Allt fler flygbolag lättar på reglerna för användande av elektronik ombord sedan den nya EU-direktiven kommit. Senast i raden av flygbolag är Finnair som idag på morgonen meddelade att de ändrat sina regler. Med start idag är det möjligt att använda all handburen elektronik under hela flygningen, det innebär exempelvis mobiltelefoner och surfplattor, detta under förutsättning att de är satta i flight mode.

Bärbara datorer räknas dock inte som handburen elektronik, alla datorer måste stängas av och förvaras på ett säkert sätt under start och landning, exempelvis genom att de placeras i handbagaget. Kabinpersonalen har också rätt att be passagerarna stänga av all elektronisk utrustning under särskilda omständigheter som vid landning i mycket låg sikt.

De nya direktiven kommer ursprungligen från European Aviation Safety Agency, därefter har det varit upp till respektive lands flygbolag och myndigheter att implementera detta på ett säkert sätt med nödvändiga godkännanden, något som Finnair nyligen fick från Finnish Transport Safety Agency (Trafi).