I det vackra området Ligurien ligger hamnstaden Portofino. De flesta förbinder denna idylliska bukt med superkändisar, stora yachter och vräkig glamour under sommarsäsongen. Men staden osar också av charm, och Hotel Splendido är Portofinos juvel, där det ligger med sin fina utsikt över bukten.

Portofino har på ett imponerande sätt lyckats bevara sin ursprungliga estetiska stil. De vackra husen, som en gång huserade fattiga fiskare, har varsamt renoverats och bevarats i fina pastellfärger, typiskt för Ligurien.

splendido_seaside

Restauranterna som ligger längs hamnen skriker inte efter uppmärksamhet med stora skyltar och kulörta lampor, men ligger elegant på rad, klara till att ta emot lunchgäster. Detta är en stor del av hemligheten till varför Portofino har en sådan dragningskraft på världens jetsettare: staden känns ganska opåverkad av de superrikas invasion år efter år.

Staden visar stolt fram sina enkla, men pittoreska hus i ljusa, vackra färger. Balkongerna är pyntade med terrakottakrukor med pelargonier, precis de samma slags krukor och växter man alltid har haft, också när Portofino var et litet mer ödmjukt fiskarsamhälle vid havet. De gamla kullerstenarna är nog inte lätta att gå på i höga klackar av exempelvis märket Louboutin, men sakerna har fått lov att vara som de nu är. Portofino andas lyx från äldre dagar, och det var precis på de här kullerstenarna Elizabeth Taylor ofta promenerade omkring på 50-talet under en av sina många vistelser på Hotel Splendido.

splendido_utsikt

Lite om historien bakom hotellet: Hotell Splendido ÄR på många sätt själva själen i Portofino. Denna äkta pärla av hotell är stadens stolthet, och har du tur, kan det bli ditt hem en natt eller två i Portofino. Huset som från början var ett kloster, blev övergett av munkarna under piraternas härjningar längs kusten på 1500-talet. På 1800-talet renoverade baron Baratta det förfallna huset, och förvandlade det till familjens sommarresidens.

1901 forvandlade Ruggero Valentini detta fantastiska hus till ett hotell, Grand Hotel Splendid. I åren efter öppnandet började man husera några av Europas mest förnäma familjer under somrarna, och andra rika och berömda folk följde efter. Det första namn som finns i gästboken är Hertigen av Windsors, och boken är idag full av hälsningar från jetsetters och celebriteter, från Ava Gardner och Grace av Monaco till George Clooney och Madonna. Kändisar älskar Splendido, kanske på grund av hotellets diskreta stil, och långa erfarenhet av att ge gästerna 100% anonymitet.

Hotel splendido_portal

La Dolce Vita-epoken under 50- och 60-talen är en ikonisk epok för hotellet. I den period när Fellini inspelade La Dolce Vita, hängde dåtidens papparizzis vid hotellet. Det var också här, som romansen mellan Elizabeth Taylor och Richard Burton startade. Paret återvände igen och igen till hotellet, och en av rätterna i restauranten är döpt efter Elizabeth Taylor. Hotellets största svit heter mycket passande La Dolce Vita Suite.

hotel splendido_director_plants

Belmond Hotel Splendido’s direktör, Mr. Di Megni

Foto: Jason Eckoff

Förväntningarna är på topp när vi kör upp längs den branta åsen med hårnålskurvor, och till slut står vi på gårdsplatsen. Leende personal hälsar välkommen, och startar med att visa oss runt på området. Det första vi lägger märke till är panoramautsikten över Medelhavet. Portofinobukten är en fantastisk syn härifrån. Trädgården från hotellet och ner till havet är fylld av olivträd, lavendel och annan frodig växtlighet. Yachterna ligger nere i bukten – och de ser stora ut även härifrån! De stora nöjesbåtarna är en del av stadens kuliss, och kombinationen av hav, pittoresk stad och det maritima livet blir till ett perfekt vykort.

Receptionen är inredd med antikviteter och persiska golvmattor. Mycket av det man möter på hotellet är föremål bevarade från äldre dagar. Golvet är helt från tiden som kloster, och det är också pelarna man möter i gångarna upp till rummen. Trots alla antikviteter är känslan ljus och luftig med en lätt maritim touch.

Hotellet har 64 rum i olika kategorier. Alla är inredda i typiska liguriska pastellfärger, och många rum har balkonger med spektakulär utsikt. Badrummen är klassiska. Marmor och gammal mosaik ger en känsla av 20-talslyx. Vi valde att bo i en juniorsvit, och vi njuter av att ha god plats omkring oss.

splendido_rom

Vår juniorsvit

 

Hotel Splendido bathroom

Badrummet

Foto: jason Eckoff

Balkongen är det perfekta stället att äta lunch eller middag på, och om man ber om det förvandlas den till ett utomhus chambre separèe med vit duk och perfekt service. Sviterna som ligger uppe i olivlunden ligger avsides och separat, och du kan tillbringa många dagar här utan att någon lägger märke till dig eller stör. Men själva är vi mer än nöjda med att avnjuta både lunch och middag på hotellets berömda utomhusrestaurant, La Terazza.

Vid lunchtid badar terrassen i solljus, och är det perfekta stället att observera båttrafiken i bukten nedanför oss. Restaurantens meny är enkel men raffinerad, och med tonvikt på riktigt bra råvaror. Några av basråvarorna är färsk fisk, hemgjord pasta, kryddor och örter från hotellets egen trädgård. Vi beställer en Spaghetti à la Elizabeth Taylor, vilket visar sig vara en utsökt spaghetti med en tomatsås gjord på tomater från San Marzano, Sorrento och Pachino. En enkel anrättning, men himmelskt gott.

Hotel Splendido breakfast buffet

Frukostbuffet

Foto: Jason Eckoff

Vår sommelier Maina är ärlig, rakt på sak och med glimt i ögat. Hon är självsäker och sympatisk, och har jobbat här i flera år, och självklart hittar hon ett fantastiskt vin til vår lunch. Vår middag på kvällen har ett lätt magiskt skimmer över sig. Restauranten är pyntad och andas avslappnad fest, och tända stearinljus lyser upp borden. Under oss, nere i bukten, är det lyxyachterna som lyser upp kvällen. Att sitta här, njuta utsikten och maten är en totalupplevelse man sällan uplever, och det vet servitörerna. De ger hela tiden fantastiskt service, och de visar sig från sin bästa sida i alla lägen. Det spelar ingen roll om man är en världskändis, eller om man har sparat ihop under lång tid för att kunna bo några nätter på hotellet – alla behandlas lika utsökt och professionellt. Alla ska känna sig som väldigt uppskattade gäster, säger Maina, och hon säger också att målet är, att alla ska ha en kväll de aldrig glömmer. Och det hade vi också!

Lunch on the terrace , overlooking Portofino Bay

Lunch på terrassen med utsikt över bukten

Foto: Hotel Splendido

 

 

Vi blev på alla sätt inspirerade av att ha besökt Splendido. Vi fick lust att göra världens bästa tomatsås, och vi blev påminda om vad äkta lyx är, och det är det enkla men genomtänkta. Det är inte det som ropar högt efter din uppmärksamhet, men som fungerer år efter år. Hotel Splendido är för oss verkligen La Dolce Vita.

+ Läge och äkta glamour. Ingenting känns vulgärt på detta hotell.

Vi kan inte hitta något att kritisera, men den som gillar moderna hotell kanske inte trivs här.

Tips 1: Missa inte bukten San Fruttoso. Detta idylliska ställe kommer man till med båt från Portofino, och här ligger bl.a. ett gammalt kloster halvt nersjunket i havet. Fantastisk syn, och perfekt plats för god lunch med en flaska prosecco.

Tips 2: Besök gärna hotellet under lågsäsongen. Portofino är vackert året runt, och det gör ingenting att inte behöva trängas med folk nere i stan. Och så är priserna lägre.

Klicka här för att få bäst pris på Hotel Splendido. BusinessClass.se’s neutrala prisjämförelser ger dig alltid bra priser på alla hotell i hela världen.