henrik l
Medlem
Av de 10 ben som jag flög med Cathay mellan den 28:e juni och 15:e juli var fyra ett renodlat milagerun. Ett milage run har som primära syfte att enbart flyga för att samla poäng, eller för att behålla status i ett frequent flyer program och vi har sett en del beskrivningar här. Eftersom min hemvist är BAEC så brukar beteckningen tier point run (TP-run) användas som synonym för milage run. Detta TP-run har sedan länge varit planerat att äga rum mellan Taipe (TPE)-Hong Kong (HKG) och Jakarta (CGK) med Cathay Pacific i business, vilket är en klassisk sträcka när det gäller TP-runs i Asien av några orsaker. Sträckan ger en maximal utdelning av Tier Points. HKG-CGK ger 140 TP och tar 4.45 h, jämfört med LHR-LAX som ger lika många TP men den tar dryga 11 h. Priset skall vara mycket förmånligt. TPE är välkänt för att kunna erbjuda förmånliga priser i business och den aktuella sträckan kan fås för mellan knappa 5000 kr till dryga 6000 kr med lite timing. Skall det vara ett helt koscher milage run ska man helst även slippa en hotellövernattning, dvs man ska kunna flyga över natten. Nu blev det inte så koscher som var planerat från början. D v s fram och tillbaka på knappt 21 h. Jag fick in min nattflygning CGK-HKG, men det blev ett kortare stop over i HKG för att träffa en kollega innan sista sträckan tillbaka till TPE. Så här kommer min berättelse sträckaför sträcka.
Incheckning
Som Jacob nämnde i sitt reportage förra året så finns de två terminaler i Taipe. Cathay avgår från terminal 1 som är den äldre och ganska slitna terminalen. Nu håller man på och bygger om här så någon form av ansiktslyftning lär det bli. Incheckningen gick snabbt och smärtfritt i Cathay’s första Class disk när vi väl rett ut vad jag skulle göra med min resväska, eftersom jag inte ville plocka ut och checka in den igen i Jakarta. Jag hade ett 30-timmars stopp i Hong Kong på tillbakavägen och jag ville ha väskan dit, men det gick inte eftersom stoppet var längre än 24-timmar påstod agenten. Det blev till att lämna väskan på förvaring i Taipe till på måndag och se till att få med det nödvändiga för stoppet i HK.
Lounge
Cathay Pacific har en egen lounge i Taipe. Förutom business loungen finns det även en First-avdelning som ligger längst in i lokalen. Utbudet i denna var något mindre än i business avdelningen, men mindre folk och mera kräm i luftkonditioneringen. Loungerna har väl inget överdådigt utbud, men det finns fritt internet, samt datorer, så några timmar kan spenderas utan alltför stort lidande.
Redan tidigare hade jag fått mail om att flighten TPE-HKG skulle vara en haltimma försenad. Inget sas om detta vid incheckningen och inget visades heller på tavlorna. I loungen kom infon upp igen att flighten var en halvtimma sen. Innan jag hunnit släpa mig till servicedisken i loungen blev jag ditropad och fick byta till flyget som avgick 13.15 i stället. Jag konstaterade skämtsamt för personalen att jag nu missade den nya business class produkten, som jag i och för sig redan provat mellan HKG-TPE tidigare på dagen. Nu blev det till att hålla till godo med deras näst äldsta business stol.
Taipe-Hong Kong, flyg CX 495 med Cathay Pacific, ändrad till CX 511
Avgång: 13:30 (ändrat till 13.15)
Ankomst: 15:10 (ändrad till 15.00)
Flygplan: Boeing 777-300ER
Klass: Business Class
Sittplats: 14 A
Ombordstigning
Det fanns en separat borading kö för business passagerare så proceduren gick snabbt och smärtfritt. Ganska snabbt efter det att jag satt mig servaredes ett glas champagne och sedan hälsades jag välkommen av flygvärdinnan som skulle servera samt kabinchefen. Under detta TP-run har jag för mig att jag hälsades omväxlande med namn eller titel: ”Wecolcome Mr L-roth”, eller ”Welcome Dr Dängroth”. Det är ju som sagt dessa små detaljer som skiljer premium carriers från dussinbolagen.
Menyn
Lunch
Starter
Duck liver pate with grilled pineapple
Main Courses
Crispy chicken with lemon sauce, egg fried rice and mixed vegetables
Pan-fired pork tenderloin with cream cheese sauce, anna potatoes, pumpkin and broccoli
Ricotta spinach ravioli with parmesan, mushroom, caper and olive tomato sauce
Dessert
Chocolate banana cake with caramel sauce
Tea and coffee
Eftersom jag fortfarande var ganska mätt efter middagen och frukosten på F-resan, beslutade jag mig för att skippa huvudrätten. Jag sa detta till flygvärdinnan som serverade mig (jag och att komma ihåg namn är ingen bra kombination), ”I know” fick jag till svar. Hon var dessutom den typen av flygvärdinna som gör skillnad på upplevelsen, odefinierad 40-45+, mycket glad och trevlig och nära till skratt. Även om hon inte lyckade övertyga mig om att äta huvudrätten, var hon framme och såg till att mitt glas med vitt vin aldrig sinade och som sagt, hon gjorde skillnaden mellan en ordinär flight och en mycket trevligt flight. Men detta är ju också en mycket subjektivupplevelse.
Stolen
Cathay har vad jag vet fyra varianter av businessstol. När det gäller deras regional produkter på short och medium haul i Asien, så blandar och ger dom verkligen. Inklusive min bonusresa (sträckan HKG-TPE), så fick jag testa samtliga fyra varianter av stol. På denna sträcka var businesskabinen utrustad med det jag bedömer vara den näst äldsta varianten av stol. Den är helt ok för en dagflygning och jämför vi med vad de europeiska bolagen erbjuder på flighter som varar 1,5 timme och längre, så knockar Cathay de flesta, i vanlig ordning. Dessutom finns det en enklare form av IFE i stolen, men under mitt TP-run koncentrerade jag mig mera på att dricka vin och Hong Kong milk tea, samt läsa boken om verksamhetsstyrning, än att utforska IFE-systemet
TV-skärmen i den regionala kabinen.
Ankomst till Hong Kong
Vi fick en inflygning från väster och tack vare att jag satt på A-plats kunde jag se Macau’s flygplats som ligger som en remsa i havet. Inför take off vid nästa flyg till Jakarta fick jag även se en häftig siluett som jag aldrig har sett från HKG förut.
Transfern gick smidigt trots att en säkerhetskontroll skulle passeras. Dock vara det ganska tight med anslutningen, så det blev att knalla direkt till gate.
Sammanfattning
Trots att jag inte åt speciellt mycket på denna flight blev den ändå minnesvärd tack vare den pigga och glada flygvärdinnan som serverade mig. Det har påpekats här och även Cathay påpekar det. People. They make an airline.
Lounge
Hade tänkt att jag skulle fått tillfälle att testa the Cabin eftersom jag inte har varit där förut. Men trots att jag kom iväg en kvart tidigare än ursprungligen tänkt blev det tight med tid. Transfern innebar kontroll av boradring kort och säkerhetskontroll, inga fast tracks, men det flöt smidigt. Med andra ord fanns ingen tid till ett loungebesök.
Hong Kong-Jakarta, flyg CX 719 med Cathay Pacific
Avgång: 16:00
Ankomst: 19:50
Flygplan: Airbus A330
Klass: Business Class
Sittplats: 16 K
Ombordstigning
I vanlig ordning kunde jag utnyttja den separata borardingen för first och business, samt för passagerare med elite-status. Detta är något som fungerar mycket bra på HKG. Att stiga ombord på Cathay’s regionala flyg är alltid lika spännande, man vet aldrig riktig vilken stol man får. Jag har nu i och för sig lärt mig tolka sätesplanen, så jag har hyfsad koll på vad jag skulle få. Denna gången mötes jag av den äldsta versionen av businesssäte som jag tycker funkar helt ok för en dagflygning på 4 timmar. Väl ombord hade jag relativt snabbt mitt champagneglas i handen, hälsades välkommen med namn och titel. Jämfört med flygningen mellan TPE-HKG fick jag en obestämbar förnimmelse att HKG-TPE är mera en ”flagship route” än HKG-CGK. Men trots det var det inge fel på servicen.
På väg ut mot take off fick jag se en häftig siluett som jag aldrig har sett förut. På håll kunde man urskilja siluetterna av kasinona i Macau. Längst till vänster ses Torre de Macau, där den hugade kan hoppa bungy jump från ca 200 m höjd. Längst till Höger syns Grand Lisboa som har formen av en lotusblomma. Jag kände mig ganska nöjd att jag hade kameran framme och lyckades få det hela på bild, även om inte bilder håller Jacob, eller Jonas kvalitet.
Menyn
Dinner
Starters
Smoked pepper tuna Nicoise salad with tonnato dressing
Mixed salad with pine nuts, green olives and French vinaigrette
Main Courses
Grilled beef tenderloin with pearl onion sauce, potatoes, spinach tomatoes and carrots
Sambal pacific cod with steamed rice and coconut okra
Wok-fried chicken with black bean, steamed jasime rice and stir fried choy sum with ginger
Cheese and Dessert
Bleu d’Auvergne, Red Leicester, Taleggio
Fresh seasonal fruit
Ice cream (Häagen Dazs)
Tea and coffee
Pralines
Nu hade jag återhämtat mig från föregående ät-excesser i F, så nu kunde jag njuta av hela menyn, där det dessutom intygades att: ”No pork or products contaning alcohol are use in the preparation of the meals on this flight. All meats are prepared according to the Halal method”.
Eftersom tonfisk är en rätt som jag kan leva på så smakade förrätten alldeles utsökt och till huvudrätt fick det bli kyckling som och var mycket god och sköljdes ned med lite rött.
Stolen
Som sagt, stolen är nog den äldsta i Cathay’s businessutbud. Den justeras manuellt och det finns en minimal TV-skärm i armstödet. Tack vare att det finns ett ben och fotstöd i stolen kan min sitta riktigt bekvämt i den. Jag misstänker dock om man är lång så får man vika ihop benen något.
Ankomst till Jakarta
Vi anlände i tid till Jakarta och jag trodde att transfern skulle ske hyffsat snabbt. Men som ska berättas snart kom det att ta lite tid.
Sammanfattning
Återigen levererar Cathay en stabil service och bra service och det fanns absolut inget att klaga på, även om jag inte upplevde det där lilla extralyftet som jag gjorde mellan TPE-HKG. En annan sak som imponerar är att besättningen har en fingertoppskänsla för när dom ska komma med nästa rätt, eller när dom ska fylla på glaset. Man tänker tanken och vips så är någon fram och frågarom man vill ha påfyllning, ostbricka, eller vad det nu kan vara.
Transfer i Jakarta
Trodde att transfern i Jakartaskulle bli en enkel historia, men så blev det inte. Inga tydliga transferdiskar fanns markerade och efter diverse pekande hamnade jag vid en servicedisk med en Cathay Skylt. Efter lite väntan dök Cathay’s representant upp. Först fick jag förklara att jag inte vile in i landet. Hon plockade på sig mina dokument och knalladetill immigration. När hon kom tillbaka fick jag veta att immigration ville träffa mig. På vägen förklarade att jag var ute på ett milage run, typ, vilket hon verkade ha ett litet grepp om. Väl inne på kontoret fick jag slå mig ned och en uniformerad tjänsteman, odefinierat 30+, frågade något i still med ”Sir what are you tying to do?” Eftersom jag inte hade något att dölja förklarade jag utan omsvep vad jag sysslade med: Billiga biljetter från Taipe, samla poäng, har ingen avsikt att ta mig in i landet. Problemet var att man inte visste om jag kunde göra en turn-around utan att komma in i landet. Med Lufthansa kunde man det, så tjejen från Cathay fick springa och hämta det finstilta.
Eftersom gränskontrollanten pratade hyfsad engelska satt vi och pratade om ditt och datt i ca en kvart och han var på tämligen gott humör. Kan tänka mig det. Här hade man inte att göra med någon som skulle smuggla något, eller syssla med något annat illegalt, utan bara en dåre som var ute och flög för att samla poäng och som inte ville in i landet, så det var väl bara för tjänstemannen att passa på att träna lite mera på engelskan och ta reda på lite mera om mina erfarenheter av Indonesien och hur det var i långnäsornas land. Så småningom kom man fram till att jag inte behövde komma in landet, men var tvungen att betala någon from av flygplastskatt på 20 USD, vilket var ungefär lika mycket som det kostade att lösa ett visum. Cathaytjejen kom på att jag reste i business så placerade mig i loungen medan hon fixade mitt boardingpass och lite andra formaliteter. Sedan kom det ytterligare en Cathay tjänsteman och ville ha en kopia av passet och resehandling. Så här i efterhand är det bara att konstatera att det troligen hade gått snabbare att ta sig in landet och sedan ut igen.
Lounge
Det fanns två lounger med fritt internet, samt lite varm och kall mat. Premier och Purainda. På ytan verkade dom vara nästan helt torrlagda, så när som på en sorts öl. Men åtminstone i Puraindahloungen verkade det gå att få starkare dryck om man bad om det. Hörde en gäst nämna ordet whiskey och sedan fick han något brunfärgat i ett glas.
Premier loungen
Purainda loungen
Jakarta - Hong Kong, flyg CX 798 med Cathay Pacific
Avgång: 00.05
Ankomst: 05:50
Flygplan: Airbus A330
Klass: Business Class
Sittplats: 16 K
Ombordstigning
Efter att ha väntat lite i gaten fick vi boarda och man såg till att business class och passagerare med status i OW fick gå på först. Som vanligt hälsades jag av den flygvärdinna som skulle servera, samt av kabainchefen med namn och titel.
Menyn
Supper
Starters
Mixed salad with Kalamata olives and balsamic vinegar
Main Courses
Roasted lamb chop with sun dried tomatoes sauce, pearl cous cous, spinach and caramelised shallot
Scallops and prawn sambal with steamed rice and coconut okra
Soya chicken with steamed rice and stir fried pak choy
Cheese and Dessert
Cheese selection
Fresh seasonal fruit
Yuzu and milk chocolate mousse cake with pear compote
Tea and coffee
Pralines
Återigen intygades det i menykortet att: : ”No pork or products contaning alcohol are use in the preparation of the meals on this flight. All meats are prepared according to the Halal method”.
Efter att ha ätit en business måltid ca 6-7 timmar tidigare, var ursprungplanen att skippa middagen på den här flighten och sova. Men väl ombord tänkte jag att om man nu är ute på ett milage-run, så måste man offra sig lite och åtminstone ta förrätt och huvudrätt. Jag valde ”Scallops and prawns sambal” och till det en Mount Riley Marlborough Sauvignon Blanc 2010, vilket jag fick smak för på sträckan TPE-HKG. Hela måltiden var utsökt och jag kände mig mycket nöjd. Men återigen visade Cathay att: ”People. They make an Airline”. Så när den förtjusande och coola flygvärdinnan undrade med sin låga stämma om jag ändå inte kunde tänka mig lite frukt var det svårt att tacka nej. Det dröjde inte länge förrän hon var tillbaka med frukten, plus en liten ostbricka och undrade om verkligen inte ville ha lite ost. Jag tackade så mycket för omtänksamheten, men jag var ledsen över att det verkligen inte fanns plasts för någon ost. Efter att ha toppat upp mitt vinglas ytterligare, kom den förtjusande flygvärdinnan tillbaka med en ”Yuzu and milk chocolate mouse cake with with pear compote” och undrade med sin karakteriska stämma om jag verkligen inte ville ha desserten också? Jag behövde väl en sekunds etänketid innan jag tackade ja. Det hela avslutades så småningom med ytterligare en kopp Hong Kong milk tea.
Stolen
Eftersom sista CX-flighten anländer till Jakarta runt 22 och först flighten på morgonen avgår runt 8 tiden trodde jag att vi skulle få samma plan tillbaka till HKG som vi anlände med. Jag blev dock glatt överraskad när jag såg att det måste ha vart den sista kärran som vi fick åka. Anledningen till att jag var nöjd med detta var att vi fick den nästa äldsta generatioen business stolar, samma som jag flög med TPE-HKG. Jag tycker att det verkade något behagligare att sova i, för att vara en recliner.
Ankomst till Hong Kong
Vi ankom på utsatt tid till Hong Kong och under inflygningen möttes vi av den uppgående solen. Eftersom jag hade ett stopover på 27 timmar och utan incheckat bagage tror jag att det tog någonstans mellan 10-15 minuter från det att jag klev av planet till det att jag satt på tåget in mot stan. Hemligheten med detta är jag har ett frequent visitor pass i HK och hela imigrationsproceduren sker med eletroniska pass och streckkodsläsare som tar ca 30 sekunder om ingen står före. Väl i stan anlände jag till Marriott Courtyard och tack vare guldkortet var det inte något problem med en mycket tidig incheckning och dessutom blev jag uppgraderad till ett rum med harbour view.
Sammanfattning
Återigen levereade Cathay en utmärkt produkt och återigen visade dom att: ”People. They make an airline” och att detta kan göras med olika presonlighet. Flygvärdinnan som såg till att mitt glas aldrig var tomt mellan TPE-HKG, var av den spontana typen som skämtade och skrattade mycket och gjorde flygningen mycket angenäm. Flygvärdinnan som fick mig att äta mer än planerat mellan CGK-HKG, var nästan den motsatta personligheten, cool är väl det svengelska ord som bäst beskriver utstrålningen.
Efter en dag i HK, som dessutom sammanföll med 15-årsdagen av att HK övergick från att ha en från att ha en kapitalistisk storebror, till att numera ha en socilaistikt storebror, var det dags att avsluta med sista sträckan på mitt TP-run. Taxi från hotellet till Airport express ca 05.45. Sedan våras kan man även använda de e-chanel i immigration vid utresan. Detta gången hände dock något som aldrig hänt förut, jag fick vänta, kanske en minut drygt innan det blev min tur att läsa av pass plus streckkod.
Finns det en symbolik i att flaggorna har olika storlek
Lounge
Eftersom jag aldrig har testat ”The Cabin” tänkte jag att det var läge att göra detta nu, eftersom den låg nära min gate. Eftersom jag skulle få frukost på planet nöjde jag mig med en cafe latte och lite juice som förtäring. Jag lyckades hitta en ledig plasts i en av de halvcirkelformade fåtöljerna med utsikt mot plattan. Fåtöljerna är faktiskt riktig sköna att sitta i om man vill jobba lite på datorn, samtidigt som man kan sörpla på valfri dryck.
Hong Kong - Taipe, flyg CX 474 med Cathay Pacific
Avgång: 08.35
Ankomst: 10.15
Flygplan: Airbus 340
Klass: Business Class
Sittplats: 14 A
Ombordstigning
Som vanligt mycket smidig på HKG och hälsades i vanlig ordning med namn och titel av kabinchef och serverade värdinna. Med tanke på att detta var en morronflight valdes dessutom jucie istället för den sedvanliga champagnen
Menyn
Breakfast
Starters
Juice selection
Fresh seasonal fruit
Main Courses
Dim sum with chilli sauce
Pork siu mai with scallop, spinach, seafood dumpling, chicken and ham in bean curd skin, conpoy vegetable dumpling, beef meat ball
Cheddar cheese and caramelised onion frittata with tomato concasse, veal sausage, pan fired potato cake and stir fried asparagus
Bread basked
Assorted breakfast bread served with preserves, honey and butter
Tea and coffee
Med tanke på att detta var en Asiatisk flygning anpassade jag mig och valde den kinesiska varianten av frukost. Den var välsmakande, men i det långa loppet kommer den inte att ersätta min standardfrukost.
Stolen
På denna flygning var det dags få testa den om omdiskuterade fiksbenskonfigurationen med de höga väggarna. Stolen i sig är helt ok, men det jag kanske stör mig mera på än de höga väggarna är att man måste vrida nacken ur led om man vill titta ut. En fördel är dock att under start och landning faktiskt kan slänga upp fötterna på ottomanen och man sitter riktigt bra, eftersom stolens grundinställning är lite tillbakalutat.
Ankomst till Taipe
Vi landade på utsatt tid och denna gång var det ingen kö i imgration, snabbt igenom för att hämta min resväska för att sedan komma ner på jorden.Dvs flyga ekonomi TPE-HKG-BKK.
Sammanfattning
Cathay levereade som vanligt en flygning meden stabil och hög servicenivå. Kanske inte lika minnesvärd som dem mellan TPE-HKG och CKG-HKG. Men vi ska komma ihåg att det är Cathay vi talar om och när vi talar om minnesvärda flygningar, då är det världsklass. Att Cathay levererar minnevärda flighter på två av min fyra flighter under detta TP-run ser åtminstone jag som ett bevis för den konsistenta och höga service nivå som man håller när det gäller business class.
Om hela resan ska sammanfattas är detta något som jag definitivt kan tänka mig att göra om. Vad som jag kanske inte rekommenderar är göra en long haul resa i första klass som uppladdning. Inte för att det är tröttsamt, utan för man har ätit gott och är mätt och belåten så det räcker för några dagar. Nu har jag dessutom ta mig ett snäpp upp på skalan för hard core frequent flyer freaks, genom att flyga bara för att flyga. Om det är något som jag vill rekommendera beror ju helt och hållet på personlighetstyp. För egen del var det en mycket trevlig upplevelse, eftersom jag hör till den kategorien som samlar upplevelser i ställetför prylar. Man kommer som in i en slags ”flying mode”. Man bordar, får sitt champagneglas, sitter bekvämt, läser något intressant, får lite god mat och gott vin, slappar lite, landar, in i loungen, kollar Internet, tar valfri dryck, boardar igen, får lite champagne o s v. Så tycker man att själva resan är minst lika mycket mål som målet i sig är detta något som klart kan rekommenderas.
Incheckning
Som Jacob nämnde i sitt reportage förra året så finns de två terminaler i Taipe. Cathay avgår från terminal 1 som är den äldre och ganska slitna terminalen. Nu håller man på och bygger om här så någon form av ansiktslyftning lär det bli. Incheckningen gick snabbt och smärtfritt i Cathay’s första Class disk när vi väl rett ut vad jag skulle göra med min resväska, eftersom jag inte ville plocka ut och checka in den igen i Jakarta. Jag hade ett 30-timmars stopp i Hong Kong på tillbakavägen och jag ville ha väskan dit, men det gick inte eftersom stoppet var längre än 24-timmar påstod agenten. Det blev till att lämna väskan på förvaring i Taipe till på måndag och se till att få med det nödvändiga för stoppet i HK.
Lounge
Cathay Pacific har en egen lounge i Taipe. Förutom business loungen finns det även en First-avdelning som ligger längst in i lokalen. Utbudet i denna var något mindre än i business avdelningen, men mindre folk och mera kräm i luftkonditioneringen. Loungerna har väl inget överdådigt utbud, men det finns fritt internet, samt datorer, så några timmar kan spenderas utan alltför stort lidande.
Redan tidigare hade jag fått mail om att flighten TPE-HKG skulle vara en haltimma försenad. Inget sas om detta vid incheckningen och inget visades heller på tavlorna. I loungen kom infon upp igen att flighten var en halvtimma sen. Innan jag hunnit släpa mig till servicedisken i loungen blev jag ditropad och fick byta till flyget som avgick 13.15 i stället. Jag konstaterade skämtsamt för personalen att jag nu missade den nya business class produkten, som jag i och för sig redan provat mellan HKG-TPE tidigare på dagen. Nu blev det till att hålla till godo med deras näst äldsta business stol.
Taipe-Hong Kong, flyg CX 495 med Cathay Pacific, ändrad till CX 511
Avgång: 13:30 (ändrat till 13.15)
Ankomst: 15:10 (ändrad till 15.00)
Flygplan: Boeing 777-300ER
Klass: Business Class
Sittplats: 14 A
Ombordstigning
Det fanns en separat borading kö för business passagerare så proceduren gick snabbt och smärtfritt. Ganska snabbt efter det att jag satt mig servaredes ett glas champagne och sedan hälsades jag välkommen av flygvärdinnan som skulle servera samt kabinchefen. Under detta TP-run har jag för mig att jag hälsades omväxlande med namn eller titel: ”Wecolcome Mr L-roth”, eller ”Welcome Dr Dängroth”. Det är ju som sagt dessa små detaljer som skiljer premium carriers från dussinbolagen.
Menyn
Lunch
Starter
Duck liver pate with grilled pineapple
Main Courses
Crispy chicken with lemon sauce, egg fried rice and mixed vegetables
Pan-fired pork tenderloin with cream cheese sauce, anna potatoes, pumpkin and broccoli
Ricotta spinach ravioli with parmesan, mushroom, caper and olive tomato sauce
Dessert
Chocolate banana cake with caramel sauce
Tea and coffee
Eftersom jag fortfarande var ganska mätt efter middagen och frukosten på F-resan, beslutade jag mig för att skippa huvudrätten. Jag sa detta till flygvärdinnan som serverade mig (jag och att komma ihåg namn är ingen bra kombination), ”I know” fick jag till svar. Hon var dessutom den typen av flygvärdinna som gör skillnad på upplevelsen, odefinierad 40-45+, mycket glad och trevlig och nära till skratt. Även om hon inte lyckade övertyga mig om att äta huvudrätten, var hon framme och såg till att mitt glas med vitt vin aldrig sinade och som sagt, hon gjorde skillnaden mellan en ordinär flight och en mycket trevligt flight. Men detta är ju också en mycket subjektivupplevelse.
Stolen
Cathay har vad jag vet fyra varianter av businessstol. När det gäller deras regional produkter på short och medium haul i Asien, så blandar och ger dom verkligen. Inklusive min bonusresa (sträckan HKG-TPE), så fick jag testa samtliga fyra varianter av stol. På denna sträcka var businesskabinen utrustad med det jag bedömer vara den näst äldsta varianten av stol. Den är helt ok för en dagflygning och jämför vi med vad de europeiska bolagen erbjuder på flighter som varar 1,5 timme och längre, så knockar Cathay de flesta, i vanlig ordning. Dessutom finns det en enklare form av IFE i stolen, men under mitt TP-run koncentrerade jag mig mera på att dricka vin och Hong Kong milk tea, samt läsa boken om verksamhetsstyrning, än att utforska IFE-systemet
TV-skärmen i den regionala kabinen.
Ankomst till Hong Kong
Vi fick en inflygning från väster och tack vare att jag satt på A-plats kunde jag se Macau’s flygplats som ligger som en remsa i havet. Inför take off vid nästa flyg till Jakarta fick jag även se en häftig siluett som jag aldrig har sett från HKG förut.
Transfern gick smidigt trots att en säkerhetskontroll skulle passeras. Dock vara det ganska tight med anslutningen, så det blev att knalla direkt till gate.
Sammanfattning
Trots att jag inte åt speciellt mycket på denna flight blev den ändå minnesvärd tack vare den pigga och glada flygvärdinnan som serverade mig. Det har påpekats här och även Cathay påpekar det. People. They make an airline.
Lounge
Hade tänkt att jag skulle fått tillfälle att testa the Cabin eftersom jag inte har varit där förut. Men trots att jag kom iväg en kvart tidigare än ursprungligen tänkt blev det tight med tid. Transfern innebar kontroll av boradring kort och säkerhetskontroll, inga fast tracks, men det flöt smidigt. Med andra ord fanns ingen tid till ett loungebesök.
Hong Kong-Jakarta, flyg CX 719 med Cathay Pacific
Avgång: 16:00
Ankomst: 19:50
Flygplan: Airbus A330
Klass: Business Class
Sittplats: 16 K
Ombordstigning
I vanlig ordning kunde jag utnyttja den separata borardingen för first och business, samt för passagerare med elite-status. Detta är något som fungerar mycket bra på HKG. Att stiga ombord på Cathay’s regionala flyg är alltid lika spännande, man vet aldrig riktig vilken stol man får. Jag har nu i och för sig lärt mig tolka sätesplanen, så jag har hyfsad koll på vad jag skulle få. Denna gången mötes jag av den äldsta versionen av businesssäte som jag tycker funkar helt ok för en dagflygning på 4 timmar. Väl ombord hade jag relativt snabbt mitt champagneglas i handen, hälsades välkommen med namn och titel. Jämfört med flygningen mellan TPE-HKG fick jag en obestämbar förnimmelse att HKG-TPE är mera en ”flagship route” än HKG-CGK. Men trots det var det inge fel på servicen.
På väg ut mot take off fick jag se en häftig siluett som jag aldrig har sett förut. På håll kunde man urskilja siluetterna av kasinona i Macau. Längst till vänster ses Torre de Macau, där den hugade kan hoppa bungy jump från ca 200 m höjd. Längst till Höger syns Grand Lisboa som har formen av en lotusblomma. Jag kände mig ganska nöjd att jag hade kameran framme och lyckades få det hela på bild, även om inte bilder håller Jacob, eller Jonas kvalitet.
Menyn
Dinner
Starters
Smoked pepper tuna Nicoise salad with tonnato dressing
Mixed salad with pine nuts, green olives and French vinaigrette
Main Courses
Grilled beef tenderloin with pearl onion sauce, potatoes, spinach tomatoes and carrots
Sambal pacific cod with steamed rice and coconut okra
Wok-fried chicken with black bean, steamed jasime rice and stir fried choy sum with ginger
Cheese and Dessert
Bleu d’Auvergne, Red Leicester, Taleggio
Fresh seasonal fruit
Ice cream (Häagen Dazs)
Tea and coffee
Pralines
Nu hade jag återhämtat mig från föregående ät-excesser i F, så nu kunde jag njuta av hela menyn, där det dessutom intygades att: ”No pork or products contaning alcohol are use in the preparation of the meals on this flight. All meats are prepared according to the Halal method”.
Eftersom tonfisk är en rätt som jag kan leva på så smakade förrätten alldeles utsökt och till huvudrätt fick det bli kyckling som och var mycket god och sköljdes ned med lite rött.
Stolen
Som sagt, stolen är nog den äldsta i Cathay’s businessutbud. Den justeras manuellt och det finns en minimal TV-skärm i armstödet. Tack vare att det finns ett ben och fotstöd i stolen kan min sitta riktigt bekvämt i den. Jag misstänker dock om man är lång så får man vika ihop benen något.
Ankomst till Jakarta
Vi anlände i tid till Jakarta och jag trodde att transfern skulle ske hyffsat snabbt. Men som ska berättas snart kom det att ta lite tid.
Sammanfattning
Återigen levererar Cathay en stabil service och bra service och det fanns absolut inget att klaga på, även om jag inte upplevde det där lilla extralyftet som jag gjorde mellan TPE-HKG. En annan sak som imponerar är att besättningen har en fingertoppskänsla för när dom ska komma med nästa rätt, eller när dom ska fylla på glaset. Man tänker tanken och vips så är någon fram och frågarom man vill ha påfyllning, ostbricka, eller vad det nu kan vara.
Transfer i Jakarta
Trodde att transfern i Jakartaskulle bli en enkel historia, men så blev det inte. Inga tydliga transferdiskar fanns markerade och efter diverse pekande hamnade jag vid en servicedisk med en Cathay Skylt. Efter lite väntan dök Cathay’s representant upp. Först fick jag förklara att jag inte vile in i landet. Hon plockade på sig mina dokument och knalladetill immigration. När hon kom tillbaka fick jag veta att immigration ville träffa mig. På vägen förklarade att jag var ute på ett milage run, typ, vilket hon verkade ha ett litet grepp om. Väl inne på kontoret fick jag slå mig ned och en uniformerad tjänsteman, odefinierat 30+, frågade något i still med ”Sir what are you tying to do?” Eftersom jag inte hade något att dölja förklarade jag utan omsvep vad jag sysslade med: Billiga biljetter från Taipe, samla poäng, har ingen avsikt att ta mig in i landet. Problemet var att man inte visste om jag kunde göra en turn-around utan att komma in i landet. Med Lufthansa kunde man det, så tjejen från Cathay fick springa och hämta det finstilta.
Eftersom gränskontrollanten pratade hyfsad engelska satt vi och pratade om ditt och datt i ca en kvart och han var på tämligen gott humör. Kan tänka mig det. Här hade man inte att göra med någon som skulle smuggla något, eller syssla med något annat illegalt, utan bara en dåre som var ute och flög för att samla poäng och som inte ville in i landet, så det var väl bara för tjänstemannen att passa på att träna lite mera på engelskan och ta reda på lite mera om mina erfarenheter av Indonesien och hur det var i långnäsornas land. Så småningom kom man fram till att jag inte behövde komma in landet, men var tvungen att betala någon from av flygplastskatt på 20 USD, vilket var ungefär lika mycket som det kostade att lösa ett visum. Cathaytjejen kom på att jag reste i business så placerade mig i loungen medan hon fixade mitt boardingpass och lite andra formaliteter. Sedan kom det ytterligare en Cathay tjänsteman och ville ha en kopia av passet och resehandling. Så här i efterhand är det bara att konstatera att det troligen hade gått snabbare att ta sig in landet och sedan ut igen.
Lounge
Det fanns två lounger med fritt internet, samt lite varm och kall mat. Premier och Purainda. På ytan verkade dom vara nästan helt torrlagda, så när som på en sorts öl. Men åtminstone i Puraindahloungen verkade det gå att få starkare dryck om man bad om det. Hörde en gäst nämna ordet whiskey och sedan fick han något brunfärgat i ett glas.
Premier loungen
Purainda loungen
Jakarta - Hong Kong, flyg CX 798 med Cathay Pacific
Avgång: 00.05
Ankomst: 05:50
Flygplan: Airbus A330
Klass: Business Class
Sittplats: 16 K
Ombordstigning
Efter att ha väntat lite i gaten fick vi boarda och man såg till att business class och passagerare med status i OW fick gå på först. Som vanligt hälsades jag av den flygvärdinna som skulle servera, samt av kabainchefen med namn och titel.
Menyn
Supper
Starters
Mixed salad with Kalamata olives and balsamic vinegar
Main Courses
Roasted lamb chop with sun dried tomatoes sauce, pearl cous cous, spinach and caramelised shallot
Scallops and prawn sambal with steamed rice and coconut okra
Soya chicken with steamed rice and stir fried pak choy
Cheese and Dessert
Cheese selection
Fresh seasonal fruit
Yuzu and milk chocolate mousse cake with pear compote
Tea and coffee
Pralines
Återigen intygades det i menykortet att: : ”No pork or products contaning alcohol are use in the preparation of the meals on this flight. All meats are prepared according to the Halal method”.
Efter att ha ätit en business måltid ca 6-7 timmar tidigare, var ursprungplanen att skippa middagen på den här flighten och sova. Men väl ombord tänkte jag att om man nu är ute på ett milage-run, så måste man offra sig lite och åtminstone ta förrätt och huvudrätt. Jag valde ”Scallops and prawns sambal” och till det en Mount Riley Marlborough Sauvignon Blanc 2010, vilket jag fick smak för på sträckan TPE-HKG. Hela måltiden var utsökt och jag kände mig mycket nöjd. Men återigen visade Cathay att: ”People. They make an Airline”. Så när den förtjusande och coola flygvärdinnan undrade med sin låga stämma om jag ändå inte kunde tänka mig lite frukt var det svårt att tacka nej. Det dröjde inte länge förrän hon var tillbaka med frukten, plus en liten ostbricka och undrade om verkligen inte ville ha lite ost. Jag tackade så mycket för omtänksamheten, men jag var ledsen över att det verkligen inte fanns plasts för någon ost. Efter att ha toppat upp mitt vinglas ytterligare, kom den förtjusande flygvärdinnan tillbaka med en ”Yuzu and milk chocolate mouse cake with with pear compote” och undrade med sin karakteriska stämma om jag verkligen inte ville ha desserten också? Jag behövde väl en sekunds etänketid innan jag tackade ja. Det hela avslutades så småningom med ytterligare en kopp Hong Kong milk tea.
Stolen
Eftersom sista CX-flighten anländer till Jakarta runt 22 och först flighten på morgonen avgår runt 8 tiden trodde jag att vi skulle få samma plan tillbaka till HKG som vi anlände med. Jag blev dock glatt överraskad när jag såg att det måste ha vart den sista kärran som vi fick åka. Anledningen till att jag var nöjd med detta var att vi fick den nästa äldsta generatioen business stolar, samma som jag flög med TPE-HKG. Jag tycker att det verkade något behagligare att sova i, för att vara en recliner.
Ankomst till Hong Kong
Vi ankom på utsatt tid till Hong Kong och under inflygningen möttes vi av den uppgående solen. Eftersom jag hade ett stopover på 27 timmar och utan incheckat bagage tror jag att det tog någonstans mellan 10-15 minuter från det att jag klev av planet till det att jag satt på tåget in mot stan. Hemligheten med detta är jag har ett frequent visitor pass i HK och hela imigrationsproceduren sker med eletroniska pass och streckkodsläsare som tar ca 30 sekunder om ingen står före. Väl i stan anlände jag till Marriott Courtyard och tack vare guldkortet var det inte något problem med en mycket tidig incheckning och dessutom blev jag uppgraderad till ett rum med harbour view.
Sammanfattning
Återigen levereade Cathay en utmärkt produkt och återigen visade dom att: ”People. They make an airline” och att detta kan göras med olika presonlighet. Flygvärdinnan som såg till att mitt glas aldrig var tomt mellan TPE-HKG, var av den spontana typen som skämtade och skrattade mycket och gjorde flygningen mycket angenäm. Flygvärdinnan som fick mig att äta mer än planerat mellan CGK-HKG, var nästan den motsatta personligheten, cool är väl det svengelska ord som bäst beskriver utstrålningen.
Efter en dag i HK, som dessutom sammanföll med 15-årsdagen av att HK övergick från att ha en från att ha en kapitalistisk storebror, till att numera ha en socilaistikt storebror, var det dags att avsluta med sista sträckan på mitt TP-run. Taxi från hotellet till Airport express ca 05.45. Sedan våras kan man även använda de e-chanel i immigration vid utresan. Detta gången hände dock något som aldrig hänt förut, jag fick vänta, kanske en minut drygt innan det blev min tur att läsa av pass plus streckkod.
Finns det en symbolik i att flaggorna har olika storlek
Lounge
Eftersom jag aldrig har testat ”The Cabin” tänkte jag att det var läge att göra detta nu, eftersom den låg nära min gate. Eftersom jag skulle få frukost på planet nöjde jag mig med en cafe latte och lite juice som förtäring. Jag lyckades hitta en ledig plasts i en av de halvcirkelformade fåtöljerna med utsikt mot plattan. Fåtöljerna är faktiskt riktig sköna att sitta i om man vill jobba lite på datorn, samtidigt som man kan sörpla på valfri dryck.
Hong Kong - Taipe, flyg CX 474 med Cathay Pacific
Avgång: 08.35
Ankomst: 10.15
Flygplan: Airbus 340
Klass: Business Class
Sittplats: 14 A
Ombordstigning
Som vanligt mycket smidig på HKG och hälsades i vanlig ordning med namn och titel av kabinchef och serverade värdinna. Med tanke på att detta var en morronflight valdes dessutom jucie istället för den sedvanliga champagnen
Menyn
Breakfast
Starters
Juice selection
Fresh seasonal fruit
Main Courses
Dim sum with chilli sauce
Pork siu mai with scallop, spinach, seafood dumpling, chicken and ham in bean curd skin, conpoy vegetable dumpling, beef meat ball
Cheddar cheese and caramelised onion frittata with tomato concasse, veal sausage, pan fired potato cake and stir fried asparagus
Bread basked
Assorted breakfast bread served with preserves, honey and butter
Tea and coffee
Med tanke på att detta var en Asiatisk flygning anpassade jag mig och valde den kinesiska varianten av frukost. Den var välsmakande, men i det långa loppet kommer den inte att ersätta min standardfrukost.
Stolen
På denna flygning var det dags få testa den om omdiskuterade fiksbenskonfigurationen med de höga väggarna. Stolen i sig är helt ok, men det jag kanske stör mig mera på än de höga väggarna är att man måste vrida nacken ur led om man vill titta ut. En fördel är dock att under start och landning faktiskt kan slänga upp fötterna på ottomanen och man sitter riktigt bra, eftersom stolens grundinställning är lite tillbakalutat.
Ankomst till Taipe
Vi landade på utsatt tid och denna gång var det ingen kö i imgration, snabbt igenom för att hämta min resväska för att sedan komma ner på jorden.Dvs flyga ekonomi TPE-HKG-BKK.
Sammanfattning
Cathay levereade som vanligt en flygning meden stabil och hög servicenivå. Kanske inte lika minnesvärd som dem mellan TPE-HKG och CKG-HKG. Men vi ska komma ihåg att det är Cathay vi talar om och när vi talar om minnesvärda flygningar, då är det världsklass. Att Cathay levererar minnevärda flighter på två av min fyra flighter under detta TP-run ser åtminstone jag som ett bevis för den konsistenta och höga service nivå som man håller när det gäller business class.
Om hela resan ska sammanfattas är detta något som jag definitivt kan tänka mig att göra om. Vad som jag kanske inte rekommenderar är göra en long haul resa i första klass som uppladdning. Inte för att det är tröttsamt, utan för man har ätit gott och är mätt och belåten så det räcker för några dagar. Nu har jag dessutom ta mig ett snäpp upp på skalan för hard core frequent flyer freaks, genom att flyga bara för att flyga. Om det är något som jag vill rekommendera beror ju helt och hållet på personlighetstyp. För egen del var det en mycket trevlig upplevelse, eftersom jag hör till den kategorien som samlar upplevelser i ställetför prylar. Man kommer som in i en slags ”flying mode”. Man bordar, får sitt champagneglas, sitter bekvämt, läser något intressant, får lite god mat och gott vin, slappar lite, landar, in i loungen, kollar Internet, tar valfri dryck, boardar igen, får lite champagne o s v. Så tycker man att själva resan är minst lika mycket mål som målet i sig är detta något som klart kan rekommenderas.