Senaste nytt

Bagage Gardermoen på väg till Houston

I95_ges

Medlem
Är det någon som vet om man måste hämta bagaget på Gardermoen och checka in det igen när man flyger ARN-OSL-SVG-IAH?
 

Dr. Miles

Expert
Jacob skrev en artikel förra sommar om förenklad transfer på Oslo vid anslutning till inrikes och testet skulle börja från 2015.
Jag vet inte om det redan har satts igång. Kanske @Jacob eller @Holmion vet mer om detta?

Förenklad transfer till inrikes på Oslo Gardermoen nästa år
Publicerad 2014-07-02 08:00 Uppdaterad 2014-07-02 15:47

I dagarna gav den norska regeringen sitt godkännande på att erbjuda förenklad transfer från utrikesflyg till inrikesflyg i Norge med möjlighet att få bagage skickat hela vägen till inrikes slutdestination. Detta innebär att man slippa hämta ut sitt incheckade bagage, ta det genom tullen för att sedan lämna in bagaget på nytt och passera säkerhetskontroll.

”One stop security” är namnet på projektet som inledningsvis kommer göras som ett test. Oslo Gardermoen blir testflygplats och start blir nästa år, år 2015. Testet kommer sedan pågå i tre år fram till år 2018 då man ska utvärdera resultatet och bestämma om det ska bli permanent.

För passagerarna blir det förstås en stor fördel, resenärer som ankommer från en Schengendestination och reser vidare inrikes i Norge får inte bara sitt bagage skickat hela vägen utan slipper även passera säkerhetskontroll. Det innebär färre formaliteter och en väsentligt förkortad transfertid och restid. På Oslo Gardermoen innebär det skapandet av en särskild transfergång mellan utrikes och inrikes.
Förenklad transfer till inrikes på Oslo Gardermoen nästa år - BusinessClass.se
 
A

Aurora

Guest
@Dr.Miles det er bare å spørre en nordmann, så får du svar... :) Prosjektet starter 01. Desember 2015, med muligheter for tyvstart litt før:
Snart slutt på ekstra Gardermoen-innsjekk -Trønder-Avisa

"Vi vet hvor dårlig likt den ekstra innsjekken på Gardermoen er, Vi har derfor stått på for å få den nye forenklete transferordningen i gang, sier direktør Ove Myrold for SAS infrastruktur til Trønder-Avisa.

Myrold er leder for bransjeutvalget i NHO luftfart og var den som først tok opp behovet for enklere tranfer på Gardermoen.

- Det blir tyvstart på prøveordningen allerede fra september. Da vil enkelte flygninger fra utlandet få teste ordningen frem til prøveperioden starter, sier Myrold.

Det er masse som skal være på plass før prøveordningen med ”One stop security” kan startes. Avinor må gjøre noen bygningsmessige tilpasninger, men vil ifølge konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor sørge for at dette blir gjort så raskt som praktisk mulig.

- I tillegg må flyene annonsere landingen annerledes på tur inn til Gardermoen, og også Toll på Gardermoen må endre måte å gjøre ting på, sier Myrold."
 

Hissen

Medlem
Har inte provat rutten ARN-OSL-SVG-IAH men dock tvärtom, dvs IAH-SVG-OSL-ARN, landade igår Måndag, 15/6. Väskan gick hela vägen. Incheckningsagenten i IAH sade dock att jag skulle ta väskan genom tullen. Var ned och kollade på bandet och fann ingen väska. Frågade för säkerhet skull både vid gaten i SVG samt OSL om väskan skulle tullas i Norge men dom sade att den gick direkt. Borde väl vara samma förfarande tvärtom...
 

Senator

Moderator
Jag tror svaret är NEJ eftersom slutdestinationen INTE är i Norge, men det finns en transit i SVG till USA. Hade väskan däremot behövdes plockas av i SVG vid en övernattning hade svaret varit JA till en tulldeklaration i OSL.
 
Har du en väska som är incheckad hela vägen till annan destination än i Norge så behöver du inte ta bagaget genom tullen. Sitter på Gardemoen nu och slapp det i Stavanger på vägen hem idag från Houston.

Smidigt också att dom flyttade oss till ett tidigare flyg från Stavanger till Oslo men sen var dom dumma nog att behålla samma flight Oslo-Stockholm så de spelade ändå ingen roll......:( Fanns nämligen en flight klocka. 16:00 man hunnit till...
 

SG

Medlem
Ja. ARN-OSL-SVG-IAH måste du hämta ut väskan och checka in den igen. IAH-SVG-OSL-ARN behöver du inte göra det. Flög själv för ett par veckor sedan och då fungerade det så här.
 
Ja. ARN-OSL-SVG-IAH måste du hämta ut väskan och checka in den igen. IAH-SVG-OSL-ARN behöver du inte göra det. Flög själv för ett par veckor sedan och då fungerade det så här.
Så for at skære det ud i pap: Ved transit i Oslo på vej mod Houston skal bagagen hentes og checkes ind igen.
 
Toppen