Om du ska flyga med Delta närmaste året från London till USA och kommer befinna dig på business class eller kanske till och med på first class kan du se fram till ett ännu bättre vinsortiment.

Andrea Robinson (damen på bilden) är flygbolagets Master Sommelier och det är hon som har valt ut de producenter och årgångar som ska serveras för premiumpassagerarna. Planen är att varje kvartal byta ut i sortimentet men det ska alltid finnas minst två röda och två vita viner att välja på. Under sommaren från juni till augusti byter man dock ut en av de vita vinerna mot ett franskt rosévin. Och vilka viner kan man börja glädja sig till att smaka? Två eksempel är toppvinerna  Alphonse Mellot “la Moussière” från Sancerre och Sokol-Blosser Dundee Hills Pinot Noir från Oregon i USA. Deltas standardchampagne närmaste året kommer vara Charles Heidsieck Brut och det kommer finnas ett sortiment av olika portviner och dessertviner. En av de portviner man serverar heter Calem 10 Year Old Tawny och den fick en fin silvermedalj vid omröstningen ”Cellars in the Sky” i England tidigare i år.

Vinerna har valts ut för att fungera optimalt tillsammans med Deltas maträtter, och vinet från Sancerre är exempelvis valt för att fungera optimalt med rätten ”torsk med kumminsås, indisk dhalgryta och saffrandoftande ris”. Förutom de nämnda vinerna från Frankrike och USA kommer man ha viner från Nya Zeeland, Italien, Portugal och Spanien att bjuda på närmaste året.

”Det är alltid lika trevligt att välja viner åt Delta” berättar Andrea Robinson. ”Man sätter ribban högt och jag har fria händer att hitta spännande flaskor och årgångar. Jag försöker hitta nya och spännande producenter, gärna lite mindre familjeägda vingårdar där vi kan presentera ett för många av våra gäster helt nytt vin och upplevelse. Vi tittar också mycket på de olika ingredienser rätterna har och försöker para ihop de regionala smaker rätterna har med de viner vi erbjuder”.

Några intressanta fakta: Deltas premiumpassagerare dricker ungefär 2,5 miljoner flaskor vin, champagne och portvin om året. Andrea Robinson provsmakar mellan 1.400 och 1.600 olika viner på ett år och har en trevlig videoskola om vin du kan se här. https://andreawine.com/wine-course/