Senaste nytt

Tillstånd att servera alkohol i lounger i Sverige?

Status
Stängd för vidare inlägg.

Webguide

Medlem
Eftersom vem som helst i regel kan köpa sig in, samt att man kan ta med oanmälda gäster, familj (Inkl minderåriga!) går det ju knappast att klassa det som slutet sällskap.
Och något mellanting finns inte enligt lagen; antingen har man tillstånd till allmänheten, eller endast till slutet sällskap.

Räknas det inte som slutet sällskap så fort du på något sätt behöver uppvisa nån form av biljett, bevis, kvitto eller liknande för att få komma in?
 

Webguide

Medlem
Nu har jag pratat med en kompis som har jobbat som alkoholhandläggare. Flygplatser och hotell har ett "slappare" regelverk.
 

olo

Medlem
Först tycker jag kanske att tråden har en liten negativ ton i rubriken i och med att den utgår från att de konstant bryter mot lagen - tråden är mycket intressantare ur perspektivet om de bryter mot lagen? Det är i perspektivet jag väljer att bemöta det som sagts.

Mina kommentarer bygger inte på en juridisk bakgrund utan på den utbildningen hos kommunen jag har gått för tillståndsansvariga för att kunna ansöka om ett eget serveringstillstånd samt att jag var engagerad i frågan och svarade på remissen i samband med att en ny alkohollag togs fram 2010. (Från remissen SOU2009:22.) Det finns mycket mer matnyttigt att läsa för den intresserade i förarbetet till den nya alkohollagen än själva lagtexten.
Alkohollag (1994:1738)
7 Kap, 5 Paragraf
Det kom en ny Alkohollag 2010 (2010:1622)
Den klassiska kombinationen är väl (i) en påse nachos, (ii) en påse riven ost och (iii) en micro. In med (i) och (ii) och vips har man lagad varm mat.
I Linköping där jag pluggade var stötestenen att lagad mat innehåller sallad. Framåt småtimmarna kunde den ibland börja ta slut på vissa tillställningar. Då löste man helt enkelt problemet genom marknadsekonomi - priset på din hamburgare gick alltså upp kraftigt mot slutet av kvällen.
Det fanns många tolkningar på detta tidigare. I Göteborg fanns en tillämpning om 3 olika rätter var god variation för ett tillfälligt tillstånd, medan det krävdes 5 olika rätter vid ett permanent (numera stadigvarande) tillstånd. Tidigare fanns ett krav på att köket kunde erbjuda "allsidig matlagning" vilket hade ett genereat ett de facto krav på stekbord. I och med den nya alkohollagen så ändrades mycket av detta. Främst genom att kravet på att maten skulle vara varm och allsidig försvann. Tidigare kunde ex. en restaurang med inriktning på sushi eller raw food inte få tillstånd.

Andra stora förändringar i 2010-års alkohollag gällande servering är: möjighet att krydda egen snaps, "cateringtillstånd", 20-årsgräns på serveringspersonal och flera organisationer kan ha serveringstillstånd i samma lokal.

Eftersom vem som helst i regel kan köpa sig in, samt att man kan ta med oanmälda gäster, familj (Inkl minderåriga!) går det ju knappast att klassa det som slutet sällskap.
Och något mellanting finns inte enligt lagen; antingen har man tillstånd till allmänheten, eller endast till slutet sällskap.
Nu har förvisso SAS/SSP allmänt tillstånd, med det finns många former av slutna sällskap. Jag har själv för en teaterverksamhet ett flertal gånger fått tillstånd beviljat för det slutna sällskapet "föreställningens besökare". Alla som har köpt biljett till föreställningen är välkomna men inga andra. Det viktiga är att det går att definiera vilka som är ingår i delmängden och vilka som står utanför.
Någon gång runt 2005 så godkände Göteborg Stad det slutna sällskapet "Göteborgs studenter", vilket gjorde det till Sveriges största slutna sällskap om 55'000 personer. Alla dessa fick dessutom ta med sig 1 gäst var. Det är 11-12% av innvånarna i Storgöteborg.

18 § Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig
person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på
serveringsstället under hela serveringstiden. Det sista gäller
dock inte vid rumsservering.
Tillsyn innebär inte ögonen hela tiden måste vara på vinflaskan. Oftast blandas serveringsansvarig ihop med den som serverar. Den som är serveringsansvarig skall ha en överblick och se att "nykterhet och ordning" råder. Det är oftast direkt olämpligt att denna person sköter serveringen då det försvårar överblicken. En seriös nattklubb skulle ex. aldrig ställa serveringsansvarig i baren.
GRATIS UTGIVANDE AV ALKOHOL ÄR INTE TILLÅTET PÅ ETT SERVERINGSSTÄLLE, ANSES STRIDA MOT BÅDE § 20 OCH 21.
CASINO COSMOPOLE FICK UNDERKÄNT PÅ DENNA PUNKT NÄR MAN I ENLIGHET MED INTERNATIONELL PRAXIS BJÖD STAMKUNDER PÅ DRINKAR.
Casino Cosmopol åkte dit för att de både sålde och bjöd på alkohol, vilket är olagligt. Kärnan här är sålde och bjöd. I loungen så bjuds det bara på alkohol och det är okej. I en del länder finns lounger där ett bassortiment av alkohol ingår, medan det går att köpa lyxigare varianter eller sjyssta drinkar i en bar. Det skulle inte gå i Sverige.
24 §
Alkoholdrycker som inte får serveras i en lokal som avses i
denna paragraf får inte heller förvaras i lokalen eller
tillhörande utrymmen.
Lagen handlar främst om att krögaren inte skall kunan förvara svartsprit i lokalen och hävda att den inte är hens. Ett syfte är att förhindra att vita krogar, blir svarta efter stängning. En annan del handlar om att tillståndsansvarig skall inte kunna skjuta bort ansvaret för "ordning och nykterhet".
Om det gäller alkohol medhavd av gäster är tolkningen av denna paragraf är att det tydligt måste framgå att alkoholen inte har för avsikt att konsumeras i serveringsområdet. Ett vanligt ex. är om en gäst kommer med en påse från systembolaget är det bättre att hänga in den i garderoben än att låta gästen bara med sig den i. Jag har mycket svårt att se att en svetsad(!) påse från taxfreen skulle ställa till det.
Nu har jag pratat med en kompis som har jobbat som alkoholhandläggare. Flygplatser och hotell har ett "slappare" regelverk.
Hotell har en hel del undantag som främst regleras i 8 Kap, 5§, 19§.
 

gdaily

Medlem
Det intressanta är att jämföra det här med spellagstiftningens syn på slutet sällskap: Ett slutet sällskap där är exempelvis inte medlemmar i en pokerklubb, eller ens anställda på ett relativt litet företag.
 

Valley

Medlem
Utan att grottat mig genom allt. Jag kan inte se att det finns några direkta krav på slutet sällskap. 8 kap 1 & 2.
Men jag är inte säker på att ovan lagrum är tillämpligt då det kan finnas ett undantag i och med att du passerat security. Eller så finns ett särskilt regelverk som avser lufthamnar eller motsvarande inrättningar.

Fanns även för länge sedan ett undantag från regelverket som gällde SAS och svävarterminalen i Malmö.

Det som torde kunna konstateras, är att det med största säkerhet sker inom lagens råmärken, och att regelverket följs till punkt och pricka.
 

JonW

Medlem
Först tycker jag kanske att tråden har en liten negativ ton i rubriken i och med att den utgår från att de konstant bryter mot lagen - tråden är mycket intressantare ur perspektivet om de bryter mot lagen? .
Du har nog en poäng i att rubriken kunde ha varit "Hur kan lounger undvika att följa Alkohollagen".
Att de inte följer den ser jag som uppenbart. Sen om de inte är skyldiga att följa den, eller vad anledningen är, är ju den intressanta frågan.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.
Toppen