Igår tisdag släppte Air France de första bilderna på sin nya businessclasstol som från juni 2014 och två år framåt kommer installeras på totalt 44 flygplan av typen Boeing 777, den viktigaste flygplanstypen för långflygningar i Air France flotta.

Stolen har en helt ny design som blir helt horisontellt platt i fällt läge och med en 1-2-1 kabinkonfiguration (jämfört med dagens 2-3-2) som gör att alla passagerare direkt kan nå mittgången utan att behöva kliva över andra passagerare. Stolsdesignen är uppbyggd kring en cirkelformad vägg som ska skapa en ordentlig avskildhet från övriga passagerare. Fördelen med en 1-2-1 konfiguration är även att det finns bra säten både för de som har resesällskap och vill sitta tillsammans och för de som reser ensamma och vill ha avskildhet. Stolsdesignen är inte helt olik den som exempelvis Cathay Pacific och Delta valt för sina senaste businessclassprodukter.

Air France ny businessclasstol

Själva stolen är klädd i mörkblått läder medan resten av stolskonstruktionen går i vitt med detaljer i rött. En betydligt modernare och färgstarkare färgkombination än dagens businessclasskabin som går i vitt, grått och brunt.

Framför stolen finns en touch screen-skärm på 16 tum med hög upplösning, en avsevärt större skärm än den på 10,4 tum som finns idag. Föredrar man att använda en fjärrkontroll för att navigera genom underhållningssystemet finns även där en ny variant som även den är touch screen. Dessutom finns vid stolen USB-uttag och eluttag.

Det första flygplanet med den nya stolarna kommer introduceras i juni 2014 och det sista av de 44 flygplanen kommer vara klart under sommaren 2016. Totalt kommer 2102 nya businessclasstolar installeras. Under våren väntas Air France dessutom lansera en helt ny förstaklasstol.

Air France ny businessclasstol

Air France ny businessclasstol

Air France ny businessclasstol

Samtliga foton copyright Air France

Air France har även producerat en video med bilder på den nya stolen och kabinen.