På fredag 27 september har den nya Disneyfilmen Flygplan premiär, i nära samarbete med flygbolaget SAS. Idag kan vi avslöja att SAS samtidigt målar en Boeing 737-800 med karaktärer från den nya filmen. BusinessClass har som första media fått ta bilder på det nya flygplanet.

Målningen är egentligen ingen målning utan stora foliepaneler som har fästs på flygplanets utsida. Varje foliebit är 1,2 x 4,4 meter stor och det går åt 15-16 foliepaneler på varje sida av flygplanet. Totalt är hela dekorationen 18,5 meter bred och innehåller de olika karaktärerna från filmen som Dusty, El Chupacabra och Rochelle. Det har tagit åtta personer tio timmar att  natten mellan måndag och tisdag få foliebitarna på plats. Dessutom har en SAS-ingengör funnits med under hela natten för att övervaka jobbet.

SAS Disneymålad Boeing 737-800 i samband med filmen Flygplan

SAS nya Disneymålade Boeing 737-800

Foto: Martin Björnström

Flygplanet som stripats är en Boeing 737-800 med registreringsnummer LN-RCY. Flygplanet är norskregistrerad men kommer flyga inom hela Skandinavien och Europa. Den nya Disneymålningen kommer användas fram till mitten av maj 2014.

– Vi ser en tydlig koppling mellan Disneys Flygplan och vår verksamhet på SAS och att måla ett flygplan är en helt naturlig förlängning av det samarbete vi har. Idén att måla ett plan kom gemensamt upp i ett tidigt möte mellan SAS och Disney tillsammans med många andra idéer och vi är väldigt glada för att det gick att genomföra, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS.

Samarbetet mellan SAS och Disney kommer även synas på andra sätt i samband med att filmen har premiär på bio och senare på DVD och Blu-ray, exakt hur vill dock SAS inte avslöja.

Flygplanet kommer under tisdagen vid 11-tiden göra sin premiärflygning från Oslo till Köpenhamn för att senare ankomma till Stockholm Arlanda vid 16-tiden.

Du kan själv se var flygplanet befinner sig via Flightradar24 och denna länk.

SAS Disneymålad Boeing 737-800 i samband med filmen Flygplan

SAS nya Disneymålade Boeing 737-800

Foto: Martin Björnström

SAS Disneymålade Boeing 737-800 i samband med filmen Flygplan

SAS Disneymålade Boeing 737-800

Foto: Martin Björnström

SAS Disneymålade Boeing 737-800 i samband med filmen Flygplan

Under natten har en film producerats om hur flygplanet stripades

Foto: Martin Björnström