Senaste nytt

Nya traktament för 2013

Senator

Moderator
Så nu har Skatteverket introducerat en ny metodik... inte längre får ambassader och konsulat gå ut och käka den fina middagen för att sedan rapportera till Skatteverket om det kostar lika mycket som året innan. Nej du, "Nu hämtar Skatteverket i stället uppgifter från ett brittiskt företag som är specialister på konsumentpriser."

Från och med den 1 januari 2013 sänks det skattefria traktamentet för 124 länder. Det höjs för 24 länder. Känn på den ni där ute:
Mer rättvisande skattefria utlandstraktamenten 2013 | Skatteverket [NS4 version]

Tabellen:
Utlandstraktamenten för inkomståret 2013 | Skatteverket [NS4 version]

Gick under åren 2009 och 2010 på löpande räkning i dåvarande arbete, och räknade hem att differensen mellan traktamente jag hade fått och det jag fick ersättning för gällande mat och dryck var 22 000kr (2009) och 17 500kr (2010). Detta fick jag sedan avdrag på skatten för på deklarationen.
 

majer

Medlem
Skandal säger jag. Hur kan man helt plötsligt motivera en i många fall halvering av det skattefria traktamentet?
Antar att de flesta arbetsgivare lär följa de skattefria beloppen vid utbetalning av dagstraktamente.

Rätta mig om jag har fel, men tidigare var väl grundtanken att traktamentet skulle återspegla vad det kostade att äta motsvarande mat som man äter hemma? Dvs västerländsk mat i Asien till exempel.
Visst har vissa traktamenten varit snedvridna förut, men att kalla detta för mer rättvisande är helt felaktigt enligt mig.
Hur kan Filippinerna ha högre traktamente än Taiwan?
976 i Norge men bara 634 i Schweiz?

Och så förstås ett diktator-beslut från Skatteverket som ingen kan ändra på...
 

Hall

Medlem
Konstiga siffror. Frankrike räknas som 24% dyrare än Tyskland och Norge som 50% dyrare än Schweiz? Visst fel restaurang i Paris och Oslo så kan det dra iväg rejält men knappast som medel för de restauranger som gäller för den vanlige affärsresenären.
 

Mr Carter

Medlem
Det här var ju ingen rolig julklapp från Skatteverket. De länder som jag besöker oftast har sjunkit rejält, cirka minus 35 procent för både USA och Brasilien.
 
Toppen