Om det är till New York man åker över en weekend är det i San Francisco man bosätter sig. Medvetenhet, branta backar och röda broar. Här finns lite av varje. I Destination San Francisco delar Sveriges mest resemedvetna resenärer med sig av sina guldkorn i kanske den bästa staden i hela USA.

Text: Erik Gustafsson, Foto: San Francisco Travel Association photo

Allra längst bort på den amerikanska kontinenten innan Stilla havet tar vid breder San Francisco ut sig. Med bara knappt en miljon invånare i stadskärnan och drygt tre miljoner i närområdet är det ändå en förhållandevis liten stad, men det behöver inte vara någon nackdel. San Francisco bjuder på det mesta, men med en sällan skådad medvetenhet hos invånarna. Flygplatsens komma till- och från-sida har till och med instruktioner om hur man tar cykeln till flygplatsen, och var de kan parkeras. Fantastiskt! För oss som kommer med flygmaskin finns även tågsystemet BART, delad flyg-shuttle för knappt 20 dollar och naturligtvis egen taxi (knappt 40 dollar till Downtown).

Tak över huvudet
Centralaste Downtown i San Francisco är som i många amerikanska städer inget man behöver stäva efter att nå, men strax sydöst ligger South Beach och därmed Hotel W. Ett hotell som rekommenderas om och om igen i forumet på BusinessClass.se. Ofta prisvärda rum, bra service och en trevlig atmosfär med glada människor i lobbyn. Inte långt därifrån ligger intimare Hotel Carlton som trots sina 161 rum är otroligt familjärt och gemytligt. För den som önskar något mindre och billigare är Golden Gate Hotel ett utmärkt val. Litet men mycket B&B-känsla och härlig stämning med egen huskatt.

Strax väster om Downtown hittar vi i området Marina som är ett gemytliga kvarter fullproppade av mindre restauranger och prylaffärer. Den som vill kan enkelt promenera ner några gator till vattnet. Den med spring i benen kan i stället välja att gå åt andra hållet och ge sig an stadens brantaste backar, men i gengäld utlovas några riktigt mäktiga villor om vill ha något att titta på. Vill man inte gå för egen maskin gör man rätt i att hyra en segway.
En tjusning med San Francisco är också att staden bjuder på USA:s andra största Chinatown och ett autentiskt Japantown. I det sistnämnda har Jacob testat ett hotell med traditionella japanska bad på varje rum. Då hette det Radisson Miyako, nu Hotel Kabuki. I Chinatown går det även att fynda billig elektronik.

Hippiekvarteren runt The Haight är ett område för hipsters, pundare och turister i en salig blandning. Att bara gå runt och titta på spektaklet är underhållande.

[SIZE=3]Äta bör man – annars dör man[/SIZE]
När det kommer till restaurangutbudet finns det en bred blandning med allt från klassiska burgare till finaste kökskonsterna. Staden är känd för sin goda mat och som den IT-stad San Francisco är finns det gott om appar med kartor och vägvisningar till närmsta matställe. Det är enkelt att hänga med i nyhetsflödet och se vad som är ”bäst för stunden”, men för den som är ute efter något mer specifikt följer här de bästa tipsen.
French Laundry är klassad som en av världens bästa restauranger. Ligger i Napa Valley strax norr om San Francisco. Boka bord i god tid och ta med tjocka plånboken!
– Billigare och nästan lika bra är Gary Donko som har en Michelinstjärna. Här kostar en femrättersmeny 100 dollar och tillhörande vinpaket 70 dollar.
Fifth Floor ligger i Hotel Palomar och har ett kök som tillagar en blandning av amerikanska klassiker med Medelhavsinfluenser på menyn. Missa inte deras uni flan.
The Stinking Rose gör verkligen skäl för sitt namn. Här är det vitlök som gäller, och mycket god mat.

Pacific Café är ett trevligt ställe som dessutom brukar bjuda på vin när behöver köa för ett bord. Förbokning är inte möjligt så att vara på plats när de öppnar 17:00 är en fördel, om man inte är vinsugen förstås.
Michael Mina serverar god seafood med hög kvalité i härlig och lugn miljö.
– Önskas ett modernt italienskt/franskt kök rekommenderas Quince restaurant.
– Mer kaliforniskt är Spruce som också är syndigt gott.
Millennium har bara vegetariska rätter på menyn och strävar efter att ha ekologiskt närodlade råvaror. Dessutom är det extremt gott på högsta gourmetnivå.
– Dumplings och dim sum serveras bäst på Yank Sing Deem Sum. Under vardagarna är det en simpel lunchrestaurang för att under helgerna förvandlas till något betydligt större. Både traditionella dumplings och nykomponerade varianter.
La Mar nära färjeterminalen serverar utsökta peruanska specialiteter.
– Bästa thaimaten serveras på Osha Thai som har flera restauranger runt om i stan.
– I all sin enkelhet briljerar The American Grilled Cheese Kitchen med utsökta varma mackor, hur simpelt det än må låta.
– Champagne? Ja tack! Smyg då upp på champagnebrunch på Top of the Mark och både ät och drick dig full.

– Glass kan med fördel inhandlas på Bi-Rite Creamery. Hemgjord och fantastiskt god.
– Även Smitten Ice Cream kan sin glass.
– Ölen dricks gärna på 21st Amendment Brewery eller pyttelilla The Black Horse London Pub.

Sysselsätt dig
Har man tid att fördriva mellan alla måltider kan man ta färjan ut till Alcatraz och få en spännande lektion i hur dåtidens mest rymningssäkra (som inte visade sig vara så säkert) fängelse såg ut. Mycket turister, ja, men definitivt värt det. Köp biljetter i förväg och välj gärna första- eller sista turen för dagen så är det betydligt mindre folk.

Inte långt ifrån färjeterminalen ligger Fisherman’s Wharf som dock kan klassas som San Franciscos största turistfälla. Visst ligger det sjölejon på bryggor ute i vattnet, men i övrigt är det mest en ihålig fasad. Inte långt därifrån ligger dock Ferry Building. Ett gammalt hamnhus som byggts om till saluhall/food court. Fantastisk mat och trevlig miljö.

I området går också de klassiska spårvagnarna som är värda en åktur. Kabelhuset där draganordningen för spårvagnarna finns är öppet som ett museum och möjligt att besöka.

Ghirardelli chokladfabrik arrangerar både fabriksrundturer och provsmakning. Det räcker gott och väl att bara välja valfri sak från den gedigna menyn och smaska i sig. Gott och mättande som en hel middag.

The Giants (baseball) är populärkultur i San Francisco. Ta dig till AT&T Park och insup atmosfären, rekommenderas varmt! Kom ihåg att man kan få tag i billiga biljetter via StubHub.
Vill du hellre titta på basket är match med San Francisco 49ers ett måste. Inget topplag men ändå ett NFL-lag vilket betyder grymt hög klass på spelet.
The Olympic Club är USAs äldsta idrottsklubb som i dag är mest känd för en golfklubb i världsklass. Speltider är dock närmast omöjligt att få om man inte känner någon i klubben.

Musikscenen är livlig och ställena är många. Gillar man lite tyngre rock och alternativ musik hittar man dagligen bra spelningar på alltifrån jätteställen som The Warfield till betydligt mindre scener som El Rio och Bottom of the Hill. Bäst är ändå kanske Slim’s där det mesta har spelat, tipslämnare Totopez har exempelvis sett både Black Rebel Motorcycle Club och First Aid Kit tralla på scenen. Viktigt att komma ihåg ID-kort, annars får du en ”No Alcohol”-stämpel på handen och det vet vi alla vad det betyder. Vill du hellre köpa dina skivor bör du gå till Amoeba Music med sitt gigantiska utbud av LP-skivor.
Skulle det regna kan San Francisco Museum of Modern Art vara en perfekt dagsutflykt. Alltid någon intressant utställning och en välfylld shop.

Som nästan alltid ingår nöjesparker i destinationsguiderna från BusinessClass.se, och föga förvånande finns det några i San Francisco-området som är värda några åk. Six Flags Discovery Kingdom i Vallajo kombinerar djur med åkattraktioner med anständiga åk. California’s Great America i Santa Clara är en blandning mellan nöjespark och vattenland som passar bra varma sommardagar. Bäst är ändå Santa Cruz Beach Broadwalk cirka tio mil söder om San Francisco. Där finns The Giant Dipper, en stor träbana från 1924 som levererar en oemotståndlig känsla i nedförsbackarna.

Ska man hålla sig i stan är cykel ett bra transportmedel, förutom att det blir jobbigt i uppförsbackarna. I gengäld går det snabbt nedför… Passa på att cykla över Golden Gate-bron och ta färjan tillbaka från Sausalito. Otroligt vacker utsikt som även kan beundras till fots, om man så vill.

Har man hyrbil bör man åka till Muir Woods och titta på de gigantiska redwoodträden. Men att kalla de för gigantiska räcker knappt, träden är helt enkelt ofattbart stora. Det går även att åka shuttle till nationalparken från staden. Men om man ändå har bil gör man rätt i att fortsätta upp från Muir Woods till Napa Valley. Boka tid för vinprovning på någon trevlig gård och ta in på något trevligt värdshus. Tommy Palomäki rekommenderar speciellt Spring Mountain Vineyard där dessutom tv-serien Falcon Crest spelades in.
Söder om San Francisco går den slingriga vägen över La Honda bland redwoodträden, vidare till Gregorio och stanna vid stranden längs Pacific Highway och fyren Pigeon Point. Gillar man promenera och vill se sjölejon är Año Nuveo värt ett besök.

Innan du lämnar tillbaka hyrbilen är det nästan obligatoriskt ta sig till Point Bonita Lighthouse som bjuder på en makalös utsikt, men dimmiga dagar är det lönlöst. Då är det bättre att köra nedförd Lombard Street. I andra änden av Lombard ligger Coit Tower på Telegraph Hill som bjuder på fin utsikt.

Vill man titta på svindyra hus (de dyraste i USA, enligt uppgift) är Tiburon ett perfekt område. Det ligger vid vattnet inte långt ifrån Saualito därifrån det går färja till San Francisco. Perfekt att käka lunch på Sams Anchor Café nere i hamnen. Okej mat men extra härlig atmosfär.

Hädanefter behöver du aldrig gå sysslolös i San Francisco. Det är med hjälp och tips från Sveriges mest resemedvetna personer som BusinessClass.se kan publicera Destination San Francisco – guiden för dig som är medveten även på semestern. Men innan du flyger hem, missa för allt i världen inte flygplatsmuseet på San Francisco International Airport. Massvis av flygnostalgi med prylar från Hawaii-flygningarna från dåtidens guldålder.