– Jaså Finland, säger den vanliga svensken, rynkar på näsan och fortsätter; där finns väl bara Marimekko, sprit och bastur.
Visst finns det där, men också mycket mer. För trots att Helsingfors bara ligger 400 kilometer öster om vår egen huvudstad är fördomarna många, men de som släpper dem och ger staden en chans hittar både syndigt god mat och spännande design. Och lite sprit då förstås.

Text: Erik Gustafsson
Foto: Visit Finland

Helsingfors och Finland i allmänhet bjuder på en fascinerande blandning av kultur från väst och öst. Finländarna i sig anses och ser även gärna sig själva som lite säregna med mycket ”kan själv”-mentalitet. Kanske inte så konstigt då de genom historien drabbats hårt av krig och tvingats stå upp mot grannarna åt båda hållen, även om det senaste har gällt den i stora i öst.
Svenskan är visserligen ett officiellt språk med obligatorisk undervisning i skolan, men det är ändå långt ifrån problemfritt att som svensk turist tro sig enbart klara sig på det egna språket. Enklast är att prata engelska, då förstår både du och finländaren vad ni vill ha sagt.


Här ser vi den finska sporten kärringkånk, vad annars?

Från Stockholm tar man sig enkelt till Helsingfors via antingen flyg (ca 60 minuter) eller färja (ca 16 h). Väljer man flygmaskin landar man på Helsingfors Vanda som ligger knappt två mil utanför huvudstaden. Därifrån kan man i nuläget välja att antingen åka buss eller taxi. Det förstnämnda alternativet ger dig två valmöjligheter, ett är den kommunala bussen (buss 615, alt 620 nattetid) som tar cirka 35 minuter och kostar 4,5 euro. Något snabbare är Finnairs City Bus som tar knappt 30 minuter och kostar 6,20 euro. I skrivande pågår ett bygge av en tåglinje ”Ringbanan” i Helsingfors som får en underjordisk station vid flygplatsen. Ett bygge som beräknas vara färdigt under 2015.
Väljer man taxi blir prislappen cirka 30-40 euro, men till skillnad från Sverige är taximarknaden reglerad. Således spelar det ingen roll vilken bil eller företag du väljer, prislappen blir densamma. Däremot förändras priset beroende på hur många som åker med i bilen.

Väl i stan fungerar det väl utbyggda spårvagnssystemet bra. Tio linjer som går kors och tvärs, enklast är att köpa ett tidsbegränsat kort så kan du åka utan att fundera på kostnaden.

Bo
Att Finland älskar sin design märks, inte minst då staden 2012 blev utsedd till World Design Capital. Det återspeglas på hotellen som ofta är designade till minsta detalj. Ett välkänt och ofta omtalat hotell är Klaus K som enligt sig själva vänder sig både till affärs- och privatresenärer. Hotel Glo är ett annat bra designhotell.

För den som söker ett mer traditionellt hotell är ligger klassiskt lyxiga Hotel Kämp precis i närheten. Redan på slutet av 1887 grundande restaurangägaren Carl Kämp ett hotell på samma plats som det nuvarande, men under stora delar av 1900-talet har byggnaden i stället huserat Finlands storbank KOP som numera ingår i Nordea. Hotel Haven sägs vara Helsingfors bästa hotell, men blir på Tripadvisor slaget av närliggande Hotel Fabian.

De med status på Scandic kan även glädjas åt att kedjan har fem hotell i stan.

Att göra
Visst kan man spendera en dag på Nordens största varuhus Stockmann om man vill det, men även om galleriorna Forum och Kamppi inte är lika stora bjuder de också på ett stort utbud.
Roligare är det dock runt Esplanadparken där det finns många trevliga affärer. Under december även en julmarknad. Gamla Saluhallen vid Salutorget byggdes i slutet av 1800-talet bjuder på många intryck, ett mycket sevärt ställe. Där kan du även passa på att smita in på Finlands minska Alko, det vill säga deras motsvarighet till svenska Systembolaget. Längs Norra Esplanaden ligger Café Strindberg som kan vara en trevlig paus för att stanna upp och titta på folk. I hörnet på Norra Esplanaden ligger Salutorget som huserar många små fiskebodar som serverar lättare fiskrätter.

Arkitekten Alvar Aalto är i dag så nära legend man kan komma i Finland. Han har ett museum uppkallat efter sig själv som dessutom innehåller hans ateljé. Ligger i Munksnäs. Alvar har också bland annat designat Finlandia Huset som fungerar som kongresshus.

Helsingfors allra största turistmål är nöjesparken Borgbacken, Linnanmäki på finska. Parken öppnade redan 1950 och har i dag hela åtta berg- och dalbanor, varav den äldsta, Vuoristorata, har hängt med sedan 1951. Den är helt byggd i trä och var vid invigningen Europas högsta berg- och dalbana tillsammans med Rutschebanen i Danmark. Under åren har allt trä byggts ut fem gånger. Vuoristorata är ännu en av få banor i världen som fortfarande bromsas av handkraft av en bromsman som åker med i vagnen.

Även stadens andra största turistmål, Sveaborgs fästning, Soumenlinna på finska, innebär en rolig utflykt från staden. Fästningen grundades 1748 och är i dag klassad av Unesco som ett världsarv. Den är en av världens största sjöfästningar och ligger utspridd på flera öar i skärgården. Den byggdes då Finland fortfarande var en del av Sverige för att skydda mot grannen i öst. Resan till Sveaborg innebär en kort båttur, men båtarna går i reguljärtrafik och ingår i den kommunala trafiken.

Orkar du med att trängas med ännu fler turister är Tempelplatsens kyrka, Temppeliaukion kirkko på finska, definitivt värt ett besök. Kyrkan ligger insprängd i berget och innerväggarna består helt enkelt av urberget.

Den som är intresserad av design och arkitektur bör använda benen för att strosa runt i staden, framför allt södra delen av city och stadsdelen Eira bjuder på en härlig blandning av arkitektur, stillhet och grönområden. I Eira finns också flera trevliga butiker och många pittoreska caféer och barer, bland annat Caneli. Testa gärna deras Indonesian avokado shake. Stans trendigaste gata fullproppad med små butiker, Isoroba, hittar du dock i city.

Norr om city ligger Tölöviken som bjuder på flera trevliga parker och promenader, speciellt Hesperiaparken. Sommartid finns det även möjlighet att bada i någon av de centrala badplatserna.

Den konstintresserade har två trevliga museer att besöka, antingen Kiasma som är museet för nutidskonst. Äldre verk hittas på Ateneum som visar klassisk finsk konst. Musiksugen? Kolla då in Musikhuset och rockklubben Tavastia Club som ofta erbjuder sevärda spelningar.

Att äta
Helsingfors bjuder på hela fem Michelin-krogar varav Chez Dominique är den enda med två stjärnor. I grunden en nordisk krog med inspiration från det franska köket. Övriga tre Michelin-krogar Demo, Postres, Luomo och Olo har bara varsin stjärna, men bjuder ändå på ordentliga smakupplevelser.
Mer marknära är restaurangerna Muru och Kosmos som båda är trevliga ställen med hög prisvärdhet. Mer klassiska Savoy (inredd av Aino och Alvar Aalto) och G.W. Sundmans Restaurang serverar både god mat i en klassisk miljö. På Savoy är det nästan självskrivet att äta rätten Vorschmack, självaste Gustaf Mannerheims favoriträtt som har rysk härkomst. Består av lammkött, sill, potatis ansjovis och lök tillsammans med inlagd rödbeta och saltgurka. Betydligt godare än vad det låter, och ner sköljs det med fördel med snaps.

Bar9 serveras prisvärd och god pasta, ett bra ställe att börja kvällen på då det också är ett populärt tillhåll för finlandssvenskar. Juuri serverar tapasliknande rätter men med finska råvaror och recept. Farang är en superb asiatisk restaurang som ligger i Helsingfors konsthall. Mycket goda avsmakningsmenyer.

Restaurangkedjan Royal är en av Finlands största och har 27 restauranger på 21 platser runt om i landet. Stabil standard och bra mat med olika inriktningar.

Ett mycket udda men absolut sevärt ställe är restaurangen Zetor. Det kan närmast beskrivas som ett traktormuseum. Miljön påminner om 1950-talets finska landsbygd och maten som serveras kommer från samma epok. Klassisk finsk husmanskost.

Lättare måltider, det vill säga fika, kan med fördel intas på tidigare nämnda Strindberg och Caneli. Men även Success, Café Carusel och Fazer café har sina specialiteter. Kanelbullar (som heter örfil i Finland), egen hamn och gamla anor, i tidigare nämnd ordning.

Dricka
Så kom vi till slut till spriten, för visst bjuder Helsingfors på många bra barer. A21 är en av stadens mest kända barer som finns med i ”world’s best bars”. Hotell Torni huserar två andra trevliga barer. Högst upp i huset ligger Ateljebaren som innebär fin utsikt över staden. På bottenplan finns American bar som är ett toppenställe när det kommer till att blanda drinkar.

De flesta barer och pubar stänger klockan 02:00 på natten, men många dansställen har öppet till åtminstone 04:00.

Restaurangen Zetor förvandlas under kvällen från matställe till rockklubb med dansande och skålande hela natten lång. Cuba serverar perfekta mojitos, Rymy-Eetu är ett Hofbrauhaus i miniatyr och Molly Malones är en irländsk pub med livemusik varje kväll.

Man kan även ta spårvagnen ut till den charmiga och trendiga stadsdelen Berghäll och helt enkelt gå från ölhak till ölhak, något som naturligtvis också med fördel kan göras inne i city.

Självklart är bastu en självklarhet när man är i Helsingfors. Är ni ett gäng kan ni med fördel boka plats på Sports Academy som erbjuder allt från mat och öl till värme. Tänk sportbar, men i en bastu. Vill du hellre se sporten live, men ändå i en bastu? Boka då en loge på Hartwall Arena.

Helsingfors turistbyrås hemsida är en utmärkt sida med mycket matnyttig information.

Destination Helsingfors är en reseguide från BusinessClass.se gjord i samarbete med Sveriges mest medvetna resenärer. Tack alla som bidragit med tips!