Sant och osant. Alkoholen i sig är en sida av saken. Det som är problemet i samband med Champagnen du nämner är primärt just bubblorna, d.v.s. koldioxidgasen, Koldioxiden bidrar till ökad produktion av urinsyra. Ett överskott av urinsyra är i sin tur problemet bakom gammal hederlig gikt. Urinämnet produceras helt naturligt av njurarna. När mängden urinämne blir för stor klarar kroppen inte att utsöndra det i nödvändig utsträckning, Resultatet är att urinsyran då kristalliserar i kroppsvävnad. Ett klassiskt tecken på detta är diverse kroppsliga smärtor, den värsta, en s.k. portvinstå, vilket vållar svåra smärtor. Detta är enkelt sagt resultatet av (långvarig) skörlevnad - 'maladie du roi' som det kallas på franska.
En person med gikt (lätt eller svår), skall ta det lugnt med alkohol generellt, men speciellt inte dricka någon form för kolsyrad dryck (exempelvis öl eller mousserande vin). Istället skall denna regelbundet dricka mycket vatten, men återigen alltid utan kolsyra! Skaldjur är också uteslutna.