Hong Kong - Auckland
NZ80 (codeshare CX7401) B777-200ER
19.20 - 11.10
5B+6B
HKIA är bra på att separera frist/business och ekonomi, 2 pers före i business-kön (betydligt mycket mer i den andra kön). 2 bryggor kopplade till planet kommer direkt in i businesskabinen, 7 rader 1+2+1, fiskbensplacering på denna kärra.
Har flugit en del Cathay i samma utförande, men denna utformning känns rymligare, inte som en egen "puppa". Kan kanske bero på att väggarna inte är så höga.
På pallen låg redan menyn och champange glaset kom väldigt snabbt. Förutom bubbel serverades antingen vatten eller juice. 2 påfyllningar på glaset hans med innan puch-back, kan bero på att vi ganska tidiga på planet.
Innan takeoff beställdes även predinner-drinken, vad kan vara bättre än ytterligare ett glas G.H Mumm Cordon Rouge
Menyn på ANZ ( i alla fall på denna flight) är gjord av Peter Gordon, som har restauranger i både London och Auckland, i Auckland ligger hans restaurang, The Sugar Club, på 53e våningen i Sky Tower.
Ska inte klaga på maten, kanske inte riktigt lika god som på BA's A380, men helt OK
Till förrätt serverades Peking Style Duck with plumsauce, spring onion and fennel sallad. Fänkål ligger inte högst på min "att äta lista", men här var det faktiskt väldigt gott, tur jag inte läste det sista på förrätten förrän jag hade käkat. Fortsatte med champagnen. Till detta kom även goda vitlöksbröd.
Till huvudrätt fanns valet mellan 3 rätter;
^ Chinese beef fillet with black bean sauce, egg fried rice, glazed pak choy and wok tossed mushrooms.
^ Seared halibut with quinoa and herb tabbouleh, Green. Branäs and tomato red pepper salsa
^ Harissa chicken breast with black eyed peas, sweet potato, coriander and chipolate créme dressing.
Jag valde det sista tillsammans med rött Nya Zealands vin, ANZ brukar lyckas med sina vinval och jag bad flygvärdinnan att ge mig det vinet som passade bäst till kycklingen, tyvärr glömde jag fråga var det var.... Kan kanske bero på champangen
Fortsatte med vinet tills dess jag somnade, vinet var lagom tempererat.
Min partner valde den kinesiska biffen, det såg bra ut och fick höra att det smakade gott. Även fisken, halibut, såg god ut.
Tror att de la upp på tallrikar efter uppvärmning, tallriken kändes inte speciellt het.
Till efterrätt fanns följande val;
^ Gourment dessert of summer berry icecream and mango icecream.
^ Salted caramel chocolate tart with vanilla icecream.
^ A selection of fine cheeses with apricot raisan relish
Summer icecreamen var tydligen kanongod. Men jag valde osten med portvin, nästan alltid gott på flyg (och hemma oxå), här var det väldigt gott, inte kall ost och gott portvin.
Fortsatte med filmen och försökte komma ner i en relax-mode med sätet, gick så där, jag vill komma lite längre ner för att slappna av, men som sagt gick inte att åka hur långt som helst ner. Förklaringen var nog att när man skulle ha ett platt säte så skulle ryggstödet vändas och "baksidan" blev botten på en säng. När den manövern var gjord kommer Liza (flygvärdinnan) och lägger på en madrass, som förvarar bakom sätet när det är sittvänligt, och lägger på ett skönt täcke och en kudde. Lagom varmt i kabinen med kortbyxor och T-shirt + ett täcke. Normalt brukar jag byta om då, men det blev inte så här. Stensomnade och sov väldigt gott. Frukost kom knappt 2 timmar före landning. Inget att klaga på om frukosten, kändes inte speciellt stressad, 4 varma rätter där en var av kinesiska stuket.
På denna maskin är det 3 klasser, business, Premium economy samt economy, gick igenom planet och det var först överallt.
Vid ankomst till AKL var vi först ut och nästan först till immigration, handlade lite Gin och whiskey i ankomst taxfreen. Ankomst taxfree borde finnas i Sverige också, man behöver ju inte bära påsen hela vägen.
Från plan till bagagebandet tog det 5 - 10 min, vid 11-tiden verkade det inte som om det kom in nåt annat internationellt flyg, vid bagage bandet stod det endast Hong Kong och Singapore.
Däremot tog det lite längre tid med väskorna, förvisso bad flygplatsen om ursäkt att det tog tid. Våra väskor kom, som var prio-taggade, kom ned de 10 första väskorna, sen ingen kö vid scanningsstationerna av väskorna. Totalt från plan till shuttel-bussen in till stan tog det kanske 30 min. Skapligt OK, har varit med om längre tid.
Nu en knapp vecka runt Auckland och på Coromandel för att åka vidare mot ny stad.