En semester i Sverige bör inte underskattas, det finns många pärlor från norr – till söder att upptäcka! Vi har tagit fram ett urval av dem i Mellansverige.

Sigtuna

Sigtuna, Sveriges äldsta bevarade stad, grundades på 970-talet av Erik Segersäll. Det finns både stad och landsbygd, och den gamla historian syns. I stora gatan trängs pittoreska trähus, restauranger och mysiga kaféer. Kyrkor, ruiner, slott och torparbyar är alla värda ett besök.

Stora_gatan_i_Sigtuna_nr_1

Foto: Destination Sigtuna

Se våra bästa hotell i Sigtuna här

Västerås

Med sin belägenhet intill Mälaren är staden perfekt under sommartid för utomhusaktiviteter såsom att bada, åka vattenskidor eller ta en båttur. Restaurang- och kafé utbudet är bra. Västerås har de typiska turistattraktionerna, såsom gamla katedraler, nordiska ruiner och en konstkultur.

Vasteras_Svartan_130801-320_Pia-Nordlander

Foto: VisitVasteras

Se våra bästa hotell i Västerås här

Trosa

Trots sin lilla storlek har den pittoreska staden mycket att erbjuda. Besök Tullgarns slott, åk på skärgårdstur eller vandra på Sörmlands leden. Längs kanalen trängs vackra trähus och mysiga butiker, restauranger och caféer.

trosa7

Foto: Trosa

Se våra bästa hotell i Trosa här

Mårbacka Herrgård Östra Ämtervik, Värmland.

Besök den kända författaren Selma Lagerlöfs barndomshem i år. Gården är välbevarad från tiden före hon gick bort. Minnesgården anordnar guidade turer och har en ny utställning om Selma varje sommar. Det finns även ett café, butik och Selmas vackra trädgård.

upplevelser_marbacka

Se våra bästa hotell i Värmland

Uppsala

Detta är en stad som ofta glöms bort av turister. För den historieintresserade finns bland annat Skandinaviens största kyrka och Uppsala slott. Uppskattar man modern arkitektur och grönska, finns vackra Linnéträdgården och den Botaniska trädgården samt Uppsala Konsert & Kongress. Restaurangutbudet är bra, med 16 krogar på White Guide’s lista.

Fyrisån vid Kvarnfallet och Uppsala domkyrka.

Fyrisån vid Kvarnfallet och Uppsala domkyrka.

 

Se våra bästa hotell i Uppsala här

Har vi missat någon plats på vår lista? Dela med dig i kommentarfältet.