Jönsson
Medlem
Off topic.Jag instämmer om det. Tyvärr kan jag inte äta Paté de fois grais när hustrun är med eftersom hon har en miliant hållning om att denna franska delikatess skall bojkottas till varje pris. Jag får hålla med om att metoden man använder när man matar dessa djur på har överskridit anständigheten. Det är lite tråkigt att det skall vara så för finns det något bättre än Paté de fois grais med ett glas Sauternes vin. (Ja, jag vet att de flesta föredrar champagne men jag är inte något fan av champagne).
Det går att köpa fois gras där gässen/ankorna inte matats enligt gavage. Egentligen är det en naturlig process inför fåglarnas vintermigration, att äta upp sig och i den processen lagrar levern extra mycket fett. Det går att ge dem naturlig men energirik kost, som inför en vintermigration, utan tvångsmatning. Såg en intervju, i en engelsk dagstidning, med en bonde som födde sina gäss enligt denna princip. Han lät dem bara gå utomhus, såg till att de hade färskt och friskt gräs att beta under sensommar och höst, sedan skötte sig saken själv. Visserligen blir slutprodukten dyrare och mer säsongsbetonad men man kan äta den med gott samvete.