Flygplatsen Schiphol utanför Amsterdam genomför just nu stora förändringar i terminalstrukturen och i synnerhet säkerhetskontrollerna. Rent praktiskt innebär det att man inte ska behöva passera säkerhetskontrollen två gånger om man anländer från ett land med EUs säkerhetsnivå, alltså samma nivå som den på Schiphol. För att klara detta introduceras centrala säkerhetskontroller för alla som startar sin resa i Amsterdam (även till destinationer utanför Schengen) och nya transfersäkerhetskontroller för passagerare som ankommer från en destination utanför EU/Schengen.

Anländer man från ett land inom EU (eller ett land som har samma säkerhetsnivå som EU) och har ett anslutningsflyg på Schiphol leds man direkt till ett av flygplatsens transitområden. Anländer man från ett land med en längre säkerhetsnivå leds man till en ny våning på terminalbyggnaden (våning 2) och vidare till en transfersäkerhetskontroll innan man kommer in i transithallen.

Reser man med Delta till USA ska man bege sig till en disk vid början av D-piren eller E-piren för ID- och dokumentkontroll varefter man får veta vilken gate man ska bege sig till.

Det nya upplägget innebär även att gaterna öppnas upp vilket ger större yta och fler sittplatser vid gaterna.

Den 3 juni 2015 invigs de nya säkerhetskontrollerna.

Amsterdam Schiphol new security controls

Nya säkerhetskontroller på Amsterdam Schiphol

Foto: Amsterdam Schiphol

Schiphol har även producerat en video som visar hur det fungerar: