Senaste nytt

Island Transvoyager Inc (ITI)

Perra

Medlem
Tänkte inleda min första reserapport med en lite kortare flygning som inte var direkt fancy eller något sådant. Spenderade två veckor med tjejen på Filippinerna där vi åkte runt till lite olika öar, varav en var Palawan där vi besökte El Nido.

Att ta sig till El Nido på norra Palawan kan vara lite meckigt. Flera av de filippinska bolagen (Cebu Pacific Air, Airphil Express, Philippines Airlines osv) har dagliga flygningar till Puerto Princesa (från Manila och Cebu) som ligger på södra delen av ön. Därifrån kan man sedan ta den lokala bussen (inget jag rekommenderar) eller hyra en privat minibuss. Vet inte vad bussen tar men med minibussen får man räkna med en restid på 5-6 h upp till El Nido. Det finns dock ett lite mer bekvämare sätt.
Island Transvoyager Inc (ITI) flyger tre gånger dagligen till El Nido från Manila med en Dornier 228-212 med plats för 19 pax.
IMG_4491.jpg IMG_4538.jpg

Just denna rutt (Manila-El Nido) går inte att boka förrän en vecka i förväg förutsatt att du inte är inbokad på något av de resort som garanterar dig en plats på flyget (först till kvarn dock). ITI är ett systerbolag till dessa resort. För de som inte väljer att bo på något av resorten finns de en priority list som man kan skriva upp sig på. 7 dagar innan avresa blir man sen kontaktad av ITI huruvida det finns plats eller ej.
Sträckan El Nido-Manila går däremot att boka för vem som helst när som helst. Det ska tilläggas att SEAIR flyger Manila-El Nido tre dagar i veckan, en flygning per dag. SEAIR är ett kommersiellt bolag och således inga bokningsrestriktioner.

Vi hade innan avresan varit på en annan ö och anlände med inrikesflyg till Manila. Därifrån är det endast en kortare promenad till den hangar ITI huserar i. Flyger således inte från de "vanliga" terminalerna. Då det ösregna när vi kom fram fick vi ta en taxi och tur var nog de för det var inte jättebra skyltat. Finns endast en skylt med de resort som har "garanterade" platser.
IMG_4503.jpg

Direkt när man kommit igenom grinden ligger säkerhetskontrollen som faktiskt hade en röntgenmaskin. Besökte några där man körde på old school vis och manuellt gick igenom väskan. Efter säkerhetskontrollen ger man sina väskor till personalen som sedan hänvisa en till loungen i väntan på sin tur att få checka in väskan. Loungen, precis som mycket annat på Filippinerna, hade stora inslag av trä. Inne i loungen hänvisas du till ett reserverat bord. Wifi, lättare förtäring, alkohol fanns det inget av dock bjöd de på brownie, iste, vatten, juice eller kaffe.
IMG_4500.jpg IMG_4497.jpg IMG_4496.jpg

När det är din tur att checka in kommer personalen och hämtar dig. Allt vägs in, en våg för väskan och en för passagerarna. Total bagagevikt (incheckat samt handbagage) är 10 kg. Inte mycket om man ska vara borta ett tag. Dock tar de endast 100 PHP/kg (ca 15 kr). När incheckningen är klar får du ditt boarding card dock är det free seating så vill man ha en bra plats så…..
IMG_4501.jpg

Pga planets storlek etc går personalen igenom säkerheten på marken. Kort efter de blev de dags för boarding och som sagt free seating, så gissa vem som snabbt var uppe på fötterna ;) Det regnade lite lätt fortfarande så var och en blev eskorterade med ett paraply den korta biten till planet. Väl ombord tog tjejen och jag platserna längst fram, med bra insyn i cockpit.
IMG_4516.jpg

Innan ACn kommit igång finns det i varje stolsficka en liten solfjäder vilket kom väl till pass för det blev riktigt varmt. Vad gäller benutrymmet så var det ok (jag är runt 177 cm), flygtiden är lite mer än en timma. Har inte så mycket att skriva om själva flygningen. Läste lite bok och höll koll på att de där fram verkade vara med i matchen. Då det är rätt högljutt i kabinen så öronproppar är att föredra.
IMG_4527.jpg IMG_4519.jpg

Inflygningen är rätt härlig då flygplatsen ligger precis vid havet
IMG_4535.jpg
och väl nere på backen blir du mottagen med sång från den lokala befolkningen
IMG_4544.jpg
Medans väskorna lastas av så serveras de vatten, juice och kaka.
IMG_4545.jpg

Flygplatsen ligger några minuters resa från centrala El Nido. Om man inte har förbokat en transfer så ringer personalen efter tricycles (lätt motorcykel med en liten påbyggnad) eller minibussar, beroende på hur många ni är. Kan rekommendera att prova det förstnämnda.
27266_7294_m.jpg
 
Toppen