Athen är tillsammans med Rom den västerländska kulturens vagga brukar de flesta vara överens om. Här föddes demokratin, här skrevs några av världslitteraturens första storverk och det var här i det antika Grekland att man började förstå hur människokroppen, fysikens krafter och en massa annat fungerar.

Trots några skakiga år ekonomiskt är den grekiska huvudstaden fortfarande självklart en intressant stad att besöka och är också på många trendkänsligas topplistor över städer man ska besöka just nu.

Och visst är det speciellt att se solen gå ner över Akropolis – gärna med en cocktail i handen och sittandes på en takbar. Precis som i Barcelona, Nice eller Malaga kan man också fördjupa sig i kultur, shopping och storstadspuls på förmiddagen och tillbringa eftermiddagen på stranden.

Här är 5 anledningar varför du ska besöka Athen i höst.

  • 1. Oslagbar historia
  • View_of_the_Acropolis_Athens_(pixinn.net)

Athen är en av världens äldsta huvudstäder. Här har det bott människor i nästan 3.500 år och man kan inte gräva många ställen utan att dyka ner i gamla bitar av historien. Det gör också att staden kryllar av historiska monument, utgrävningar och museer lite överallt. Det mest berömda är förstås Akropolis med Parthenon uppe på toppen, men vi rekommenderar också Dionysosteatern, ett marmorstadion där de första olympiska spelen i modern tid hölls år 1896.

  • 2. Maten
  • Gemista-recipe-Greek-Stuffed-Tomatoes-and-peppers-with-rice

De flesta av oss har väl ätit grekisk mat, men det du serveras på en lokal restaurang i Athen liknar inte de rätter du kan beställa på din lokala Grekiska Kolgrillsbar nånstans i en svensk mellanstor stad speciellt mycket. Nej här är det mer rustikt och nere på jorden och det smakar helt enkelt bara grekiskt på ett sätt som är svårt att förklara. Färskpressad olivolja, griskött som marineras med rosmarin och vitlök, stora oliver och en massa andra goda råvaror. Testa gärna Yemista (ugnsbakade tomater fyllda med ris, paprika, lök och vitlök) eller Briam som är en ugnsbakad blandning av allehanda grönsaker – perfekt tillbehör till souvlaki.

  1. 3. Bra priser

Den ekonomiska krisen har gjort att många athenbor som resten av grekerna har tvingats dra in svångremmen en del de senaste åren. Det betyder att priserna på många saker inte har höjts så som turist får du ganska mycket för pengarna när du äter och dricker. Det är heller inte dyrt vare sig att flyga till Athen eller bo på bra hotell till överkomliga priser.

  1. 4. Vädret

Athen på sommaren kan vara en prövning. Kombinationen av tung trafik och 30 grader i skuggan kan däcka de flesta men i september är det mer behagliga temperaturer och det brukar blåsa lite mer. I oktober kan du fortfarande räkna med runt 20 grader på dagarna, och i november mellan 15 och 20 grader.

  1. 5. Athens stränder
  2. Skalakia Althea Athens Beach_01_web

Athen är ju en hamnstad även om hamnen ligger en liten bit från centrum. Men närheten till vattnet gör att du lätt kan byta ut cityshortsen mot badbyxor, och det finns flera strander du kan åka till med den bra fungerande lokala kollektivtrafiken. Glyfada är en av dessa stränder, bare en halvtimme från centrum.

Var ska man bo?

Det finns massor av bra och extraordinära hotell i Athen. Om du vill bo med utsikt till Akropolis (och varför inte när du nu är här) kan du exempelvis bo på hotellet Electra Metropolis som för övrigt öppnade förra året.

The Electra Metropolis

Electra Metropolis

Ett alternativ med läge mitt i stan är lyxhotellet King George a Luxury Collection Hotel som erbjuder lyxigt boende med förstklassig service. Om du känner dig stadd vid kassa bokar du in dig i penthouse-sviten som har egen pool med bländande utsikt.