Trots att närmare 600 mil hav skiljer Sverige från New York kan det vara staden – och USA landet – som berör oss allra mest. Oavsett om man gillar det eller inte är det omöjligt att undgå. ”Alla” har varit där och resten vill åka dit. I Destination New York delar Sveriges mest beresta resenärer med sig av sina favoriter i The Big Apple.


Foto: NYC & Company/Marley White

Text: Erik Gustafsson
Foto: NYC & Company

Staden New York är den folkrikaste i hela USA med sina 8,4 miljoner invånare och består av fem stadsdelar; Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. Hela storstadsområdet är hem för närmare 20 miljoner människor.
Går det att skriva en komplett guide för en sådan stad? Kanske inte, vi gör ett tappert försök ändå. Men kom ihåg, som forumanvändare Stewigriffin så beskrivande skrev: ”Alla har sitt eget New York, det tar tid innan man hittar sitt.”


Foto: NYC & Company/Jen Davis

Vad innebär då USAs största stad, rent konkret? Här finns något för alla. Det är shoppingens mecka, matens nirvana och upplevelsernas himmelrike. Oavsett om du åker över en weekend för att shoppa loss eller spenderar veckor på plats finns det saker att fylla tiden med. Hur ska du inleda din vistelse? Bäst av allt är kanske att använda benen. Att bara promenera runt och insupa atmosfären. Egentligen spelar det inte så stor roll exakt var, överallt finns det något att se på.


Foto: NYC & Company/Joe Buglewicz

Det är enkelt att börja på Manhattan, för att sen i takt med att dagarna går arbeta dig ut mot de yttre stadsdelarna. Brooklyn och Brooklyn Brigde är en fantastisk upplevelse och promenad, precis som Queens. Faktum är att en tredjedel av befolkningen i New York City är född utanför USA. Här finns det områden som är mer autentiska än de i de egna länderna. I Brooklyn finns dessutom bryggeriet Brooklyn Brewery.
En trevlig promenad på Manhattan är att följa Bleecker Street från Meatpacking ända ner till Broadway och passera många trevliga butiker, restauranger och områden.


Foto: NYC & Company

En bra början är också att skaffa ett New York Pass, det ger gratis inträde till över 70 olika museum och sevärdheter.

När fötterna tröttnar passar det perfekt att åka upp i en för allmänheten öppen skyskrapa. De lärda tvistar om det är Empire State Building (443 m) eller Top of The Rock (259 m) i GE Building som är allra bäst, men oavsett vilken man väljer bjuds det på en hejdundrande utsikt. Om du ska upp i Empire State Building gör du dock bäst att åka dit tidigt på morgonen (de öppnar klockan 08:00) för att undvika de långa köerna som alltid kommer under dagen.


Foto: NYC & Company/Jen Davis

Frihetsgudinnan på Liberty Island är också en mäktig pjäs, men faktum är att den gör sig bäst på avstånd. Färjan ut till Liberty Island kostar 17 dollar per person och väl på plats blir det snabbt trångt bland alla turister. Ett smartare sätt är att äntra någon av färjorna mot Staten Island. De är helt gratis och ger en mycket fin vy över Frihetsgudinnan.

Foto: NYC & Company/Malcolm Brown

Man kan också åka sightseeing-båt runt Manhattan. Den längsta turen kostar 38 dollar och tar tre timmar, men den går också runt hela ön med en guide som berättar intressanta fakta längs resan.

Rädd för vatten, eller bara sugen att se staden ovanifrån? Lägg några slantar på en helikopter-sightseeing. Det kostar en del, men är enligt de som har gjort det värt varenda dollar.
En annan trevlig sightseeing är The High Line, en upphöjd platå från Gasnevoort Street till 34:e gatan på västra Manhattan som tidigare användes av godståg för att frakta kött till Meatpacking-distriktet, varor till affärerna samt post. Nu fungerar utrymmet som en allmän park. Gasenvoort är överlag ett trevligt område med många bra boenden och trevligt festande.


Foto: NYC & Company Julienne Schaer

Susan Saradons ställe Spin Galactic är en härlig kombination av pingishall och bar. Massor av asiater i träningskläder, yngre personer och glada turister i en salig blandning.


Foto: NYC & Company/Jen Davis

Times Square är ett måste, gärna kvällstid när alla neon- och infoskyltar lyser extra starkt. Dagtid är Central Park en trevlig oas för att komma bort från storstadslivet. Riktigt trevligt att ta plats i en hästdroska och bli körd runt i parken. I Central Park finns också ett stort Zoo, för den som vill se fler djur. Paley Park på 53:e gatan är också en lugn tillflyktsplats.


Foto: NYC & Company/Marley White

Tidsfördriv
Så klart har New York några av världens bästa museum också. Intrepid Sea, Air and Space museum innehåller allt i teknik och fordonsväg. Vad sägs exempelvis om en hel Concorde och ett rymdskepp?
American Museum of Natural History är mer konventionellt med historiska tillbakablickar. Museet på Ellis Island beskriver hur de första immigranterna anlände till New York och hur de levde. Mycket intressant!
Ismau Noguchis museum i Queens är mer udda. Här är konstnären och arkitektens verk och liv samlat i en mycket tjusig miljö.


Foto: NYC & Company/Joe Buglevciz

New York kryllar av musikaler och shower. Genom de vanliga kanalerna kan biljettpriserna tyvärr vara ganska höga, exempelvis genom Broadway, men köper man de nära inpå föreställningen säljs de som Rush-tickets till kraftigt rabatterade priser. Man kan även hitta billiga biljetter samma dag som föreställningen på Duffy Square. Även annonssidan StubHub fungerar ofta bra. Var dock uppmärksam så det verkligen är äkta biljetter du köper.

Trött på storstaden? Skaffa biljetter till en match med Knicks eller Rangers! Eller åk ut till Coney Island och gå på nöjesfältet där. Inga överdrivna attraktioner, men en härlig stämning och trevlig miljö. Berg- och dalbanan Cyclone är väl värd en åktur. Byggd redan 1927 och i dag ett historiskt landmärke och kulturskatt.


Foto: NYC & Company/Bami Adedoyin

Shopping
Den låga dollarn gör de redan låga USA-priserna riktigt attraktiva för oss svenskar. Att utbudet är gigantiskt gör situationen inte direkt sämre. Spatsera gärna in på Macy’s som har allt, men varuhuset Lord and Taylor är mer autentiskt. Elektronik inhandlas bäst på J&R medan fotoutrustning köps med fördel på BH Photo. Apple har fem stycken AppleStore i New York, varav den på Fifht Avenue är öppen dygnet runt.


Foto: NYC & Company/Gus Powell

Levi’s store är utmärkt för jeansinköp, men ännu billigare är det på Dave’s, 581 6th Avenue med galet låga priser med svenska mått. Vanliga kläder köps med fördel på något av outletena och köpcentrumen strax utanför city. Både Staten Island Mall och Woodbury Common Premium Outlet är bra. Mer centralt, precis vid Ground Zero, ligger Century 21 Outlet med sitt stora utbud.


Foto: NYC & Company/Will Steacy

Skrädderiet (Made to Measure) hos Brooks Brothers på Madison är hejare på att sy upp kläder. Är det skjortor du vill ha åker du upp till femte våningen och lämnar över din kropp till Mr Thomas W Davis. Han tar mått, provar och tillsammans arbetar ni fram den kommande skjortan som efter 200 dollar och sex till åtta veckor senare dimper ner i din brevlåda. Kontakta dock dem i god tid innan besöket!

Promenera längs Madison Avenue och smit in i de maffiga flaggskeppsbutikerna.

Äta
Glad i mat? Det är vi flesta, antar jag. Tur då att New York är fullkomligt proppat med bra restauranger, billiga som dyra. Ett besök på många välkända ställen kräver dock en bordsbokning sex till åtta veckor i förväg.
Börja med en pizza på Lombardi’s i Little Italy/Soho, Varmt, trångt och ofta kö, men ändå värt det. Katz Deli är visserligen sunkigt, men en Katz pastrami-smörgås med syrade grönsaker är gudomligt god i sin enkelhet.


Foto: NYC & Company/Will Steacy

Vill man varva med lite japansk mat finns Sakagura i bottenvåningen på en kontorsbyggnad vid 211E 43rd Street. Säg hej till vakten, håll vänster och gå ner en våning till restaurangen.
Shake Schack finns på flera ställen i stan och serverar grymt goda hamburgare. Restaurang Buddakan är hipp men prisvärd och trevlig. Känd från Sex and the city(!). Känd från samma serie är Balthazar i Soho, en klassiker där det nästan alltid är kö.

The Trump tower serverar god lunch, precis som Asiate på Mandarin Oriental. Har man varit uppe i Top of The Rock kan man smita in på Bill’s Bar and Burger som ligger runt hörnet. Syndigt god milkshake med gratis refill!
Vill man känna sig som en riktig New yorker tipsar Stewigriffin om att smita ner till källarplanet under Rockefella, ta en soppa och sandwich på Hale and Heartys och ät medan du skådar ut över skridskorinken.

En saftig stek är lite av signaturrätten i staden och det finns flera bra ställen för fantastiska köttbitar. Sparks Steak house är en välkänd klassiker. Samma sak gäller Ruth’s Chris Steak house som visserligen är en kedja som finns över hela USA, men det hindrar inte dem från att servera god mat. Självaste Björnström rekommenderar en 24 oz. Center Cut Chateaubriand för 43 dollar på Strip House, bästa köttet han någonsin ätit.
Även Ted’s Montana Grill serverar bra kött, speciellt bisonoxe. B.B King Blues Club and Grill serverar kanske inte mat i samma klass som tidigare nämnda ställen, men bjuder i stället på mängder av blues och rhythm & blues. Prisvärd meny. Gillar man i stället jazz kan man titta in på Blue Note Jazz Club.


Foto: NYC & Company/Jen Davis

STK är ett säkert kort som dessutom har en trevlig bar på taket. Restaurangerna på hotell The Standard, både grillen på bottenplan och Le Bain på taket serverar grym mat och härligt häng.
Lite ostron och champagne är alltid en vinnande kombination, speciellt på Grand Central Oyster Bar.

Thomas Kellers restaurang Per Se är visserligen dyr, men serverar å andra sidan mat från himmelriket. En avsmakningsmeny går på cirka 300 dollar, plus skatt, dricks och dryck. För en vanlig trerätters med vinpaket klarar man sig oftast under 1 500 kronor. Dyrt är också The View, men det är också stadens enda roterande restaurang. Ligger högst upp i Mariott Marquis vid Times Square.

Boende
När maten och shoppingen är billig är tyvärr hotellen desto dyrare, speciellt de lyxiga. Vågar man chansa kan man boka via Hotwire.com som ofta ger låga priser, och med lite tips och trix kan man dessutom ofta klura ut vilket hotell man faktiskt hamnar på. Travelzoo.com och Jetsetter.com ger också ofta bra priser om man bokar lång tid i förväg.

Har man råd och möjlighet bör man försöka ta en natt på Waldorf Astoria som ger en oförglömlig upplevelse.
Hotell NoMad öppnade tidigare i våras och är mycket fräscht, inrett av Jacques
Garcia och har en bra restaurang och bar. Chambers hotell har i stället en tjusig konstsamling och perfekt läge vid 56:e gatan nära Central Park.

The Standard kan inte rekommenderas tillräckligt många gånger här på forumet. Bra restauranger som tidigare nämnts och bra rum. Ävan Hotell W har bra läge och prisvärda rum.
Millenium Hilton ligger tvärs över gatan från tidigare World Trade Center vilket gör att det pågår byggarbeten nära. Även om man som gäst inte störs av det påverkas priserna till det lägre. Boka ett Highfloor Corner Room på våning 50-54 och få utsikt över exempelvis Frihetsgudinnan.


Foto: NYC & Company/Joe Cingrana

Hilton Garden Inn Tribeca och Hampton Inn är två relativt billiga hotell med bra läge mycket nära tunnelbanan. S:t James Hotel på 45:e gatan är för de med mindre budget. Ett bra hotell med enkla och rena rum för en hyfsad peng.

New York är sannerligen en stad som ligger många varmt om hjärtat. Få städer bjuder på ett lika enkelt turistande och härlig atmosfär men ändå fullständig hemifrån-känsla. Extra passande att flygbiljetterna dessutom är ganska prisvärda, speciellt de AHO hittar och publicerar i Deals-forumet.

Foto: NYC & Company/Jen Davis