Senaste nytt

Prag - en ölsafari

Sofia

Medlem
Det har kliat svårt i resetarmen hela våren men av olika anledningar har jag inte kunnat ge mig iväg på äventyr så när Mr. Sofia äntligen kom hem var det dags! Vi tänkte att det kunde vara kul att åka till ett ställe igen av oss varit på förut och mitt besök i Prag 1996 under den då obligatoriska tågluffen kändes preskriberat så Prag fick det bli!

Min vana trogen satte jag igång att göra en noggrann research av resmålet (det känns ju liksom som att resan börjar så mycket tidigare då!) och med hjälp av forumet och tråden Tips på restauranger/caféer/barer i Prag | BusinessClass.se forum | 300 000 inlägg om resor samt andra tips, kunde jag knåpa ihop en lista på ställen att besöka under dagarna tre.

Att flyga med Norwegian med bara handbagage visade sig fungera utmärkt men jisses vad piren med gate 11-24 är underdimensionerad! Sjukt mycket folk och bara en toalett…det finns ju iofs sen när man passerat in vid gaterna längst ut men ändå. Kaoset var påtagligt strax före 07.

Väl ombord satt vi bekvämt med gott om benutrymme, wifiet fungerade och vi mumsade på medhavda pizzaslices i godan ro. Vi lyfte och landade enligt tidtabell så inget att klaga på! Förutom vädret…vi lämnade ett Stockholm som tillslut blivit soligt och landade i ett kallt och regnigt Prag. Well, så mycket större anledning att gå på ölsafari!

Prag är en mycket smidig stad att ta sig runt i och att åka från flygplatsen in till stan är en barnlek. Vi hade turen att enkelt kunna ta buss och sen spårvagn direkt till vårt hotell. Vi kan ju konstatera att de köra lite annorlunda än vi gör i Stockholm ;)

Lättbegripligt kollektivtrafiknät:Dopravní podnik hlavního města Prahy

Jag hade bokat Best Western Kinsky Garden, BEST WESTERN Hotel Kinsky Garden | Central Prague Hotel | Mala Strana Hotel som visade sig vara helt ok. Det enda tråkiga var att de som så många andra gånger ställt ihop två enkelsängar istället för att ha en riktig dubbelsäng. Hur som helst hade de hörsammat min förfrågan om tidig incheckning och redan vid 10 kunde vi checka in. Tummen upp för det!

Sen var det dags att ge sig ut på stan. Vi började bli hungriga så det fick först bli lite käk och dagens första öl, för att sen börja pricka av på listan.
IMG_7279.JPG


Först ut blev Prague Beer Museum,Prague Beer Museum Det är dock inget museum alls utan en pub med en massa olika ölsorter. Vi blev kvar i flera timmar!
IMG_7281.JPG

_MG_7288.JPG
_MG_7285.JPG


IMG_7284.JPG


Vi åt sen en bisarrt stadig middag, som för Mr. Sofias del bestod av typ ett helt kilo fläsklägg med ben, svål och allt. Vi var vid det laget så trötta att jag glömde att fotografera tyvärr. Matkoma och sängläge före 22…


Nästa dag vaknade vi dock vid god vigör och var konstigt nog hungriga igen. Frukosten visade sig vara mycket tillfredsställande och riklig och vi var tvungna att vila lite på maten innan vi orkade ge oss ut igen. Vi tog funicular till toppen på Petrinparken tillsammans med en massa andra turister. Vi försökte givetvis se coola och oberörda ut men det är svårt ;)Funicular är en sorts spårvagn som går brant brant uppför, som bergbanan på Skansen ungefär.
funicular.jpg


När vi väl slitit os från horderna hittade vi en bänk med en strålande utsikt över större delen av Prag. Dessvärre hann den hemska amerikanska gruppen ikapp oss och störde friden. Vi promenerade vidare och passerade den vackert belägna svenska ambassaden i jakten på dagens första öl.
_MG_7300.JPG


På rekommendation uppsökte vi denna restaurang och drack lite hembryggd öl, med beröm godkänt!O nás

_MG_7305.JPG

_MG_7307.JPG


Stärkta tog vi oss sedan ner mot slottsområdet och ”tourist ville”. Fin utsikt även här (observera Starbucks i nedre hörnet).
_MG_7309.JPG


Eftersom jag gjort en grundlig research började vi uppifrån och gick neråt. Det var vi glada för med tanke på hur mycket folk som var på väg uppför trapporna stånkade och stönade!

_MG_7311.JPG


Dock blir man törstig även av att gå nerför trappor och sedan slåss med turister och månglare på Karlsbron. Den är troligen jättefin men den gick helt enkelt inte att se :/ Vi sökte därför upp ett litet ställe nere vid vattnet för att svalka struparna. Idag var det betydligt varmare än igår och det är viktigt att hålla vätskebalansen under kontroll ;)

_MG_7312.JPG

_MG_7313.JPG


Sedan var det dags för ännu ett ställe på bucketlistan så vi hoppade på en spårvagn, åkte för långt och hittade sen efter en kort promenad (även solen har sina fläckar ;) ) Pivovarský Dům

_MG_7316.JPG

_MG_7317.JPG

_MG_7324.JPG


Därefter infann sig koman och vi kände oss lite beer-ed out så middagen blev otjeckisk och vi besökte istället en mellanösterninspirerad restaurang och drack tjeckiskt vitt vin. Tack för tipset @BAS! En sån måltid måste givetvis avslutas med lite sisha ;)

Vítejte v Klubu cestovatelů! - Klub cestovatelů Praha - cestování, poznávání, dobrodružství
IMG_7335.JPG


Sista hela dagen i denna underbara stad inleddes lite otippat med shopping i sportaffärer men sen började det suga i öltarmen och vi vågade oss in på en pub som såg väldigt ”local” ut. Det var det också, det var vi och några tjecker som käkade lunch, på stället. Mr. Sofia rapporterade att det i pissoaren fanns ett fotbollsmål med en liten boll på ett snöre som man eum, skulle pricka. Han vägrade dock att gå in och ta en bild åt mig. Ingen motsvarighet fanns tyvärr på damtoaletten ;)

_MG_7339.JPG


Sen var det dags för lite spårvagnssafari och ett besök på en listpub; http://www.zlycasy.eu/ Det kändes lite märkligt att bege sig tre trappor ner för att komma till nån sorts bar men väl nere kändes det riktigt välkomnande och det fanns en mängd olika ölsorter på fat. Det var dock lite svårt att välja eftersom allt stod på tjeckiska. Den något buttre bartendern (ägaren?) svarade dock på frågor och vi provade ett antal olika sorter innan vi stack ut näsan i solen igen och blinkade som små ugglor ;)
_MG_7340.JPG

_MG_7343.JPG

_MG_7345.JPG


Vi bestämde oss för att ge turistkvarteren en andra chans och tog en spårvagn in till centrum igen. Vi spatserade på paradgatan Vaclavske namesti, kikade i lite fler sportaffärer, såg Prags motsvarighet till Cafévagnen och orienterade oss sen till nästa rekommenderade pub U Medvidku, Hotel, restaurace a pivovar U Medvidku v Praze - Brewery history som är både hotell och bryggeri.
20150611_163501.jpg

_MG_7346.JPG


_MG_7347.JPG


Konstigt nog började vi bli hungriga igen och spatserade sakta över Karlsbron (mindre turister senare på dagen) och genom stillsamma Kampa tillbaka mot våra hoods i jakt på en restaurang. Vi tog ett pitstop i en underbar liten trädgård på en vegetarisk restaurang Vegetariánské Bistro a Cafe - Green Spirit men Mr. Sofia var på jakt efter tjeckisk mat (läs kött) så efter en Pilsner Urquell promenerade vi vidare.

Vi hamnade tillslut igen på samma restaurang som vi åt på första kvällen. Valet var ganska enkelt: god mat, trevlig personal, god öl och priser långt under de i turistkvarteren. U Dělového Kříže Kanske något för någon annan Pragbesökare att skriva upp på sin lista? Kan varmt rekommenderas!

_MG_7350.JPG


IMG_7298.JPG


IMG_7359.JPG


IMG_7360.JPG


Hemresan var tämligen odramatisk även om planet var försenat. Detta var dock inte Norwegians fel då det var kö för att landa och starta på Prags flygplats. Snubben på sätet framför mig hade dock nollkoll på hur man beter sig på ett plan och satt med armarna bakom huvudet, dvs hans granne fick lite sig lite armsvett till livs, och jag fick hans håriga händer rätt i ansiktet. Hur många gånger ska man behöva peta till nån för att dom ska fatta? Tydligen alltid en gång till…

20150612_133922.jpg


Inflygningen över Stockholm bjöd på fantastiska vyer och strålande väder. Och oändliga köer på E4:an, men det är en annan historia.

20150612_141304.jpg


Snipp snapp snut så var sagan slut :D
 

pep

Medlem
Tak for vidunderlig rapport. Prag er øllets by. Aldrig har jeg smagt så mange gode øl på et sted. Mange værtshuse er specialiserede i et enkelt (eller få) øl mærker. Jeg vil tage tilbage og gøre din tur om igen...
 

thh

Medlem
Jag håller med ovanstående, jag var i Prag för senast 2 år sedan men jag vill åka dit igen efter att ha sett alla bilderna.
 

chazzie

Medlem
Mycket bra rapport! Var själv där i maj i samband med hockey-VM, det är inte utan att man längtar tillbaka! Stan har ett skönt "feel" på något sätt, om det nu inte var ölen som stod för det =} Drick inte cola där bara, ni blir ruinerade :D

Ett tips om man skulle råka få en dag med dåligt väder är att testa ett s.k. breakout room (det finns två ställen i Prag enligt Wikitravel), där man skall lösa gåtor och hitta ledtrådar för att ta sig ut ur ett låst rum, mycket roligt och timmen går snabbt! Det blev tyvärr inga bilder där eftersom vi var alldeles för fokuserade på att lösa problemet =}
 
Ser ut som att man måste ta sig till Prag någon gång igen och pröva ölet, tack för rapporten :)


Ett tips om man skulle råka få en dag med dåligt väder är att testa ett s.k. breakout room (det finns två ställen i Prag enligt Wikitravel), där man skall lösa gåtor och hitta ledtrådar för att ta sig ut ur ett låst rum, mycket roligt och timmen går snabbt! Det blev tyvärr inga bilder där eftersom vi var alldeles för fokuserade på att lösa problemet =}

Lite OT nu men det var bra alltså? Finns minst en sån här i Manchester men jag har aldrig varit, men det är kanske värt ett besök en regnig dag då.
 

Alf

Medlem
Härlig rapport med bra tips med fina bilder. Har aldrig varit i Prag men det verkar bli dags. Om jag förstår bilderna rätt så är det du som står för ölkulturen och dricker mörk öl, helt i min smak.
 
Toppen