Senaste nytt

Ny trafikflygplats i Sälen-Trysil kan bli verklighet

Jacob

Medlem
Det är nu inte mer kvar än ett möte med kommunen och ett slutgiltigt besked från mark- och miljödomstolen innan en flygplats i Sälen kan bli verklighet. Det rör sig om en ordentlig flygplats med en landningsbana på 2500 meter x 45 meter som alltså klarar att ta emot stora trafikflygplan.

Det vore förstås kanon för såväl skidresenärer som det lokala näringslivet om en trafikflygplats med reguljärtrafik i Sälen kan realiseras.

Källa: Dalarnas Tidningar
 

Palazzi

Medlem
Vore ju givetvis trevligt....men jag ifrågasätter behovet. Det är väl bara från Malmö som inte bil/tåg/buss är ett gångbart alternativ. Känns som om att om man ändå ska flyga så kan man lika gärna ta sig till Röros (Funäsdalen) eller Åre...

Men det kanske funkar. Vad vet jag.... :)
 

MarcusC

Medlem
Vill inte vara skeptisk men tror detta knappast blir av. Som palazzi skriver finns verkligen behovet? Mora flygplats ligget ca 90km från Sälen, borde väl funka isåfall? Kan inte se vem som kommer investera miljarder i en ny flygplats så nära Mora, som väl har ytterst begränsad trafik?
 

MarcusC

Medlem
Det är nog CPH pax de vill ha...

Skulle man ju kunna köpa, men skulle det då gå charter? Svårt se något reguljärbolag skulle starta CPH-STA (STA verkar vara framtid flygplatskod) Eller efterfrågar typ ryanair denna flygplats ;). Tycker det är lite märkligt i deras pr mail, att det blir en unik flygplats med sådan närhet till skidområden? Många flygplatser i alperna, ex vis INN, Chambery, GVA har inte speciellt långt till stora skidområden?
 

Jacob

Medlem
Och nu är det klart att det blir en Sälen-Trysil airport, idag på eftermiddagen kom beskedet från mark- och miljödomstolen. Det positiva beslutet kommer dock med en del miljökrav, bland annat handlar det om mellan vilka tider flyg får starta och landa, hur smutsigt dagvatten ska tas om hand samt hur bullret från flygplanen kan begränsas för att begränsa påverkan på de som bor i närheten av flygplatsen.

I en intervju i Sveriges Radio hoppas man att det första flyget ska landa inom tre år.
 
Toppen