Senaste nytt

Jämförelse av Kreditkort: SAS Eurobonus MasterCard och Skandiabanken VISA kreditkort

olo

Medlem
Då COOP Medmera Mer, som varit det MasterCard/VISA-kort som har gett bäst poängintjäning till Eurobonus, har beslutat att ändra sin poängintjäning har jag gjort en jämförelse av två alternativ till detta kort. COOP förväntas ge 10p/100 SEK, vilket såväl SAS Eurobonus MasterCard utgivet av SEB Bank som Skandiabankens VISA kreditkort också ger. För det sistnämnda behöver ett vardagspaket kopplas till kontot i Skandiabanken för att kunna få Eurobonuspoäng, men för båda korten kommer Eurobonuspoängen automatiskt in på kontot, tillskillnad från COOP, där det sker genom en växling av poäng.

Varför är inte COOP Medmera Mer med i jämförelsen?
Jag har valt att endast jämföra dessa två kort, då jag söker ett kort som dels enkelt ger poäng utan att vara beroende på växlingskurser (med risk för kursändringar) och poängnivåer att nå upp till, och som dessutom är avgiftsfritt, då American Express som är mitt huvudkort har en märkbar sådan. COOP Medmera Mer faller dessa kriterier. Hos COOP får jag fortsatt poäng genom att dra medlemskortet. Så länge poängutdelningen var god är Medmera Mer motiverat, men nu har krånglet kommit emellan, enligt min personliga preferens.

Kortfattad jämförelse av korten
  • SAS Mastercard är ett helt fristående kort, utgivet av SEB
  • Skandiabankens kort är kopplat till Skandiabanken
  • Skandiabanken har ett mycket mer omfattande försäkringserbjudande
Generella Likheter
  • 60 dagars kredit
  • 10 Eurobonuspoäng / 100 SEK
  • För EBG och högre är både gratis, för EBB/EBS skiljer det
SAS Eurobonus MasterCard i korthet
  • MasterCard
  • Gratis för EBG eller högre, annars 395:-/år.
    För EBB/EBS är kortet gratis om även Diners innehavs, som kostar 525:-/år.
  • Extra kort kostar 95:-
  • Ger 4000 poäng i startpremie, ibland högre vid kampanjer
  • Valutväxlingspåslag 2 %
  • Kontantuttag: 3 %, minst 40:-
  • Ersättningskort kostar 100:-. Ingen uppgifter finns om att Emergency card erbjuds.
  • Kundtjänst: 08:30-17:00 (juni-aug -16:30). Spärrservice: Dygnet runt
  • Reseförsäkring
Skandiabanken VISA kreditkort i korthet
  • VISA
  • Gratis
  • Extra kort ingår
  • 3000 poäng vid kopplande av Skandiabanken konto till Eurobonus
  • Valutaväxlingspåslag 1,65%
  • Kontantuttag: 1%, minst 30:-
  • Ersättningskort 0:-, Emergency card: 300:-
  • Kundtjänst: 06:00-24:00. Spärrservice: Dygnet runt
  • Mer omfattande reseförsäkring med exempelvis hyrbilsförsäkring.
  • Erbjuder även andra försäkringar. De försäkringar som Skandiabanken erbjuder som inte SAS Eurobonus Mastercard har är: Leveransförsäkring (e-handel), Hole in one-försäkring, Lägsta prisgaranti på hemelektronik och vitvaror, Allriskförsäkring för hemelektronik och vitvaror samt 1 års förlängd garanti på hemelektronik och vitvaror.
  • Skandiabanken har fördelaktiga växlingskurser på sina kort. Se jämförelse mellan Skandiabankens VISA-kort och ICAs MasterCard av @Dr. Miles på: Utlandsvänligt kort | Sida 3 | BusinessClass.se forum | 350 000 inlägg om resor
  • Kräver Vardagspaket hos Skandiabanken. Det innebär att det löpande varje månad kommer in en inkomst om 7’000 kr från ex. lön, pension eller motsvarande.
Jämförelse av reseförsäkringarna
För båda korten är det Trygg-hansa som är försäkringsgivare. Båda korten talar om reser som börjar i Norden och de gäller under 60 dagar.

Vem gäller försäkringen för och när:
Både gäller för kortinnehavaren och make/maka/sambo/partner samt deras barn.

För SAS Eurobonus MasterCard gäller försäkringen även för mor-/farföräldrar som reser med barnbarn under 23 år utan barnens föräldrar.

Både korten har ett krav om att resan har betalts med kortet till 75 %, där även förskottsbetalat boende räknas in. För Skandiabankens VISA kreditkort jämställs dock betalning från eget Skandiabanken konto som betalning med kortet. Det innebär att en resa kan betalas som banköverföring, som girobetalning eller med VISA betalkort och trots det gäller försäkringen.

Försenad avresa <24h:
Identiska villkor med 500:- efter 4h och 100:- ytterligare per timma som förseningen varar upp till 9h.

Försenad avresa <24h:
Skandiabankens VISA kreditkort erbjuder ersättning vid förseningar som överstiger ett dygn, för nödvändiga inköp (ex. matinköp). Taket är 2’000:-/resenär med ett maxbelopp om 8’000:-.

Försenat bagage:
Här skiljer sig korten åt, med fördel åt Skandiabankens VISA kreditkort.

Skandiabankens VISA kreditkort ger: 2’000:- direkt om väskan är försenad, medan SAS Eurobonus MasterCard ger det först efter sex timmars väntan. Båda korten har maxbelopp om 20 kkr, vilket i för Skandiabankens VISA kreditkort är för 4 personer, medan det för SAS Eurobonus MasterCard är 5 personer.

Skillnaden är stor, då Skandiabankens VISA kreditkort har gett 5’000 kr efter 1 dygn mot SAS Eurobonus MasterCard som fortfarande bara gett 1’000 kr.

Ersättning vid bagageförsening:
Kod:
     VISA (1)   MC (2) 
0h   2'000 kr
6h              1'000 kr
12h             1'000 kr
24h  3'000 kr
48h             2'000 kr
1) Skandiabankens VISA kreditkort
2) SAS Eurobonus MasterCard

Avbeställningsskydd:
Villkoren för avbeställningsskydd är likvärdiga, men skillnaden är beloppen.

Högsta ersättning hos Skandiabankens VISA kreditkort är: 25’000 kr per försäkrad, maximalt 75’000 kr.
Högsta ersättning hos SAS Eurobonus MasterCard är: 15’000 kr per försäkrad, maximalt 45’000 kr.

Skandiabankens VISA kreditkort ger även ersättning för outnyttjade kostnader för förbokade aktiviteter. Det kan röra sig om utrustning (dykutrustning, skidhyra, golfklubbor), köp av liftkort, deltagaravgifter (dykkurs, skidskola) eller andra avgifter. Detta gäller inte bara vid sjukdom/olycksfall utan vid försenad aktivitetsutrustning (ex. försenat bagage) eller vid stöld ur allmänt färdmedel. Ersättningen ges för max 2’500 kr/person eller 10’000/familj.

Självriskeliminering hemförsäkring:
Likvärdiga. Båda ersätter en självrisk upp till 10’000 kr för använd hemförsäkring under resan.

Olycksfall:
Båda ersätter detta fast på lite olika sätt. De stora skillnaderna är:
  • SAS Eurobonus MasterCard har lägre belopp för personer över 65 år. Både har annars 1 Mkr vid 99%
  • Vid dödsfall har SAS Eurobonus MasterCard olika nivåer där de är lägre för personer över 65 år (100 kkr istället för 400 kkr), men fortfarande högre än de Skandiabankens VISA kreditkort ger (50 kkr). För personer under 18 år ger SAS Eurobonus MasterCard ett mycket lägre belopp (30 kkr) än det ger för äldre resenärer.
Hyrbil:
Under utlandsvistelse så ersätter Skandiabankens VISA kreditkort självrisken vid skador på hyrbil upp till 10’000 kr. Villkor är att resan täcks av försäkringen och att hyrbilen är betald till 100 % med kortet. Det finns även ett krav på att bilen har ett försäkringsskydd, men den försäkringen kan alltså ha en hög självrisk.

SAS Eurobonus MasterCard erbjuder inte detta.

Resestartskydd
Vid resor som sker med flyg från Norden ger Skandiabankens VISA kreditkort ersättning om maximalt 10’000 kr, om denna missats orsakat av försening hos ett allmänt färdmedel eller egen bil. Förseningen skall i så fall bero på kollision, dikeskörning, oförutsett väderlekshinder, tekniskt fel eller trafikolycka. Krav finns om att resenären har minst 2h i marginal.

SAS Eurobonus MasterCard erbjuder inte detta.

Missad anslutning:
Med max 10’000 per resenär och 30’000 per familj ersätter Skandiabankens VISA kreditkort om försenade flyg som medför missat anslutningsflyg om de bokats med marginal (ex. 3h utanför Europa) om incheckningstiderna har följts. Försäkringen täcker nödvändiga kostnader för att komma fram till boende och merkostnader i form av kost och logi.

Skandiabanken skrev:
Den försäkrade ska vara ute i god tid att han/hon enligt planerad tidtabell är på plats senast:
  • en timme för meddelad avgång inom Norden.
  • två timmar för meddelad avgång inom Europa.
  • tre timme för meddelad avgång övriga Världen, eller annan längre tid enligt transportörens/arrangörens skriftliga anvisning. Hänsyn skall tas till den väderlek och trafiksituation som råder eller förväntas råda när resan påbörjas.

SAS Eurobonus MasterCard erbjuder inte detta.

Summa och samlad bedömning
Korten är i sig likvärdiga, men skillnaden är stor när det kommer försäkringar. SAS Eurobonus MasterCards enda fördel är högre ersättningsbelopp vid dödsfall på grund av olycka under resan, på övriga punkter är Skandiabankens VISA kreditkort bättre. Utöver högre belopp och bättre villkor vid försenat bagage och vid försenad avresa överstigande ett dygn erbjuder Skandiabankens VISA kreditkort även försäkring för resestart, missad anslutning och hyrbilens självrisk. Försäkring för missad anslutning kan vara extra intressant för medlemmarna på BusinessClass.se, då många gärna kombinerar olika deals som innebär resor på olika biljetter.

Trots de bättre villkoren så har även Skandiabanken lägre avgifter. Det är gratis för alla och extra kort ingår. Dessutom är valutaväxlingspåslaget lägre och Skandiabanken är kända för förmånliga växlingskurser.

Skandiabanken har en nackdel och det är att det krävs att vara kund i banken. Det går att vara kund i flera banker, och borde inte stå i vägen för ett bra kreditkort.
Notera att Skandiabanken även har ett VISA betalkort, som ger 5 poäng till Eurobonus per 100 kr. Detta kort har än mer slimmad försäkring än den som jämförts ovan.

Vinnaren av jämförelsen mellan MasterCard och VISA som ger minst 10 poäng till Eurobonus per 100 kronor är: Skandiabankens VISA kreditkort!
 

Mikael S

Medlem
Skandiabanken har väl den dåliga smaken att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Från tråden:
http://www.businessclass.se/forum/t...för-flytt-av-100-000-kr-fonder-skandia.28952/

"Tilldelade EuroBonus-poäng beskattas som inkomst av kapital. Kontrolluppgift lämnas men Skandia gör inte avdrag för preliminärskatt."

"För 10 000 Eurobonuspoäng lämnar de kontrolluppgift till Skatteverket som innebär skatt om 240 kr, vilket beskattas i inkomstslaget kapital. Eftersom kapitalskatten är 30 % innebär det en värdering om 800 kr för poängen, eller 8 öre per poäng.
För ett värde om under 100 kr lämnas ingen kontrolluppgift till Skatteverket, ungefär som vanligt med ränteinkomster."
 

olo

Medlem
Skandiabanken har väl den dåliga smaken att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Från tråden:
http://www.businessclass.se/forum/t...för-flytt-av-100-000-kr-fonder-skandia.28952/

"Tilldelade EuroBonus-poäng beskattas som inkomst av kapital. Kontrolluppgift lämnas men Skandia gör inte avdrag för preliminärskatt."

"För 10 000 Eurobonuspoäng lämnar de kontrolluppgift till Skatteverket som innebär skatt om 240 kr, vilket beskattas i inkomstslaget kapital. Eftersom kapitalskatten är 30 % innebär det en värdering om 800 kr för poängen, eller 8 öre per poäng.
För ett värde om under 100 kr lämnas ingen kontrolluppgift till Skatteverket, ungefär som vanligt med ränteinkomster."
I mitt årsbesked för 2015 finns det inga sådana uppgifter med, så jag tolkar det mer som en friskrivning - eller att det möjligen bara gäller fonder. För det vanliga betalkortet har inget sådant tillkommit.
 

palmen

Moderator
Tack för en bra sammanställning!
Problemet för min del är att jag inte kommer kunna nyttja de flesta av dessa föräkringar i och med att betalning sker med Amex där det är möjligt.
 

Morgan

Medlem
Skandiabanken har väl den dåliga smaken att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket. Från tråden:
http://www.businessclass.se/forum/t...för-flytt-av-100-000-kr-fonder-skandia.28952/

"Tilldelade EuroBonus-poäng beskattas som inkomst av kapital. Kontrolluppgift lämnas men Skandia gör inte avdrag för preliminärskatt."

"För 10 000 Eurobonuspoäng lämnar de kontrolluppgift till Skatteverket som innebär skatt om 240 kr, vilket beskattas i inkomstslaget kapital. Eftersom kapitalskatten är 30 % innebär det en värdering om 800 kr för poängen, eller 8 öre per poäng.
För ett värde om under 100 kr lämnas ingen kontrolluppgift till Skatteverket, ungefär som vanligt med ränteinkomster."

I fallet du refererar till ovan så var intjäningen inkomst av kapital: du fick poäng mot att du satte över kapital. När det gäller kreditkorten så är det inte kapitalet som genererar poängen, utan transaktionerna. Detta anser varken Skandiabanken eller något annat bonuskort på marknaden är skattepliktigt.
 

RickardG

Medlem
Fin sammanställning! Personligen använder jag alltid Amex (precis som du?) för betalning av resor så samtliga försäkringsalternativ blir ointressanta i den bemärkelsen. Att säga att Skandiabankens kort är gratis är lite av en gråzon eftersom du betalar genom att flytta ditt lönekonto dit, det räcker inte med att vara kund i banken om jag förstått rätt.

Sen tycker jag du var lite snabb med att avfärda Coop MMM. Valutaväxlingspåslag och kontantuttagsavgift kan snabbt spara in årsavgiften, och när det gäller växling av poäng till EB så kan man om ryktet är sant växla redan vid 3000 poäng utan att få sämre kurs. Samtidigt har Coop visat att de ibland erbjuder kampanjer med bättre kurs. Sen kan ju även Skandiabanken och SEB försämra sin kurs på samma sätt som Coop, så där är alla korten lika.

Är det någon som har information om den faktiska kostnaden för ett utlandsköp med Coop MMM, Skandiabanken VISA och SAS MasterCard, dvs med både avgifter och växlingskurser? Jag vet att det finns flera jämförelser här, men har någon testat just dessa tre kort tillsammans?
 
Jag fick just en undersökning av SAS med en intressant fråga på slutet:

Namnlöst.jpg


Vet inte riktigt hur det skulle gå till, men SAS har ju mycket hyss för sig...
 

mha321

Medlem
Jag fick just en undersökning av SAS med en intressant fråga på slutet:

Vet inte riktigt hur det skulle gå till, men SAS har ju mycket hyss för sig...

Pågående diskussioner med någon bank om samarbete? De lär ju inte kunna göra det själva, nej. Men de har ju redan samarbete med Skandia-banken, och det kan säkert komma fler. Och då är det väl bra för dem att ha lite undersökningsdata att visa (iaf om datan visar att folk kan betala).

Problemet är väl att det inte står hur mycket. Jag kan absolut tänka mig att betala så mycket för möjligheten, men då ska det vara rejält med poäng också.
 

drW

Medlem
Räcker det att sätta in 7000kr på kontot var månad för vardagspaketet eller måste man flytta sin verkliga löneutbetalning?
 
Toppen