Senaste nytt

Hur sätts Ubers priser?

Johanna

Medlem
Vem bestämmer vad ett pris på en resa med Uber ska kosta? Är det respektive förare eller är det en algoritm?

Tänker att samma resa olika tidpunkter kan kosta olika.
 

mha321

Medlem
Efterfrågan och statistisk betalningsvilja vid tidpunkten. En hel del andra saker räknas också in. Om du själv tex kollar priset på en viss resa ett antal gånger under eftermiddagen men inte bokar någon är det större risk att du får ett dyrare pris på ske framåt kvällen - eftersom det då år uppenbart att du vill åka den. Osv.

Men framförallt har föraren inget direkt inflytande över priset.

Det som förarna kan göra, och gör ibland, är att logga ut vid vissa tidpunkter för att på det sättet skapa en efterfrågan som är så mycket större än utbudet att Uber höjer priserna. Därefter loggar de in och tar en körning. Det är alltid en risk (för de missar ju andra körningar), och om Uber kommer på att det görs systematisk så blir de utslängda från systemet. Men det sket ändå hyfsat ofta.
 

Tonton

Medlem
Vem bestämmer vad ett pris på en resa med Uber ska kosta? Är det respektive förare eller är det en algoritm?

Tänker att samma resa olika tidpunkter kan kosta olika.

För att faktiskt få ett relevant svar, skulle man behöva säga vilken sorts Uber-produkt du tänker på.

Med det sagt så är nog efterfrågan + algoritmer ett bra svar, förutsatt att du tänker på en klassisk UberX, UberExec, UberLux-fare :)

Ett allmänt tips är att starta om appen för att få ner priset.
Jag reser ofta en och samma sträcka inom Bromma, här i Stockholm. Såhär brukar det exempelvis se ut när jag gör flera sökningar på en och samma rutt:
Sökning 1: 105kr
Sökning 2: 125kr
Sökning 3: 135kr
*startar om appen*
Sökning 4: 105kr
 

mha321

Medlem
Bara för att vara petig (det är ju ändå bc). Vill man blanda in den numera populära termen algoritmer, så är det inte "efterfrågan och algoritmer". Efterfrågan är en del av algoritmen, ett av många indata som den jobbar med. Som principiellt inte skiljer sig från de många andra indata den också har tillgång till.

Såja, då har man fått vara lite messerschmitt idag!
 
Toppen