Senaste nytt

Boeing 737 Max 8 får temporärt flygförbud

Quaddan

Medlem
Jag håller inte med om att Airbus undkom simulatorträning. Airbus har medvetet byggt sina flygplansfamiljer så att man skall kunna flyga olika modeller utan simulatorträning. Det betyder att funktionerna skall vara lika för de olika modellerna. Detta har ju Boeing misslyckats med med genom att införa en helt ny funktion, MCAS, i Max modellen. De stora skillnaderna har man ju sedan mörkat i hela processen från tester och utprovningar till certifiering. Hade man kört komplettering i simulator så hade säkert haverierna kunnat undvikas. Så extrem dyr är inte simulatorträningen i förhållande till flygtid. Har man inte råd med simulatorträning åt sina piloter borde man nog inte driva ett flygbolag.
Helt rätt! Kanske fel ordval av mig...
Oavsett är det en viktig konkurrens aspekt när flygbolag väljer att köpa in nya modeller.
Betydligt lättare att planera bemanningen om en och samma pilot kan flyga hela flottan utan separata cert osv..
 
Det kommer ta många veckor innan MAX 8 kommer få flygtillstånd runt om i världen.
Boeings MAX-software først klar om seks uger - CHECK-IN.dk

Enligt New York Times så blir det ingen 737-Max i luften förrän tidigast Augusti, troligen November. Dels kommer F.A.A. vara extra noggranna, dels verkar det som att många luftfartsmyndigheter inte längre litar på F.A.A utan kommer att göra sina egna certifieringar vilket kan dra ut på tiden ytterligare.



Står på Dagens Industri idag:
"Boeings flygstoppade problemmodell 737 Max 8 kommer utan tvivel att vara i luften igen senast i december. Det sade den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA:s säkerhetschef Ali Bahrami på onsdagen enligt nyhetsbyrån Bloomberg."

och

"Ali Bahrami höll i sitt anförande med om att FAA "är satt under hård press" men försäkrade att Max 8 inte kommer ges tillstånd att tas i trafik förrän myndigheten finner att modellen är säker.

"Det finns ingen tidplan", sade han.

Oavsett när ett amerikanskt klartecken kommer så lär en global lättnad för modellen dröja ytterligare. Bland annat kommer EU:s flygmyndighet att göra en självständig värdering av de justeringar som görs på modellen, något som meddelades i slutet av maj av FAA:s europeiska motsvarighet."

Ouch. För de flygbolaag som har satsat på 737 Max 8. Och Boeing.


Det går bra för Boeing, nya mjukvarufel hittade..

Nytt fel hittat på Boeing 737 Max-plan | SVT Nyheter
De löser problemet, FAA är positiva, nya fel hittas.
Upprepa om och om igen

Tror vi att det kommer flyga mitten av 2020?
 

AABack2ARN

Medlem
Det där kommer nog vara världens mest testade flygplansmodell den dag den kommer upp i luften...

Och då kanske man har kommit på att teoretiskt sett borde inget flygplan kunna vara i luften egentligen ;)
 

IT-snubben

Medlem
Det där kommer nog vara världens mest testade flygplansmodell den dag den kommer upp i luften...

Och då kanske man har kommit på att teoretiskt sett borde inget flygplan kunna vara i luften egentligen ;)
Eller en variant av det, att de nu mer omfattande testerna visar på defekter i delsystem som redan finns i drift i andra 737-modeller och som därmed tvingar ett flygförbud av resterande 737-flottor.

okej, kanske inte ett helt troligt scenario men vem vet vad som döljs skuggan av detta...
 

JacobGBG

Medlem
Det kommer bli lite som RyanAir i slutändan för 737 Max. Kommer sättas så under luppen att när de väl flyger så är de dom säkraste som finns i luften,. Men likväl är dess brand solkat. Man måste ju gå ifrån MAX namnet och hitta något nytt.
 
D

Deleted member 30163

Guest
Boeing on Wednesday reported its first annual loss in more than two decades as costs from the 737 Max crisis rise sharply.

Boeing said it lost $636 million in 2019, marking the first annual loss since 1997. As a comparison, Boeing had posted a profit of $10.46 billion in 2018.

Boeing reported a loss of $2.33 per share for the fourth quarter of last year. Revenue in the last three months of the year dropped 37% to $17.91 billion compared with $28.34 billion in the year-earlier period.
 
Toppen