Kina har idag ett välutbyggt nätverk för höghastighetståg i landet. Men hur är det att resa med tåg i Kina? Redaktionen har testat Business Class på en kort inrikeslinje.

Reser man inrikes i Kina kan tåget vara både ett prisvärt och tidsvärt alternativ gentemot inrikesflyget, som är notoriskt känt för att ofta vara försenad. Denna 60 minuters resa gick mellan städerna Hangzhou – Shanghai.

Vid ankomst till tågstationen måste alla utlänningar hämta sin fysiska biljett över en dedikerad disk för internationella passagerare. Efteråt går man igenom en snabb säkerhetskontroll för att komma in i tågstationen.

DSC05840

Kinesiska tågstationer är stora, har ett myller av folk och känns vid första anblick kaotiskt. I denna tågstation låg business Class loungen undangömt på bottenvåningen.

DSC05858

Vid ankomst till loungen blir du välkomnad av en personal som ber om din reseinformation. Loungen var rymlig, och uppdelad i olika zoner beroende på om du önskar att vila, äta mat, lounge eller arbeta.

DSC05877

Det fanns gott om eluttag och snabbt Wi-Fi, men matutbudet är begränsat med diverse inplastade små snacks och alkoholfria drycker. Personalen påminner alla resenärer när gaten till plattformen har öppnats, vilket är 15 minuter innan avgång.

DSC05876

Detta höghastighetståget har kapacitet att resa 300 km/h. Business Class vagnen var i detta fallet placerat i den främre delen av tåget.

Vid ankomst blir du välkomnad av en dedikerad personal som visar dig till ditt säte. Vagnen är en dedikerad tyst avdelning, och det fanns 5-säten vilket gör att det känns väldigt rymligt och privat.

IMG_0324

Sätet är bekvämt och kan justeras i olika lägen, bland annat bli helt utfällbart. Filt och kudde ges vid önskan. Det finns eluttag bredvid sätet, en lampa, utfällbart bordsbricka, en tv-skärm (som inte fungerar) och Wi-Fi.

Resenärer får en alkoholfridryck, samt ett paket som innehåller diverse ”exotiska” kinesiska snacks. Bland annat kakor, torkat kött/tofu/ankhals.

IMG_0346

Innan ankomst kommer en anställd och påminner dig om att du snart anländer till din destination.

För att sammanfatta, vi anser att tåget är en stark konkurrent mot inrikesflyget i Kina och utmärkt för ändamålet att ta sig från A-till-B. Business Class biljetten är oftast tre gånger dyrare än ekonomibiljetter, i detta fallet kostade resan 219:- CNY (289:- SEK) vilket är väldigt prisvärt.

Vi gillar…

 

* Tillgången till loungen för avkoppling innan resa.

* Den rymliga och tysta vagnen.

* Utfällbara och bekväma sätet.