Vill du dricka riktigt god champagne ska du flyga första klass med British Airways, Korean Air, Qatar Airways eller Swiss. Det slog en förvånansvärt enig testpanel fast bestående av 16 mycket frekventa flygresenärer. Flygvärldens bästa champagne heter Laurent-Perrier Grand Siècle Cuvée och vann med god marginal över övriga sju sorter.
Champagne är för många en vital del i premiumresande och ett starkt marknadsföringsmedel hos många flygbolag. Men hur bra är verkligen de sorter som serveras? Är de värda det massiva pris man får betala för en första klass biljett? En tur och returbiljett Sverige-Asien kan ligga på närmare 100.000 kronor i första klass. Eller handlar det enbart om starka varumärken? Det bestämde vi oss för att ta reda på.
En testpanel bestående av 16 frekventa flygresenärer testade åtta vanligt förekommande champagnesorter som serveras hos olika flygbolag i internationell första klass. De sorter som ingick i testet var Krug Grande Cuvée, Taittinger Comtes de Champagne, Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill, Laurent-Perrier Grand Siècle Cuvée, Veuve Cliquot La Grande Dame, Dom Pérignon, Bollinger Grande Année samt Henriot Brut Millésimé.
Provningen gjordes halvblint under professionell ledning där varje champagne bedömdes och poängsattes i kategorierna utseende, doft, smak och helhet. Halvblind testning innebär att deltagarna vet vad som ska testas men inte vilket glas som innehåller vad.
Laurent-Perrier Grand Siècle Cuvée fick höga och jämna siffror för såväl utseende och doft som smak och helhet. Det är en champagne som uppfyller alla delar i en fullvärdig champagneupplevelse och en klart värdig vinnare.
Att sitta med åtta glas och göra bedömningar kräver stor koncentration, tålamod och en känsla för att sätta ord på sina smakupplevelser.
Chefredaktör Jacob Molin har testat det mesta uppe i luften, att dricka dessa dyra viner på marken tillhör inte vanligheterna.
Vinnaren, Laurent-Perrier Grand Siècle Cuvée, beskrivs som mjuk med en rik och fruktig smak. Champagnen har influenser av smörkola, bjuder på fina lagom livliga bubblor följt av en lång härlig eftersmak.
På bilderna ovan syns juryns hårda arbete att testa världens finaste Champagne – provningen tog plats i BusinessClass.se nya lokaler på Östermalm med 250 års historia i väggarna. Vår Champagneexpert Andreas Bringman utmanade deltagarna att matcha glas mot flaska och den som gissade rätt fick en flaska till sin plats – ett kul avslut på provningen.
Laurent-Perrier Grand Siècle Cuvée fick höga och jämna siffror för såväl utseende och doft som smak och helhet. Det är en champagne som uppfyller alla delar i en fullvärdig champagneupplevelse och en klart värdig vinnare.
– Många av våra testare hade förväntat sig Dom Pérignon och Krug i toppen säger Martin Björnström, eventansvarig på BusinessClass.se och ansvarig för provningen. Dessa kom istället på femte respektive sjunde plats. Detta visar bara på hur mycket marknadsföring och varumärke påverkar människor, det var nog ingen i vår testpanel som hade förväntat sig Grand Siècle som vinnare.
Testresultat
Plats 1:
Laurent-Perrier Grand Siècle Cuvée
Medelbetyg: 16,0 (av totalt 20)
Serveras i första klass på British Airways, Korean Air, Qatar Airways och Swiss
Plats 2:
Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill
Medelbetyg: 14,19 (av totalt 20)
Serveras i första klass på Asiana Airlines
Plats 3:
Taittinger Comtes de Champagne
Medelbetyg: 13,27 (av totalt 20)
Serveras i första klass på Asiana Airlines och Qantas
Plats 4:
Bollinger Grande Année
Medelbetyg: 12,88 (av totalt 20)
Serveras i första klass på Thai Airways
Plats 5:
Dom Pérignon
Medelbetyg: 11,75 (av totalt 20)
Serveras i första klass på Japan Airlines (JAL), Emirates, Singapore Airlines & Thai Airways
Plats 6:
Veuve Cliquot La Grande Dame
Medelbetyg: 11,31 (av totalt 20)
Serveras i första klass på Qatar Airways
Plats 7:
Krug Grande Cuvée
Medelbetyg: 11,25 (av totalt 20)
Serveras i första klass på ANA, Singapore Airlines och Cathay Pacific
Plats 8:
Henriot Brut Millésimé
Medelbetyg: 9,31 (av totalt 20)
Serveras i första klass på United Airlines
Fotnot:
BusinessClass.se planerar provningar av Första Klass röda och vita viner framöver. Håll utkik efter inbjudan till juryarbete.
Jag postar svaret här så att det inte blir för mycket off topic diskussion i andra tråden.
Inlägg från: Lounge-hacks: vad bör man veta? | Sida 5 | BusinessClass.se forum | 500 000 inlägg om resor
Ja, det är bäst att du ordnar det så att det blir av. 🙂
Jag dricker sällan champagne (eller andra sparkling wines) själv men det vore intressant att se hur många andra kan skilja mellan champagne, sekt, prosecco, cava osv på ett blindtest.
Som fil kand i Food sience and Culinary arts skulle jag också säga att smakrikare champagner, inte enbart gjorda på Chardonnay, passar bättre uppe i luften 🙂
men, men, jag dricker ju den mesta av min champagne konsumtion i flygplanen just på marken innan start.
Samma sak som molekylär gastronomi? 😉
<blockquote><strong>Swiss;118703 wrote:</strong> Trevlig provning ni genomförde och ett bra reportage!<br />
<br />
Det som bör påpekas i detta sammanhang är dock att dessa champagner kan smaka helt annorlunda när man sitter i ett flygplan på typ 10,000 meters höjd. Mitt förslag är därför att ni genomför samma testing ytterligare en gång i rätt miljö – alltså i första klassavdelningen på lämpligt flyg på 10,000 meters höjd. Skämt åsido, men det vore naturligtvis intressant att veta hur stor roll höjdskillnaden, det annorlunda lufttrycket och den torra luften i kabinen spelar för smakupplevelsen.<br />
<br />
Var det någon som hade alla rätt och förtjänade en flaska champagne som belöning?</blockquote>
<br />
Det finns inte 16 fysiska First class stolar på British Airways, Korean Air, Qatar Airways eller SWISS flygplan. :p