg


Fyra rader i Business ombord på den A319 som skulle ta oss ner till München denna morgon. Fick ett personligt välkomnande av pursern och hon önskade mig och maken en trevlig resa vidare till Japan. Vi lämnade Köpenhamn och inom kort kom personalen och serverade frukost bestående av frukt, kallskuret, ost och bröd. Inget överdådigt men smakade på det hela bra. Kaffe och apelsinjuice hanns också med. Maken som är glutenintolerant fick nöja sig med två skivor glutenfritt bröd och lite frukt.

fullsizeoutput_65b.jpeg

Frukost

fullsizeoutput_65c.jpeg

Glutenfri frukost

För alla er som som nu sitter på nålar så var gardinen fördragen hela flygningen som sig bör. Gissar att detta berodde på äldre och erfaren crew.

fullsizeoutput_65d.jpeg


Efter en timma och tjugo minuter var vi på marken igen. Taxade till gate ute på satellit-terminalen och med raska steg tog vi oss till Lufthansa First Class Lounge. När flyget till München bokades fick vi välja mellan sex timmar i München eller dryga tre. Valet föll på det längre alternativet.

fullsizeoutput_65e.jpeg


Fick ett mycket bra intryck av loungen, väldigt smakfullt, stilrent och elegant. Måste tyvärr klaga på att det var lite varmt. Detta kunde dock lösas med att sitta ute på terassen den tid vi inte befann oss i restaurangdelen.

fullsizeoutput_615.jpeg

Första fikan

fullsizeoutput_660.jpeg


Vi begav oss därefter ut på terassen för lite avslappning. Fortsatte med champagne som fanns till självbetjäning. Mycket trevligt att kunna sitta ute, speciellt eftersom de var en riktigt varm och fin vårdag i södra Tyskland.

fullsizeoutput_616.jpeg

Champagne, vitt, vatten och juice

fullsizeoutput_623.jpeg

Utomhusfika

Ingen resa i Lufthansa First verkar vara komplett utan en anka, så jag begav mig ut på Duck Hunt. Vet inte om det blev så mycket jakt, men gick till kvinnan som stod utanför SPA-avdelningen och frågade. Efter en lång analyserande blick sa hon ”Yes, but only one”. Jag hade frågat om två men märkte att det inte riktigt var läge att strida för en andra.

fullsizeoutput_624.jpeg

Duck Hunt avklarat

Tiden gick och det blev dags för lunch. Började med att plocka lite från buffén. Passade på att prova den andra champagnen Pommery Cuvée Louise 2004. Vi tyckte båda att denna champagne var lite tunnare i smaken. Vår i Tyskland innebär Spargelzeit och valet föll självklart på sparris med potatis och sauce hollandaise. Till detta serverades ett fantastiskt trevligt vitt vin från Rheinhessen på rekommendation av personalen.

fullsizeoutput_625.jpeg

Lite smått och gott från den kalla buffén

fullsizeoutput_626.jpeg

Dagens meny

fullsizeoutput_65f.jpeg


Någon timma efter lunchen kände jag att det var dags att utforska den anda loungen. Blev ett glas rött där innan det var dags för boarding. Tycker klart att sattelitloungen var snäppet bättre.

Snabb promenad på fem minuter till gaten. Fungerade lite sisådär igen med prio-boarding men vi kom ombord bland de första. Såg fram emot min första flight på en Airbus A340-600. Denna vackra fågel har ju aldrig varit särskilt vanlig från början och blir ju mer och mer sällsynt.

fullsizeoutput_613.jpeg

Lufthansa A340-600 D-AIHH

Sju av åtta säten i First var ockuperade denna eftermiddag. Vi hade säte 1 D & G. Efter ett par minuter kom en östeuropeisk man och frågade vad f-n jag gjorde på hans plats. Två ur besättningen kom genast för att lösa situationen. Det visade sig att han skulle sitta på 10G i business så han fick slokörad göra en relativt kort walk of shame.

Kabinchefen kom senare med ett glas champagne samt menyerna och bad så mycket om ursäkt för det inträffade även om det inte var deras fel. Han försäkrade oss att vi skulle bli väl omhändertagna de kommande elva timmarna.
Det som bubblade i glaset var en Cuvée Grand Siècle, Champagne Laurent-Perrier som visade sig vara en mycket trevlig dryck.

fullsizeoutput_56a.jpeg

Första glaset ombord (rosorna försenade)

Inom kort var vi uppe i luften och det började bli aktivitet i galleyt framför oss. En av de mycket trevliga flygvärdinnorna kom ut och tog matbeställningar. Jag valde den västerländska menyn, maken fick som vanligt nöja sig med det glutenfria som erbjöds. Passade även på att be om ett glas tysk Chardonnay som verkligen var en fullträff. Tyskarna är ju inte kända för just denna druva men ibland blir man positivt överraskad. Bytte också om till Lufthansas mycket bekväma pyjamas innan middagsserveringen skulle påbörjas.

IMG_6256.jpg

Kalkstein Chardonnay, Weingut Künstler

fullsizeoutput_608.jpeg

Serveringen började med en laxbit i vinägrett, inte direkt något att skryta om. Torr och smaklös.


Även solen har sina fläckar och nu var det dags för det jag såg mest fram emot, kaviaren. Rena, eleganta och fina smaker rakt igenom. Både Belugavodkan och det vita vinet från Schloss Vollrads passade mycket bra till.

fullsizeoutput_609.jpeg

Kaviar med tillbehör

Kände att jag var ganska hungrig så valde att ta in en av varje förrätt. Överlag bra smaker men inget uppseendeväckande.

fullsizeoutput_56d.jpeg

Kalvrullad, räksallad, grönsaksröra á la Leipzig.


Till huvudrätt blev det kalvschnitzel med potatis- och gurksallad. Smakade bra även om det inte var den vackraste rätt jag ätit. Vinet som var en 2010 Château la Tour passade mycket bra till.

fullsizeoutput_56e.jpeg


Vid det här laget hade mättnadskänslan infunnit sig på riktigt. Var direkt inte sugen på något mer men eftersom en sucker för ost och vin, blev det just det sistnämnda till efterrätt. Ostarna smakade bra och fungerade mycket väl med ett glas Gewürtztraminer från Chile. Det hela avslutades med chokladpraliner.

fullsizeoutput_56f.jpeg


fullsizeoutput_570.jpeg


Tittade på film en stund någon timma efter serveringen. Bad sedan att få sängen bäddad och gjorde mig i ordning för lite välbehövd vila. Blev i runda slängar fyra timmars sömn. Beställde in frukost en dryg timma innan landning. Var inte särskilt hungrig med tanke på att det inte gått så många timmar sedan senaste måltiden. Fick bli lite kallskuret och bröd.

fullsizeoutput_571.jpeg


Makens glutenfria mat bestod av kyckling med potatis/pumpapuré samt lite småplock som förrätt.

IMG_1790.jpg

Glutenfritt

IMG_1793.jpg

Glutenfritt

På det stora hela var vi båda mycket nöjda med flygningen även om maten kunde varit bättre. Vinerna var väldigt bra, och servicen helt enastående. Många här har ju tyckt att just servicen kan vara lite sisådär men där tycker jag inte att det fanns något att klaga på. Personalen var engagerad, kunnig, vänlig och äkta!

Nu var det dags för två veckor i Japan. Vi började med en handfull dagar i Tokyo. Därefter tre dagar i Hakone och sedan Shinkansen ner till Kyoto och till slut en sista dag i Tokyo.

Fortsättning följer...
 

Attachments

  • fullsizeoutput_660.jpeg
    fullsizeoutput_660.jpeg
    58,1 KB · Visningar: 246

Bengalen

Medlem
Lite bilder från Japan

gsyMSfKrTyu%UzmSqS3k4g.jpg

Shinjuku

IMG_6366.jpg

Lunch på Tsukijis fiskmarknad

Läste om detta stället här på BC har det var helt klart värt ett besök
w7T2%ssqQ+KRkqxDhBIgZg.jpg


uZKNP%2yQiKeV298s9pRxg.jpg
kE5UMMMfQBixLGJ32uRrSQ.jpg
DEV7xzQCQwOKFRbJRT7QnQ.jpg


Hakone
uo4nSLh1Qhil+ExwMn2%cg.jpg


OVkeEF16Tj6QoX8J6cvuWQ.jpg

Ryokan med privat onsen i Hakone

Kyoto
+vimIJNxQJuccNohPXmVXg.jpg


DuA4ozJ+RJOs+7SyEEkFAg.jpg


Köpte några knivar från denna erfarne herre
IMG_2042.jpg


IMG_2043.jpg



IMG_6443.jpg

Kyoto by night

Blev även en dagsutflykt till Hiroshima. Väldigt smidigt att ta sig dit med Shinkansen.

IMG_6459.jpg


IMG_6462.jpg

Hiroshima Peace Memorial och Hypocenter

Så var det till slut dags att bege sig hemåt igen. Sista natten spenderades på Royal Park Hotel Haneda. Ganska standard flygplatshotell. Gick upp vid 6-tiden, planet skulle gå tre timmar senare. Check-in och säkerhetskontrollen gick snabbt och vi styrde mot ANA Business Lounge för att få lite i magen. Frukosten på hotellet var inte direkt någon höjdare.

2uexLXgaRS6UkPuR8Yi4yw.jpg

ANA Business check in

fullsizeoutput_627.jpeg

I loungen blev det lite sallad och sandwich. Till detta ett glas cava.

Efter en stund var det dags att gå ombord på ANAs B777-300ER som skulle ta oss till Peking på dryga tre timmar. Jag hade valt mittplatserna i den tredje och sista business class-kabinen. Långt ifrån planets 68+8 business-säten var upptagna denna morgon. De 8 extra är first-sätena som på kortare flighter används som business class. Intycket av kabinen var att den var smutsig och framför allt sliten.

AtZ6hyAzR7aGdqdU+YthXw.jpg


IMG_6552.jpg



Väl uppe i luften påbörjades serveringen med snacks och valfri dryck, valet föll på ett glas Champagne Duval-Leroy Brut Réserve som var ett trevligt finbubbel.


IMG_6562.jpg

Champagne och snacks (i plasskål)

En tidig lunch serverades en dryg timme in i flygningen och som till förrätt bestod av rökt tonfisk och rökt anka, till huvudrätt kycklinglår med paprikasås och till efterrätt någon form av ananastillrättning. Till detta blev det ett glas spansk chardonnay. Helt OK mat förutom efterrätten.

x38P6rkyRpa4djIck06P4Q.jpg

Lunch

Makens glutenfria lunch bestod av lax, tätt följt av citruskyckling med ris som kröntes med lite frukt. Kanske inte det sämsta men fick höra att det var typisk allergimat som lika gärna kunde serverats i ekonomiklass.

BTKxsl9TSRKDoUZxG8b3nw.jpg

Glutenfri lunch

Peking var ju inte direkt en upplevelse utan istället en liten show av byråkrati, stämplar och läsa av fingeravtryck. Till slut hamnade vi i Air China Lounge i väntan på vårt plan som skulle lyfta två timmar senare. Loungen är väl inte heller så mycket att berätta om, blev ett glas vin och lite snacks i väntan på flighten hem till Skandinavien.

pmwe5I3sRL2ENvf5J9S03g.jpg

Air China Lounge

TCtYOgk9Syum74o+CUdj9w.jpg


När det väl blev dags gick vi med raska steg till gaten och där stod OY-KBA (Adalstein Viking). En Airbus A340-300, en riktig skönhet som flög för första gången i november 2001 men tack vare lite nytt spackel på utsidan och ny interiör gav en modern och fräsch känsla.

V3qcUOKKQTe338Jf2yOV0g.jpg

Adalstein Viking

Ombord välkomnades vi med ett stort leende av kabinpersonalen och inom kort hade vi varsitt glas champagne i handen. Kaptenen rev av ett välkomsttal på först danska sedan engelska och till slut tyska. Verkade som att alla ombord var taggade på att jobba igen, detta var tredje dagen efter att pilotstrejken avslutats.

5MaZiY5JRemhnnvh1LiV4A.jpg

Välkomstbubbel

En kort stund efter start påbörjades serveringen. Först bjöds det på en drink och jag valde Pink Gin som smakade mycket bra. Detta tillsammans med lite nötter och ett glas vatten.

Personalen var väldigt engagerade och hade bra energi. De stannade gärna till hos passagerarna och pratade lite, man kunde tydligt märka att de hade roligt och trivdes på jobbet.


DDQCllv5Q8+zgBdZaokEdg.jpg

GT och nötter

Ungefär 90 minuter efter start påbörjades middagsserveringen. Till förrätt blev det prosciutto med mozzarella och kronärtskocka tillsammans med bröd och sallad. Det hela sköljdes ner med ett glas Heidsieck Rose Champagne. Även detta bubbel var en trevligt bekantskap. Maten smakade bra men inte mer än så, det jag mest kommer att minnas var det mörka brödet. Efter ett par veckor i Asien var det riktigt välkommet med en dansk rågsula.

Huvudrätten bestod av oxrullad med potatismos och rödvinsås. Smakade överraskande bra. Precis som på utresan blev det ost och dessertvin till efterrätt.

56XS8mjoTpuMKcUkQbfO1w.jpg


jNQ5lX7eRf6genYc9pUiZw.jpg


rMNIwkOSQi2lig51JzH5AA.jpg



oc88EYSzRJOn0%8dMFcIhQ.jpg

Lite kaffe och glass fick avsluta det hela.

Makens glutenfria mat bestod av lax och sallad till förrätt och någon form av fisk- och rishistoria till huvudrätt. Återigen typsik allergimat. Omdömet om maten var att vinet var det bästa på brickan.
m2bKcFFiQKeq6W7SJmXUqw.jpg


Valde efter någon timme att utforska den lilla self-service baren där bak på barbord sida. Hittade Mikkeller Northern Trails #3 IPA. Fastnade verkligen för denna öl och det blev ett par till innan landningen i Köpenhamn.

fullsizeoutput_658.jpeg


IMG_6625.jpg


Flighten fortgick utan större händelser. Blev som sagt lite öl samt filmtittande. Måste dock gnälla på att utbudet av filmer och serier var lite för litet jämfört med andra flygbolag.

Ca två timmar innan landning var det dags för nästa servering. Sallad med kyckling till förrätt och till torsk med béchamelsås och grönsaker. Inte den till utseendet mest aptitliga rätten jag har ätit men smakerna fanns där.

fullsizeoutput_657.jpeg


2MZQmxv1SEGUttlwakeEyA.jpg


Landade nöjd och belåten på Kastrup en halvtimma före utsatt tid. Kan inte säga annat än att jag var positivt överraskad av SAS Business. Bra mat och service, kanske inte de bästa vinerna förutom bubblet. Överlag en väldigt trevlig upplevelse.
 

Attachments

  • usgtJ2%MRwG9%XzcxHFouA.jpg
    usgtJ2%MRwG9%XzcxHFouA.jpg
    144,7 KB · Visningar: 251
  • 9Red2r4mRSSWACp9K5xYuw.jpg
    9Red2r4mRSSWACp9K5xYuw.jpg
    78,6 KB · Visningar: 239
  • fX9iSYPDQFe7Pq0bmEVVSw.jpg
    fX9iSYPDQFe7Pq0bmEVVSw.jpg
    85 KB · Visningar: 230
  • cRK5zpvgRnOYTJkw7BqnVw.jpg
    cRK5zpvgRnOYTJkw7BqnVw.jpg
    61,8 KB · Visningar: 248
  • rE99EHwqSzShJL8Ax6+8Ug.jpg
    rE99EHwqSzShJL8Ax6+8Ug.jpg
    86 KB · Visningar: 246
  • IMG_6623.jpg
    IMG_6623.jpg
    34 KB · Visningar: 236
Last edited:
Toppen